Ďábel z Frejštejna

Ďábel z Frejštejna https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465862/bmid_dabel-z-frejstejna-t74-465862.jpg 4 39 19

Na hrad Frejštejn se sjíždí urození hosté, aby se zúčastnili hostiny pořádané Jindřichem z Frejštejna, který zde vládne koncem 13. století. Během tohoto veselí ale dochází nejen ke krádeži jedné cenné věci, ale dokonce k vraždě. Na objasnění zločinů osobně záleží Vilémovi, synovi hradního pána. Ten ve snaze zapůsobit na bezcitného otce a získat ztracenou věc zpět nečekaně spojí své síly s potulným loutnistou Jakubem, který má na dopadení pachatele ještě větší zájem než on sám. Situace se zkomplikuje v okamžiku, kdy vyjde najevo, že zločiny, spáchané na hradě, jsou jen pomyslnou špičkou ledovce. Podaří se nezvyklé dvojici vyšetřovatelů odhalit toho, kdo stojí v pozadí zločinů, nebo na šibenici skončí nevinný člověk, protože Vilém nebude mít dost odvahy dovést do konce pátrání, kde stopy vedou až do jeho nejtěsnější blízkosti?... celý text

Přidat komentář

PavelChytrý
05.11.2023 5 z 5

Milé překvapení ,dobře se četlo pěkná krimi zápletka Jakub s Jindřichem sympatická dvojice.

kolacky
16.04.2023 5 z 5

K prvnímu dílu jsem se dostala až nakonec, ale nevadilo. Zase skvělé vyprávění.


Runkyna
21.02.2023 4 z 5

Příjemně strávený čas nad historickou detektivkou, která je míň sexistická než Vondruškovina. Bavila jsem se. Bezvadná titulní ilustrace. Doufám, že autorka upustí od používání nápověd na začátku každé kapitoly.

iška
06.07.2022 3 z 5

Moje první setkání s autorkou. Příjemné letní čtení. Napětí mi lehce narušovaly nápovědy děje v záhlaví jednotlivých kapitol a také určitá nedotaženost určitých reálií života na panském dvoře. (Zarazilo mě například i to, že při hostině pan Vilém nechá Jakubovi nandat misku omáčky s masem a hned dalšího dne je psáno, že Jakub neměl dva dny v ústech.) Ale to byly vlastně pouze drobnosti. Určitě dám autorce ještě šanci a budu se i docela těšit.

babystar
22.05.2022 3 z 5

První kniha se série o Jakubovi a Jindřichovi. Historická detektivka, která mne moc nezaujala. Připadala mi taková "nemastná, neslaná" a hrdinové se při vyšetřování krádeže ozdobné spony a smrti hradního kuchaře chovali poněkud podivně. Možná se na nepříznivém dojmu podepsal i přednes audioknihy.

harena
01.04.2022 5 z 5

Docela mě pobavilo, že knihu vydalo nakladatelství "Knihy s úsměvem", protože tato historická detektivka je velice příjemné čtení, kdy jsem se při pátrání po zloději vzácné spony někdy i usmívala.
Na hradě je spáchána vražda a mladému loutnistovi Jakubovi hrozí mučení a provaz. Vrahem může být kdokoliv, často se podezření obrací znovu k Jakubovi, který se spolu se synem hradního pána Vilémem snaží vraha vypátrat.
Ďábel z Frejštejna je napínavá, lehce čtivá historická detektivka, která je příjemnou změnou po severských a drsných kriminálkách a čtenáře určitě potěší. Těším se na další.

nero 13
09.02.2022 3 z 5

Jak už zaznělo v komentářích přede mnou, bylo to takové kostrbaté, je znát že je to autorčina první kniha a není ještě pořádně vypsaná, chvílemi byl děj takovej divnej, vězeň si v klidu chodí nejen z kobky, ale i z hradu jak chce, potuluje se po hradním areálu, vyslýchá děvečky a nikomu to nepřijde divný, to mi přišlo docela zvláštní.
Z Moravských historických detektivek, je u mně tedy na prvním místě série Mocní a ubozí Markrabství moravského od Naďy Horákové, kde je kvalita o parník vepředu.

cérka
26.01.2022 4 z 5

Musím uznat, že mě tento historický román příjemně překvapil. Bylo to místy trochu kostrbsté, naivní a těžko uvěřitelné, ale na tu druhou stranu i osvěžující, zábavné a napínavé. Pokud autorka dodá více historických ingrediencí, bude to skvělá série středověkých detektivních příběhů.
Už teď se těším na pokračování ;)

katerina5544
13.01.2022 5 z 5

Vynikající, ctive a napinave. Doporučuji!

jaroslav6556
26.12.2021

Dobře vystavěný středověký detektivní příběh. Co mě ovšem chybělo, bylo zasazení do společensko- politických reálií dané doby. Každopádně držím spisovatelce palce, aby se se svou tvorbou dostala na úroveň mých oblíbenců ….. letos zesnulého Pavla Hrdličky nebo Nadi Kovářové.

