Kniho_holka Kniho_holka komentáře u knih

☰ menu

Kluk jménem Vánoce Kluk jménem Vánoce Matt Haig

Ideální audiokniha na Vánoce. Příběh, který mi ještě více umocnil atmosféru štědrého dne a vyborná interpretace Ondřeje Havlíčka (Endru), rozhodně doporučuji všem dětem i dospělým s duší dítěte.

25.12.2023 4 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Ach ano, já a Fredrik Backman jsme uzavřeli literární manželství, kdy on napíše knihu a já o ní prohlašuji, jak je skvělá, kudy chodím, ale to, že mu v tomto seznamu patří zlatá příčka rozhodně není jen nějaká protekce, ale jeho kniha Úzkosti a jejich lidé si to rozhodně zaslouží. Jsou to totiž takové ztělesněné Vánoce – milé, úsměvné, nostalgické a navzdory tomu až groteskně vtipné. Nenajdeme tady žádné hrdiny s pohnutým osudem ani dechberoucím posláním, ale lidi z masa a kostí, v nichž se každý z nás poznáme. A proto je tak kouzelná.

19.12.2021 5 z 5


Rez & záře hvězd Rez & záře hvězd Tammy Greenwood

Příběh skutečné Lolity, který inspiroval Nabokova k napsání jeho nejslavnějšího díla letos doslova zahltil sociální sítě. jedenáctiletá Sally Horneová se vinou své dětské důvěřivosti dostane do rukou dvaapadesátiletého Franka La Salleho, bývalého trestance odsouzeného za sexuální zneužívání velmi malých dívek.

Tato kniha mi doslova vyrazila dech a přestože mi bylo zle z věcí, které jsem četla, nemohla jsem se odtrhnout autorka píše velmi čtivě a naštěstí konkrétně ty pasáže, kterých se čtenář nejvíce obává pouze nastiňuje.

Jen doufám, že dnešní děti a jejich rodiče jsou již dostatečně ponaučeni a něco takového se už nemůže stát.

19.12.2021 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Krátká novela, popisující vztah matky a její 12leté dcery, ve mně vyvolala daleko více emocí než kdejaká bichle. Matku jsem měla chuť praštit něčím po hlavě a o malou Báru jsem se permanentně bála.

Smutné čtení, které vás i přes svou (ne)délku pohltí.

19.12.2021 5 z 5


Než jsme byly tvoje Než jsme byly tvoje Lisa Wingate

Vždy jsem si myslela, že co se týče příběhů podle skutečné události, žádné ve mne nemohou vyvolat více emocí než příběhy z druhé světové války. Autorka Lisa Wingate mě svou knihou Než jsme byly tvoje velice rychle vyvedla z omylu.

Příběh 12leté Rill Fossové a jejich sourozenců je inspirován skutečnými zážitky více než 5000 dětí, které byly uneseny svým rodinám a následně prodány do adopcí, využívány k dětské prostituci či přímo znásilňovány zaměstnanci Tennesseského spolku pro opuštěné děti, za kterým stála jeho majitelka Georgie Tannová.

19.12.2021 5 z 5


Mama milovala Gabčíka Mama milovala Gabčíka Veronika Homolová Tóthová

Kdo by neznal čin Josefa Gabčíka, Jana Kubiše a dalších jejich spolupracovníků a pomocníků. Jakou roli v tom však sehrála Gabčíkova milá Anna Malinová a její dcera Alenka? To se nám ve své knize autorka pokusila přiblížit.

Od knihy jsem nebyla schopná se odtrhnout, samozřejmě autorce pomáhá čin Gabčíka a Kubiše a samotná historie, která nás nikdy nepřestane fascinovat, překvapovat a znechucovat, paní Tothové se však nedá upřít spisovatelský um, díky kterému dokázala skvěle zachytit atmosféru doby.

Při čtení scén z výslechů mi bylo vážně zle, hlavně, když jsem si celou dobu uvědomovala, že takto to opravdu probíhalo a gestapo nemělo s nikým slitování, ať už to byly ženy nebo děti.

Děkuji moc paní autorce za zprostředkování tak silného zážitku, který ve mně bude ještě dlouho rezonovat.

19.12.2021 5 z 5


Navždycky Navždycky Nofreeusernames (p)

