petiska petiska komentáře u knih

☰ menu

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Jako jednou z mála jsem dala šanci knize, kterou mi doporučovala většina přátel. Osobně takové knihy nevyhledávám, protože doba, kterou popisují, ve mně vyvolává pocit nejistoty a zároveň soucit k utrpení, kterého bylo všude mnoho. Čas, kdy jsem se plouživě blížila ke konci příběhu, s sebou nesl obrovské břemeno v mém nitru. Musím uznat, že autor si pomocí krátkých vět opravdu s gradací/stupňováním děje vyhrál. Samé otázky a proč a jak to dopadne? Nedá se ani popsat, jak mě čtení této knihy vnitřně mučilo. Příběh je jednoduchý a opravdu výstižný. Rozhodně bych doporučila :-)

10.03.2015 4 z 5


Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Po jazykové stránce a co se týká absurdně vtipně laděných pasáží se mi kniha líbila. Pokud jde o celkový dojem a příběh, přijde mi to hodně ujeté. Já teda nevím, někomu to sedne, někomu ne. Když jsem se něčemu zasmála, tak to byl spíše ironický smích, takový, který se diví, že ten člověk dokázal něco takové vůbec splácat. Jinak bych ale řekla, že kniha je zase jiný šálek čaje a tudíž i stojí za přečtení. Jenom mně to opravdu přišlo takové, jako by se nehororový autor snažil do svého díla ten horor vecpat a on neustále z té dějovosti vyskakoval ven. Prostě to nejde dohromady, nezapadá tam. Ovšem určitým způsobem mě ta knížka zaujala.

24.06.2014 3 z 5


Morčata Morčata Ludvík Vaculík

Abych měla říci pravdu - moje představy o autorově tvorbě byly zcela odlišné před a po přečtení této alegorie. Když jsem si přečetla pár Vaculíkových fejetonů, hrozně se mi autorův styl psaní a jazyková stránka zalíbily. Ukázky, které jsme četli ve škole z Českého snáře a Sekyry, byly velice vábivé. Říkala jsem si: Ano, dám tomu šanci. Půjčila jsem si od něj právě tyto knihy včetně Morčat a Jak se dělá chlapec. Byla jsem šokovaná, že jsem se ani do jedné nedokázala takříkajíc "zažrat". Ani jedna kniha mě nezaujala. Pokoušela jsem se nadějně alespoň přečíst román Morčata.
Co bych řekla ke knize? Příliš jednoduchá, než aby to byla pravda. Ze začátku se mi kniha četla špatně. Později jsem si na výrazy zvykla a ke konci knihy mi to už ani nepřipadalo nepřirozené. Příběh jsem pochopila ihned. Budu ale muset být příšerně a až nevkusně kritická, co se týká stavby děje. Neustálé odbočování od děje, prolínání myšlenek, odskakování od tématu, řešení nepodstatných a absurdních věcí, které končily obvykle v rodině hádkou, vyloženě týrání morčat, provokativní postoj ke všemu, co se v díle jen objevilo... Zkrátka jsem si tu knihu nemohla užít. Nebavila mě tím, co vyjadřovala. Nechápu, o co se autor snažil nebo co se nám knihou vlastně snažil říct, ale ještě nikdy jsem nic podobného nečetla. Kniha mi nedala nic. Neříkám, že to byla ztráta času, ale opravdu jsem tímto příběhem zklamaná. Fejetony super, tohle příšerné. Myslím, že tohle bylo takové prolínání všehovšudy se vším. Možná je to jenom můj pocit, ale některé myšlenky byly opravdu zbytečné. Jediná věc, kterou jsem si odsud odnesla bylo to, jak vypadaly tenkrát v době kapitalismu jezdící výtahy. Omlouvám se za kritiku -

03.06.2014 1 z 5


Dýchání pod vodou Dýchání pod vodou Alex Flinn

Na knihu jsem narazila v jednom televizním magazínu a řekla jsem si: ,,Proč si jednou nekoupit knížku i pro sebe?" A bylo to. Kniha se mi zamlouvala jak obalem, tak příběhem, který autorka ztvárnila.
Ze začátku mi dělalo problém číst deník hlavního hrdiny, protože ta změna písma vůbec nesvědčila mým očím a když se začalo stmívat, tak jsem si musela na knihu pořádně nasvítit lampičku.
Každopádně mě ten děj obrovsky zaujal a budu ráda, když budu mít možnost přečíst si od této autorky další knihu. Velice zajímavý děj a přechod, kterým si Nick procházel, mě tak napumpoval energií a touhou číst dál. Rozhodně doporučuji - 4x ****

21.10.2013 4 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Bylo nás pět je nyní už klasika. Na základní škole jsem neměla možnost si tuto knihu přečíst. Je to škoda - velice mě totiž pobavila! Dokonce jsem si v půlce příběhu nedokázala odepřít doslov umělce Filipovského, ve kterém jsem se úplně viděla. Nádherně podáno.
Zpočátku bylo celkem obtížné zvyknout si na "prastaré" fráze v textu, o které byla kniha obohacena, ale později jsem si zvykla a nepřišly mi nijak nadbytečné. Nejoblíbenější pasáž knihy? VŠECHNY! Asi nejúžasnější hláška z knihy je pro mě: ,,To se vr!"
Rozhodně doporučuji! :-) Dávám 4 hvězdičky, je skvělá.

