marcolka marcolka komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

(SPOILER) Tak tohle je síla. Jsem ve 3/4 knihy a mam silne nutkání se k obsahu knihy vyjádřit. Momentálně citim hnus a nenávist. Respektive nejprve to byla lítost vůči hlavní hrdince, smutek nad tím, jak se dokážou ti nejbližší k sobě navzájem chovat. Hnus nad tím pomyšlením, že tohle se někde opravdu může dít. Nejhorší je, že tyto věci tak ovlivní výchovu, a to tak, že už od malička vytvarovává z malé smutné,osamocené, týrané holčičky bezcharakterní nešťastnou ulhanou osobu, která bez milosti zničí život všem okolo. Až dočtu možná svůj soud pozměním, úplně změním nebo utvrdim. Uvidíme........Tak dočteno. Tato kniha byla opravdu mazec. Hlavní hrdinka si na konci knihy svou reputaci trošičku napravila. Konec moc překvapivý nebyl, nějak jsem to celou dobu tušila. Zůstává rozum stát nad tím, jak může jeden zvrácený člověk s mlčícím srabským spolupachatelem zkazit tolik životů a nebýt za to potrestán.

22.04.2023 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Važ si toho co máš. A s tím co máš se vždy dá pracovat. V dnešní době sociálních sítí, kdy se v nich každý prezentuje takovým způsobem, aby si každý myslel, jak dokonalý život vede. Nebo to tak může nezúčastněnému divákovi připadat a přitom nic není takové jaké se zdá. I kdybychom se najednou ocitli v životě, který si myslíme, že by byl dokonalejší a lepší než ten současný, i tak by se v něm nacházely okamžiky zklamání, strachu, smutku, neštěstí...Jak se říká " nic netrvá věčně", ani ty špatne ani ty dobré období. Život je prostě o tom vyvážení a o tom, že se tyto období prostě střídají. Vždycky je šance v tom špatném obdobi, že bude líp.
Život je rozvětvený strom, má mnoho větviček po kterých je možno se dát a tím svou životní cestu pozměnit nebo ze základu celou změnit. Vše budoucí zavisi na našich rozhodnutích. I těch nejmenších. Každý skutek hraje roli. Každé rozhodnutí může ukazat nové větve a rozšířit obzory.
Kniha byla super. Miluju ty knihy s tématem paralelních vesmírů.

20.02.2022 5 z 5


Zimní muži Zimní muži Jesper Bugge Kold

Je v nás trochu z obou vlastností...jsme hodní i zlí. Záleží na situacích a okolnostech, kdy která vlastnost převládne.....Tato kniha evokuje myšlenku..."zabíjej nebo budeš sám zabit". Velice silná syrová kniha. Zůstane v mysli dlouho.

20.03.2021 3 z 5


Malinka Malinka Dita Táborská

Depresivní kniha s těmi nejnesympatictejsimi postavami a nejhorší hlavní hrdinkou, se kterou jsem se kdy v knihách setkala. Ale něco na tom prostě bylo....

03.04.2020 4 z 5


Není úniku Není úniku Taylor Adams

Na to, že se kniha odehrávala víceméně jen na jednom jediném místě, byla napínavá s mnoha zvraty. Ale ten konec mě opravdu rozsekal. Tam jsem při čtení neustále váhala, jestli mi to dojem z celé knihy zkazí nebo ne. Chvilkama mi to připomínalo takové ty typické americké masakrové horory se špatným koncem. Ale jo, můžu doporučit, bylo to zase jednou něco úplně jiného.

18.05.2019 4 z 5


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Dlouho jsem se na tuto knihu chystala. A teď ani nevím jestli jsem ráda, že jsem si ji konečně přečetla. Ke konci, když mi začalo docházet jak to dopadne, už se mi ani nechtělo číst dál. Byl to hrozný pocit. Co teprve museli cítit lidé co to prožívali osobně. Pro nás nepředstavitelná hrůza. Už mám tohle téma docela načteno, ale tohle byla síla a určitě mi tato kniha v mysli zůstane velice velice dlouho. Už ani nemám odvahu zhlédnout film.