Asi žádná kniha nerozděluje českou knižní komunitu jako tato. Jedni ji zbožňují a vychvalují tak, až to vypadá, že to snad mají v popisu práce, druzí mají po dočtení noční můry z toho, kam až česká knižní sféra může zajít.
Já jsem se do čtení pouštět nechtěla, přece jen hate to love nemám ráda, a young nejsem už taky nějakou dobu nejsem, ale pak se ke mně Navždycky dostalo v rámci knižní štafety, a já dala knize šanci.
Říkala jsem si, že žádná velká očekávání nemám, tak můžu být jedině příjemně překvapena. Nejsem nijak náročný čtenář, třeba mají holky, co to tak kritizují, až moc vytříbené a mlsné čtenářské jazýčky, a jsou možná zbytečně přísné. Budu počítat s přeslazeným a předvídatelným dějem, spoustou klišé a s nelogickým chováním postav. Typická YA romantika. To dám. U romantické oddechovky žádného Orwella nečekám a aspoň to rychle uteče.
No...
Začnu tím, že chápu, že autorka není spisovatelka, a že Navždycky je příběh od kámošky pro kámošky, který se zvrhl do monstrózní akce. Proto nemáme my ostatní šanci ty "nejvtipnější scénky a hlášky" pochopit.
Bavila mě Ava a Liam mě chvílemi vracel do mých pubertálních let.
Chápu, že scény, které čtenářům nejvíc vadí, byly psány s nadsázkou, ta se ale za mě moc nepovedla a bohužel dost sráží celou knihu a hlavně hlavní hrdinku, která z celého příběhu vychází jako sobecká, sebestředná, manipulativní prospěchářka, která by kvůli čokoládě prodala matčinu ledvinu na černém trhu. Ok. Pro mě za mě, hlavní hrdinové nemusí být nutně kladní, obětaví hrdinové, nemusí nám být sympatičtí, a upřímně řečeno více než Meino chování mě spíše vytáčel fakt, jak proti němu byli všichni imunní, jak jsou šťastní, že se mohou nechat využívat, a dokonce i úhlavní nepřítel se mohl přetrhnout, aby o ni mohl pečovat.

19.12.2021 2 z 5


Podivuhodný případ Benjamina Buttona Podivuhodný případ Benjamina Buttona Francis Scott Fitzgerald

Velká škoda, Fitzgerald celý příběh více nerozpracoval, protože děj knihy je sám o sobě nádherný a dojemný a být delší, tak se z Podivuhodného případu Benjamina Buttona stane kniha mého srdce.

19.12.2021 3 z 5


Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

I na smutné věci se dá vzpomínat s úsměvem, tak nějak by mohl znít podtitul knihy Smrt krásných srnců, povídkové sbírky, jejíž úryvky na první dobrou pozná i ten největší literární barbar. Setkáváme se totiž s nimi již v čítankách na základní škole.
Podle mě je to však příběh, do kterého musí čtenář dorůst, aby mohl příběh plně docenit.

19.12.2021 4 z 5


Nevlastní sestra Nevlastní sestra Jennifer Donnelly

Co by to bylo za Vánoce bez Popelky? Nejen proto, jsem se pustila do čtení tohoto rettelingu, který mě už dlouho lákal svým námětem. Předpokládala jsem, že Isabelle bude typická nevlastní sestra jakou ji známe z pohádek (a dost jsem se na to těšila) - nafoukaná, hloupá, zlomyslná, krutá a děsně nesympatická, ale opak byl pravdou a z hlavní hrdinky se vyklubala sympatická holka, které jsem fandila od začátku do konce. Isabelle si zkrátka získala mé srdce, stejně jako její sestra Octavia a společně s kouzelnou atmosférou a stylem vyprávění mi vykouzlily úsměv na tváři a chvílemi jsem měla pocit, že jsem se opravdu ocitla v nějaké Disneyovce.
Našlo se samozřejmě pár momentů, kdy jsem si se zdviženým obočím říkala: "To jako vážně?" Ale připomínala jsem si, že je to přece pohádka a těm se odpustí (téměř) všechno

19.12.2021 4 z 5


Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek * antologie

Autoři této povídkové sbírky pojali zpracování tématu Vánoc poněkud netradičně. Nečekejte žádné Santovy skřítky ani pohádky. Připravte se na syrovou realitu, která připomíná, že život je těžký, a ani žádné Vánoce to nezpraví, ba naopak.
Všechny povídky jsou moc povedené, ale jsou to povídky, a tak jejich hrdinové se svými příběhy mají méně prostoru a času dobýt čtenářovo srdce.
Osobně mě příliš nenadchla depresivní atmosféra celé sbírky. Ano, já vím, že život není růžový, ale o vánočních svátcích chci třpyt sněhu, červené tváře od mrazu, spálenou pusu od hrnku kakaa a mísu cukroví.
Na druhou stranu, pokud už máte plné zuby sladké vánoční atmosféry, jste Grinch nebo si chcete přečíst něco méně tradičního a přesto reálného, VÁNOČNÍ DÁREK je tu pro vás.

19.12.2021 3 z 5


Rok delfínů Rok delfínů Sarah Lark (p)

(SPOILER) Tak tohle nebylo pro mě a čtení této knihy pro mě byla opravdová výzva. Nesedla mi hlavní hrdinka a bohužel mi přišlo, že autorka na ni pohlíží někdy až přehnaně nekriticky. Když pominu fakt, že v podstatě na celý rok opustila manžela a děti, máme tu milostné eskapády s dalšími muži. Což je v případě hlavní hrdinky Laury popisováno jako něco, co je v pořádku, a ať si holka aspoň trochu užije. Zatímco Lauřin manžel je skoro upálen na hranici.

