Imaginární přítel

Imaginární přítel https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434613/bmid_imaginarni-pritel-5Ga-434613.jpg 3 399 143

Napínavý hororový příběh od autora bestselleru Ten, kdo stojí v koutě. Kate Reesovou život naučil, že násilníkovi, co přísahá, jak se polepší, není radno věřit. A tak sebere uprostřed noci svého sedmiletého syna Christophera a společně se vydávají hledat nový život. Cesta je zavede až do malého městečka Mill Grove v Pensylvánii, které je tak odlehlé a zapomenuté, že by je tam nikdy nikdo nehledal. Jenže když necháte jedno nebezpečí za zády, neznamená to, že další na vás už nečeká. A přitom se z počátku zdá, že konečně našli klidné místo k životu. Jenže pak Christopher zmizí. Šest dlouhých dní po něm není ani stopy. Dokud zničehonic nevyjde z lesa na kraji města. Není zraněný, je na něm ale něco divného. Nevrací se totiž sám. V hlavě slyší hlas, který mu napovídá, co má dělat. Hlas, který pro něj má jasný úkol. Christopher musí do Vánoc v lese postavit stromový domek. Pokud to nedokáže, stane se všem v Mill Grove včetně jeho milované maminky něco nepopsatelně strašného...... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Imaginary Friend , 2019


více info...

Přidat komentář

Luňajda
17.02.2024 2 z 5

Pro mě naprosté zklamání. První třetina knihy ještě celkem fajn, poté už totální blábol, dočetla jsem, ale opravdu jsem se musela přemáhat. Někde autora přirovnávali ke Stephenu Kingovi, tak to ani náhodou, k tomu se ani nepřibližuje...

charlizee
02.01.2024 3 z 5

Stephen Chbosky už mě jednou dostal a byla jsem přesvědčená, že to dokáže i podruhé. Imaginární přítel mě ale hned po vydání šokoval svým rozsahem
a tak mi doma ležel dlouho, dlouho. Nicméně teď v prosinci podlehl. Představte si mix Stranger Things a Stephena Kinga. Jeden výjimečný jedinec, zpočátku outsider, později vyvolený, bůh, ďábel, země na pokraji zkázy Asi tak.
Bavilo mě to podstatně víc jako audiokniha (v podání Igora Bareše) než jako klasická kniha.
Když jsem to četla, výrazně jsem si uvědomovala, že je to zbytečně prodlužované, že se neustále opakuje totéž. Atmosféra výborná - výborně budovaná, ale když čtete pořád dokola to stejné, nějak to vyčpí.
A ten závěr? Wtf?


Alma-Nacida
03.11.2023 2 z 5

Audiokniha v podání Igora Bareše je stravitelnější než četba, ale i tak musím s lítosti říct, že je to zbytečně natahované a místy působící až jako karikatura žánru. U audia jsem pořád usínala, takže jako sedativum dobrý, ale očekávání - napětí a (příjemné) mrazení se nedostavilo. Dvě hvězdy s odřenými paprsky. ;)

Roubas
21.10.2023 2 z 5

Autor už v první třetině odhalí takřka všechny karty, místo toho, aby vystavěl napětí a strach z neznáma, aby pak mohla následovat více než třísetstránková změť naprosto nepřehledných scén, neustále se měnících schopností a zachraňování a naprosto neúnavného opakování slov a slovních spojení. Ten strohý a bezbarvý jazyk tomu taky nepomohl. Slátanina.

Nuny
01.10.2023 3 z 5

Tohle je zajímavý počin. Nemůžu říct, taky mě posledních asi tři sta stran (což by mohla být jedna celá a mnohem zajímavější kniha) naprosto iritovalo, ale dočetla jsem.
Ten nápad není vůbec špatný, příběh je i velmi dobře promyšlený (jen stále nevím, s kým má Mary Katherine dítě, asi jsem natvrdlá, jestli s tím ďáblem či co...), ale to rozvláčné napětí, které se táhne jako ranní mlha, vás přestane bavit velmi brzy.
Už jsem si pak jen opakovala, no tak co zase, proč ještě nemůže být konec, jo ahaaa, on nám musí spisovatel znovu popsat tuhle část. No tak dobře. Snad už to neudělá. Jenže udělá a mnohokrát.
Navíc takový ten aha moment příběhu přijde velmi brzy, takže pak je to zase nuda.
A ten úplný konec... No nevím, moc sladké na to, jakým směrem se děj ubírá.
Za mě 62 %.

jadunka
13.08.2023 2 z 5

Jak už zde zmiňovala většina, knížka je hrozně roztahaná. Přečíst posledních sto stran pro mne bylo utrpení, a celkově se mi ten konec moc nelíbil. Takový slabší průměr no.