24.08.2013 4 z 5


Sto tajných dvířek Sto tajných dvířek Nathan David Wilson

Chvílemi zmatené. Jsem naštvaná na svoji dokonalou fantazii, ve které jsem si promítla všechny scénky z knihy. Jak už jsem psala kamarádce - připomíná mi to dětskou verzi Stephena Kinga a ne žádnou pohádkovou sci-fi knihu. Ale moc se mi origoš příběh zamlouval. Teď to nechám přečíst svoji desetiletou sestru a uvidíme, jaký na to bude mít názor. Dávám čtyřikrát * * * *

03.08.2013 4 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

O této knize jsme se učili ve škole a já si připadala docela hloupě, když jsem ji zatím nečetla. Ovšem, jak se říká, co není může být! Tak jsem si ji vypůjčila v knihovně. Líbila se mi.

24.07.2013 4 z 5


Robinson Crusoe (dvojjazyčná kniha) Robinson Crusoe (dvojjazyčná kniha) Daniel Defoe

Kniha mě ze začátku absolutně nudila. Začátek nestál za mnoho slov. Ale poté, co se hlavní hrdina knihy dostal na údajně opuštěný ostrov, jsem se doslova do knihy začetla. Všechno to úsilí, vše, čemu musel sám Robinson čelit, to bylo něco úžasného. S jakým nadšením a zároveň trápením musel řešit nejrůznější situace, to bylo něco unikátního.
V této knize se propojuje napínavý a jednoduchý příběh s vývojem lidstva. Robinson byl uvězněn na ostrově a neměl takřka nic, což ho donutilo začít pracovat. Nebylo to nic lehkého. Autor krásně popsal celý vývoj zručného člověka, který se musel postupně učit a sám přijít na věci, které my již nyní známe jako samozřejmost. A to se mi líbí - tato myšlenka.

23.07.2013 3 z 5


Jak se nechystat k maturitě Jak se nechystat k maturitě Cameron Dokey

Šla jsem do knihovny vypůjčit si pár knížek. Nevím proč, ale tahle mě zaujala svým názvem. Nečetla jsem si ani obsah, prostě jsem si ji vzala z knihovny domů a začala číst. Netušila jsem, že to bude tak napínavé. Ovšem už jsem přečetla spoustu takových knížek, a musím podotknout, že mě zklamal popis pocitů Jo. Myslela jsem si, že to bude trochu více prožívat, ale bylo tam pouze: "Líbali jsme se" a konec kapitoly. Takže se moc nedalo poznat, jaké má Jo vlastně pocity.
Vůbec jsem při čtení nečekala, že se Alex do Jo vlastně nezamiloval. To mě dostalo teda! Opravdu. Ten druhý kluk,Mark ,mi přišel méně zajímavý. Asi nejhorší scénka byla ta, jak se spolu hádali a on si ji pak, cituji "přitáhl k sobě" a pravděpodobně se začali líbat. Hrozný popis okamžiku. Řekla bych, že tato knížka je spíše pro nezkušené čtenáře či pro mladší, protože mě skoro nezaujala... Dávám ale 3 hvězdičky za promakaný děj.

22.06.2013 3 z 5


Cesta do středu Země Cesta do středu Země Jules Verne

O této knize již básnilo tolik čtenářů, že jsem ani já neodolala si ji přečíst. Ze začátku se mi autorův styl velice líbil. Používal krátké věty, nic komplikovaného. Ovšem další putování, které profesor se svým vnukem zažil, nebylo nijak moc obsáhlé. Musím podotknout, že mě ke konci kniha už víceméně nudila. Ale jenom trochu - je to věc názoru.
Konec byl předvídatelný. Každopádně mě i kniha svým způsobem zaujala a doporučila bych ji se třemi hvězdičkami.

