netty netty komentáře u knih

☰ menu

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Přečteno za jeden večer. Ačkoliv je příběh psaný očima malé holčičky, je nesmírně silný. Tak nějak si od začátku myslíte, že víte, o co v knížce vlastně půjde. Ale pletete se. To co se odehrává u Báry doma je totiž o něčem víc. O něčem skrytém, ale vlastně strašně očividném. Popravdě jsem příběh malé Báry rozdýchávala ještě pár hodin po dočtení..

27.05.2020 5 z 5


InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Tak tohle byl skvělej návrat v čase! Já sice nevyrůstala v Budějcích (takhle se to totiž říká správně, žádný Budějovice), ale měla jsem pocit, že Markéta vypráví moje zážitky z dětství a puberty. Připomněla mi i věci, na který jsem už zapomněla, jako třeba seriál Helena a její chlapci, i když na ten jsem nejspíš zapomněla schválně. První tábor, první diskotéka, první Harry Potter, první... no to je jedno. Markéty styl psaní mě hrozně baví, vlastně se její knížky čtou tak nějak samy. Když vyšel Losos v kaluži, přečetla jsem ho asi za dvě hodiny a pak jsem na sebe byla strašně naštvaná, že jsem si ho nešetřila. Stejně jsem to udělala s Pandou a slíbila jsem si, že u InTyMně už tuhle chybu neudělám. Udělala. A až vyjde Markétě další kniha, tak si to taky slíbim, ale už teď tak nějak podvědomě vim, že to stejně nedodržim. Protože to se prostě jinak nedá. Takže díky Markéto, jste fakt dobrá! ????

04.01.2020 5 z 5


Žárlivka Žárlivka Lenka Pastorčáková

Wow, tak to byla jízda! Věděla jsem, že žárlivost je krutá, ale že až takhle? Masakr! Hlavní hrdinka mě tak štvala, že jsem měla pár chvil, kdy jsem musela přestat číst, abych její chování rozdýchala. Závěr knihy byl natřískaný emocemi. Výborný čtení.

17.09.2019 5 z 5


Muž a žena Muž a žena Michal Viewegh

Je to brak. První povídka je plná vulgarismů a celkově příběh nedává moc smysl. Ve druhé povídce jsou muži vybarveni jako sebestředná prasata. Nelíbila se mi ani jedna a popravdě.. ani jsem tu knížku nedočetla. A to jsem se tolik těšila! Nejlepší na té knize je obálka. Jinak nic. Bohužel.

10.06.2018


Falešný román Falešný román Magdalena Mintová

Docela jsem se těšila. Ani nevím, proč jsem si myslela, že příběh bude vtipný a že se u čtení zasměju. No nezasmála jsem se. Čtení mě nebavilo, Ema mi neskutečně lezla na nervy (což se mi u hlavní postavy už dlouho nestalo), styl psaní naprosto jednoduchý a při čtení jsem si připadala, že je mi znovu patnáct. Čtrnáct. Možná dvanáct. Takhle naivní "příběh" (dá se to vůbec nazvat příběhem?) jsem četla naposledy na základní škole, kdy jsem ještě věřila na víly a jednorožce. Pevně doufám, že si jednou Falešný román nepřečte moje dcera a nevezme si Emu za vzor. Nepracující, rozmazlenou a arogantní pipinu, pro kterou je práce sprosté slovo, bych doma opravdu nechtěla. Knihu hodnotit nebudu, vzhledem k věku autorky se mi nechce dávat špatné hodnocení, ale pro mě osobně to byla ztráta peněz, času a musím říct, že větší brak jsem hodně dlouho nečetla. Pardon.

06.03.2018


Neradost Neradost Karel Novotný

Velmi osobitá kniha. Čekala jsem možná něco trochu jiného, ale zklamaná rozhodně nejsem. Je tam spousta vět, se kterými se ztotožňuji a přiznám se, že mě to maličko vyděsilo. Člověka to donutí, aby se během čtení zamyslel na sebou a nad tím, jak žije. A to je dobře. Moc dobře.
Vizuálně nemůžu vytknout vůbec nic, kniha je zpracovaná nádherně a velmi nezvykle - a to se mi líbí!

23.02.2018 4 z 5


Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

Rupi. Žena, která dokázala mé pocity přenést na papír. Děkuji!

20.02.2018 4 z 5


Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Je to velmi emotivní a silná kniha. Rozhodně se nedá přečíst jedním dechem. Rozhodně to není tak, že byste se nemohli odtrhnout. Chvílemi máte pocit, že jí snad nikdy nedočtete, protože už dál prostě nemůžete. Musíte si tedy aspoň odpočinout a trošku se srovnat s tím vším, co jste se o Judovi dozvěděli. Nebudete tomu chtít věřit, bude vám špatně a pravděpodobně budete i plakat. Několikrát. A ne málo. Budete vědět, že je to smyšlený příběh, ale přesto tomu všemu uvěříte tak, jako byste byli součástí toho všeho. Jako by se to dotýkalo vás samotných. Protože vy víte, že ač za sebou nemáte to, co si prožil Jude, týká se vás to jistým způsobem taky..
Milovaný Jude, už navždy budeš v mém srdci.

