Nejkrásnější dárek

Nejkrásnější dárek https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448798/bmid_nejkrasnejsi-darek-9VB-448798.jpg 4 338 101

Soubor dvanácti vánočních povídek mladých českých autorů. Stejně jako se liší každá sněhová vločka, je i každý příběh v této knize zcela jedinečný. Nejkrásnější dárek je antologie dvanácti young adult povídek od mladých českých autorek a autorů. Jejich hrdinové vám připomenou, proč milovat Vánoce a jak příjemné je ztratit se za dlouhých zimních večerů někde v koutku s dobrou knížkou. Krom známých jmen české young adult scény, jako jsou Theo Addair, Anna Musilová nebo Kateřina Šardická, nabízí kniha i pár překvapivých debutů. Začtěte se spolu s námi do stránek příběhů a užijte si neocenitelné kouzlo Vánoc…... celý text

Přidat komentář

Verunka289
29.03.2024 audiokniha 4 z 5

Nádherná a dojemná sbírka povídek. U nejedné jsem si i dost pobrečela. Vždycky si říkám, jestli jsou ty povídky vymyšlené anebo odráží i skutečný život autorů, protože pokud ano, je mi nesmírně líto, že ne každý má nádherné Vánoce. Povídky Od mámy z lásky (Aleš Novotný), Bratrské pouto (Martina Mátlová), Maršmeloun pro Ráchel (Veronika Burgerová) a Polička vyřazených knih (Klára Nováková) mě totálně rozsekaly, u těch jsem bulela jak želva.

gabriela8704
27.01.2024 5 z 5

Je fajn si přečíst vánoční povídky a poznat nové autory.


Vendyorit
29.11.2023 5 z 5

Za mě skvělé čtení v adventním čase.

MollyCornelia
28.08.2023 4 z 5

Poměrně cca 4,2*/5*
Povídky byly každá jiná, mix různých hlubokých témat a záležitostí běžného života.
Nejlepší:
Maršmeloun pro Ráchel, Zbabělci, Od mámy z lásky (5*)
Nejhorší:
Zelená slunce (2,5*)
Čestné uznání:
Bezpečné místo (4,5*)
Kniha jakožto celek se mi moc líbila a jsem ráda, že jsem si ji přečetla.
Doporučuji dospělým i náctiletým cca od 13 let.

evismaior
05.07.2023 4 z 5

80% - soubor vánočních young adult povídek českých autorů, a to jak těch známějších, tak i některých, kteří mají za sebou zatím jen pár vydaných dílek, ale dokázali se prosadit v literární soutěži nakladatelství Yoli. Ovšem ač nikdo z autorů není starý harcovník, který se na české literární scéně pohybuje už desetiletí, oceňuji, že všichni zúčastnění dokáží psát opravdu kvalitně, poutavě, texty plynou zlehka a jsou bez kostrbatých pasáží (a ano, mnohdy mě čtení jejich povídek těšilo daleko víc, než když otevřu knížku třeba od Viewegha). A to už ani nemluvím o vizuálně povedeném zpracování celé knížky, pěkných ilustracích ke každé povídce, medailonku o autorech - a ta červená vánoční ořízka je fakt top :-).
Mnohé povídky dokázaly navíc opravdu navodit vánoční atmosféru, jindy jsem si říkala, že by se vlastně mohly odehrávat kdykoli během roku a že tam autor možná ty Vánoce tak trochu účelově narouboval kvůli soutěžnímu zadání.
Posléze začalo být možná trochu jednotvárné, že většina povídek poněkud monotematicky řešila pošramocené lidské vztahy, ať už dvou kamarádek v povídce North Finchley, Heleny z povídky Zbabělci, která těžce nese, že je pro celou rodinu zklamáním, hlavní hrdinky povídky Zub času, která řeší svůj vztah s ženatým mužem nebo Petra z povídky Zelená slunce, který řeší pro změnu reakce svých nejbližších na to, že už dál nechce být Sárou. Začala na mě z toho totiž dýchat docela depresivní nálada - jako třeba z krásné, leč smutné povídky Bezpečné místo o dívce, která chce uprostřed rodiny ovládané diktátorským otcem vykouzlit pro svoji mladší sestru zdání Vánoc. Nebo o dívce z povídky Od mámy z lásky, která k Vánocům dostane kazetu se vzkazem od dávno zemřelé maminky. A to už ani nemluvím o tom, jak jsem zaslzela nad povídkou Bratrské pouto o dvojčatech - jednom s krutým zraněním a druhém zemřelém při téže autonehodě, který ale nechce přestat dávat na brášku pozor. Podobně melancholická je i povídka Maršmeloun pro Ráchel o osamělé skupince lidí, kteří jsou o Vánocích sami v jedné kavárně anebo stejně laděná povídka Okamžik v čase, která svede v jedné kavárně dohromady pro změnu osamělou Ester a Alexe pospíchajícího za bráškou.
V povídkách sice většinou nechybí nějaké to zdání naděje do budoucna - viz třeba povídka Polička vyřazených knih o dívce, která si v zadní části krámku s knihami píše o Vánocích s neznámým mužem, jenž možná nakonec nebude až tak neznámý - ale i tak jsem měla pocit, jako kdyby Vánoce v očích autorů byly spíš než šťastné a veselé smutné a odhalující lidské vztahy až na dřeň.
O to víc pak pozvedly moji náladu legrační povídky typu Vánoční zločin (co když se vám pod stromkem objeví zahádný balíček s fotografiemi naznačujícími, že se u někoho doma páchá kruté bezpráví?) anebo Nejdelší noc v roce o vegance, která chce po svém zachránit vánoční kapry.