16.06.2013 3 z 5


Carrie Carrie Stephen King

Carrie je velice zajímavá kniha. Od Kinga mám právě rozečtené "To" a přečetla jsem útlou knihu povídek, kterou jsem nedávno objevila v naší knihovničce. Vůbec jsem neměla tušení, že tam něco takového máme. Stephen King je velice manipulativní autor, alespoň co se týče nepoznaného světa a věcí, které ani my sami nevidíme a nevyhledáváme. Moc se mi tahle kniha líbila. V jeho podání mě to zaujalo tak, že jsem to měla během víkendu přečtené. Mít čas, dám to i za jeden den. Je velmi čtivá a děj není nijak složitý na pochopení.
Velice se mi líbilo to, jak prokládal příběh úryvky z knihy "Exploze stínu" a potom ještě zápisy jedné studentky. Byl to takový zpětný pohled do minulosti. Navíc se potom zase hned navazovalo na tehdejší přítomnost - to bylo to nejlepší!
Už si vyhlížím další knihy a pevně doufám, že v Kingových příbězích najdu přesně to, co hledám :-) Doporučuji. V podstatě to je horor, ale hororových prvků je tam mnohem méně než jako například v povídce "Prám".

27.05.2013 4 z 5


Poslední píseň Poslední píseň Nicholas Sparks

Budu konkrétní. V porovnání s filmovou verzí tohoto románu musím říct, že kniha se mi líbila více. Ve filmu byla spousta věcí vypuštěných a když si to potom člověk uvědomí, o co všechno by přišel, kdyby nečetl samotnou knihu, je to k pláči.
Já jsem nejdříve viděla film. Líbil se mi. Viděla jsem Miley Cyrus v jiném světle, než když si nasadí blonďatou paruku a poskakuje na parketu. Líbilo se mi celkové ztvárnění děje, prostředí, kam byl osobitý děj zasazen i příběh.
Ronnie jsem zpočátku moc nechápala. Nedokázala jsem jí porozumět. Náhle přišel zlom a její postava v knize nabrala jiné směry. Porozuměla si s tátou, se kterým to bohužel nedopadlo, jak by podle různých autorů takové krásné a napínavé romány skončily. Šťastně. Bylo mi ho na konci hodně líto.
Díky knize jsem si ten film stáhla znovu a dívám se na něj s anglickým dabingem. Vidím ho už v novém světle a porovnávám pasáže, které jsou pouze v knize.
Pokud bych tento román doporučila? Pro vášnivé čtenáře, kteří touží po lásce, romantice, napětí, vtipu, není k zahození si ji nepřečíst. :-) Alespoň dle mě.

24.05.2013 5 z 5


Markéta Lazarová Markéta Lazarová Vladislav Vančura

Když jsem si četla recenze, nevěřila jsem svým očím. Všichni sem psali, jak je kniha náročná a ta druhá polovina, jak je Markétčina láska hluboká jako oceán a podobně. Říkala jsem si, přece to takové nebude. Vzala jsem knihu do ruky a začala číst. Text mi dával zabrat a stále jsem se ocitala myšlenkama někde úplně jinde. Nešlo to. Kamarádka mi poradila, ať tu knihu zkusím přečíst znovu a pomale. Byla jsem asi na nějaké padesáté stránce a vrátila se na začátek. Konečně mi to dávalo smysl. Pořádně jsem se soustředila a šlo to, opravdu ;) Příběh se mi moc líbil, ale nějaké fráze byly náročné na pochopení.
Co radím? Trpělivost a silnou vůli :-) Dávám ale 3 hvězdičky.

15.04.2013 3 z 5


Útek Útek Sophie Jordan

Už při přečtení prvního dílu jsem si Jacindu a Willa hrozně oblíbila. V tomto díle šlo asi nejvíce o Jacindinu sestru Tamru, která se také proměnila v drákii. Musím se ale přiznat, že jsem to čekala. Nevím proč. Prostě takové tušení. Udivil mě svazek Cassiana a Jacindy. To jsem nečekala! Nečekala jsem ani to, že jí chtěli uřezat křídla. To bych asi nepřežila - a také jsem si říkala, jak by to asi pak pokračovalo, kdyby to skončilo tím nejmilejším, co na této knize je? Navíc, i ten jejich polibek byl zvláštní. Jako by k němu něco cítila a přitom myslela na Willa, což mě zarazilo ve čtení a musela jsem se s tím srovnávat se šálkem čaje! ;D
Ohromně se těším na 3 díl! Nemůžu se těchto knih nabažit. Ze začátku jsem ani moc neměla důvod tomu dávat šanci. Po té, co jsem přečetla celou již vydanou sérii Vampýrské akademie, jsem nečekala, že by mě něco mohlo zaujmout stejně tak hluboko, jako toto. Je to úžasný příběh a každá kapitola je skvěle zpracovaná. Jazyk je primitivní a krátké věty tomu dodávají ráz. Myslím, že autorka už to nijak jinak vylepšit nemohla. Dávám 4 hvězdičky.

