natalie2171 natalie2171 komentáře u knih

☰ menu

Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

Paní Sarah opět velmi příjemně překvapila. Svět zasazený do moderního fantasy (ne-li) sci-fi světa měla vymyšlený opravdu parádně, takže byla radost obracet stránky této objemné knížky. Jasně, někteří by mohli argumentovat, že začátek byl trochu pomalý, ale musím nesouhlasit. Bylo mi jasné, že autorka chce čtenáře obeznámit s tímto bohatým světem, čehož by nemohla docílit pár stránkami. Tempo mi proto sedělo, bylo toho hodně na vstřebání. Postavy se jí taky velmi pěkně vydařily. Špetka (nebo spíš kotel) tragédie a máme tu Bryce, hrdinku, kterou jsem si rychle oblíbila. A závěř ani popisovat nemusím, snad bych jen řekla, že se vydařil pěkně po Maasovsku (epicky a prostě wow). Takže teď jenom doufám, že si nějaké triky nechala do dalších dílů, protože tento závěr by snad i mohl konkurovat finále jejích dalších dvou sérií.

25.10.2020 5 z 5


Králova klec Králova klec Victoria Aveyard

Tak moc jsem chtěla, aby se mi třetí díl Rudé královny líbil. Ale po dočtení mám chuť knihu hodit co nejdál, abych se na ni dlouhou dobu nemusela dívat.
To, co jsem cítila u druhého dílu se mi potvrdilo. Autorčin styl psaní je prostě... divný. Přeskakuje ze scény na scénu, věty jsou tak strašně holé, jako byste se za každou mohli nadechnout a přemýšlet, jestli vám stojí za to vůbec pokračovat.
Postavy jsou tak strašně bezvýrazné a nevěřím jim ani jednu větu. A Mare... chudinka. Já ji už prostě nemám ráda a asi nikdy nebudu. Myslím, že bych se spokojila jedině s tím, kdyby v posledním díle zemřela a dala všem pokoj. Taky by mohla vzít pár dalších, kteří mi pili krev.
Měla jsem pocit, že Mare samotná děj neutáhne. Když se podívám zpětně, o čem ta knížka vůbec byla? O ničem. Autorka na nás vychrlila nějaká politická moudra, ale ta nevedla k ničemu.
A o Mavenovi ani nemluvně. Achjo, měla jsme pocit, že to bude záporák, kterého si oblíbím, ale *povzdechne si* ne.
Je mi to tak líto, že jsme si neužila ani sekundu a knihu dočetla jen ze soucitu.
Konec nemohl být nucenější a když si uvědomím, co to s Mare udělá v další knížce, asi si budu muset nachystat všechny nervy, abych se přinutila poslední díl přečíst. Protože nejaká část mě chce, aby to autorka spravila a překvapila mě. Má ale co dělat.
Série měla prostě skončit trilogií a trápit nás tak o něco kratší dobu.
Rudá královna byla moje naděje, Křisťálový meč kolísal a Králova klec se možná tak hezky vyjímá na poličce, nic víc.
A na závěr: Přirovnávání této série k Hrám o trůny byl asi velký omyl. Velký.

05.05.2018 2 z 5


Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Moje první četba v novém roce a jestli budou ostatní knížky natolik dobré, jako ta moje první, tak mě čeká úžasný rok.
Co si budeme povídat, Píseň krve byla knížka, která mě polapila již po pár prvních stránkách. Jen málokdy mě něco nadchne hned ze začátku a tentokrát jsem každému na potkání vykládala, jakou úžasnou knížku čtu.
Z počátku to bylo až nevinné, dobrodružné. Prostě fantasy o Vélinově výcviku a to jsem si náramně užila. A jak knihu čtete dál, z pár stránek se najednou vyklube stovka a z jedné stovky už jste v polovině knížky, příběh se prohlubuje, přidává na fantastičnu a vše není tak jednoduché, jak se z počátku knihy zdá. O čem by ale ta zbylá polovina téhle bichle byla, že ano.
Kniha čtenáře nenechá vydechnout, je zde tolik zajímavých věcí, že si knihu snad přečtu ještě jednou, než se ponořím do dílu nadcházejícího. A když se zdá, že příběh se nějak trošku ukončí ke konci knihy, zdání je pouze klam a já zírám.
Věřím, že jen tak nějaká knížka Píseň krve v mém žebříčku nepřekoná.

