Michelle2M Michelle2M komentáře u knih

☰ menu

Láska mezi písmenky Láska mezi písmenky Jodi Picoult

Knížka podle všeho navazuje na předchozí díl Mezi řádky (který u nás ale nevyšel a seznámená s ním v originále nejsem) a od toho se čtenář ne úplně šťastně odráží. Těžko si dělá představu o poutech mezi postavami, stěží k nim může více proniknout, plně pochopit jejich motivace, jednání a charaktery. Autorky logicky počítají s přečtením předchozí knihy a nemají už přece "pro zasvěcené" potřebu detailně vysvětlovat, občas zopakují a skládačka se celkem dá složit, leccos pochopit a domyslet, ale přesto se dostavuje dojem neúplnosti, že o nějakou vrstvu porozumění dílu čtenář přichází. Osobně mě kniha velmi znejišťovala až frustrovala, jako když se zapojujete do hry, u které neznáte pravidla. Přes výhrady padající na vrub nakladatele, který jak se domnívám sáhl raději zřejmě až po zdařilejším pokračování, je kniha výborně přeložená, nechybí jí humor, je citlivá i dobrodružná.

27.06.2016 3 z 5


Serafina a černý plášť Serafina a černý plášť Robert Beatty

Nerada se pouštím do čtení neuzavřených sérií (teprve v červenci v autorově domovině vyjde druhý díl Serafina and the Twisted Staff). A pokud to máte stejně, i přesto doporučuji, v tomto případě neváhejte vzít knihu do ruky, jde o ucelený příběh, ale přesto zůstane na příště nedořešená linie, o které se budete chtít dozvědět víc, ale nebude vás hlodat zase tolik, abyste měli dojem, že už to nějaký ten měsíc nevydržíte.
Těžko se to popisuje bez vyzrazení podrobností, ale hrdinka je prostě jiná, jinak napsaná a jinak i přemýšlí. Možná je to proto, že ji psal muž a vytěžil z tohoto faktu velmi pozitivní maximum pro knihu, v níž má prozatím precizně promyšlený svět, na který rádi přistoupíte a který vás uchvátí ani nevíte jak. Něco si sami domýšlíte, jindy vytušíte a jen čekáte na potvrzení. Autor geniálně pracuje s napětím, odvedením pozornosti a srší precizní popisy, ze kterých až mrazí.

09.05.2016 4 z 5


Smolná sezóna Smolná sezóna Moïra Fowley-Doyle

Kniha se původně tváří jako mysteriózní triler, proměňuje se však více méně v román tkaný podvědomím a psychikou. Překypuje nádhernými metaforami, se kterými autorka mistrně zachází a nešetří jimi. Nechybí dobrý nápad, hravost, ale do naprostého uchvácení něco chybí (a neuvěřitelně dráždí naivita hrdinky). Přiznám se, má očekávání byla jiná, větší.

03.05.2016 3 z 5


Zmizelé dívky Zmizelé dívky Lauren Oliver

Osobně si ze všeho nejvíc pamatuju pointy - filmů, knížek, vtipů - horko těžko skládám ty příběhy, abych se dostala k pointě, kterou vím zcela přesně a nevydržím to natahovat, abych ji neřekla (a právě proto se neživím jako komik). Ale ať se dostanu k vlastní pointě o této knize, na jejíž pointu se čeká 300 stran, a dostanete pointu přiznejme nápaditou, ale nevzrušivě prázdnou. A do té doby chcete pubertálně zarputilé hrdinky nejednou proplesknout, jejich extrémní rozdílnost se zdá tvořená až násilně a takovým postavám se nedá porozumět a prostoupit do nich. Je vidět, že autorka dostala nápad (pointu) a pak už se jen snažila naplácat kolem nějaký příběh a v zápletce nakonec zaplétá i čtenáře, dlouho natahuje a pak to vybalí. Kniha má poměrně spletitý děj, s použitím už několikrát zopakované formy (deníkové zápisy, novinové zprávy, vlastní vyprávění z různých pohledů, ... ale proč ne, když to funguje), mně ale chybělo nějaké sdělení, hlubší myšlenka (nejen ta o sesterském poutu).

03.05.2016 3 z 5


Ostrov lhářů Ostrov lhářů Emily Jenkins

Kniha je napsana nezvyklou formou. Tretinu zabira expozice do nestanardni rodiny s ponekud odlisnymi zivotnimi hodnotami. Tretinu zabira misty zmatene vypraveni pubertacky s anamnezou, slozene z popisu obcas pritomnosti, obcas udalosti z minulosti, tu a tam fabulaci pohadkovych nametu a to vse obsahuje stripky ukrytych indicii. Ty nakonec v posledni tretine dospeji do celkoveho prekvapiveho rozuzleni. Forma je zajimava, i jisty detektivni subzanr ma potencial a to napjate udrzovani ctenare v nevedomosti do posledni chvile ma sve kouzlo. Ale urcite to neni salek caje pro kazdeho.

