Osca Osca komentáře u knih

☰ menu

Továrna na debilno Továrna na debilno Dominik Landsman

On to žádný literární skvost není, dokonce ani nápad není originální, ale mně se trefil do období, kdy to ani jako výmysl nevypadalo. Některé pasáže jsou opravdu vtipné a občas trochu zamrazí ta podoba s realitou.

23.11.2021 3 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

A já ne a ne se bát. Chvílemi to bylo opravdu napínavé, ale pak to nějak vyčpělo a závěr byl banální.

06.04.2019 3 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Tedy očekával jsem bombu a zatím přišlo čekání na vtip. Celou dobu jsem přemýšlel, kde se stala chyba, že někdo dovede z této knihy citovat celé pasáže a já se dvakrát usmál. A pak jsem byl rád, že ji mám za sebou a mohu se vrátit k lordu Stárkovi a Aryii.

06.04.2019 3 z 5


Volba: Klíčový okamžik Volba: Klíčový okamžik Jakub Trpiš

Byl jsem požádán, abych si přečetl, ale něčím takovým nemá cenu ztrácet čas. Hlavní postava učitel Tomáš má být inteligentní člověk, ale jeho vyjadřovací schopnosti tomu příliš nenasvědčují. Formulování vět je vůbec základním nedostatkem tohoto dílka, teorie duše a ega je pak slátanina, nad kterou by Freud lomil rukama. To vše doplněné o jakýsi předobraz antiutopické společnosti.

30.04.2018 odpad!


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Tak to bylo vynikající čtení! Několikrát mě to donutilo sáhnout po wikipedii a udělat si jasno v historii. Navíc je kniha na literaturu faktu napsaná velmi poutavě.

30.04.2018 5 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

Ano, lepší než předcházející, ale i tak poněkud táhlé, nechci napsat nudné, ale málo napínavé a dramatické. Teď si dám oddech a pak se dám do čtyřky.

04.11.2017 3 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Knihu jsem zvládl během víkendu, film následoval hned ten večer. obojí rozhodně doporučuji.

20.12.2015 4 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Ale ne! A já to fakt dočetl

25.11.2015 1 z 5


Mlýn na mumie Mlýn na mumie Petr Stančík

A tak já bych to nebral jako ta paní přede mnou. Jde o literární fikci, autorskou licenci. Ale že mne to dílo také nezaujalo, je prostě fakt. Jak už tu někdo poznamenal, jde spíš o vystavování svých znalostí (historie, hudební výchova,...). V duchu jsem si řekl, že si vyjedu názvy knih, které letos byly mezi navrhovanými na Magnesii literu, abych zjistil, před čím dala porota přednost. Taky se pokusím najít, kdo porotu tvořil. Ale jestliže má být podle odborníků Mlýn nejlepší knihou roku, pak mě to nutí zamyslet se nad úrovní knih nezvítězivších, či poroty.

08.07.2015 1 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Nedoporučuji číst jen tak občasně jako já. Neměl jsem na knihu dlouhodobě čas, a to se odrazilo v mé soustředěnosti na ni. Neustále jsem se vracel k tomu, co se dělo před týdnem, a než jsem se dobral k tomu, co jsem si pamatoval, už jsem zase knihu odkládal. Mea culpa. Těším se, až ji zfilmují, protože to konečně uvidím vcelku.

20.11.2014 5 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

PO přečtení šech komentářů, nemám, co bych dodal a neopakoval se. Prostě skvělé.

27.08.2014 5 z 5


Písečná žena Písečná žena Kóbó Abe

By mne zajímalo, jak se tato útlá, nedějová kniha může filmově zpracovat. Sisyfos a Josef K. v jednom. Ubíjející svou bezmocností. Hlavní postava etymologa programově nesympatická, až mu ten jeho úděl čtenář přeje.

04.05.2014 4 z 5


Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Typická syrovost severských kriminálek. Bez emocí převyprávěny i důvěrné chvíle. Zasekne se to do vás jako ostrý sekáček. Působí i tak nějak dokumentárně, jak je odtažité. Velmi silné, děsivé téma. Nedá se číst často.

04.05.2014 4 z 5


Osiřelý západ Osiřelý západ Martin McDonagh

Tak tohle byla bomba! Výborně napsané. Jeden stupidní dialog vedle druhého, ale výsledný dojem vyráží dech. Sedím a ještě to vstřebávám. Ne děj, ale způsob, jakým ho autor prezentuje. Jdu najít, jestli to nedávají některá divadla.

04.05.2014 5 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Třeba mi to nebudete věřit, ale i kdyby kolem toho nebyl takový humbuk, poznal bych, že tuto knihu psala žena. A líbila se mi. Víc než Harry, jsem už velký kluk.

27.04.2014 4 z 5


1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

Mám pro toho Japonce prostě slabost. Je takový evropský a propaguje české muzikanty :-). Je košatý ve vypravování, velkorysý v popisech, střídmý v emocích, musel jsem si jen prolistováním připomenout, kam dospěl v předcházejících dílech. Letos to u mne vyhrál.

08.03.2014 5 z 5


Noc před rozvodem Noc před rozvodem Sándor Márai

Mám rád takovýhle typ knih. Přinutí člověka uvažovat nad detaily, nad úmyslem autora, nad autorem.

04.03.2014 4 z 5


Inferno - Peklo Inferno - Peklo Dan Brown

Rozhodně se tu čtenáři dostane víc informací než napětí či děje. Téma přelidnění je zajímavé téma a člověka přinutí se nad ním zamyslet a vyzkoušet si, jak by asi sám volil, kdyby bylo rozhodnutí na něm. Čekal jsem však víc. Třeba si ale Dan nechává ten lepší děj na Prahu.

21.02.2014 3 z 5


Naplivu na vaše hroby Naplivu na vaše hroby Vernon Sullivan (p)

Kromě toho, co napsala již dost výstižně Terry přede mnou, bych přidal nepochopenou ( a zbytečnou) mystifikaci s autorstvím a nepochopeným vykáním (snad aby to bylo celé ještě víc odcizené nějakým pozitivním emocím?) v jazyce, který vykání nezná. Ještě že většina těch nechutností není naturalisticky popsána, to bych asi taky nedočetl. Nejsem žádná "cíťa", ale takhle ubližovat dětem, protože nikdo dospělý tam kromě hlavní postavy nebyl, o tom prostě nemohu ani číst.

02.02.2014 1 z 5


Potrat: historická romance 1966 Potrat: historická romance 1966 Richard Brautigan

Velmi zvláštní kniha. Ten nápad s knihovnou nečtených knih je originální a určitě by se hodil.

03.12.2013 5 z 5