10.01.2018 5 z 5


Bez srdce Bez srdce Marissa Meyer

Problém spočíval jen a jen ve mně. Já blbec si přečetla poslední větu v knize a litovala toho. Věděla jsem sice, kým Srdcová královna je, ale když jsem začala knihu číst, říkala jsem si: "Co se proboha může pokazit?" Odpověď jsem neznala až do závěru knihy, který měl takový spád, až jsem sotva popadala dech a nestačila kulit oči, jak to autorka krásně napsala. Vlastně celá kniha se náramně četla. Byl to briliantní zážitek a autorka opět nezklamala. Do svých knížek pokládá něco magického a netradičního, že je nemožné si ji nezamilovat.

16.11.2017 5 z 5


Thorovo kladivo Thorovo kladivo Rick Riordan

Je možné si užít knihu natolik, že ještě po dočtení máte na tváři pobavený úsměv, ale uvnitř vás to celé vře a chtěli by jste autora trošku, ale jen trošku přizabít? Odpověď zní ano.
Autor nám zase předvedl, že spojit humor se severskou mytologií je opravdu možné. Ačkoli to zní jako šílený oxymorón, po přečtení pár stránek je vlastně všechno ve světě Magnuse Bana uskutečnitelné. Přistihnete se, že se potulně smějete už při přečtení první věty a v polovině knížky už vlastně zapomenete, jak že vlastně tato knížka je tlustá. Že tedy je. Přečtete ji jen na pár zátahů, mě to trvalo tři. A než se nadějete, je tu poslední stránka a vy si uvědomíte, že vás čeká bolestné čekání na další díl, kterého se nemůžu dospat.
Také bych si prosila více Alex Fierro v dalším díle. Téhle osoby se nemůžu nabažit a přiznejme si, Magnus taky ne ;)

12.11.2017 5 z 5


Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Já Liegh absolutně zbožňuju a především její styl psaní. Četlo se to tak rychle, že jsem si velmi rychle rozpomněla, co je to mít čtecí absťák. Po dočtení knihy jsem chtěla zatřást celým světem a křičet. Náramní pecka, kterou jsem si užila. Všechny postavy byly natolik barevné, až jsem se mi málem zjevovaly před očima jak Temnyj Alině. Hlavní postava prochází psychickou proměnou a konečně vidíme, že se obrací i na špatnou stranu pro vyšší dobro. Užila jsem si vše až na (omluvte mě) tupého tvrdohlavého Mala, který mě štval už od začátku knihy. Naopak Nikolaj. Tenhle hoch se mi hned zalíbil. Doufám, že pro nás má autorka ještě něco připraveného. Cítím to v kostech a třesu se na další díl.

12.11.2017 5 z 5


Říše bouří Říše bouří Sarah J. Maas

Parádní jízda a mně je po ní ještě stále špatně. Možná ještě bude, dokud nevyjde další díl. Je srdcervoucí, že si příběh Aelin přečteme až za rok a to navíc jen v originále. Na takový ten překládek si tedy ještě počkáme doost dlouhou dobu. Ještě, že můžu nevinně pokukovat po ACOTAR, která mě na chvíli dostane z Sarah J. Maas absťáku. Připadám si jako drogově závislý jedinec, který potřebuje místo pár gramů pár stovek stránek nové knížky od Sarah. Protože tahle věc je tak návyková, že by se na obaly knih mělo nalepit upozornění: BUDETE PLAKAT JAKO MALÁ DĚCKA A HROZÍ PSYCHICKÉ ZHROUCENÍ.

16.10.2017 5 z 5


Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Panebože, já ani nemám slov, jak úžasný kousek tohle byl. Kniha (možná i nekniha, ale dobře, kniha to je) se především četla velmi rychle, byla až neuvěřitelně napínavá, až jsem si myslela, že samým nedočkáním všechno přeskočím a nebo si vytrhám vlasy na hlavě. Vydržela jsem a užila si celou knihu velmi dojatá, spokojená a hlavně jaksi naplněná.
Opravdu moc oceňuji originalit a nápad. Zpočátku, když jsem knihu začala číst, jsem si říkala, jestli se mi to bude dobře číst, jestli mi tam něco nebude chybět, nebo zda všechno pochopím. Ale v průběhu jsem si uvědomila, že tomu nechybí ani slovíčko. I když by jste si přáli, aby se v knize objevily některé scény, víte, že to prostě nejde a tak to má být.
Jednoduše jedna z nejlepších knih, které jsem za tento rok četla, a moc se těším na pokračování!

13.09.2017 5 z 5


Sníh nebo popel Sníh nebo popel Sara Raasch

Sníh nebo popel byla kniha, která opravdu měla ten správný říz. Strašně krásně a rychle se četla, možná někdy až moc. Ale co je důležité, děj příliš nevázl a všude byla akce. Co ale hodnotím negativně je originalita. Ano, jistě. Dnešní YA fantasy knihy jsou většinou o dívkách, které zachrání svět. Ale země, kde vládne jedno roční období? Hmm... kdepak jsem to jen slyšela. Sarah J. Maas, jsi to ty? Pro fanoušky Skleněného trůnu a ACOTAR je to příjemné počtení, ale mnoho už je tam klišé. Až to ani není příjemné :( Ale jak říkám, kniha vám rychle uteče, takže ani tak nemusíte mlátit hlavou o stůl, že TO už jste někde četli a po přečtení knihy usoudíte, že se vám to jistým způsobem líbilo.