Kanimůra2
30.11.2021 3 z 5

Protože jsem si přečetla recenze pode mnou, je mi trochu hanba odmítnout nadšení ostatních. Já na rozdíl od nich vidím knihu jako dobrý první pokus. To vyprávění je živé a moc dobře se čte. Z paní Novotné bude dobrá spisovatelka. Ale teď je to trochu kostrbaté. Prostě jako když někdo začíná. Je tam i několik chyb. Třeba že si mladý hradní pán sám osedlá koně! Hospodský točí pivo! Přesto, že dávám za 3 jdu si najít další díl.

Opatov
12.09.2021 5 z 5

Audio. Konečně vím, jak se Jakub a Vilém seznámili. Historické detektivky, příjemný poslech. Tuhle sérii jsem si docela oblíbila, přestože se jedná o málo známou autorkou.

jaroiva
17.08.2021 5 z 5

Pro mě zatím nejlepší ze série. I když je jakože první, mám to až třetí v pořadí.
Ráda jsem se dozvěděla, jak se oba dva dali dohromady. A byla jsem taky ráda, že se o Jakuba nemusím bát.

honeybee
05.05.2021 5 z 5

Od prvních stran mě autorka vtáhla do příběhu, a pak už nebylo snadné knihu odkládat. Kniha je velmi čtivá, čte se lehce, nechybí popis prostředí středověkého hradu, ale také sem tam špetka humoru. S čím autorka nešetřila, je spousta zvratů, napínavé situace a umění čtenáře překvapit. Toto vše vás udržuje v určitém napětí. A závěrečné odhalení je spíše postupné, ale i tak překvapivé. Zdánlivě drobná krádež, vede k rozpletení mnohem závažnějších prohřešků. A člověk má pocit, že na hradě Frejštejně je těch ďáblů poněkud více.

Myslím, že má autorka skvěle našlápnuto a budu se těšit na další pokračování.

alnahu
16.04.2021 5 z 5

Detektivní příběh ,který nás zavede do 13.století na hrad Frejštejn ,kam nohy donesou Jakuba ,který se zde ocitne na hostině pořádané tehdejším pánem Jindřichem z Frejštejna. Při hostině se setká Jakub s jeho synem Vilémem, ten mu ukáže svoji stříbrnou sponu z opasku a ta se ztratí a tím se rozvine tento příběh. Z krádeže a vraždy je obviněn právě Jakub. Skvěle popsané historické prostředí .Kniha mě opravdu bavila.

valeri
14.04.2021 5 z 5

Moc pěkná historická detektivka se sympatickým hlavním hrdinou. Líbí se mi, jak autorka popisuje historické prostředí, člověk má pocit, jako by tam opravdu byl. Těším se na další díly.

mikika
09.04.2021 4 z 5

příjemná a sympatická detektivka z drsného období, je to jak exkurze do historie, do hradu, který sice dnes už málem neexistuje, ale v téhle knize dokonale ožívá...

Henriette
23.03.2021 4 z 5

Ďábel z Frejštejna je podle mě opravdu velmi podařený historický román a autorka má výborně našlápnuto k dalším dílům, na které se už teď opravdu moc těším. Pokud očekáváte, že vás vtáhne do děje takovým způsobem, že si budete sami lámat hlavu s tím, kdo je viníkem, máte se na co těšit. Toto se autorce podařilo na výbornou. Postavy se vám dostanou pod kůži a vy s nimi budete prožívat každičký krok, který může být občas i dost nebezpečný. Co už se podařilo trochu méně – alespoň podle mě – je zakamuflování viníka. Od začátku jsem totiž tušila, o koho jde a všechno, co se dělo, k tomu směřovalo. Autorka sice nabídla i pár jiných možných pachatelů, ale jejich vina nebyla příliš zřetelná. Stejně jsem měla v pachateli jasno. Nevím, možná je to individuální a vy viníka tak rychle neodhalíte. Na druhou stranu třeba Naďa Horáková ve svých detektivkách – tedy alespoň těch historických – viníka také hned neprozradí. V každém případě se kniha výborně četla, prostředí mi bylo velmi sympatické – téměř celá se odehrává na jednom středověkém hradu. A zkrátka mám novou úžasnou autorku historických detektivek z českého prostředí, a to není zrovna málo.

hanzmb
17.02.2021 5 z 5

Jakoby autorka vyslyšela moje připomínky z komentáře k Vraždě nepočestné panny, že by bylo dobré se o hlavních hrdinech dozvědět více. Panna je tímto tedy až 2.díl série a můžeme se těšit brzy i na třetí. A my se konečně dozvídáme, jak to celé vzniklo a jak se stali Jakub s Vilémem přáteli. Základní příběh románu se mi moc líbil. Autorka ač mladá a začínající si nepotřebuje pomáhat všelijakými šílenostmi, jako někteří chrliči podobných románů (Vondrušku tím nemyslím). Raději si v pohodě přečtu něco v tomto jejím komornějším stylu. A musím konstatovat, že i literárně se od minulé knihy zlepšila. Detektivní zápletka není až zas tak příliš složitá, ale to je dáno stylem. Autorka prosazuje víc historickou než detektivní složku. K tomu pro mě obrovské plus - není to z lucemburské éry!!! Těším se na další příběhy Jakuba a spol.