Vězeň noci a mlhy

Vězeň noci a mlhy https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282954/bmid_vezen-noci-a-mlhy-7T7-282954.jpg 4 98 31

Mnichov 30. let 20. století skrývá mnohá tajemství a za každým rohem číhá nějaké nebezpečí. Gretchen vyrostla mezi národními socialisty pod ochranným křídlem „strýčka“ Adolfa. Její otec totiž padl, aby zachránil Hitlerův život. Nebo alespoň tak jí to nacisté vyprávěli. A Gretchen tomu také věří, dokud nepotká odvážného a pěkného židovského novináře Daniela Cohena. Gretchen by měla Danielem opovrhovat a vůbec by s ním neměla mluvit, avšak z nějakého důvodu nedokáže neposlouchat jeho vysvětlení otcovy smrti – že její otec, nacistický mučedník, byl zabit někým ze strany. A už vůbec nedokáže odolat přitažlivosti, která ji k Danielovi táhne… Gretchen začne na vlastní pěst pátrat a prověřovat lidi, které považovala za rodinné přátele. Zvolí si Gretchen raději pohodlný život Hitlerovy oblíbenkyně, anebo dokáže poslechnout své srdce a zavrhnout vše, čemuž do té doby věřila?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Prisoner of Night and Fog


více info...

Přidat komentář

emilieselden
08.04.2024 3 z 5

Nebylo to špatné, ale chvílemi těžko uvěřitelné.

Katka2382
23.12.2022 3 z 5

No nebyla to špatná kniha,ale musim říct že Černobylské dívky se mi libily mnohem víc.


terezarath
14.12.2022 5 z 5

Skvělý! Na fiktivní literaturu to bylo velmi příjemných způsobem propojeno s reálnými fakty. Přečetla jsem to prakticky na jedno nadechnutí. Od autorky jsem již četla Černobylské dívky, měla jsem určitá očekávání a rozhodně jsem nebyla zklamaná.

Gigy
20.11.2021 4 z 5

Za mě dobrý. Sice to není pořád na to, abych udělila plný počet bodů, ale autorku jsem si přidala do oblíbených a těším se na další příběh z jejího pera. Jsem moc zvědavá na to, s čím přijde tentokrát.

Janca007
02.01.2021 5 z 5

Knížku jsem dostala od sestry na Vánoce a trefila se mi do vkusu. Líbil se mi příběh, propojení fikce s realitou, vykreslení postav i celkový děj. Jestli jsem to dobře pochopila, mělo by vyjít pokračování, to bych si určitě přečetla taky. :)

nikol7737
19.12.2020 5 z 5

Musím říct, že po dlouhé době to byla kniha, která mě od začátku bavila. Jsem ráda, že jsem knihu dostala, protože z důvodu za mě nepěkné obálky, bych si knihu sama do rukou nevzala.

Val
15.09.2020 5 z 5

Výborně skloubená realita s fikcí. Mnichov 30. let 20. století. Hlavní hrdinka Gretchen, hýčkaná samotným Hitlerem , psychopatický bratr, zbabělá matka a jeden moc milý a moc statečný Žid. S těmito přísadami vám garantuju , že se vůbec nebudete nudit. A vůbec mi nevadilo, že je to dle některých komentářů málo uvěřitelné. Mě to moc bavilo .

jeníček
04.02.2020 5 z 5

Opravdu poutavý příběh na pozadí historických událostí, láska Němky a Žida nebyla nemožná,tolik jsem jim fandila. Zaujalo mě,jak Gretchen těžce měnila svůj názor na Židy a strýčka Dolfa,ale dokázala to. Napadá mě otázka,zda bychom i my dokázali zapochybovat nad svými zarytými názory stejně jako hlavní hrdinka?

