maryzka maryzka komentáře u knih

☰ menu

Blokáda 1. díl Blokáda 1. díl Alexandr Borisovič Čakovskij

I když mám pouze první a poslední díl, který jsem sebrala na ulici v knihovničkách tak mi ta kniha připomněla film a není docela špatný. I když se kniha neubrání určité propagandě tak tam pozorný čtenář najde něco i z druhé strany( setkání diplomatů ze západu, boj lidi za Leningrad i zrádci země i když také propagandu vlasti a strany.,

27.04.2024 3 z 5


Zasloužím si to! Zasloužím si to! Dani Collins

I když je to pokračování tak je to dost nudné.

27.04.2024 2 z 5


Šťastně zmařená svatba Šťastně zmařená svatba Dani Collins

Odmítnutá nevěsta, ženichův svědek, nepřátelství mezi rodinami i trochu příběh o tom jak vzniklo nepřátelství generaci i nalezení cest k respektu i toleranci.

22.04.2024 1 z 5


Ludwig van Beethoven Ludwig van Beethoven Walther Nohl

Za mě do školy referát možná dobrý, ale nějak tu knihu nemusím. Tam se jednalo o rozbor ,, Beethovenovi osobnosti, jeho hudby i jeho povolání( skladatel, pianista, muzikant. A navíc i když se to netváří propagandisticky, tak stejně to je ( podle vydání i podle rozboru jeho ,, Osudové"

22.04.2024 2 z 5


Poprask u oltáře Poprask u oltáře Dani Collins

No připadalo mi to velmi vtipné a dobré. Situace je vystřižená jako ve starých filmech při svatbách kdy kněz ohlásí: Pokud má někdo k tomu sňatku výhrady tak ať mlčí a nebo ať to řekne nyní. A to je celá podstata této milostné story.

18.04.2024 3 z 5


Hospoda Jamaica Hospoda Jamaica Daphne du Maurier

Ač tuto autorku nějak nemusím tak si myslím, že tato kniha měla mít lehčí žánr na který od této autorky nejsme zvyklý. Ale film, který byl natočen podle této knihy byl lepší než tato kniha. Ve filmu byli totiž lepší zfilmovaný hororový scény, které jsou popsány v této knize( např: bouře, mořští zloději apod.)

18.04.2024 3 z 5


Rozpustí led v jeho srdci? Rozpustí led v jeho srdci? Caitlin Crews

Svatba z rozumu se stala krásnou romantickou láskou na celý život alespoň doufám.

12.04.2024 4 z 5


Pan šéf Pan šéf Goffredo Parise

Příběh zkraje naivního mladíka, posléze přizpůsobivého městskému životu především panu šéfovi tak to je realita, která existuje co existuje lidstvo a žádná společnost to nikdy nezmění.

12.04.2024 3 z 5


Metropole české Ameriky Metropole české Ameriky Martin Nekola

Souhrn několik měst, kde čeští přistěhovalci a průkopníci zanechali otisk stop české šikovnosti, vlastenectví a svého umu. I když zanechali mnohé stavby tak zde řešili i různé spory- náboženského charakteru, ale když došlo v naší republice k různým událostem tak nás velmi podporovali. Bohužel to vydrželo do 2. světové války- pak už se dost přizpůsobilo k jiným hodnotám nebo se zapomínalo na vlast.

05.04.2024 4 z 5


Spartakus: Smrtí boj nekončí Spartakus: Smrtí boj nekončí Jarmila Loukotková

Tohle období nějak pro mě není, pouze vím, že se díky němu říkalo ,, Sparťanská výchova. Ale myslím si, že v této knize zůstává přežívá vojenský duch Spartaka byť je už po smrti. První díl jsem nečetla tak nevím jaký je.

05.04.2024 1 z 5


Život začíná po přechodu Život začíná po přechodu Marcela Mlynářová

Myslím si, že u této knihy autorka ztratila svoji šťávu a svůj element nějak pro svůj břitký humor. Už tato kniha připomíná spíš cestovného průvodce nebo spíš deník cestovatele.

29.03.2024 2 z 5


Minehava podruhé Minehava podruhé Josef Nesvadba

Tak jsem tuto knihu našla na půdě. Nevím, ale tento žánr mě nějak nepřitahoval i když autor napsal několik scénářů několika k filmům, které mě docela zaujali. Kdysi jsem našla u nás také knihu ,, Řidičský průkaz rodičů, ale nějak mě neoslovila. Tento knize jsem nějak nerozuměla, ale psychologii v tom asi člověk najde. V knize mi připomínali děje některých filmů. Ale poslední poznámka: I když hodnotím méně, tak je to proto, že sci-fi mě nikdy neoslovilo, ale tato kniha se dala číst.

27.03.2024 2 z 5


Dobrodružství v Bruselu Dobrodružství v Bruselu José Rodrigues Miguéis

Taky jsem tuto knihu přehazovala v knihovně, ale po tolika letech jsem si ji přečetla a zjistila jsem, že ač je to detektivka s dobrým koncem, žádné střílení, ale rozum a logika tak je to velmi čtená a působivá kniha

23.03.2024 5 z 5


Helena Rubinsteinová a tajemství krásy Helena Rubinsteinová a tajemství krásy Birgid Hanke