veronika7608
09.07.2023 2 z 5

Ze začátku kniha výborná, zajímavý námět, čtivá, chtěla jsem vědět, co bude dál. Posledních více než 200 stran jsem už značně přeskakovala, protože se opravdu jen pořád opakovalo to samé dokola a vůbec mě to nebavilo. Zbytečně dlouhá kniha, která po půlce hodně ztrácí dech a ve třičtvrtě už je nudná.

lilkys
18.05.2023 2 z 5

Začátek knihy byl parádní, těšila jsem se na další průběh.. Bohužel se přidám k ostatním, co ze zdlouhavého děje a stále se opakujících situací, nejsou nadšeni.
Příliš dlouhé, omílání dokola svižnosti také nepřidá, žádné extra nové zvraty.. Kdyby byla kniha poloviční, uvítala bych a kniha by třeba byla lepší, protože námět nebyl špatný.

peter5739
21.03.2023 odpad!

Aj napriek tomu, že som dostal doporučenie na túto knihu, mi vôbec nesadla. Chaotické, umelo predlžovaný dej, snaha o zakompovanie všetkých žánrov do deja, Aj keď kniha zasahuje do viacerých rovín, netuším aké posolstvo chcel autor svojim čitateľom zanechať. Síce nie som veriaci, ale podľa mňa priesak do náboženskej roviny bol úplne zbytočný a bez nejakého efektu na vyvrcholenie.
Celý čas som čakal na nejaký zlom v deji kedy sa všetko vyjasní a začne mi kniha dávať zmysel. Žiaľ nestalo sa.
Bolo to pre mňa priam utrpenia dočítať to do konca.
Ale zvládol som :-)

bobík123
07.03.2023 3 z 5

Mám asi stejný názor jako ostatní tady v komentářích, děj zajímavý ale je to zbytečně zdlouhavý, miluju vztah Kate s Christopherem, ale kniha mi obecně nějak nedokázala vyděsit, každopádně budu vzpomínat dobře, ikdyž se to četlo dlouho.

JaAnička
05.02.2023 2 z 5

Začátek bomba, člověk tu knihu miloval...bylo to záhadné, napínavé...bylo to jako od Kinga, jenom pro trochu mladší čtenáře. Postavy jsou dobře vykreslené, záleží vám na nich, přejete jim jen to nejlepší, jste napnutí jak struna a čekáte, co se z toho nakonec vyvrbí a svým způsobem nechápete, proč má kniha tak nízké hodnocení.
Jenže pak přijde druhá půlka a najednou všechno pochopíte...začnete postupně zrychlovat čtení, přeskakovat slova, pak věty a nakonec i celé stránky, protože se kniha začne dostávat do strašných a nesmyslných smyček. Bumbadabác a napětí je pryč, stejně jako zájem o postavy a jediné, co si přejete, je, aby ta kniha už skončila.
Jak už padlo v komnetářích...mohl by z toho být dobrý film, ale to je asi tak všechno.
Škoda.

Lucuschka
31.01.2023 3 z 5

Zajímavý námět, bohužel mě však děj střídavě nudil a střídavě vtahoval do příběhu, takže výsledný dojem je rozporuplný...

postrach
16.01.2023 3 z 5

Tento styl a zdlouhavost mi úplně nasedli.

Lejčís
28.12.2022 4 z 5

Knížku jsem poslouchala jako audio načtené Igorem Barešem (mimochodem je fakt boží a miluju jeho hlas!), protože u té papírové verze jsem zkrátka nedokázala vydržet. Celý ten příběh je totiž nesmírně a i poněkud zbytečně natahovaný. Autor se snažil vytvořit svět propracovaný do nejmenších detailů, nicméně ve finále to působí spíše chaoticky a motivy i detaily se značně opakují stále dokola.
Je z toho však cítit vibe Stephena Kinga a logicky také Stranger Things, takže zkrátka nebylo možné, aby mě to nezaujalo. Chytrý dětský hrdina, perverzní a děsivé scény a velmi propracovaná biblická symbolika nenechá chladným žádného nadšence Kingových příběhů, ale Kinga zkrátka nečekejte. Určité scény či myšlenky mě jednoduše ohromily, příběh jako celek má též velmi výraznou pointu a rozhodně stojí za přečtení. Kamenem úrazu se však stává fakt, že čtenáři od Chboského po knize Ten, kdo stojí v koutě čekali literární bombu. A právě přehnaná očekávání jsou v tomto případě hodně na škodu.
Stephen Chbosky se však osvědčil i jako dobrý režisér a z knihy jde cítit, že spousta scén je psaných právě tak, aby zfilmovat šly. Tak třeba se dočkáme, protože jako film by to mohlo být epický :)