kaffa
23.11.2018 4 z 5

příběh dobrý a napínavý, ale text/překlad kostrbatě čtitelný, ať sem se snažila, jak chtěla, nemohla sem se začíst v pravém slova smyslu.... stejně tak nenadálé popisy okolí zrovna v místě, kdy se dělo něco napínavého.... to se "muselo" přeskakovat.... a některé popisy děje mi nedávaly smysl už vůbec, hlavně závěrečný útěk na nádraží, nedokážu si představit nástupiště vysoké metr a půl, ze kterého měl daniel skočit.... nebo to bylo jen špatně vyjádřené, popsané? každopádně nesmyslnost celé této scény podtrhly dveře zavírající se na vzduch.... ve 30. letech minulého století.... jako vážně? autorka by se asi neměla pouštět do takových popisů ve snaze navodit napětí, když nedávají smysl a neodpovídají dobovým reáliím.... méně je někdy více....

broskev28
08.10.2018 3 z 5

(SPOILER) Přidávám se ke všem, které kniha zaujala. Pro mne, jelikož jsem nečetla žádný z autorkou doporučovaných Hitlerových životopisů, byl zajímavý především jeho kolaps po 1.světové válce, o tom jsem nikdy neslyšela. Postupné vystřízlivění Gretl a pohled na strýčka Dolfa jako na pacienta-psychopata působil trošku naivně, v jejím věku ovšem žádný div. Ale abych pravdu řekla, nepochopila jsem vraždu Geli - je jasné, že to nebyla sebevražda, ale kdo a hlavně proč se jí chtěl zbavit?
Nevím, jestli noviny, které zveřejnily plány nacistů na postupnou degradaci až po konečnou likvidaci židovského obyvatelstva, byly pouze lokální, mnichovské. Ale dokážu pochopit, že je nikdo nebral příliš vážně; v roce 1935 to byly jen obludné megalomanské plány. O deset let později už to byla příšerná realita.

Atanone
20.07.2018 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Autorce se podařilo proplést historická fakta s fikcí čtivě a napínavě.
Už dlouho se mi nestalo,že bych knihu přečetla prakticky na jeden zátah,jen s několikahodinovou pauzou na spánek

orinka3
10.05.2018 3 z 5

Tak nevím. Hodně silné téma, připomínající všechny ty kultovní romány z doby, kdy si vzal v Německu zdravý rozum dovolenou. Jenže popisované vztahy v rodině a klíčící láska mezi árijkou a Židem mi nepřipadají realistické. Něco mi brání brát to vážně. Podle mě je to hodně naivní a nemyslím si, že situace, kdy Gretchen pátrá po minulosti svého otce, mohly takto probíhat. Daleko by nedošla. Nacisti nebyli zdaleka tak hloupí, aby si nevšimli, zvlášť, když měli v rodině dívky takového zapáleného soukmenovce. Takže ano, kniha je úžasná, podněcuje k zamyšlení, ale nevěřím jí.

Eleanor-ka
05.12.2017 5 z 5

Na začátek.. jsem opravdu ráda, že se kniha zaobírala předválečným obdobím, kde se vše teprve rozjíždělo. Autorka má můj obdiv za to, jak se zhostila popisu a znalostí Německa, jeho kultury, krásy a obvyklostí. Nevadila mi na knize ani patrná "poameričnost" a slunný neuzavřený konec, který nám vnukl, byť na kratičkou chvíli, naději, že vše možná dopadne šťastně. Ale to víme jen my, Gretl s Danielem v tu chvíli nemohli očekávat že ty pravé hrůzy teprve nastanou.

Děj o vymyšlené statečné Gretl a její rodiny, zasažený do skutečné minulosti se skutečnými osobnostmi a historickými událostmi. Místy naivní, krutost doby zde byla zředěna s nadějí a pevnou vůlí jít vpřed. Moc pěkné zpracování.

