makovec.h makovec.h komentáře u knih

☰ menu

Doctor Who - Shada: Ztracené dobrodružství Douglase Adamse Doctor Who - Shada: Ztracené dobrodružství Douglase Adamse Douglas Adams

Lze vůbec Doktora nemilovat? Podle mě nelze. Stejně jako nelze nemilovat jeho příběhy, které jsou nakonci vždy úplně jiné než na začátku.

Jedná se o první knihu o Doktorovi, kterou jsem četla (zatím jsem koukala na seriál). Musím říct, že mě kniha ani trochu nezklamala a celá byla skvělá, poutavá, překvapivá a moooc dobře se čtoucí. Pokud máte rádi Stopařova průvodce, budete mít rádi i tuto knihu, protože Douglas Adams je jedinečný.

27.07.2016 5 z 5


Mluvčí za mrtvé Mluvčí za mrtvé Orson Scott Card

Kniha je stejně dobrá jako ta předchozí. Jde vidět, jak se Ender změnil, jaký dopad na něj měla Enderova hra a jak se změnil svět a především, jak se změnil jeho životní úkol. Doporučuji přečíst :)

11.05.2015 5 z 5


Enderův stín Enderův stín Orson Scott Card

Je stejně skvělá jako Enderova hra a všechny ostatní knihy, které jsem z té série četla. Obdivuhodné, že se dá znovu vyprávět úplně stejný příběh a přesto nebýt nudný. Klobouk dolů :)

11.05.2015 5 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Možná je to tím, že to bylo anglicky a třeba jsou tomu nerozuměla, ale pořád jsem čekala, kdy se něco stane, kdy přestane být takovým blbcem a pak už jsem čekala, kdy přijde to, co chtěl tímto dílem básník říci, ale asi mě to úplně minulo. Všechny tři hvězdičky patří řeči pana učitele, který jej nechal u sebe přespat.

11.05.2015 3 z 5


Ender ve vyhnanství Ender ve vyhnanství Orson Scott Card

Četla jsem hned po Enderově hře a zdá se, že jsem udělala dobře. Příběh detailněji vypráví příběh posledních kapitol Enderovi hry a přitom mi vůbec nevadilo, že přeci vím vše podstatné z celé této knihy díky předchozí. Zároveň velmi oceňuji, jak autor sám v doslovu přiznává všechny nepřesnosti s Enderovou hrou a objasňuje, kde se vzaly.

16.04.2015 5 z 5


Útek z tábora 14 Útek z tábora 14 Blaine Harden

Fascinující, jak zlí lidé dokáží být. Ale více fascinující a především obdivuhodné je, kolik toho lidé dokáží vydržet. Nebudu hodnotit styl psaní ani zda se nedalo vytřískat více z příběhu. Každopádně síla lidí je na pět hvězdiček. Není třeba napsat knihu silným způsobem, když je silný ten příběh samotným a člověk jej nečte pro zábavu, ale pro poučení se. Ale kéž by to nebyla pravda!

16.04.2015 5 z 5


Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Myslím, že můj názor hezky shrnují ty pětihvězdičkové hodnocení. Je super :)

31.03.2015


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Mně osobně se kniha moc líbila a věřím, že je daleko lepší, když člověk neviděl film před přečtením, ale i když jsem film viděla, tak mi nijak nevadilo ji číst. Musím říct, že absolutně nesouhlasím s těmi, kterým se kniha nelíbí, protože je psaná z pohledu první osoby. Rovněž někdo zmínil, že jsou hlavní postavy úplně blbé. Tyhle názory jsou naprostá blbost.Psáno z pohledu různých osob by se buď příliš brzy provalily některé důležité věci, protože někdo je ví a někdo jiný ne. Navíc celá kniha z pohledu jedné osoby hezky objasní její pohled na svět a její motivy k daným činům, o kterých někteří tvrdí, že jsou naprosto hloupá. Naopak, myslím, že každý, kdo by žil v jejich světě jejich životy by reagoval přesně stejně. Mně se to prostě líbilo a myslím, že to dobrý příběh a dobrá kniha i super námět :)