18.12.2021 2 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Nevěřím v Boha, ale pokud existuje, tak určitě píše jako Tolkien. Fantasy knihy většinou neposlouchám ani nečtu, ale světu J. R. R. Tolkiena zkrátka nelze odolat. Na práci zakladatele fantasy bych mohla pět ódy do nekonečna, tak raději přejdeme na hodnocení audioknihy. Jak už bylo řečeno, samotný příběh si zaslouží milion hvězdiček, interpretace pana Vladimíra Kudly byla podle mě moc povedená. A hudební předěly mezi jednotlivými kapitolami neměly chybu. Hobit je audiokniha, kterou jsi užijí malí i velcí a zamilují si ji i ti největší odpůrci fantasy.

18.12.2021 5 z 5


Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Musím se k něčemu přiznat. Moc ráda nahlížím pod pokličku různým povoláním, proto mě nemohlo minout Kafe a cigárko Marušky Doležalové. Střípky ze života herečky jsem četla už na jejím blogu a moc mě bavily. To ale není nic ve srovnání s tím, co se mnou udělala audiokniha. Poslouchat jak autorka a herečka osobně vypráví své zážitky a příhody zvedá Kafe a cigárko ještě o stupeň výš. Je to zábavné, sebeironické a pohladí to po duši.

18.12.2021 4 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Na začátku roku byla tato kniha snad na všech knižních profilech. Také jsem neodolala pochvalným recenzím a pustila jsem se do čtení. Vlastně do poslouchání. Co musím pochválit jsou postavy, zejména to, jak byly vykresleny - geniálně zpracované, naprosto uvěřitelné a situace v nichž se nacházely až bolestně reálné, poslední kapitoly mě dohnaly k slzám. Příběh sám o sobě ale dost pokulhával a upřímně řečeno mě moc nebavil. Zachránila mě audiokniha, která je moc povedená.

18.12.2021 4 z 5


Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Předed poslechem měla trochu respekt. Přece jen mozek a nervová soustava obecně je dost složitá nauka a já se bála, že se budu ztrácet. Naštěstí pro mě pan doktor Beneš (zde k posluchačům promlouvá hlasem Jiřího Langmajera) vše vysvětluje tak, aby to pochopil i úplný laik a necítil se přitom jako úplný blbec.

Formát rozhovoru mě moc bavil, Jiří Langmajer má moc příjemný hlas. Jsem ráda, že jsem mohla nahlédnout pod pokličku neurochirurgie a lékařství obecně, a také jsem se toho dost dozvěděla o životě a osobnosti našeho nejlepšího neurochirurga.

18.12.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Nepatřím mezi čtenáře, kteří by knihu zvládli přečíst na jeden zátah (a zrovna tuto autorku si musím dávkovat) a rozhodně bych kvůli čtení neoželela svůj drahocenný spánek. No a pak si přijde Alena Mornštajnová se svým Listopádem a já se nemůžu odtrhnout a vím, že neusnu dokud se nepročtu k poslední stránce.
Nejlepší kniha, jakou jsem letos četla.

18.12.2021 5 z 5


Doufat znovu Doufat znovu Mona Kasten

Romantické knížky nejsou tak úplně pro mě, přesto se čas od času ve mne probudí mé citlivější JÁ, a já po nějaké takto laděné knize sáhnu.
Bez mučení přiznávám, že očekávání jsem neměla téměř žádná a vduchu jsem se modlila, ať to není úplné šlápnutí vedle a hlavně, ať mi není za hlavní postavy trapně nebo hůř, nemám chuť je v pravidelných intervalech mlátit něčím po hlavě.
A jaká byla realita?
Sama jsem byla překvapená, jak moc mě to bavilo. Ač mám pubertu dávno za sebou, neustále jsem se culila jak měsíček na hnoji a nadšeně skákala po pokoji pokaždé, když Nolan Everly napsal email.

17.12.2021 4 z 5


Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Možná je to tím, že jsem díky tak vysokému a nadšenému hodnocení měla moc vysoká očekávání, možná je to tím, že bývám na takto hodnocené knihy přísnější, ale vážně nechápu, proč z ní tolik lidí spadlo na zadek. Ne, že by byla špatná, to ne. Je dobrá, moc dobrá. Má atmosféru, forma interview se mi líbila, ale postrádala jsem nějakou hlubší myšlenku, to, z čeho si mám sednout na zadek. Jasně, každá kniha něco takového mít nemusí a přesto může být velice dobrá, ale vzhledem k tomu, že se mě lidé z KD snažili přesvědčit, že Daisy Jones & The sice je svatý grál mezi knihami, jsem čekala něco víc.

13.12.2021 4 z 5


V zajetí klamu V zajetí klamu Suzy K. Quinn

Letos jsem si chtěla dát od trillerů pauzu, loni jsem jich na můj vkus přečetla přece jen trochu moc. Ale tato kniha mě zaujala svým námětem a já jsem opravdu ráda, že jsem po ni sáhla. Možná je to tou roční pauzou, ale já mám pocit, že je to to nejlepší co jsem v rámci žánru četla. Originální, nečekané.

12.12.2021 5 z 5