Chytuš
12.11.2017 4 z 5

Zajímavá myšlenka, poutavé zpracování. Vyprávění z doby 20.tých a 30.tých let z předhitlerovského Německa. Autorce se podařilo hezky zkloubit fiktivní příběh Gretl se skutečnými událostmi té doby. Místy je sice hodně znát, že je knížka určená mladým čtenářům - autorka se ve vyprávění nevyhnula určité naivnosti a dějovému klišé, nicméně právě kvůli tomu, že se autorka snaží přiblížit hlavně dospívajícím podhoubí vzestupu Hitlera k moci a tento nástup je vylíčen jako varování, mé celkové hodnocení knížky zvedá. Já osobně jsem četla na doporučení dcery a ani přes zmíněné drobné výhrady nelituji.

BetyN.
10.06.2017 5 z 5

Skvělá kniha. Dobře napsaná, poutavá a napínavá, proto jsem se od ní nedokázala odtrhnout. Překvapilo mě, jak moc jsem z ní nadšená, protože jsem to nečekala. Hlavní hrdinka byla sympatická a i ostatní postavy se mi líbili a byli skvěle vykreslené. Milostná linka mi nevadila. Doporučuji a doufám, že bude přeložen i další díl.

Candide
17.05.2017 odpad!

Jsou věci, přes které nejede vlak. Jednou z těch věcí je zpřístupňování nacistické ideologie prostřednictvím strýčka Dolfa. Za tohle bych CooBoo žalovala. Důrazně žádám čtenáře, aby se této knize obloukem vyhnuli.

rodak
09.03.2017 5 z 5

Hezký příběh na pozadí před válkou vycházející z historických pramenů.

Princezna22
04.01.2017 5 z 5

Tak tohle byla pro mě naprosto pecka. Od knihy se nedalo odtrhnout musela jsem ji prostě dočíst. Jen jsem seděla a otáčela stránku po stránce.. Pecka

Pedruska01
13.10.2016 5 z 5

Kniha se mi dosti líbila, tak, že jsem si i přečetla poznámku v zadní části knihy, a to je na mě co říct. Dobře se to četlo a děj mě dokázal hnedle, od první stránky strhnout. Války, před- nebo po-válečné období je nejen zdrcující, ale i fascinující. Ukáže se jak solidarita a lidskost, tak i hyenismus a zrůdnost různých mnoha lidí. Mohu říci, že tahle kniha je jedna z mála, na které jsem narazila, které byly napsány pro mladší čtenáře s náctiletými hlavními hrdiny, a které byly opravdu výborné. To, jak autorka propletla osudy reálných postav s vymyšlenými bylo povedené.
Ohledně Reinharda jsem si ze začátku myslela, že bude jinak ubližovat své sestře, ale i tak, to jeho chování bylo víc než otřesné. To samé - čekala jsem v jednu chvíli, že Herr Hitler či strýček Dolf - jak chcete, se zachová víc jak zrůda ke Gretchen, ale možná jsem čekala víc "ošklivosti" než bylo znázorněno, však to nechci zlehčovat ve smyslu, že v tom toho "ošklivého" nebylo víc než dost. Upřímně, jsem zvědavá na pokračování příběhu, rozhodně se o něj nepřipravím, doufám, že se dočkám. :)

TerkaM
06.10.2016 5 z 5

Tak tohle byla pecka! Moc se mi to líbilo a vůbec mi nepřipadalo, že by Cooboo kvůli tématice šláplo vedle, jak jsem zde četla jeden komentář na Databázi.

Naopak, myslím si, že o tomhle se musí pořád psát, aby lidi nezapomněli, jaká byl Hitler zrůda. A co víc, aby si lidi uvědomili, že stačí jeden takový člověk a tohle všechno se bude opakovat.

Mám ráda tématiku druhé světové války, nějak mi přijde i zajímavější než první, tuhle knihu si tedy rozhodně koupím i do své knihovny. A doufám, že Cooboo vydá i druhý díl! :) Doporučuji! Opravdu moc doporučuji! :)