Chlapec na vrcholu hory

Chlapec na vrcholu hory https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335533/mid_chlapec-na-vrcholu-hory-Y89-335533.jpg 4 354 119

Když osud malému Pařížanovi Pierrotovi určí, že bude žít u tety na vrcholu hory, nemá chlapec ještě ponětí, kam se svět řítí. Jenže píše se rok 1935 a tajuplný dům, kde teta pracuje jako hospodyně, je zlověstný Berghof, horské sídlo Adolfa Hitlera. Vůdce si vezme Pierrota pod svá ochranná křídla a uvrhne ho do neznámého, nebezpečného světa moci, tajemství a úkladů – a chlapec si bude muset zvolit, na kterou stranu se přidá. John Boyne je jeden z nejznámějších a nejoceňovanějších irských spisovatelů exceluje jako autor knih pro děti i dospělé. Nejvíce ho proslavil dojemný válečný příběh Chlapec v pruhovaném pyžamu, který se stal celosvětovým bestsellerem a dočkal se i filmového zpracování. Knihy Johna Boynea již byly přeloženy do 45 jazyků.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Boy at the Top of the Mountain , 2015


více info...

Přidat komentář

Maanna
25.03.2024 4 z 5

Kniha není špatná, ale podobně jako Chlapec v pruhovaném pyžamu na mne působí trochu vykonstruovaně. Možná by prostě jen stačilo, kdyby byla kniha zasazena do méně významného prostředí - opět děj ve Francii je podán zajímavě, ale po přesunu k tetě to začne působit trochu překombinovaně. Prostě tam, kde máme poměrně jasně dochované zprávy o tom, jak se věci odehrály, není snadné přidávat postavy, motivy a děje. Pokud ale pominu tuto skutečnost, jedná se o poměrně silný příběh se silným poselstvím, kterému velmi svědčí i to, že hrdina může i dospět.

Hvězdinka
22.10.2023 3 z 5

Životní příběh chlapce, který rychle zapomněl, kým byl. Manipulace veliká, ale nějak ve mně tento chlapec nezanechal ty emoce, které chlapec v pyžamu ano.


Any_
22.08.2023 4 z 5

John mě opět nezklamal a povedlo se mu vytvořit dílo, které ze mě dostalo ven pár těch slziček.

Ráda bych řekla, že tohle bylo velmi příjemné početní, ale zanechalo to ve mne spousty bolestných myšlenek. Což o to, příběh je skvěle napsán, ale jeho děj vyvolává nepříjemné pocity a člověka to nutí přemýšlet nad tím, jaké to asi bylo žít v té době. Kapitola za kapitolou ubíhala a život kdysi mladého a milého chlapečka se nyní mění v urostlého muže s dokonale vymytým mozkem. Je až neuvěřitelné, jak se ze zranitelného chlapce může stát tak nechutný člověk, ovlivněn špatnou společností.

Lucissia
13.07.2023 5 z 5

Tak to bylo hutné čtení. A vůbec ne veselé. Sledovat život, boj a hlavě prohru hlavního hrdiny bylo dost smutné. Výborná kniha, pro mne ještě malinko lepší než Chlapec v pruhovaném pyžamu...

Lotuska96
26.04.2023 5 z 5

Miluju, když v knihovně vezmu namátkou nějakou knihu a ta je takhle dobrá!
Příběh mě zaujal a vyděsil zároveň. Oceňuji, že autor vylíčil tuto dobu zas z jiného pohledu postav.

alibaba72
12.03.2023 5 z 5

Opět mě John Boyne dostal, překvapivá kniha, ani ve snu by mě nenapadlo, jak se bude tato kniha odvíjet, byl jsem dost zaskočený a musel jsem knihu na chvíli odložit... Určitě tato kniha stojí za přečtení.

Jutuna
01.03.2023 5 z 5

Nevěřila jsem, že ten hodný, milý kluk, co nenáviděl šikanu, tak snadno skončí na druhé straně. Moje počáteční náklonnost k malému chlapci se změnila doslova v nenávist a údiv nad tím, kam se dostal.
Pořád jsem čekala, že to pochopí a "vrátí se". Ale protože znám i autorovu asi nejčtenější knihu ( Chlapec v pruhovaném pyžamu), nepřekvapilo mě, že happyend se nekonal. Hodně velká depka...

monika0356
09.09.2022 5 z 5

Silny pribeh, ani nevim jestli jsem Pierotta nenavidela nebo litovala..

jadunka
23.08.2022 5 z 5

Kniha o tom, jak se z dítěte stává mladý muž, a jak je možné někoho zmanipulovat. V dnešní době bych doporučovala všem rodičům, aby zrovna tuto knihu svým dětem ke čtení nabídli. Chlapec na vrcholu hory je dle mého názoru rozhodně o několik úrovní lepší knížka než Chlapec v pruhovaném pyžamu.

