Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Podivuhodný případ Benjamina Buttona https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408834/bmid_podivuhodny-pripad-benjamina-button-HFJ-408834.jpg 4 103 25

Do ctihodné jižanské rodiny poloviny 19. století se narodí jediný syn. Radostná událost je ovšem zkalena tím, že místo novorozence přijde na svět stařec, který si odmítá hrát s chrastítky, krade otcovy doutníky a nejraději vede dlouhé rozhovory se svým dědečkem. Tím ale tragikomický život teprve začíná - Benjamin místo stárnutí mládne, čímž je mu znemožněno vést normální život. Sice se mu podaří i oženit, ale manželství, v němž jeden stárne a druhý mládne, nemůže dlouho vydržet. Získá i vojenské zásluhy, ale když je za ně po letech povýšen na generála, nemá potřebnou autoritu, neboť vězí v pubertálním těle s přeskakujícím hlasem... Klasik vážné literatury napsal humornou povídku, jejíž originální námět byl později ještě mnohokrát zpracován a v roce 2008 byl podle ní natočen několikaoskarový film.... celý text

Literatura světová Povídky Příběhy
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

The Curious Case of Benjamin Button , 1922


více info...

Přidat komentář

101evca
23.03.2024 3 z 5

Nápad geniální, provedení mohlo být mnohem lepší. Tato povídka velmi trpí svou délkou. Věřím, že kdyby autor více rozebral jednotlivé aspeky Benjaminova života, jeho pocity a vnitřní motivaci, knize by to velmi pomohlo. Kdo byl Benjamin Button? Jak se cítil, když byl starý i mladý zároveň? Jaké to pro něj bylo, být tak moc nepochopen a ztrácet přátele? Být kvůli vzhledu vyhozen z univerzity? ...

Po dotčení mám pocit, že jsem se nedozvěděla o Benjaminovi jako člověku vůbec nic. Vím toho stejně, jako před přečtením. Za mě velké zklamání.
Čteno v originále.

Stanas513
13.03.2024 3 z 5

Krátká povídka k zamyšlení nad životem a jeho plynoucím časem. Kdyby se tak člověk narodil už s rozumem...


felixrr
24.02.2024 4 z 5

Knížka mě celkem překvapila hlavně svým rozhasem, resp. spíš nerozsahem. Anotace rovněž vyvolává dojem propracovanějšího díla, ale hodně aspektů je tu jen naznačených.

freejazz
12.02.2024 4 z 5

moc jsem se u toho bavil. a pak jsem po nějakém čase viděl televizní film s Vladimírem Menšíkem a podobným námětem. bylo to černobílé, ale nevzpomenu si na název. nejspíš se to „inspirovalo“ Fitzgeraldovým příběhem.
a díky csfd jsem ho našel - Happy End z roku 1967. navíc je to film ještě o trochu jiný - natočený pozpátku, takže ta inspirace byla pouze na počátku.

a knížku mi někdo nevrátil. tak ať slouží každému, komu se dostala do rukou.

hanzmb
10.02.2024 5 z 5

Takhle píše Pan spisovatel. Je fantastické, co dokázal vykouzlit na pouhých 40 stranách. To je přímo koncentrát nápadů. Kdyby to byla jen osnova pro větší dílo, vůbec bych se nedivil. Ale bohužel.

TessieB
08.02.2024 4 z 5

Odpolední jednohubka s velmi zajímavým námětem. Škoda, že to byla jen povídka. Film si ráda pustím, třeba mi zodpoví některé otázky, které na 40 stránkách nebyly zodpovězeny.

Aerine
07.02.2024 3 z 5

Překvapilo mě, jak moc se povídka liší od filmového zpracování. V tomto případě musím konstatovat, že film jde mnohem víc do hloubky a líbí se mi víc. Ale kdyby nebylo Fitzgeraldovy povídky, asi by nikoho nenapadlo natočit film s tímto tématem.

Renike
08.01.2024 5 z 5

Krátká knížka, která mi vybavila film, který jsem viděla s Bradem Pittem. Četla jsem kvůli čtenářské výzvy.

dadako
04.01.2024 5 z 5

Moc hezká kniha, která se mi četla o poznání lépe než Gatsby, kterému jsem nemohl přijít na chuť.

katerina3502
31.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Jedna z mála výjimek, kdy se mi film líbí víc než kniha. Tím, jak je kniha krátká, tak děj je míň propracovaný a velmi uspěchaný, což ve filmu tak není. I když je film hodně odlišný, tak se každé kapitole života věnuje dost času, v knize je vše popsáno jen stručně, zamiloval se, rozvedl se, šel do války, do školy, do školky atd., vše otázka půl stránky, max stránky a ty detaily mi prostě chybí.

