Littleben Littleben komentáře u knih

☰ menu

Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

Tak tady už si mě Jussi definitivně získal. Skvělé severské krimi s úžasně originálním, cynickým a za mě někdy až neuvěřitelně komickým hlavním hrdinou. Zápletka se mi taktéž moc líbila, gradace děje tak akorát.. Nu, co dodat? Snad jen to, že jsem původně k téhle knížce žádný komentář psát nechtěl, ale po přečtení Tíživého ticha od Bryndzy jsem zkrátka pocítil nutkání vzdát Jussimu hold, jelikož jsem si uvědomil, o kolik je vlastně lepší než spousty jiných současných krimi autorů.

05.02.2024 5 z 5


Nejbohatší muž v Babylóně Nejbohatší muž v Babylóně George Samuel Clason

jednoduché, čtivé, bezesporu společensky přínosné.

05.02.2024 4 z 5


Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

tak tohle se moc nepovedlo :D Bryndzovy výtvory mají do nějaké promyšlenější literatury vysoké úrovně daleko, vždy to ale pro mě byla alespoň dobrá oddechovka, poměrně čtivý počin, u kterého jsem příjemně zrelaxoval. Tohle byla ovšem místy taková nuda, že jsem přeskakoval stránky, což jsem ještě nikdy předtím neudělal. Gradace děje je pak kapitola sama o sobě - při čtení knížky se moje tepovka snad ani jednou nezměnila. Závěr byl takřka nerozlišitelný od předchozích částí knihy a nechával mě naprosto klidným, ne-li až znuděným. Což prostě u krimi knížky úplně nečekáte... Resp. kdyby to alespoň autor vykompenzoval nějakou sofistikovanou zápletkou, jejíž rozuzlení by mě šokovalo, tak bych mu to odpustil, leč to se tedy rozhodně nestalo :D Omlouvám se za tak kritický komentář, ale tohle mi zkrátka od Roberta přišlo jako: jsem slavný, stejně si každou moji knížku koupí spousta lidí, tak je vlastně úplně jedno, co napíšu, i kdybych to měl splácat za blbé dva dny.

05.02.2024 2 z 5


Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

A vlastně proč ne. Nakonec to je poměrně čtivá knížka, která asi málokoho vyloženě nadchne, ale zároveň rozhodně neurazí. 7,5/10

23.12.2021 4 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Nejlepší díl Milénia. Ne kvůli akčním kouskům, ne kvůli hektolitrům krve a ne kvůli sexu. Jasně, i to zde hraje určitou roli. Nicméně, tohle je Stieg Larsson, mozek severské krimi. Sofistikovanost celé zápletky, která dalece přesahuje pouhé vyšetřování vraždy, jako tomu bývá u ,,obyčejných" krimi, dechberoucí dialogy, neuvěřitelná realističnost postav, famózní zápas šedých mozkových buněk při soudním řízení... to vše je, shrnuto pod jedním slovem, naprosto !GENIÁLNÍ!

24.11.2021


Mnoho povyku pro nic Mnoho povyku pro nic William Shakespeare

Tak tohle byla pecka. Zatím nejspíš nejlepší kniha krále dramatu, jakou jsem měl možnost okusit. Vtipné, svěží, nadčasové. Mimochodem, doporučuji si na to zajít do Slováckého divadla, tedy pokud to stále ještě hrají. Pár let zpátky jsem to u nich viděl a byl to zážitek, na který se jen tak nezapomene.

14.11.2021 5 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

(Možné spoilery!) Narozdíl od předchozích dvou dílů je Paní jezera trochu zklamání. Knihy o zaklínači mám velmi rád, celý svět se mi líbí, od postav až po městečka a různá čarovná zákoutí. Celou dobu jsem věřil v epické vyvrcholení, v něco dechberoucího, přelomového, rafinovaného. Bohužel, má víra se po dočtení sedmého dílu v jistotu neproměnila, naopak jsem se musel smířit se zmateným a neuspokojivým koncem, ze kterého se mi chtělo trochu plakat. Fňuk. A nebylo to dojetím.

05.11.2021


Nemesis Nemesis Agatha Christie

Zajímavé, ale zatím nejnudnější kniha od královny krimi, jakou jsem měl možnost přečíst. Obecně mně stará, extrémně zvědavá a neustále si na bolesti stěžující Marplová moc nesedí a mám mnohem radši elegantního vznešeného Hercula, ale i tak jsem překvapen, jelikož mě příběhy s ní přece jen v zásadě vždycky bavily. Tenhle ale vůbec. Zbytečně natahované, spousta okecávání, extrémně vyčerpávající halda přehnaně zdvořilostních frází, neustálé opakování toho, jaký byl zesnulý pan Rafiel skvělý ekonom atd atd. Jsem smuten, že to píšu, ale je to bohužel tak. Na druhou stranu - je to první kniha od Agáty, která se mi nelíbí, což je, vzhledem k tomu, že už jsem od ní přečetl témeř tři desítky knih, stále perfektní bilance a v mých očích to tedy naši skvělou autorku nijak neočernilo. Budiž zapomenuto na tento díl a hurá na jiný, lepší, protože vím, že jich je ještě spousta.