31.03.2015 5 z 5


Země lidí Země lidí Antoine de Saint-Exupéry

Celá kniha je zajímavá a postupně se propracovává k poslední kapitole, kde autor sděluje svou (podle mého názoru skvělý) názor na život. I samostatná poslední kapitola by si vysloužila 5 hvězdiček :)

26.03.2015 5 z 5


Převážně neškodná Převážně neškodná Douglas Adams

Udržela úroveň předchozích knih a navíc přidala skvělý závěr :)

20.03.2015 5 z 5


Memento Memento Radek John

Dostala jsem, co jsem očekávala a chtěla dostat :). Doktor z léčebny má pravdu :)

13.03.2015 5 z 5


Pán much Pán much William Golding

Nikdo po přečtení knihy nemusí dumat, co tím autor chtěl říci, i když to, co chtěl říci pan Golding je děsivé. Ale skoro třičtvrtiny knihy nebyly moc záživné čtení, od kterého bych se nedokázala odtrhnout, nakonec to spravil, ale přesto jen čtyři hvězdičky.

26.02.2015 4 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Je to super :) vtipné, zábavné, jednoduché a nápadité. Naprosto skvělá kniha na oddech :)

11.02.2015 5 z 5


Příliš mnoho Kateřin Příliš mnoho Kateřin John Green

Také jsem knihu četla v angličtině a byla super :) prostě jako od Johna Greena :) ikdyž Looking for Alaska se mi líbilo asi maličko víc :)

08.02.2015


Možná že odcházíme Možná že odcházíme Jan Balabán

Nijak mě kniha nenadchla a ani nezaujala. Při čtení jsem se často přistihla, že jsem myšlenkami někde úplně jinde a to už nejen několik řádků, ale pár stránek. V příbězích jsou zajímavé životní situace, ale každé je jen "pětiminutová", není žádný širší náhled do okolností, ani do následků a člověk si nestihne vytvořit jakýkoliv vztah k postavám. Prostě stránky jen tak proplouvají mezi prsty bez jakéhokoliv poznamenání mne.

08.02.2015 3 z 5


Proces Proces Franz Kafka

Nějak bohužel nemůžu říct, že by mi kniha něco dala. Celou dobu jsem si myslela, že je Josef K. trouba a jedná zcela špatně v tom světě zvláštní logiky, které by však on měl být schopen porozumět nebo alespoň vědět, jak se chovat, i když nechápat proč. Alespoň se kniha četla podstatně lépe než jsem čekala a vlastně to bylo i docela zábavné, ale pak už mě to docela nudilo. Ale ano, pochopila jsem myšlenky v dílu zabudované (nebo si alespoň myslím, že jsem je pochopila), přesto však to na více než tři hvězdičky nevidím.

07.02.2015 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Asi se prostě nedá dát nic jiného než pět hvězdiček. Přečtěte si ji, nebudete litovat.

26.01.2015 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Vlastně jsem nevěděla, co jdu číst. Známý mi byl jen název. Kniha je úplně skvělá, jednoduchá, ale hrozně zábavná :) mooooc dobrá :)

11.01.2015 5 z 5


Jako každý člověk Jako každý člověk Philip Roth

Skvěle se četlo a nikde nic nepřebívalo, neunavovalo ani nerozptylovalo. Vcelku jednoduchá kniha, která ale dokáže velmi silně působit.

04.01.2015 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Uznávám, že mě kniha bavila a pojetí Smrti jakožto vypravěče bylo velmi originální a konečné posouzení lidí z jejího pohledu bylo velmi příhodné. Avšak nutno podotknout, že někde za půlkou jsem se mírně nudila a četla jen tak z "povinnosti". Konec to ale "zachránil", nebylo možné se od něj odtrhnout. Přesto však musím dát "pouze" čtyři hvězdičky.

04.01.2015 4 z 5