Marti1212 Marti1212 komentáře u knih

☰ menu

Spánek Spánek Haruki Murakami

Wow, takový život by byl můj sen.

26.01.2024 5 z 5


Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Filmové zpracování miluju a konečně jsem se dostala ke knize, povedená!

19.01.2024


Námi to začíná Námi to začíná Colleen Hoover

Tohle pokračování mi úplně vlilo do žil naději a pohodu :)

18.01.2024 5 z 5


Anglická zahrada Anglická zahrada Petra Klabouchová

Drsnější knihu jsem snad v životě nečetla, a to počítám i knihy z doby holokaustu. Toto bylo tak surové, a zároveň krutě upřímné. Hrozný příběh, ale za mě dobře napsaný.

13.01.2024


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Hodně silné, poutavé, kniha by za mě měla být v povinné literatuře! Místy mi připomínala Přítelkyně z domu smutku, ale ty byly za mě spíše slabý odvar a bez tématu novorozenců. Opravdu síla

07.01.2024 5 z 5


Loď plná nevěst Loď plná nevěst Jojo Moyes

Chvilku mi trvalo začíst se a zorientovat se v postavách, mám pocit, že ke zvratu v ději došlo až za půlkou knihy, ale bylo to hezké čtení, příjemné. Od autorky mám nejraději Dívka, již jsi tu zanechal.

06.01.2024


Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

Wow, Clara byla neskutečně silná hrdinka! Knihu bych přirovnala k oběma dílům Iony Grey (Dopisy které nikdo nečetl a Třpytivá hodina), anebo k Zakázanému ovoci od Moyesové. Nicméně tady bylo opravdu originální prostředí léčebny duševně nemocných ve dvacátých letech, prostě wow.

03.01.2024 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Tak tohle mě hodně bavilo, i když jsem postrádala nějakou tu pasáž o soukromém životě, to mě bavilo třeba v knize s profesorem Benešem. Ale chápu, že třeba vzhledem k profesi je lepší blízké nechat v anonymitě? Nicméně velmi poutavý rozhovor.

Edit: začala jsem po dočtení knihy sledovat Případy 1. oddělení a mám pocit, že je to v podstatě jako číst knihu (stejně tak jsem si při četbě knihy vybavovala zápletky ze seriálu Devadesátky). Tedy potvrzuje se mi, že kniha opravdu až tak osobní není, v jistém smyslu spíš opakuje Marešovy scénáře k seriálům, kniha přináší podle mě informace o Marešových postojích, názorech a o způsobu, jak jedná s lidmi, což pro mě osobně zajímavé bylo.

06.12.2023 5 z 5


My se máme, my si vyhovíme My se máme, my si vyhovíme Miroslav Plzák

Podle mě nadčasové, praktické rady a doporučení, s chutí jsem si přečetla. S manželem budeme mít příští rok 10 let od svatby a kniha mi sedla.

19.11.2023


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

(SPOILER) Napoprvé mě kniha nezaujala, teď jsem se k ní po přečtení Hany a po poslechnutí rozhovorů s paní Mornštajnovou vrátila a sedla mi velmi, navíc jsem ji dočetla 17.listopadu (neúmyslně) a po dočtení Karikovy knihy Na smrt. Tři generace žen, rodinné a partnerské vztahy, dvě světové války, divoký odsun, komunismus, je tam toho hodně. Mě osobně velmi zaujala postava Anežky, bylo mi jen hodně líto, jak se k ní zachovali první dva partneři.

19.11.2023 5 z 5


Na smrt Na smrt Jozef Karika

U většiny knih mě odradil i třeba o něco nižší rozsah než zde, tady mě to ale opravdu vtáhlo. Skupina přátel z dětství a to, co se s ní napříč dějinami stalo. Brutální, ale silné.

12.11.2023 5 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Asi žádná kniha ve mně nenechala tak silný dojem, i po letech ji považuji za osobní top.

03.11.2023


Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, s odstupem pár let postavu Stelly už více chápu, ale dodnes mě její nízké sebevědomí a neschopnost postavit se sama za sebe frustruje. Rozumím ale tomu, že vzhledem k jejímu nešťastnému dětství se není čemu divit.

03.11.2023 5 z 5


Pravda o mém muži Pravda o mém muži Halina Pawlowská

Z toho bolelo u srdce. Velmi čtivé a upřímné, na knihu jsem narazila po shlédnutí rozhovoru s Halinou v pořadu Povídej, který mě také dostal.

03.11.2023 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Wow. Poutavé dějové linky, několik silných ženských hrdinek, předválečné, válečné a poválečné období a Valašské Meziříčí.

03.11.2023 5 z 5


To prší moře To prší moře Radka Třeštíková

(SPOILER) Měla bych prosím dva dotazy ke knize: je na obálce knihy Anna Fixová? :D a zadruhé, po dočtení jsem si uvědomila, že vlastně nevím, jestli měl nějaký hlubší symbol ten prstýnek, co nechal Radim Zoře na parapetu okna, a potom ho našla Hanka a zakutálel se pod postel? Byl to jen prostě obyčejný prstýnek, anebo mi unikla nějaká vysvětlivka k němu jinde v knížce? Díky

02.11.2023 5 z 5