27.04.2016 3 z 5


Vězeň noci a mlhy Vězeň noci a mlhy Anne Blankman

Kniha ze začátku vůbec nenechá vydechnout a toto nastolené tempo si udrží až do konce. Oceňuji čerpání z opravdu poctivě nastudované minulosti, i když se stále jedná o beletrii s detektivními prvky. Postupné zrání hrdinky a vypořádávání se s překážkami je napsané velmi subjektivně. I když autorka slibuje pokračování, kniha je svébytná a nenutí ke čtení dalšího dílu, ale věřím, že si řada čtenářů najde cestu i k němu.

26.04.2016 4 z 5


Mezi dvěma světy Mezi dvěma světy Scott Westerfeld

Kniha je naprosto přesným důkazem toho, že když děláte najednou dvě věci, neděláte ani jednu pořádně. Spojných bodů obou příběhů je pramálo, společné propojení je mizivé, i když se člověk sebevíc snaží číst mezi řádky. Osobně je mi nepříjemné, když si umělci stěžují na svou řeholi, ať to dělá režisér (já diváky nepochopený), dramaturg (já režisérem nedoceněný) nebo třeba v tomto případě spisovatel (já chudák nakladatelem utlačovaný a dalších příkladů se v knize dá najít víc než dost). Z hrdinky je prostě fňukna a nezachrání to ani povrchní pokus autora o zachycení její dospívající proměny. Ale ani fiktivní příběh nejde do hloubky a nenabízí zásadní zvraty, postavy i motivace jednání nejsou dostatečně propracované a celý příběh v mnohém nedotažený. Na to, aby mohly být ty dvě části samostatné, nedosahují, ale společně jim to taky nejde.

19.04.2016 2 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

První třetinu knihy jsem si zoufala, nemohla jsem se začíst, připadala mi nezajímavá a jen jsem doufala, že to tak nepůjde dál. Doporučuju se překonat, vytrvat a knihu neodkládat. Trpělivost se v tomto případě vyplatí a stojí to za to! Napětí se stupňuje a poslední třetina je vážně jízda.

08.04.2016 4 z 5


Elita Elita Kiera Cass

Pokud jsem první díl označila za přecitlivělou romanci, zvrhl se ten druhý v pouhé řešení vztahového dilema odehrávajícího se v opakujícím se sledu, tedy: ale jo, ale ne, ale jo, ale ne (a danou řadu doplňujte pravidelně málem do zblbnutí). Nastolení řešení závažnější roviny jsem pak vnímala jako její lehce násilné roubování snad pod tlakem nakladatele, aby byla kniha o něco dobrodružnější a něčím navíc zajímavá. Lze se ale i přesto dočkat pramálo ze standardu vybočujících okamžiků s emoci vyvolávajícím účinkem. Ale přes všechny negativní výhrady jsem ráda, že takové knihy vznikají a překládají se do češtiny, rozhodně je nevnímám jako nadbytečné nebo přebytečné na knižním trhu, naopak jako jistý druh obohacení.

04.04.2016


Selekce Selekce Kiera Cass

Od momentu, kdy jsem se do knihy začetla, nepřestala jsem zápasit s nepravděpodobným uspořádáním společnosti. A bylo několikrát znatelné, že samotné autorce logicky nesedělo do plánu a bylo jí samotné obtížné tento fakt obejít. Ale to se dá samozřejmě pominout a jednoduše na daný úzus přistoupit a nepřemýšlet nad ním. Co už se překonává hůř, že se autorka tolik netrápí s popisy prostředí a dalších detailů, které by čtení malinko rozmělnily, takže se čtenář nakonec prokousává jen přecitlivělou romancí. Hlavní hrdinka si mé sympatie hledala opravdu těžko. Příjemné ale bylo proplouvat představením situace, seznámení se s fungováním daných světů, navázání kontaktu s jeho lidmi, budování přátelství, spiklenectvím. Přes negativní výhrady jsem ráda, že takové knihy vznikají a překládají se do češtiny, rozhodně je nevnímám jako nadbytečné nebo přebytečné na knižním trhu, naopak jako jistý druh obohacení.

04.04.2016


První První Kiera Cass

V případě třetího dílu se děvče opravdu hodně napláče a autorka natahuje a natahuje. A vrhá málem snad momentální nápady, kdyby se třeba ještě hodily nebo uchytily. Ale promyšlenější konstrukce a hloubka stále chybí. Opakované vztahové pokusy zakončované omyly se začínají opravdu rychle vyčerpávat. Často dochází mezi postavami k šumům v (ne)komunikaci a chybným interpretacím a tento postup se už po mnoha variacích v jedné knize zdá být otřepaný. Příběh dodržuje totožné schéma, kdy se téměř s tolerancí na dvě až tři stránky dá odhadnout, kdy přijde nějaké to ozvláštnění. Ke konci už autorka nejspíš nevěděla, z které do které, uspěchává a vyloží karty na stůl. Přestože zůstávají některé záležitosti otevřené, nezdá se, že by měla v rukávu ještě nějaké trumfy. Ale přes všechny negativní výhrady jsem ráda, že takové knihy vznikají a překládají se do češtiny, rozhodně je nevnímám jako nadbytečné nebo přebytečné na knižním trhu, naopak jako jistý druh obohacení.

04.04.2016 3 z 5