16.05.2019 5 z 5


Špatná dcera Špatná dcera Joy Fielding

I přes lehce předvídatelný závěr musím říct, že opět super kniha. Paní Fieldingová psát prostě umí. Těším se na další.

15.05.2019 5 z 5


Za černými dveřmi Za černými dveřmi Velvet

Tak tohle vypadalo podle anotací nadějně. Ale ve finále to bylo tak..., tak..., strašný. Styl psaní byl úplně stejný jako ty pro mě nečitatelné harlequinky. Až se mi chce řvát nad tím, že jsem tomuhle v průběhu čtení vůbec pořád dávala šanci a ztrácela čas. Ještěže byla kniha tak relativně krátká. A ten konec, hrůza.

12.05.2019 1 z 5


Co neodvál ani čas Co neodvál ani čas Hana Marie Körnerová (p)

Úžasná, nádherná kniha ze života. Obyčejný uvěřitelný příběh obyčejných lidí. Po dlouhé době velice sympatické hlavní hrdinky. Paní Körnerová psát fakt umí.

04.05.2019 5 z 5


Zlomení andělé Zlomení andělé Gemma Liviero

Opět skvělá kniha z období 2. světové války. Musím hodnotit plným počtem hvězdiček. I když z počátku mi trvalo než jsem si zvykla na styl psaní. Místy jsem se musela k některých větám i několikrát vracet z důvodů pro mě něčím nezvyklého stylu psaní. K přečtení této knihy je potřeba velkého soustředění a nic nesmí rozptylovat. Postupem času jsem si na tento styl zvykla a kniha se četla sama. Mám už přečteno spoustu knih z tohoto období, námětem patří tato k těm lepším, ale styl psaní byl opravdu něčím zvláštní.

24.02.2019 5 z 5


Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

Tahle kniha by zasloužila minimálně 10 hvězdiček. A to včetně nádherné obálky. Krásně a rychle se četla. Sympatičtí hlavní hrdinové. Poutavý a důmyslně propracovaný děj bez hluchých a zbytečných míst a popisů. Ach a ten smutný a dojemný konec, ze kterého běhal mráz po zádech. A teď už jen závidím těm, na které zážitek ze čtení této knihy teprve čeká.

16.02.2019 5 z 5


Sladké nic Sladké nic Jamie McGuire

Pěkná kniha, ač jsem si to ze začátku nemyslela. Postupem času to bylo čím dál lepší a čtivější a rozuzlení ke konci neuvěřitelně překvapilo, ale.... o-ou může mi někdo vysvětlit ten úplný konec?!!

03.02.2019 3 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Na tuto knihu jsem se moc těšila, knihy od autora se mi zatím všechny líbily. Avšak tato byla docela zklamání. Do čtení jsem se musela vyloženě nutit a už se těšila, aby byl konec a já mohla pokračovat ve čtení další a zajímavější knihy z té nekonečné řady co mě čekají a lákají. Zlepšilo se to jen mírně a až hodně za polovinou. Takže bohužel musím konstatovat, že tohle se pro mě moc nepovedlo. Sice ze života, ale docela nezáživné, jak jen život umí také být. Ale vyvolalo to také malinkou milou vzpomínku na dávno zapomenutého "hobla" :-D

28.01.2019 3 z 5


Strach Strach Jozef Karika

A sakra! Ten konec! I já jsem v koncích. Nevím co si myslet, ani nevím jestli jsem to vůbec pochopila! :-(
Čekala jsem svým způsobem happyend nebo alespoň jasnější vysvětlení a v tu ránu šok. A veliké zmatení. Co to jako bylo?
Ale Trhlina i tak lepší.

19.01.2019 4 z 5


Chlapec na vrcholu hory Chlapec na vrcholu hory John Boyne

Velice silná kniha. Moc se mi líbila. Napsána velice čtivou formou. Pohled na druhou světovou válku takříkajíc přímo od zdroje. O chlapci, který byl v jádru dobrosrdečný, ač neoblíbený a mnohdy šikanovaný. A kterého zájem vlivného člověka, oplývajícího uměním mluvit a tím vymýt mozek a zasadit do něj svoje ideje a názory a pocit moci, změnily k nepoznání. Který, zmanipulovaný a s hlavou plnou falešných a mylných myšlenek a plánů, zapomněl na svůj původ, na lidi, kteří mu pomohly a kterých by si měl vážit a celou svou podstatu. Než mu okolnosti znovu otevřely oči. Už se těším na Chlapce v pruhovaném pyžamu.