ADE138
17.01.2022 4 z 5

Knihu nechci hodnotit jako beletrii pro dospělé. Je to román pro starší děti a tak je i psaný. A kdybych měla nabídnout něco desetiletým, ať se seznámí s literaturou o druhé světové válce, tak s tímto příběhem nešlápnu vedle

linhi22
03.01.2022 4 z 5

Jedna malá výtka: Někdy se Pierrot choval a vyjadřoval, jako by byl alespoň o pět let starší. Osmiletí kluci přece nesypou z rukávu sarkastické poznámky apod.

linhi22
03.01.2022 4 z 5

Příběh z počátku volně plyne, snad se až táhne, ale čte se hezky a člověk tuší něco pod povrchem – a ono to samozřejmě přijde. Gradace a spád v poslední třetině knihy vás spolehlivě lapí a nechávají vás žasnout nad tím, co se (v různých obměnách) v průběhu lidských dějin doopravdy dělo. A vy Pierrota – pardon, Pietera – nejdřív máte vcelku rádi, pak ho nenávidíte... a nakonec litujete.

Aveli
07.12.2021 3 z 5

(SPOILER) Přiznám se, že první část knihy odehrávající se ve Francii, mě velmi bavila. Avšak pokračování odehrávající se "na hoře" mě tolik nezaujalo. Bylo sice zajímavé pozorovat, jak se z mladého nevinného chlapce stává vlivem okolí protivný, krutý a arogantní mladý muž, který si myslí, že může cokoliv a svět čeká jen na něj. Člověk si pak uvědomí, jak moc jsou děti zranitelné. Ale jinak příběhu bohužel chyběl větší spád a napětí.

Zrzavá_Tereza
19.11.2021 5 z 5

Že začátku jsem se nemohl začíst, protože příběh je psaný hodně jednoduše. Naštěstí jsem se nenechala odradit - hodně silná kniha, silná a skvělá.

helusa2
22.09.2021 5 z 5

Tak to byla síla…
Četla jsem i Chlapce v pruhovaném pyžamu, ta mi přišla taková “decentní”. Aby to dítě pochopilo, je asi třeba komentářů někoho “znalého”.
Chlapec na vrcholu hory mi přišel mnohem “propracovanější”. Náznaky jsou hmatatelnější, jasnější…
Je strašné, jak lze člověka změnit a odklonit na jinou životní kolej… Je strašné, jak lze zničit život lidem okolo… Je neskutečné, kam může dosáhnout láska…

irskádívka
30.08.2021 3 z 5

Po přečtení anotace jsem se na knihu velmi těšila a trochu jsem se jí bála. Měla jsem obavy z tragického válečného příběhu, který mě rozpláče, vzbudí ve mně takové to pnutí v hrudi....dále SPOILER:
Příběh byl zajímavý; změna osobnosti z milého, citlivého malého kluka v nabubřelého, protivného puberťáka se sklony ke krutosti.
Vyprávění ale bylo jaksi neosobní a ploché. Při popisu nejhorších Pierrotových činnů jsem nebyla ani dojatá, ani napjatá. Ano, bylo to hrozné, byl z něho někdo, koho ani on sám nepoznával, avšak ve vyprávění chyběl náboj, něco, co by mě vtáhlo. Není to špatné, nicméně nadšení z přečtení se nedostavilo. Snad to budete mít jinak.

Ellis03
04.08.2021 4 z 5

Když jsem knihu začala číst, čekala jsem ze bude tak nějak o tom jak chlapec pomalu zjišťuje co se děje vlastně kolem nej a pod či střechu se to dostal. Určitě jsem nečekala ze bude spis o tom jak postupně Hitlerovo rádoby přátelství chlapci vymyje mozek… určitě to bylo zajimave a překvapive, ale také velice smutne. Co je nevinne dite schopné udělat a nevidět, když si oblékne uniformu, ve ktere se cítí nedotknutelné a nekym důležitějším než ostatní ..

Fany09
12.04.2021 4 z 5

Kniha je moc dobrá, ale přišla mi dost smutná.

petrarka72
15.03.2021 5 z 5

Působivé - opět chlapecká optika, ale temnější. Arogance dospívání - zkažená nevinnost - a pocit viny navěky...

Buchtolap
26.01.2021 5 z 5

Krásně napsaná kniha, slupnuta za večer. Líbila se mi rozhodně víc než Chlapec v pyžamu hlavně kvůli nevšednímu tématu.