20.02.2018 5 z 5


Noc v Central Parku Noc v Central Parku Guillaume Musso

Ach můj milovaný Musso, opět jsi nezklamal a dokonale jsi mě vtáhl do děje. Nemohla jsem se odtrhnout, tak jako tomu je u všech tvých knih. A konec? Opět tak promyšlený a naprosto překvapivý! Až tak, že jsem posledních pár stran četla s otevřenou pusou (díkybohu, že jsem knihu dočítala doma, v metru bych asi s takovým výrazem vypadala dost divně). Už aby byla další kniha, nemůžu se nabažit!

20.01.2018 5 z 5


Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Čekala jsem hodně a taky jsem se dočkala! Ne vlastně ne. Kniha předčila moje očekávání! Že bude vtipná, to jsem věděla. Ale že si i dojatě popláču, to mě tedy překvapilo - v pozitivním slova smyslu. Markéta tu knížku napsala skvěle a já už se těším na další. Kam se hrabe Třeštíková, tss!

20.01.2018 5 z 5


Dělám si to sám Dělám si to sám Martin Váša

Jet v tramvaji a dusit smích v šále.. to se mi naposledy stalo u Aristokratky od Bočka, takže díky Martine, jsem v polovině a vážně se dobře bavím :-)

23.11.2017 5 z 5


Autismus & Chardonnay Autismus & Chardonnay Martin Selner

Knížka je mi nesmírně blízká. Sama jsem několik let pracovala v denním stacionáři, a to nejen s autisty. Vím, jak je ta práce náročná a taky vím, že je ještě náročnější, když jí děláte s láskou. Líbí se mi, jak autor popisuje jednotlivé situace se suchým humorem, který je mu vlastní. Dojímalo mě, jak o dětech psal a nazýval je "moje děti". Pevně doufám, že bude ještě aspoň jedna knížka, protože tuhle jsem přečetla dvakrát a pořád nemám dost. Díky Martine za tuhle skvělou knížku a velké díky za to, co děláte a hlavně JAK to děláte!

23.11.2017 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Jedno je jasné: Evžen Boček umí psát! To, že je neskutečně vtipný, je příjemný bonus. Mám ale jednu výtku.. nemohla jsem číst Aristokratku cestou do práce, protože jsem se smála nahlas a lidi se pak na mě divně dívali. Několikrát jsem slzela smíchy, což se mi u knihy stalo už hodně dávno. Chcete se bezvadně pobavit? Pak musíte poznat Marii a její povedenou (nejen) rodinku!

24.07.2017 5 z 5


Berlíňanka Berlíňanka Veronika Jonášová

Berlín je má láska a pojetí této knihy se mi líbilo velmi.

21.07.2017 4 z 5


Pražská buzna Pražská buzna Jiří Markvart

Vtipné! Hodně jsem se nasmála a Milanovi jsem moc fandila. Oceňuji i to, že kniha nevyznívá vulgárně, čehož jsem se na začátku trošku bála. Výborná prvotina!

08.07.2017 4 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

První kniha od P. Hartla, kterou jsem četla. A náramně jsem se bavila! Všichni čtyři chlapi mi byli svým způsobem sympatičtí a jejich plnění úkolů nemělo chybu! Moc se mi líbí, jak autor prolíná jednotlivé příběhy, které dávají smysl a nejsou zamotané. Díky této knize jsem zařadila Patrika Hartla mezi své oblíbené autory a okamžitě si pořídila i jeho další knihy.

08.07.2017 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Náramně jsem si čtení užila! Několik příběhů, ve kterých se ovšem neztrácíte. Chvílemi se nekontrolovaně smějete a chvílemi zase přemýšlíte nad životem. Knihu jsem téměř zhltla, velmi dobře napsaný román!

08.07.2017 5 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Pro mě nejslabší "Hartlovka". Začala jsem Veronikou a skončila Jáchymem. V podstatě je asi jedno, kým začnete. Je to prima oddychovka, ale spoustu věcí si domyslíte ještě dřív, než se k nim dostanete. U některých situací jsem si skoro klepala na čelo, jak byly nereálné. Ke knize se vracet nebudu, ale za přečtení rozhodně stojí.

08.07.2017 3 z 5


A proto skáču A proto skáču Naoki Higašida

Pracuji (nejen) s autisty, takže můj názor bude nejspíš lehce ovlivněn, proto také nebudu hodnotit. Kniha je moc pěkně psaná, avšak na můj vkus dost stroze. Být laik, tak mi to pocity a vnímání autistických dětí moc nepřiblíží. Porucha autistického spektra je mnohem složitější, než jak je popisována v knize. Už jen to, že existují různé formy a stupně a mnoho dalších informací. Chlapec v knize sice nemůže mluvit, ale má možnost, vyjadřovat se pomocí tabulky. A co autisti, kteří takovou možnost nemají, protože stupeň jejich diagnózy je vyšší? Jak vnímají svět oni? A tak dále, a tak dále.. Každopádně oceňuji nápad a to, že se tato problematika konečně dostává do světa a do podvědomí veřejnosti.

08.07.2017


Honzíkova cesta Honzíkova cesta Bohumil Říha

Kniha mého dětství!

11.02.2017 5 z 5