16.01.2019 5 z 5


Hudba meče Hudba meče Julie Garwood

Knihy této autorky jsem milovala, když jsem chodila na střední školu. Po spoustě let jsem se k ní vrátila díky výzvě a musím konstatovat, že je to sice fajn občasná oddechová četba, ale už to nějak prostě není ono. I když historie a příroda Skotska má pro mě pořád svoje kouzlo.

14.01.2019 3 z 5


Tma Tma Jozef Karika

Ta to bylo....nevím.. divné...zvláštní. Fakt zvláštní. Jednu chvíli jsem myslela, že knihu ani nedočtu. A tentokrát určitě ne proto, že by mě nebavila. Ty pocity během čtení, při vžití se do pocitů, co musel prožít hlavní hrdina po nakapání očních kapek a při pomyšlení na to, co asi bude zažívat vzhledem k okolnostem - něco jako panika (ne, tak tohle nedám, tohle nedokážu číst), neustálé pocity naděje, že to dobře dopadne, střídané s pocity hnusu, jako když vidíte nějaký blbý americký horor, se spoustou krve a seker a motorových pil :-D. Pořád také nevím jestli hlavního hrdinu litovat nebo si říct "dobře mu tak". I když to všechno co prožil, je dost trest sám o sobě. Ale tady je důkaz o tom, jak se limity lidských sil neustále posouvají a posouvají. A jak je lidská psychika zrádná a ošemetná.
A nyní se po Trhlině a Tmě s očekáváním těším na Strach.

12.01.2019 3 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Nádherný, dojemný příběh. Příběh o skutečném, všedním životě, jedné neskutečné a nevšední ženy. Ženy statečné a houževnaté, se srdcem na pravém místě, která se skvěle poprala s úskalími života a krutého režimu. Jsem nesmírně ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou a je mi ctí, že jsem si ji mohla přečíst. Moc se těším, až si přečtu další knihu od této autorky, pojednávající o běžném životě obyčejných lidí v dřívější republice.
Paní Körnerová, děkuji. Vy prostě umíte.

10.01.2019 5 z 5


Najděte Reachera Najděte Reachera Diane Capri

Kniha se mi docela líbila. Ale zklamalo mě, že se tam Reacher vůbec nevyskytoval.

07.01.2019 3 z 5


Holanďanka Holanďanka Ellen Keith

Velice silná kniha. Už jsem přečetla pěkných pár knížek s tématem druhé světové války, takhle byla zase trošku z jiné stránky. Avšak o nic méně zajímavá. Možná spíše naopak, velmi zajímavá změna. V knize se mi také líbilo, že autorka zařadila i prvek tzv. Stockholmského syndromu. V knize se také prolínají dvě časové roviny a střídavé vyprávění a popisy skutečností 3.osob. Chvíli mi trvalo si zvyknout na postavu Luciana a dění v Argentině. Ale i tato časová rovina byla poté zajímavá.

Spoiler:
Ono se to dá brát asi i tak, že "karma je zdarma" i skrz generace. "Otče, něco jsi provedl, něco odsuzoval, vrátí se ti to na dětech, nebo syn si to odpyká a zažije podobné hrůzostrašné situace, které ty jsi spoluzavinil a podílel se na nich, i když třeba v jiném režimu."

Avšak musím konstatovat, že konec mě tedy moc nenadchl, je takový sice ne úplně otevřený, ale nedovysvětlený.
A neskutečně mě frustruje fakt, že i po tom všem co vyšlo najevo, existovaly lidé a státy, které pomáhaly těmto lidským hyenám uprchnout, schovat se a umožnily jim žít dál jejich život bez potrestání. A ten Vatikán mě opravdu šokoval.

20.12.2018 5 z 5