04.11.2021 2 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

Jasně, že to kvalitativně nemá na Stiega, ba ani na Nesba nebo Christie. Nicméně tímto kouskem mi duo Kepler udělalo velkou radost a zpříjemnilo pár hodin života, za což jim děkuju, tleskám a těším se na další napínavé čtení.

03.11.2021


Nultá hodina Nultá hodina Agatha Christie

Na to, že zde nevystupuje stará Marplová, ani můj nejmilejší Poirot, se knížka kvalitativně dosti vydařila a můžu i říct, že ji řadím mezi ty nejlepší a nejsilnější kousky Agátiny.

03.11.2021 4 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Máte špatné autory, průměrné, nadprůměrné, výborné, skvělé a nad nimi se tyčí Eco. Neuvěřitelná kniha od neuvěřitelně brilantního autora.

03.08.2020


Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

Skála je za mě určitě nejlepší Peterova kniha. Tak už to nejspíš i zůstane. Nicméně se vždy s nadšením vrhám také na ostatní knihy, obzvláště ty, jejichž příběh se odehrává na deštivém, pochmurném severu. Zatím jsem nikdy nebyl zklamán. Ani teď ne. 8/10

31.07.2020 4 z 5


Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Na svou dobu skvělý horor. Vždy, když se z mlhy ozvalo psí vytí, chloupky na krku se začaly nadzvedávat. Mrazivé. 9/10

31.07.2020


Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Chytlavé, dobře se četlo. Ostatní romány se mi však líbily víc. Tenhle je tak na 7-8/10

31.07.2020 5 z 5


Temný cypřiš Temný cypřiš Agatha Christie

Nádhera. Jeden z nejlepších dílů. Zápletka opět dokonalá a nápaditá, i když nebylo tak těžké ji rozluštit.

31.07.2020 5 z 5


Zajímavá zastavení v dějinách Zajímavá zastavení v dějinách Jan Bauer

Tato kniha je.. no zajímavá :D pohodové čtení na odreagování.

31.07.2020


Hamlet Hamlet William Shakespeare

Klasika. Skvělý, přemoudrý Shakespeare.

31.07.2020


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Začátek mě prve vůbec nezaujal, a tak jsem knihu přestal číst. Po čase jsem se k ní vrátil, dostal se přes prvních pár vleklých stran a konečně pochopil, proč je to taková bomba. Rozhovory, lidská psychologie, atmosféra, sociální situace v tehdejším Rusku - to vše Dostojevskij tak bravůrně a realisticky popsal, že je to až k neuvěření. Na něco takového jen tak nenarazíte. Dávám solidních 9/10. Bod ubírám za dlouhé pasáže, které byly tak realistické, až byly nudné a teoreticky zbytečné. Ale dá se opravdu říct, že byly zbytečné? Možná právě i díky těmto řádkům ,,o ničem" působí kniha tak dokonale a živě. Protože opravdový, každodenní život přece často bývá nudný a o ničem.

30.07.2020


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Po naší planetě chodí spousta lidí, kteří vyrůstali spíše v říši fantasie, než v reálném světě. Jsem rád, že patřím mezi ně. Ještě vděčnější a nadšenější jsem však z toho, že jsem se ,,narodil" právě v Tolkienově čarokrásné Středozemi, jejíž velkolepost a jakási paradoxní realističnost, i když se jedná o svět fantasie, je jedinečná a nepřekonatelná. Po přečtení Pána prstenů a dalších souvisejících knih a informací se člověk nemůže ubránit pocitu, že je Tolkienův svět skutečný. Tolkien tam v minulém životě byl a nyní, v životě dalším a na jiné planetě, vše zapsal a zmapoval. Nezbývá nám než doufat, že je to pravda. Vždyť... Kdo by si nechtěl zabafat z dýmky nacpané dolanským listím, ležíc v mechu na úpatí Mlžných hor, třeba s výhledem na malebnou roklinku protkanou bublajícími vodopády? Kdo by odolal rychlé jízdě na koňském hřbetu po nekonečných pláních rohanských? Já bych určitě nic nenamítal.

29.07.2020 5 z 5


Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Poslouchal jsem audioknihu, původně jen abych si rozšířil kulturní přehled. Již brzy mě však tato kniha začala velmi bavit a těšil jsem se na každou další báji či pověst.

29.07.2020