lilkys lilkys komentáře u knih

☰ menu

Drahá Ava Drahá Ava Ilsa Madden-Mills

(SPOILER) Musím se přidat k pozitivním ohlasům, kniha byla skvělá! Ačkoli jsem se bála, že žánr YA už pro mě nebude, četla se velmi dobře, ačkoli se dotýká vážných témat. Hezké zpracování vztahu veřejnosti k obětem znásilnění, často jsou právě ony oběti ostatními zostuzovány a často se okolí staví paradoxně na stranu pachatele..
Moc se mi líbilo vykreslení Avy, která má za sebou v tak mladém věku již mnohé těžké situace, mimo jiné se stará o brášku úplně sama, musí pracovat a tvrdě studovat, aby dosáhla svých cílů. To z ní dělá předčasně vyspělou mladou ženu, což podle mě naprosto odpovídá realitě, sama vím, jaké to je cítit se a být starší než člověk skutečně je. (Ale děj by se klidně hodil i na vysokou školu.) Přes všechny těžkosti je silná, věří v lepší budoucnost a v samu sebe a rozhodně to není naivní holčička.
Dál bych vypíchla realistický závěr knihy, kdy zpočátku nekončí všechno hnedka růžově, ale reálně se k tomu dobrému konci musí dospět. Všechny postavy mají své problémy, které se musí řešit a lásku tím lehce posunout na vedlejší kolej, než se vše usadí. Toto je mi opravdu velmi sympatické. Samozřejmě nesmí chybět krásně vykreslený hate-love vztah, který se hezky vyvíjí, to je pak taková třešnička navrch.
Našla jsem tam pár věci, které mi vadily, třeba schopnost Avy mít nedlouho po znásilnění intimní vztah.. I když si ona nic nepamatuje, věřím, že tělo ano a asi bych čekala jinou reakci. Určitě bych knihu dále doporučila, stojí za přečtení!

05.11.2023 4 z 5


Imaginární přítel Imaginární přítel Stephen Chbosky

Začátek knihy byl parádní, těšila jsem se na další průběh.. Bohužel se přidám k ostatním, co ze zdlouhavého děje a stále se opakujících situací, nejsou nadšeni.
Příliš dlouhé, omílání dokola svižnosti také nepřidá, žádné extra nové zvraty.. Kdyby byla kniha poloviční, uvítala bych a kniha by třeba byla lepší, protože námět nebyl špatný.

18.05.2023 2 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Úžasná kniha! Přečetla jsem ji jedním dechem asi za dva dny! Nádherně napsaný příběh, od kterého se nešlo odtrhnout.. Na jednu stranu jsem nechtěla, aby kniha skončila, na druhou jsem se těšila, jak to skončí.
Ačkoli je to romantický příběh s jistou dávkou předvídatelnosti, přesto jsem mu propadla. Doporučuji!

18.05.2023 5 z 5


Len raz Len raz Ivana Popluhárová

Čtení této oddechovky jsem si moc užila, příběh rychle plynul, ale ne zas moc rychle, dozvěděla jsem se vše podstatné. Nela se nechala zatáhnout do slušné šlamastyky, ale bohužel i svoji vinou, což si silně uvědomovala - a tím mi byla sympatická! Neobviňovala slepě druhé, ale hledala chyby i u sebe.
Knížku doporučuji jako lehčí literaturu, oddechovku na léto. Prostě klasický román o životě, který je sice vcelku předvídatelný, autorka ale zvládla přidat i několik momentů překvapení.

06.11.2022 3 z 5


Mizení Mizení M. V. Jírová (p)