SadUnicorn
03.12.2022 4 z 5

Jak už psalo více uživatelů přede mnou, v této knize se střídají pasáže zábavné, kdy se nemůžete odtrhnout a hltáte každou další větu a pasáže nudné, kdy se naopak nutíte číst dál, aby to bylo za vámi. Ale přesto za to ty dobré pasáže stojí. Knize bych rozhodně vytkla délku. Nemám problém s dlouhými knihami, pokud jsou plné děje a délka má opodstatnění. Tady bohužel ne, klidně bych to o čtvrtinu až třetinu zkrátila. Jinak námět skvělý, nechybí napětí, mrazivé situace a popisy, nějaká vyšší myšlenka a i zvrat (který se ale dá odhadnout dříve, než se k němu dočtete). Znovu bych to asi nečetla, ale na filmovou verzi bych se podívala.

luckykniznisvet
08.11.2022 2 z 5

Uff!... To bylo něco. Mám hoodně rozpoluplné pocity. Na jednu stránku má knížka v sobě úžasný hororový příběh, který se mi líbil, byla jsem v napětí a povětšinou jsem se nemohla od čtení odtrhnout. Ale pak je tady ta druhá stránka... Knížka by klidně mohla být o polovinu kratší, jsou tam zbytečné pasáže, hlavně na konci, neustále se opakující děj a neskutečně zdlouhavý konec, který v podstatě zabírá půlku knihy. Ke konci jsem myslela, že to snad nedočtu. Takže asi takhle, jsem ráda, že jsem si knížku přečetla, nelituji toho, ale taky jsem ráda, že už to mám za sebou.

Martiiiik
07.11.2022 5 z 5

Při čtení této knihy jsem měla velmi smíšené pocity.. Celou dobu se to přelévalo od "to je ale blbost" po "super, jen rychle dál". Takže od jedné hvězdičky k pěti, které jsem se nakonec rozhodla dát.. Možná právě proto, protože tohle se mi stalo prvně.. :-D Nevím, jestli bych to úplně nazvala hororem, ale inspirace Stephenem Kingem je tu hodně cítit.. Viděla bych v knize určité hluboké poselství, ale to jsem si uvědomila až úplně na konci, kdy to člověk vstřebával.. A kdo jsou Syčící paní a Hezký pán doopravdy, to mi blízké není, ale vlastně proč ne.. Když teď člověk myslí na knihu s odstupem, tak nemohu vlastně říct, zda knihu doporučuji nebo nedoporučuji, takhle nerozhodné to vlastně pořád je, tak pozor :-D

petym
20.10.2022 4 z 5

Tady jde přesně vidět, že se člověk nemůže rozhodovat podle toho kolik procent kniha má. Za mě je to povedé dílo, které stojí za to si ho po večerech přečíst. 4* Tak ať se líbí

Zuzka_Zuu
30.09.2022 5 z 5

Úžasná kniha od začátku až do konce. Otázky zodpovězeny, vyšší myšlenka také. Děj je dlouhý, ale nemyslím si, že se nějak extra táhl, člověk musí očekávat od knihy o 653 stránkách, že bude prostě dlouhá, mě to nevadilo, stejně jako prolínání postav, které děj vyprávěly. Jako matka syna jsem k příběhu přilnula neuvěřitelně rychle a dokázala jsem se vcítit. Dokonce mi některé pasáže vehnaly slzy do očí, protože jen dítě může bezmezně milovat svoji matku bez ohledu na její chyby. Ta jejich vzájemná láska a porozumění mě prostě nutila číst dál a dál. Za mě vážně krásný, promyšlený a silný příběh. Doufám, že jednou mě můj syn bude taky takhle milovat a ochraňovat jako Christopher svou maminku.

Roxxi
16.09.2022 4 z 5

Čteno jako audiokniha a libilo se mi to, uprimne ty negativni komentare zde moc nechapu:-) Melo to napeti, zahadu....za me dobre cteni. Vsechny nejasnosti se nakonec objasnily a vyusteni bylo logicke. Bodik dolu, jelikoz Darcy Coates nasadila latku proste hodne vysoko, jinak by to plny pocet ucite dostalo.

Štítky knihy

americká literatura horory parta dětí nadpřirozené schopnosti dobro a zlo

Autorovy další knížky

Stephen Chbosky
americká, 1970
2012  89%Ten, kdo stojí v koutě
2020  62%Imaginární přítel

Kniha Imaginární přítel je v

Právě čtených12x
Přečtených504x
Čtenářské výzvě112x
Doporučených16x
Knihotéce355x
Chystám se číst314x
Chci si koupit81x
dalších seznamech8x