SimonaA.
25.04.2023 3 z 5

Jako většina souborů povídek má i tato lepší kousky a horší kousky, některé vám zůstanou v hlavně po dlouhou dobu, některé se vypaří rychle. Celkově je to milé dílko, já to měla půjčené z knihovny, ale osobně si to dovedu představit jako pěkný dárek pro někoho k Vánocům.

Termaap
29.12.2022 4 z 5

Po delší pauze se ke sbírkám povídek zase ráda vracím, přičemž mi velmi vyhovuje audioknižní zpracování. Zde mi více než Jiří Suchý seděla Klára Suchá.

Vánoční povídky jsem nakonec přečetla až po Vánocích, což vzhledem k některým depresivněji naladěným povídkám považuji za dobrou volbu. Mám dojem, že před Vánoci by se místo příjemného vánočního naladění konalo spíš vánoční rozladění.

Jak už je u povídkových sbírek zvykem, některé mě zaujaly více, některé méně. Ačkoli se řadí mezi ty nejsmutnější povídky ze všech, BEZPEČNÉ MÍSTO od Kateřiny Šardické mi ve výsledku utkvělo v hlavě asi nejzásadněji. Velmi mile mě překvapila má oblíbená Klárka Nováková, od které bych si moc ráda přečetla něco dalšího a nejlépe i delšího:). MARSMELOUN PRO RÁCHEL od Veroniky Burgerové mě i vzhledem ke krátkému povídkovému formátu dokázal dojmout a po všech těch nepříliš veselých příbězích jsem od Radka Blažka čekala něco vtipného a milého, což se mi nakonec splnilo.

Každopádně je to skvělý způsob, jak se v podstatě za krátkou chvíli seznámit s několika mladými českými autory, zjistit, zda mě jejich styl psaní zaujme a na základě toho se případně poohlížet po jejich další tvorbě.

TerkaM
21.12.2022 4 z 5

Jakože nečetlo se to špatně, ale rozhodně to nebylo něco, co by mi zpříjemnilo čas před Vánoci. Možná sem tam nějaká povídka jo, abych knize nekřivdila. Ale třeba povídka Zelená slunce? Ta měla v knize jako dělat co? :-D Teda krom toho, že byla LGBT... ani mi k Vánocům úplně nepasovala. Ale jinak nechci knihu hodnotit špatně, našla jsem si v ní i dobré povídky, které bych nižším hodnocením podrazila.

Criosphinxx
16.12.2022 3 z 5

Stromeček svítí. Venku napadl sníh a na stole je horký nápoj. Ideální čas na to vzít si knihu s krásnými Vánočními příběhy…Noo, ne tak úplně!!!

Ačkoliv je zde plno šťastných konců a krásných příběhů, vždy se opírají o něco co krásné není. Je to zajímavý kontrast smíchat svátky klidu, míru a lásky s bolestí a smrtí. (Dobrý nápad na knihu a to oceňuji!)

Budu se opakovat jako u každé povídkové knihy, že něco bavilo a něco ne. Vadilo mi jak moc veliké klišé tam bylo použito a občas tam bylo až moc násilné útočení na emoce.

Krátké představení autorů bylo fajn a ty ilustrace byly totálně boží.

5* - Bezpečné místo, Maršmeloun pro Ráchel
4* - Polička vyřazených knih, Zbabělci, Okamžik v čase
3* - Zelená slunce, Nejdelší noc v roce
2* - Bratrské pouto, Od mámy z lásky, North Finchley
1* - Zub času, Vánoční zločin

knizninadsenec
12.12.2022 5 z 5

Dvanáct příběhů, které mají něco společného s Vánoci a vzpomínkami či událostmi na ně, vyprávěno z pohledu nějaké postavy nebo vícero. Jsou smutné, šťastné, nostalgické a s různými konci, které se zdají buď smutné, šťastné nebo obojí. Všechny se četly dobře a neumím si vybrat, který byl nejlepší. Všechny měly své kouzlo, jiskru, vzpomínku, nostalgii... Nad některými jsem se i krátce zamýšlela, u některých i slza ukápla. Nádherné.

Moc hezká knížka.

vera4097
15.01.2022

Nevim jestli je to spoiler, ale tady barva knihy může napovědět, že nejde o "sladké" vánoční povídky. No, ale i taková je realita.