(SPOILER) Parádní nápad, super anotace a první souvětí úplně zvalo k přečtení dobré fantasy! Bohužel poté - totální chaos. Děje se tak neskutečně mnoho věcí, člověk se tedy sice nenudí, ale taky se v tom špatně orientuje.
Michelle by měla být mladá maminka okolo třeba 30let, ale chová se spíš na šestnáctku. Pořád kňourá, nechá sebou manipulovat, pendluje naprosto nelogicky mezi dvěma muži, přičemž neznáme nic z jejích myšlenek a niterních pocitů, není schopná nic udělat sama a zároveň je pěkně nezodpovědná, po malé dceři prakticky ani nevzdechne. Není jasné, kdy se Michellino dobrodružství odehrává a kde. (Což zpočátku naprosto chápu, ale poté bych ocenila nějaké vysvětlení. Opravdu není jasné, zda jsme v našem světě, v jiném, jestli jsme se přesunuli v čase nebo ne, atd.) Navíc je v knize všechno: upíři, přítomnost andělů, čtení myšlenek, schopnosti mizení, až je z toho jeden velký mišmaš, vůbec totiž neznáme žádné souvislosti ani detaily. Erotika a žhavost tam je, ale pro mě na úkor všeho ostatního.

Samo zpracování, hmm... Zvláštně oddělovaná přímá řeč, někdy nebylo jasné, kdo co říká a komu. Nesrovnalosti, kdy jsou postavy od sebe přes místnost a nejednou se můžou těsně u sebe líbat atd. Další věci ohledně stylistiky vět - převažoval typ krátkých, jednoduchých vět, které skoro vypadaly, jakoby je psalo dítě do školního slohu. Ale některé pasáže jsou zase popisovány moc hezky, souvětími, co mají hlavu a patu. Z toho jsem byla hodně rozpačitá.

Modlila jsem se, aby už byl konec knihy. Naopak závěr byl fajn, ten se četl moc dobře, když pominu vše ostatní. Takže jsem celkově hrozně rozpolcená. Vzhledem k tomu, že jsem zvyklá na fantasy typu Hry o trůny, Duny, Nikdynoci a podobných propracovaných děl, tak tohle mě bohužel nezaujalo. Ano, kouzelná věta:
,,V druhém díle se vše objasní. " Je sice hezká, ale mě tedy k druhému dílu vůbec nenalákala.

06.11.2022 2 z 5


Život a iné predsmrtné zážitky Život a iné predsmrtné zážitky Camille Pagán

(SPOILER) Knížka se mi moc dobře četla, je to taková oddechovka na léto. I když se zaobírá těžkým a smutným tématem rakoviny a umírání, je psaná s milou nadsázkou a ve mně zůstal po jejím dočtení takový letní pocit a vlastně moc příjemný pocit. Ale najdete uvnitř i krásná moudra, která vás nakopnou k žití naplno!
Libby jsem na jednu stranu obdivovala za její vnitřní sílu, na druhou stranu jsem se na ni zlobila za lhaní a občas za ignorování skutečností, které byly pro ni nebezpečné, což bylo na dospělou ženu dost nezodpovědné. Taky svého manžela odsoudila velmi rychle a tvrdě, až moc. Ale dá se to pochopit. Doufala jsem, že změní názor na léčbu v průběhu knihy a ještě se o život porve, ale zároveň chápu, že se chtěla ušetřit bolesti a vybrat si sama, jak zemře.
Knihu jsem si moc užila, ačkoli vypadá depresivně, neměla jsem z ní ten pocit, ba naopak.

06.11.2022 4 z 5


Saudade Saudade Helena Žáková

Kniha se mi velmi líbila, ačkoli má značnou délku. Autorka se nás dlouhými popisy snažila dostat na výlet do Portugalska, ukázat nám jeho kouzlo, což se jí povedlo. Měla jsem chuť ihned do Porta vyrazit!

Celý příběh mne překvapil, protože po přečtení anotace jsem čekala něco jiného. Větší spojení s minulostí, možná, že budeme moci nahlédnout přímo do deníku. Část o Magdaléně mi místami přišla dost zdlouhavá, byla tam hluchá místa, kdy se krom dlouhých party nic moc nedělo, což je škoda. Taky bych ocenila víc kapitol z pohledu Toma.

Ale jinak jsem nadšená! Je pravda, že popisy míst jsou často zdlouhavé, ale to mi tolik navadilo, k této knize se to naprosto hodilo! Čtení jsem si moc užila, jsem ráda, že jsem se na chvilku mohla přenést za sluníčkem na jih.

