petr5364 petr5364 komentáře u knih

☰ menu

Fakt hustej nářez Fakt hustej nářez František Kotleta (p)

Jako cajk, nic jiného jsem nečekal a možná by mi to i vadilo. Jede to na své "vlně" a své příznivce to do jisté doby mít bude.

15.11.2021 4 z 5


Do posledního dechu Do posledního dechu Robert Bryndza

Jako detektivka je to pořád hodně dobře čitelné a zajímavé. Nicméně mi přijde, že v osobní rovině je postava Eriky hodně rigidní, nikam se nevyvíjí. Pořád se vrací k manželovi, ale jediný důsledek, který to na její psychiku má, je, že více pracuje.

27.11.2019 4 z 5


Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

První setkání s F. Kotletou. Řekl bych "oddechové" čtení, které vtáhne a jede. Něco jako dívat se na Blade, nebo nějaký starší akční film, protože kromě neustálé akce nic dalšího moc nenajdete. Hlubokých myšlenek netřeba, protože je to prostě jízda, super hlášky (i s očividně tuzemským podtextem) a Bezzemek to kosí jako Arnie (Stallone, Snipes, dle preferencí) v nejlepších letech.

27.11.2019 4 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Upřímně mě dost dlouho pan Ove vyloženě lezl na nervy. Nesnáším ten typ lidí, kteří žijí v minulosti, v zažitých vzorcích, stereotypech a vše odlišné od sebe odhání. Nakonec se ale ukáže, že ačkoli Ove bez svých pravidel nemůže žít, tak jej jeho dobré srdce změní/obměkčí, protože je to sice na povrchu morous a nepříjemný dědek, ale uvnitř vlastně jen do puntíku ctí svůj vlastní hodnotový žebříček. A jelikož ví, co je správné, tak se to v důsledku projeví i v té stránce jeho osobnosti, kterou ukazuje navenek. Znám takové lidi, takovéto "dobráky od kosti", kteří v důležitých momentech života umí vystoupit a jednat namísto útěku nebo mlčení. Více, či hodně se tento motiv opakuje u osobnosti Britt-Marie.

18.04.2019 4 z 5


Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Jonas Jonasson

On ten Jonasson nám předkládá pořád obdobný model zasazený do odlišných kulis. Nicméně jsem asi jeden z mála, které Stařík úplně neodrovnal, právě prostředím a okolnostmi se mi více líbila Analfabetka. Třetí díl na mě působil trochu jako takový kočkopes. Faktem ale zůstává, že já od JJ neočekávám bůhvíco, jen knížku, u které příliš nemusím zapojovat mozek a jen se nechat unášet dějem, a to se i potřetí podařilo.

18.04.2019 3 z 5


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Za mě to nejlepší, co mi Jo Nesbo v této sérii předložil.

23.09.2018 5 z 5


Němý křik Němý křik Angela Marsons

Nemám moc rád zápletky z podobného prostředí, připadají mi trochu "nabízející se". Nicméně autorka si příliš nepotrpí na zdlouhavé popisy a vykreslování postav, což mi chvíli trvalo vstřebat. O to rychleji ale děj valí dopředu. Kim samotná mi bohužel nepřirostla příliš k srdci (zatím), v kombinaci ostatními postavami ale funguje dobře. První díl mám za 3,5*, zaokrouhleno na 4*.

23.09.2018 4 z 5


Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Samotný zločin a vyšetřování si drží kvalitu. Knihu ale dále obohatilo vyprávění okolo (rozvíjení linky s Robin a Cameronovým životem). Pro mě lepší než debut.

23.09.2018 4 z 5


Selfies Selfies Jussi Adler-Olsen

Zklamání. Ono, když člověku není sympatický zločinec, ani oběť a hlavní hrdinové mají málo prostoru nebo jsou mimo, tak je to pak těžké.

31.03.2018 2 z 5


To To Stephen King

Pro mě S. King nenapsal nic lepšího, považuju to za jeho stěžejní dílo. Kniha mě dostala mnoha věcmi, nejzásadněji ale asi vnímám to trvalé zlo (od dětských let až po dospělost hrdinů). Přišlo mi to jako číst hrůznou kroniku jednoho města.

10.01.2017 5 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Literární skvost. I přes to, jak Eco dokáže psát nesrozumitelné a těžko uchopitelné knihy, tak toto byl jeho popkulturní masterpiece. Je to stravitelné, ale zároveň "ecovsky" vrstevnaté, popisné a uchvacující.

10.01.2017 5 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

No mě to přišlo jako vykrádačka sama sebe a bohužel trošku předjímám, že další kniha autora nebude jiná. Čte se to dobře a o vtipné momenty není nouze, přesto z toho sálá (alespoň pro mě) jistá vyčůranost a touha být vtipný za každou cenu.

10.01.2017 4 z 5


Chlapec ve stínu Chlapec ve stínu Carl-Johan Vallgren

Nevěděl jsem do čeho jdu, ale byl jsem mile překvapen, ta detektivka není vůbec špatně vymyšlená a ani vůbec špatně napsaná. Bavilo mě to, napínalo mě to, takže za čtyři s klidem. A Danny Katz je docela zajímavý loser.

10.01.2017 4 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Totální klasika a srdcovka. Někdo to bere, někdo ne. Každopádně ručník vždy s sebou.

10.01.2017 5 z 5


Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Čtenářsky se mi kniha líbila podobně jako druhý díl. víceméně se pořád něco dělo, možná ale trošku škoda konce, který připomíná spíše pohádku:-)

10.01.2017 4 z 5


Podivné město Podivné město Ransom Riggs

Daleko zajímavější a nabitější nežli první díl, který byl spíše seznámením s postavami a prostředím, v němž se trilogie odehrává/bude odehrávat. Bavilo mě to.

10.01.2017 4 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Pro někoho poetické, pro někoho nudné, pro mě přiměřeně zajímavé i snové. Pravda, co do dějství se zde mnoho očekávat nedá, ale jako seznámení s prostředím a příprava půdy pro další dva díly je to ok.

10.01.2017 3 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Četlo se to samo, to jako jo, a důvodem je zejména (pro mě) chytré členění kapitol, v nichž se něco děje. Jinak je to nadprůměrně napsaná krimi, ale top to není. P.S. Trochu mě zarážela zabedněnost vedení policie, připadla až moc do očí bijící.

10.01.2017 4 z 5