06.09.2017 4 z 5


Poušť v plamenech Poušť v plamenech Alwyn Hamilton

Páni. Tahle kniha byla jako sen, který jsem si vysnila po težkých dnech. Byl to sen, ze kterého bylo téměř nemožné se probudit.
Rychle, řekla bych až moc rychle, jsem se zamilovala jak do celého příběhu, tak do všech postav. Konečne se v knize objevila hrdinka, která mě nikdy nenaštvala. Její rozhodnutí byla chytrá a zároveň bolestivá.
Zároveň mě učaroval i konec, kde bylo všechno krásně zakončeno.
Čtenář je natolik polapen akcí, že prahne po dalším písečném dobrodružství a nemůže uvěřit, že je konec kapitoly - konec knihy. Je docela šok uvědomit si po položení knihy, v jakém že nudném světě to sakra žijeme.
Kniha byla přímo kouzelná a svou tématikou si mě dostala hned po pár stránkách. Už se nemůžu dočkat, kam nás autorka zavede příšte. Teď už jen čekat s dalekohledy a peněženkami před knihkupectvími.

06.07.2017 5 z 5


Caraval Caraval Stephanie Garber

Myslela jsem, že kniha bude po tom obrovském ohlasu úžasným zážitkem a něčím velmi novým a origináním. Tu oroginalitu nepopírám. Kniha si mě dostala příběhem a především popisem různých scén.
Ale na druhou stranu nemůžu říct, že by v knize byla postava, kterou bych měla ráda. Možná jediná postava, které jsem byla schopna věnovat pozornost, byl Legenda.
Také musím říct, že více mě bavila první polovina knihy a tu druhou už jsem dočetla sice rychle, ale to jen ze strachu, že kdybych knihu na chvíli odložila, už by se mi nechtělo vracet zpátky.
Ale především hlavní myšlenku to splnilo a ukázalo nám, jak jsou vztahy mezi blízkými důležité a jak lehké je ztratit se mezi snem a realitou.

30.06.2017 4 z 5


Koruna Koruna Kiera Cass

Bohužel, musím usoudit, že jsem se knize nepoddala natolik, abych Eadlyn fandila v panování a hledání spřízněné duše. Nezamilovala jsme se do jejího výběru, i když jsem ale byla šťastná, že si nikoho nebrala z povinnosti.
Co k tomu říct, tyhle knížky jsou prostě pohádky. Každý si v nich najde to svoje, ale musím se smutným úsměvem usoudit, že na poslední díl to bylo slabší. I tak ale na tuhle sérii budu vzpomínat.

26.06.2017 3 z 5


Mladí vyvolení Mladí vyvolení Marie Lu

Velmi se mi líbil nápad příběhu, ale jeho zpracování bylo jaksi zvláštní. Na prvních stránkách knihy jsem trošku pochybovala, jestli vydržím dál, ale dostala se přes to a zbytek knihy jsem měla přečtený během dvou dnů.
Zároveň musím ale poděkovat autorce, že nás překvapila nečekaným zvratem natolik odlišným od ostatních knížek. A samotný vývoj hlavní hrdinky byl pozoruhodný.
Určitě si přectu další díl a budu doufat, že kvalitou se bude rovnat tomu prvnímu. Nebo bude ještě lepší.

24.06.2017 4 z 5


Paní půlnoci Paní půlnoci Cassandra Clare (p)

Už před přečtením jsem tušila, že je to dobrá knížka, ale až tak dobrá? To jsem nečekala. Strašně moc se mi líbilo, že napětí nebylo jen v závěru knihy, ale o hrdiny jsme se báli v jejím celém průběhu. Nejspíš proto, že každý jednotlivý hrdina mi na srdci ulpěl z nějakého důvodu.
Tak, jak jsem zpočátku nedůvěřovala vztahu Emmy a Juliana, tak jsem velmi rychle roztála a upadla jejich kouzlu ze stránky na stránku.
Co dodat k závěru? Autorka nám opět zničila naše pečlivě vybudovaná srdíčka postavená z našeho nejhlavnějšího shipu celé knihy. Mám pocit, jakoby se nám za zády ďábelsky smála. Ale co k tomu říct, nejspíš bych to taky udělala.