06.11.2022 4 z 5


Vydrž to so mnou Vydrž to so mnou Kristína Ježovičová

Kniha se velmi dobře čte, je nádherně zpracovaná i graficky. Nahlížíme do Karolínina nitra, jejích pocitů ztracenosti, nepřijetí a smutku, které jsou velmi dobře popsané. Každý, kdo si prošel podobným obdobím, se v Karolíně najde. Boj s emocemi, postavou i okolím, hledání sama sebe.
Osobně jsem si v pubertě existencionální krizí úplně neprošla, řešila jsem v té době jiné závažné věci v rodině, takže jsem neměla prostor a ani čas na řešení své postavy nebo kluků. Proto se mnou příběh tolik nerezonoval, ale i tak je silný.

Nevím, jestli jsem byla při čtení nepozorná, ale dlouho mi trvalo než jsem pochopila okolní vztahy, pořád jsem se divila, jak můžou poslouchat walkmana a zároveň mít instagram. Víc nepovím, ať nespoileruji.
Trochu mi tam chyběla vedlejší postava, která by čtenáři ukazovala realitu. Čtenář ví, jak se ve svém těle cítí sama Karolína a ví, jak velmi kriticky se o její tloušťce vyjadřuje okolí. Ale je opravdu tak "tučná" nebo svou roli hrají spíš emoce a hormony? Dlouho jsem si při čtení myslela, že je hrdinka obézní, prohlíží se v zrcadle, kňourá nad tím a nic pro zlepšení nedělá, dokud tedy nezvolí nejhorší možnost - drastickou dietu. Až ke konci jsem celý příběh začala chápat jinak, v čemž možná spočívá právě ono kouzlo.

06.11.2022 3 z 5


9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

Moje první setkání s autorkou. Píše čtivě, a ačkoli jsem čekala trochu jiné zpracování tématu, líbilo se mi. V románu je kromě romantiky a lásky i hromada těžkostí a vážných témat, které musí hlavní hrdinové překlenout. Trochu mě mrzí, že jsme opravdu byli svědky jen setkání Fallon a Bena a u ničeho dalšího z jejich života nejsme. Fallon jsem napůl obdivovala, napůl mě docela vytáčela. Celý příběh mi zní neuvěřitelně a nereálně, ale ona hloubka a přesah knihy z ní dělá skvělé čtení.

06.11.2022 4 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Skvělé čtení! Já si tento fantasy/scifi román okamžitě zamilovala! Svět je úžasně propracovaný, nechybí napětí, intriky a zvraty. Kniha se mi četla dobře, ale musíte u ní prostě přemýšlet, spojit si postavy a vyznat se v událostech, což mě osobně nevadí, ba naopak. Stylem podobné jako Hra o trůny, ačkoli ta se mi zdá ještě složitější.
Není to kniha na jeden večer, to snad ani nejde a je tam spousta politiky - to nemusí sednout každému. Já jsem ale nadšená a přidávám další díly na svůj seznam.

06.11.2022 5 z 5


Zabije tě Zabije tě Charlie Gallagher

Zabije tě jsem zhltla s hrůzou jedním dechem. Tento thriller "nádherně" vykresluje problém domácího násilí do takových detailů, že mi běhal mráz po zádech. Strašné, ale důmyslné techniky mučení, manipulátorství a i Graceina složitá cesta ven z této situace, to vše bylo vykreslené tak reálně, až jsem knihu nemohla odložit, no zároveň se mi dělalo špatně.
Celou knihu jsem se modlila, aby Grace utekla a byla zachráněna, aby už někdo něco udělal! Měla jsem o ni strach. Ale pozor, celá zápletka je mnohem složitější, právem se řadí do kategorie thrillerů. Ráda si od autora ještě něco přečtu! :)

06.11.2022 5 z 5


Na vlastní kůži Na vlastní kůži Javier Moro

Historické romány mám ráda, ale tento se četl trochu těžkopádně. Dozvídáme se o dětství Isabel, počátcích lékařských očkovacích pokusů a atmosféře 18./19.st, ale je to všechno zamotané a chaotické. Samotný průběh výpravy a to, že se očkovací látka musela přenášet z dítěte na dítě je velmi kontrovezní a zajímavé, tato část mě velmi bavila. Bohužel to nemůžu říct o celé knize. Někdy se mi zdálo, že místo aby se autor věnoval ústřednímu tématu, tak skákal z osobních životů postav do politiky a zas k expedici. Kdyby si vybral jedno a držel se toho, bylo by to dle mého názoru mnohem lepší.
No, znovu už si ji určitě nepřečtu.