Přiznám se, že nevím jak tu knihu hodnotit. Zkraje když jsem jí četla tak mi připadala tak chaotická, autorka nebo zda je to vina překladatele tam poskakovala mezi roky Heleny Rubinsteinové. Od jejich počátku ke konci jejího života. Pak tam nějak byla zamotaná vsuvka o jejím soukromém životě, ale to bylo taky tak zamotaný. Tolik o této knize.
Nyní se vrátím k této paní. Helena Rubinsteinová mě kdysi zajímala, když jsem u tety našla kosmetiku této značky. Bohužel jsem o ní nikdy nic nenašla až nyní když jsem si koupila tuto knihu.Popisuje se tam její období- mládí, střední věk i konec života( podzim nebo jak se vyjádřil ve filmu ,,Vratné láhve" Zdeněk Svěrák- sklonek života. V mladých letech měla velmi tvrdý život a jak se říká, kdo zakusil tvrdý život, nedostatek, tvrdý rodiče spíš otec, tak se snaží dostat k lepšímu živobytí- tak se to přesně stalo. Sice zachránila své příbuzné před válkou, nenechala je na holičkách, dala jim práci ve svém obchodě, ale vyžadovala po nich loajalitu, že budou plnit její příkazy no zkrátka poskoky. Ve své profesi to byla velmi tvrdá dáma, která vyžadovala plné pracovní nasazení. Jenom málo lidí měli k ní přístup jak v soukromí tak i pracovně. Jenom byl mě dnes zajímalo kdo vlastně tu firmu vede v současnosti

18.03.2024 2 z 5


Mě život těšil Mě život těšil Ava Lavinia Gardner

Zajímavý osud známé americké herečky z období tzv. zlatého filmu z Hollyvoodu. Kniha mě připadala optimistická, veselá místy i rozverná, ale také smutná, tragická I když nevím zda se v některých chvílích rozhodla dobře nebo špatně.

17.03.2024 4 z 5


Miliardáři ve službách nacistů: Temná historie nejbohatších německých dynastií Miliardáři ve službách nacistů: Temná historie nejbohatších německých dynastií David de Jong

No to jsem si početla . Tak takový knihy mě baví a hlavně když jejich značky jsou známy dodnes a vlastní je jejich potomci nebo je už prodali. Sice jsem dvě osoby neznala jako majitelé bank, ale Quindt byl známy a vlastně měl velmi špatnou pozici- vždy jsem se zajímala o jeho syna Haralda jak dopadl. Co mě překvapil byl doktor Oetker o něm jsem moc nevěděla. A také je dobře, že je v knize rodokmen. Ale také je vidět, že první generace se musela vypořádat s hříchy svých otců, druhá generace čelila tlaku lidí, kteří přežili otrocké práce v továrnách svých otců a třetí generace se formou různých nadací angažuje ve věcech spojených s 2. světovou válkou.

14.03.2024 5 z 5


Na sluneční straně Na sluneční straně Hančí Baarová

Jedna ze spisovatelek, která popisuje zvyky, tradice, obyčeje českého venkova když je to červená knihovna, která dobře dopadne. Zlo a pýcha je tu potrestána

07.03.2024 3 z 5


Železnice, cukr, noviny a odvaha: Osudy Beniesů v Čechách i jinde Železnice, cukr, noviny a odvaha: Osudy Beniesů v Čechách i jinde Zdenko Maršálek

Kniha je pro mě zajímavá, jelikož bydlím blízko majetku, který patřil kdysi této rodině a jak jeden autor v úvodu poznamenává chodil okolo jejich vily. Pamětníci na ní vzpomínají taky. Ale zpět ke knize. Je v ní poznamenám osud jedné rodiny, která zažila velmi bouřlivá léta díky svému náboženskému přesvědčení a převratům doby 20.století. Jinak se musí člověk bavit na soukromými osudy členů rodiny vlastně spíš žen, ale mužům se také rozvody nevyhnuly. Ale také se zde podařilo vykreslit podnikání 3 generací rodiny. Další generace by nejradši měla zábavný život, nemá takovou vytrvalost prvních předků rodiny. A někdy zjišťuji, že se opakuje cyklus tří generací- první generace tvrdě pracuje, dopomůže se k majetku, druhá z toho žije, možná rozvíjí a třetí generace vede k úpadku. Ale možná se mýlím. Nevím jak by to dopadlo zde.

07.03.2024 4 z 5


Matka Matka Maxim Gorkij (p)

No co na to říct. O Gorkij jsme se učili ve škole a nechápala jsem proč i když patřil mezi spisovatele, který položil základy socialistickému socialismu a který tyto knihy mě moc nebrali. Spíš jsem se tenkrát divila o setkání Gorkého s Masarykem nebo jeho vnučka v náručí dalšího politika známého okolo Stalina. Jinak co na tuto knihu říct, popsané prostředí tak jak on uměl, no rok 1905 pokud je mi známo z knih tak všude dělnici zvedali hlavy, všude ve světě byli sociální bouře.

02.03.2024 3 z 5


Moderní komedie Moderní komedie John Galsworthy

Kdysi jsem slyšela o filmu, ale tato kniha no spíš ,,Sága rodu Forsytů se mi nikdy nedostala do ruky, ale myslím, že někde v knihovně mám ještě jednu knihu o této rodině. Vlastně ano kniha ságy rodu Forsytů byla vydána po natočení nového filmového zpracování, ale podle pamětníků to prý nebylo ono. Ale zpět k této knize. Kniha byla dobrá, zajímavá, úchvatná, ale tady je vidět proměna z viktoriánského období po 1.světové válce, generační rozdíly i když se Soames snaží přizpůsobit nové době a zároveň vzpomíná na svoji dobu, problémy s dcerou, které neumí pomoct v citových zmatcích a také vlastně rozpory generační

28.02.2024 4 z 5