15.04.2013 4 z 5


To To Stephen King

Když jsem tuto knihu objevila doma v knihovně, máma mi k tomu akorát řekla: Četla jsem to asi půl roku. Když bereme ohledy na čas strávený učením, protože to četla již dávno, děsí mě představa, že se budu zabývat jednou knížkou až do letních prázdnin. Ovšem ráda bych ji konečně dočetla. Kingovy popisy jsou velice pulzující a někdy až příliš detailní. Velice zdlouhavé. Dávám 4 hvězdičky.

04.03.2013 4 z 5


Drakie Drakie Sophie Jordan

Tuto knihu mi doporučila moje kamarádka. Chválila si ji, tak jsem to riskla. Překvapil mě děj knížky, ovšem jméno hlavní hrdinky se mi docela nesnáz pamatovalo. Jacindu jsem si nedokázala představit a nedokážu to asi ani teď. Něco mezi člověkem a drakem? Možná. Příběh mě velice zaujal a už se nemůžu dočkat druhého dílu, až mi ho opět ta stejná milá osůbka půjčí. Pevně věřím, že se Jacinda s Willem dají dohromady. Nejoblíbenější část knížky? Asi bych momentálně řekla, že začátek, jak ji Will najde v jeskyni proměněnou v drakii a nechá ji žit. Ty slova: Jsi krásná... Okouzlující chvíle. Určitě doporučuji všem vášnivým čtenářům fantasy.

04.03.2013 5 z 5


Pokrevní pouta Pokrevní pouta Richelle Mead

Jak už tu bylo nespočetně krát napsáno, je to opravdu ze začátku těžké zvyknout si na to, že příběh vypráví Sydney a ne Rose. Ale byla to milá změna. Zjistila jsem, že jsi jsou docela v něčem podobné a musím na svoji obranu říct, že už od začátku, kdy potkala Adriana, jsem tušila, že se do sebe snad zamilují, i když si ještě musím přečíst další díl, abych se to dozvěděla. Přečetla jsem to teď za víkend. Krásný příběh - promyšlený a pořád plný napětí jak ten s příhodami Rose a Dimitrije. Samozřejmě, že tato kniha musí končit něčím, aby to čtenáře donutilo přečíst i další díl. Samozřejmě, že se tam Dimitrij objevil. Nečekaně už. Po zkušenostech s první sérií mě už nic nepřekvapí. Doporučuju, byla to zábava ji číst.

06.01.2013 5 z 5


Hodina děsu Hodina děsu Stephen King

Po dostání se k povídce Prám jsem se rozhodla knihu na chvíli odložit. Začala jsem se o Kinga více zajímat a tak nějak jsem doufala, že mě dostane pod peřinu a ono se opravdu tak stalo. Jsem ráda, že jsem to četla ve dne a ne v noci, kdy všude vidíme duchy a všelijaká strašidla. Hrůzyplná knížka. Kdybych se s ním měla někdy setkat, asi by to byla ta nejúžasnější a zároveň nejstrašidelnější hodina mého života. Jinak pro milovníky hororů - doporučuji :)

02.01.2013 5 z 5


Krvavý slib Krvavý slib Richelle Mead

Krvavý slib. Kdo by čekal, o co v něm půjde? To napětí a nejistota po celou dobu čtení této knihy mě nevýslovně napínala. Stále se tam objevilo cosi nového, cosi nevídaného. Něco, co bych v žádném případě nečekala. Tato série se mi čím dál více začíná líbit. Nevím, čím to může být, ale autorka této knihy má u mě veliký obdiv a respekt. Vždy, když čtu nějakou knihu, obyčejně si vytvořím svůj vlastní názor a to je tak všechno. Ale při čtení této knihy jsem dokonce začala uvažovat: proč? kde? kdy? Půjde tam? A spoustu dalších otázek se mi mihlo hlavou. Říkala jsem si, tohle přece nemůže takhle skončit! A taky neskončilo, teď už čtu pátý díl a nemůžu se dočkat toho posledního :) Určitě doporučuji všem, co se zajímají o upíry a milostné scény smíšené s napětím a láskou.

25.10.2012 5 z 5


Souboj Souboj Lisa Jane Smith

Musím souhlasit se [spider.rio], to, co je v prvním a druhém, možná i třetím díle těchto knih se bez pochyby vešlo do 1. dílu televizního seriálu The Vampire Diaries. Opravdu se mi více líbí to podání než knihy. A co se týče gramatických chyb, i malá většina zamrzí a zpomaluje, bohužel chyba překladatele.

19.09.2012