Luluhappy
06.01.2022 3 z 5

3 a půl hvězdy. Bylo to pěkné čtení, až na pár povídek, které byly dost předvídatelné. Ano, většina povídek jsou spíš smutnějšího rázu, ale jsou to zrovna ty hezčí. Dokonalá je dle mě bratrské pouto. Ta mě opravdu zasáhla. Také marsmeloun pro Ráchel. A ještě zub času, ta je oproti těm dvoum veselejší :) vůbec mě neoslovila nejdelší noc v roce či vánoční zločin nebo zelená slunce. Náměty dobré, ale za mě celkem zle podané. zbytek povídek je takový lepší průměr :)

Nuttelka
30.12.2021 5 z 5

Nejdřív jsem si myslela, že si povídky přečtu, ale nakonec jsem zvolila audioverzi a udělala jsem dobře. Musím říct, že Klára Suchá se poslouchá opravdu moc hezky, moc příjemný a procítěný hlas, vřele doporučuji.
A jak už u povídek zmiňuji, jsou různorodé... úsměvné, nostalgické, smutné, srdcervoucí... Každá povídka má něco do sebe, ale ani od této sbírky (až na pár výjimek - Theo Addair a Radek Blažek) nečekejte moc optimismu. Hodně mě to vzalo za srdce a úplně nejvíc mě dostala (rozbrečela) povídka od Martiny Mátlové - Bratrské pouto, na tu budu myslet ještě hodně dlouho, jelikož mi zlomila srdce...
(Audiokniha)

Wimmerka
28.12.2021 3 z 5

Povídkové knížky se těžko hodnotí, rozhodně měla každá něco do sebe a minimálně u poloviny bych ocenila pokračování :D
Jako Vánoční knížku bych ji však nečetla, skoro všechny povídky jsou dost pochmurné a to není to, co u vánočních knížek hledám, rozhodně ale nelituju přečtení. Nejlepší byla za mě Nejdelší noc v roce od Radka B. :)

kikidok
27.12.2021 2 z 5

Hezká knížka, některé povídky mě zaujali ale celkově mi nic moc nedala.

kedlis
27.12.2021 3 z 5

(SPOILER) Kdybych napsala, že to prvotně nesplnilo má očekávání, tak bych se jen opakovala. Vánoce nejsou pro každého plné radosti a rodinné pohody, to chápu a náměty se mi tedy nezdály jako úplně špatný nápad. Každopádně mi po čase začaly splývat dohromady, ve většině byla totiž příčinou smutku smrt někoho z rodiny. Chtělo by to větší variaci, tedy klidně smutné příběhy, špatné vztahy s rodinou, ale i příběhy hezkých tradic a skutečně pohodového času, tak aby to nepůsobilo jako jeden příběh s občasnou výměnou postav. Poslední povídka mě trochu štvala s veganstvím úplně mimo jeho podstaty.
Abych jen knihu nehanila, tak musím říct, že se četla dobře.

dawson321
24.12.2021 5 z 5

Ideální kniha na adventní čas a Vánoce. Musím říct, že mě mnoho z povídek chytlo za srdce...byla v nich láska, vzpomínky, sentiment, přátelství... Nemohu vybrat tu nejlepší povídku, protože v knize takových povídek bylo víc. Čeští autoři ukázali, že psát umí.

knihomolkaMist
24.12.2021 4 z 5

Asi souhlasím s názorem, že tato kniha je až na výjimku 2-3 povídek víceméně depresivní. Mně to ale ani tolik nevadilo. Některé povídky sice nebyly tak dobře podané jako jiné, ale jiné zase fakt stály za to (a to i přes jejich depresivní nádech, který k Vánocům úplně nesedí, ale tak zase to alespoň ukázalo druhou stranu věci a taky to, že ne vše je vždy krásně růžové - nebo když už jsme u těch Vánoc červení-zelené ). Některé povídky by si zasloužily vlastní knihu. Ta od Thea se mi líbila taky dost - jeho Muffin & čaj a Koláčky & Spiklence jsem totiž svou dobu úplně zbožňovala
Nejlepší povídku napsal bezpochyby Aleš Novotný. Jeho styl psaní (i knihy celkově) miluju, proto nebylo překvapením, že se mi líbila nejvíc a že mě taky celkem rozplakala

Malíček
22.12.2021 3 z 5

Na knížku jsem se hodně těšila a měla jsem od ní docela velká očekávání a musím se přiznat, že mě zklamala. Autoři jako takoví psát určitě umí (nebo alespoň většina z nich), ale celkově na mě kniha působila spíše depresivním dojmem, než že by mi v předvánoční čas vykouzlila úsměv na rtech. Většina povídek se mi líbila svým obsahem i zpracováním, ale rozhodně bych celou povídkovou sbírku nenazvala Nejkrásnější dárek.
Nevím, knihu asi můžu doporučit, ale určitě ne v době, kdy budete mít chuť na něco romantického a sladkého a milého.

Luci-_-
21.12.2021 5 z 5

Kniha mě po druhém přečtení bavila ještě o něco více než poprvé. Kniha jistě není pro ty co si na Vánoce chtějí přečíst veselou pohádku s dobrým koncem, v knize je vyobrazená realita a některé povídky jsou více depresivní než jiné. Knize opravdu nemám co vytknout a pokud Vánoce nevidíte jako svátek, kdy by mělo být pouze veselo a ignorovat vše kolem, rozhodně doporučuji ji dát šanci.