18.06.2017 5 z 5


Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Mám pocit, že po dlouhé době jsem četla pořádnou pohádkovou fantasy. Kniha mě velmi příjemně překvapila. Každý hrdina se ukázal ve svém pravém světle až k závěru knihy. Stejně jako hlavní hrdinka, i já jsem některým věcem nehodlala věřit a doufala v pravý opak.
Moc se těším na další díl, proto doufám, že už bude co nejdřív. Škoda, že se zatím nejspíše nedočkáme i aturočiny knihy Six of Crows. Zároveň se mi líbí i česká verze obálky, která se velmi podařila. Dávám palec nahoru a doporučuji! Přála bych si více slov, stránek z fantasy světa Griší, do kterého jsem se ponořila velmi rychle. A znovu poznala, co je to knižní absťák.

14.06.2017 5 z 5


Cress Cress Marissa Meyer

Už ani nevím, kdy jsem do příběhu tak hluboce upadla. Je to snad tak krásným dějem, který má hlavu a patu? Nebo snad postavami, které jsou natolik odlišné, že jsem si každou zamilovala? Mnoho věcí, které jsou na této knížce tak krásné.

25.04.2017 5 z 5


Divoká píseň Divoká píseň Victoria Schwab

Jsem tak moc ráda, že tahle knížka byla konečně něčím jiná, než všechny ostatní fantasy YA, které jsou jen o dívkách bez ničeho - a najednou jsou z nich ty nejsilnější osoby v širém světě.. Ale samozřejmě všechny nehážu do jednoho pytle - to vůbec ;)

Jen chci ocenit originalitu, kterou tahle knížka nesla. Hned jsem si zamilovala postavu Kate (přeci jen mám slabost pro neposedné holky) a Augusta - jakožto příšery. Se světem, ve kterém se děj odehrával, jsem se sžila a nepohrdla jsem ani padouchy, kteří nebyli na první pohled hned znát.

Nakonec bych chtěla také ocenit to, že se příběh obešel bez nějakého zamilovaného trojúhelníku přidávajícího klišé- autorka dokonce zašla ještě dál! Nedala ani nám moc nadějí na nějaké emoce mezi hlavními charaktery, kterými bylo souzeno být spolu! Ale. O to víc se těším na druhý díl. Třeba se něčeho dočkáme i tam. Ale jak říkám, o to byl příběh napínavější a překvapivější.

17.04.2017 5 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Někdy mě mrzí hodnocení pomocí 5 hvězdiček. Tahle knížka potřebuje pro mě nejméně 10. A to je ksakru co říct.

Jak je možné, že druhý díl byl o pořádný kus lepší, než díl předchozí? Každý asi možná ví. Nejen, že Sarah potopila náš prvotní ship a nahradila ho ještě lepším a přidala k němu ještě další. Sarah nám opět dokázala, že tenhle svět je obrovský, nevyzpytatelný a překrásný.

Nové postavy jsem téměř brala jako svoje vlastní děti a strachovala se o ně každou stránku. Nebudu ani mluvit o Feyre a Rhysandovi, protože to je na každém z nás, aby nad nimi slintal pěkně doma mimo dosah společnosti.

A hned co jsem byla na vrcholu blaha, nás Sarah zase pěkně rychle uzemnila a nejen, že jsem si myslela, že s mým životem byl konec. On opravdu totiž byl. Proklínám a miluju Sarah za svět, který převedla písmem do další úžasné knížky. Jedinou útěchou je 2. květen, kdy vychází poslední díl z pohledu Feyre v anglickém originálu. S lehkým vzrušením musím přemýšlet, o čem asi budou další díly.

10.04.2017 5 z 5


Zkouška Zkouška Joelle Charbonneau

Nemám ráda, když se snaží každou druhou knížku nalákat na spojitost s Hunger Games. Ksakru... vždyť každá knížka je úplně něco jiného. Vím, že druhá část o přežívání byla, ale všechno bylo úplně jiné. A vím, že dnes je velmi těžké vytvořit něco odlišného, aneb dnes je klišé nebýt klišé.

Kniha se krásně četla, byla jsem ráda za chytré a odvážné jedince, kteří se i přes své chyby snažili chovat co nejrozumněji. Příliš zvratů tam nebylo, ale to jsem ani od knihy nečekala. Líbila se mi i kratší délka knihy, což bylo jedině plus. Délka tak akorát, abych knihu přečetla za krátkou dobu. :) Uvidíme, co nám přinese další díl.

10.04.2017 4 z 5


Scarlet Scarlet Marissa Meyer

Mám pocit, že není možné se do této série nezamilovat. S každým dalším slovem mám pocit, že bude velmi těžké se s touto sérií loučit. Ale i přes to... Hurá na další díl a sbohem sociální živote!

10.04.2017 5 z 5