Lele61
07.08.2023 4 z 5

Tragikomický a opravdu podivuhodný životní příběh muže, který se narodil jako stařec a postupem času mládne, což mu do značné míry znemožňuje vést normální plnohodnotný život. Osud Benjamina je podán dojemně a lehounce melancholicky jako takové malé zamyšlení a rozjímání nad pomíjivosti, které výrazně působí na emoce čtenáře.

faba
17.04.2023 5 z 5

Od počátku knihy jsem se velmi bavil a nahlas smál. Ale postupem doby se to měnilo v soucit a nakonec ve smutek.
Úžasná kniha, kterou jsem objevil až dnes, diky filmu, který běžel na jednom tv programu. Ovšem s knihou film nemá pranic společného (no má, mládnutí narozeného starce). Film vlastně udělali trochu divně a hloupě. A vymysleli si příběh znovu a nový. Moc jsem se s ním neztotožnil (ale to je pro jiné stránky).

Knihu doporučuji!

Souhlas s komentářem JulianaH., EliskaD, Listy.

ddkk
13.09.2022 5 z 5

Opravdu podivuhodný příběh muže, který se narodil jako stařík a jehož čas se ubíral opačným směrem. Kratičké vyprávění o Benjaminovi a jeho osudu, které je vtipné, místy i dojemné a především vskutku prazvláštní...

Je zajímavé, jak s úsporným námětem naložil scénárista Eric Roth, který Fitzgeraldův příběh rozkošatil tak, že v roce 2008 vznikl výtečný výpravný film režiséra Davida Finchera. Snímek už s původní novelou nemá mnoho společného. Podle scénáře pak o rok později vznikl stejnojmenný komiks...

Mně se kniha moc líbila a mohu ji jen doporučit.

JulianaH.
05.06.2022 5 z 5

Překvapivě vtipné a překvapivě skličující. Příběh sice obsahuje momenty, které by bylo vhodné vysvětlit (například na co hrdina vlastně zemřel, jestliže se jeho zdraví stále zlepšovalo s tím, jak mládl; nebo, což je asi nejpalčivější otázka, jak probíhalo těhotenství a porod). Ale u tak absurdního tématu zřejmě ani nelze očekavát dokonalou logičnost. A délka mi přišla ideální: svižný příběh s jedním lyrickým, ale ne sentimentálním pozastavením (Hildegarda). Mistrovská povídka/noveletta.

EliskaD
13.02.2022 5 z 5

Dojemný příběh o životě a jeho pomíjivosti. Život plyne nemilosrdně kupředu (zde tedy pozpátku), ale plyne. Jen v obyčejném životě člověk neví, kdy skončí, kdežto v případě Benjamina je to jasně dáno. Je to výhoda? Chtěli bychom znát svůj osud a konec? Do jaké míry máme i my život dlážděn nepochopením druhých kvůli nějaké své jinakosti?
Po dočtení mě přepadla trochu melancholie a smutek. Fitzgerald mě svým příběhem hluboce emočně zasáhl.

anonymní.Ilja
18.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Kniha je kratičká. Přečetl jsme ji za večer během necelých dvou hodin. Je to klasika, kterou by měl znát každý tím spíš, že zabere jen chvilinku. Kniha, kde se dítě narodí jako stařec, až nakonec umře po mnoha letech plodného života jako bezbranné miminko. Tahle kniha je víc než rozpustilá fantazie: je to také zamyšlení nad společností ve které žijeme.

@Danyskaify ve svém komentáři z 10. ledna uvádí, že je škoda, že ta kniha není delší nebo nemá pokračování. Myslím si, že to skvěle vystihuje kvalitu té kratičké knihy: člověk by chtěl, aby neskončila tak rychle. Na druhou stranu za mistrovství F. S. Fitzgeralda považuji to, že vybalancoval stručnost a podrobnost do té míry, že člověka kniha chytne a nemá pocit, že byl ošizen, ale zároveň nedostává prostor pro pochyby nad různými technikáliemi, který by větší obsáhlost poskytovala.

monushka
08.01.2022 4 z 5

Viděla jsem film, který se mi však nelíbil. Vůbec jsem netušila, že film je podle literární předlohy, která je báječná! Je škoda, že autor povídku více nerozvinul či z ní neudělal román.

Hakate
07.01.2022 4 z 5

Na knihu jsem narazila v rámci CV, filmové zpracování znám a považuji ho za velmi podařené. A zarazilo mě, že film je čerpán na základě pouhých 40 stranek...
Velmi mě mrzí, že kniha není více obsáhlá, ale i tak z těchto pár stránek šicí velmi silné pocity a je řešeno, vše důležité. Někdy je méně více.

Irsaf
07.01.2022 4 z 5

Tak tohle mě bavilo o hodně víc než Velký Gatsby, kterého jsem četla loni…
Ale nechtěla bych to mít jako Benjamin, to vážně ne…

Kniho_holka
19.12.2021 3 z 5

Velká škoda, Fitzgerald celý příběh více nerozpracoval, protože děj knihy je sám o sobě nádherný a dojemný a být delší, tak se z Podivuhodného případu Benjamina Buttona stane kniha mého srdce.