06.11.2022 3 z 5


Všichni naši ex Všichni naši ex Eva Woods (p)

Tato oddechovka je lehounké čtení, které umí zamotat hlavu Kdo je čí ex nebo momentální objev je někdy pěkně matoucí. Nicméně nápad je to originální. V průběhu knihy mě zvládly naštvat všechny čtyři hrdinky, takže oblíbenou jsem neměla ani jednu. Nutno říct, že všechny si projdou docela velkým vývojem, takže pak si to u mě zase vyžehlily, některé víc, některé míň. Každá z holek je úplně jiná, prožívá si život po svém a neumí spolu komunikovat, ačkoli to jsou dlouhodobě nejlepší kamarádky!
Taky mě štvalo, jak pořád omílaly, jak jsou strašně staré. Jako sorry, třicet není žádný věk a už dávno neplatí, že pokud ve třiceti nemá žena partnera, dítě a dům/byt, tak bude navždy sama..

Vesměs jsem se ale nad knihou pobavila, četla se pěkně a prostředí upršeného Londýna já mám moc ráda. Pokud sháníte rychlou oddechovku ve stylu vztahových trablů, tak se vám tato kniha bude líbit. Je to takový Sex ve městě na papíře.

Dala bych 3,5 hvězdičky, kdyby šly dát půlky..

06.11.2022 3 z 5


Nedám Ti (vedieť) Nedám Ti (vedieť) Teagan Hunter

(SPOILER) A konečně třetí díl! Ten bych řadila na druhé místo z celé série, zatím.
Monty je čerstvá paní učitelka, obléká se staromódně, rozhodně ne vyzývavě, nemluví sprostě a nechodí do barů! A přesto v jednom skončí a pozná se s Robbiem...

Hrozně mě tady zaujaly postavy, Monty byla svým způsobem originální a Robbie, svobodný mladý otec, který má nádherný vztah se syne - úplně super, ti mne bavili!
Co mne štvalo bylo Montyino neustálé omílání toho, že je slušná dívka a tohle a tohle a tohle rozhodně nedělá! A pak šla a udělala přesně to! :D Naštěstí okolo půlky to přijme a už je ticho.

A co hodně snižuje kvalitu tohoto dílu je naprosto hrozná korektura.. Plno překlepů, špatně dané oddělovníky, podivný překlad místama.. Je prostě vidět, že už chtěli mít rychle vydáno a nedali si s tím tolik práce.
Autorce zase neseděla matematika v tomto díle, takže to mě zamrzelo.

06.11.2022 4 z 5


Chce sa mi s tebou m(a)ilovať Chce sa mi s tebou m(a)ilovať Teagan Hunter

Pokračování série začalo velmi slibně, konečně víc poznáváme Deliinu kamarádku a spolubydlící Zoe, v což jsem upřímně doufala, protože mi připadala jako zajímavá osobnost. S Calebem se poznají díky inzerátu pro spolubydlení.. ale ouha, Caleb není tak úplně neznámý!
Opět nechyběl osobitý humor, vývoj vztahu, vtipné situaci i flirtování. Přesto se mi první líbil o trochu více, tady byla spousta věcí hodně podobných jako v prvním díle..

06.11.2022 4 z 5


Láska cez správy Láska cez správy Teagan Hunter

Za mě super první díl série! Kniha je oddechová, čte se velmi dobře a příběh svižně ubíhá. Hlavním tématem jsou zprávy, přes které probíhá konverzace mezi Deliou a Zachem, kteří se nikdy předtím neviděli. Dá se poznat člověk jen přes zprávy?
Líbila se mi skoro okamžitá chemie mezi hlavními hrdiny, jejich humor byl sarkastický ostrý, plný narážek a flirtování, což já osobně miluju! Byl tam vidět vývoj, postupné otevírání se jeden druhému i přes nejistotu...
Určitě chci číst další díly!

06.11.2022 5 z 5