Karolina90 Karolina90 komentáře u knih

☰ menu

Zloba Zloba Chris Carter

(SPOILER) Četlo se to dobře, ale bohužel mi to nepřišlo nijak originální. Mix Mlčení jehňátek, Sedm... místy dost přehnané a samé klišé. Ale ta spermabanka mě dostala:)

29.03.2024 3 z 5


Kyselé bonbony Kyselé bonbony Kealan Patrick Burke

Děsivé, frustrující, svižné, super!

17.01.2024 4 z 5


Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

Opět budu jedna z mála, kdo nechápe, jak může mít kniha tak dobré hodnocení. Spousta věcí nedávala smysl a postavy byly málo propracované (hlavně Madison byla každou chvíli, jako někdo jiný, navíc na detektivku, která si navíc zažila vězení, byla chvílemi dost naivní). Přišlo mi to, jakoby si autor vymyslel šokující zápletku plnou kliše, a pak na to nabalil omáčku okolo a vyplnil zbytečnými konverzacemi.

Poslední dobou nemám šťastnou ruku při výběru knih, takže opravdu doufám, že tohle bylo na dlouho poslední zklamání. A budu ještě hodná, dám 3 hvězdy.

16.01.2024 3 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Většinou se nenechávám strhnout dobrým PR a chvilkovou mánií, kterou vyvolává. Takže jsem se k Nesbovi dostala za docela dlouhou dobu a na něčí doporučení jsem nejdřív četla Sněhuláka. Nebavil mě. Ani film mě nebavil. Teď jsem si po několika letech řekla, že to zkusím tak, jak bych měla - od začátku.

Netopýr mě nejdříve zaujal, potom jsem si chvíli myslela, že čtu spíš australský cestopis říznutý australskými bájemi a pověstmi a nakonec příběh alkoholika. Ty části, které mě v detektivce baví a zajímají (např. samotné vyšetřování, stopy apod.) byly na můj vkus odbyté a naopak některé pasáže (opilý Harry) až moc zdlouhavé. A Harry podle mě nemá zajímavý nebo originální charakter.

Moc nechápu povyk kolem této série. Možná by to přišlo s dalšími díly, ale nejsem si jistá, jestli jim dám šanci...

30.12.2023 3 z 5


DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

Ze začátku to vypadalo slibně, ale nakonec jsem docela zklamaná. Bylo to čtivé, ale autorka zdlouhavě popisovala zbytečnosti (Karl, když vyhazuje matčiny věci) místo, aby se zaměřila na rozebrání např. vrahova myšlení a motivu nebo vyšetřování. Jen to, že vymyslí nechutný způsob vraždy knihu bohužel nezachrání...

26.12.2023 3 z 5


Dom na azúrovom pobreží Dom na azúrovom pobreží TJ Klune (p)

Vůbec nechápu, jak je možné, že má kniha tak vysoká hodnocení. Je to jako scénář pro další seriál od Netflixu o ničem, hlavně, aby to bylo politicky korektní. Všichni jsou tak uvědomělí a našlapují kolem sebe po špičkách, až nuceně perfektní dialogy - to je na tom to největší fantasy. Přitom to vypadalo docela nadějně, ale vlastně to nemá žádný pořádný děj a od poloviny jsem se začala opravdu nudit a neustále obracela oči vsloup.

12.12.2023 2 z 5


Atramentovo čierne srdce Atramentovo čierne srdce Robert Galbraith (p)

Tahle série by byla skvělá, kdyby tam nebyly ty nadbytečné popisné odstavce. Neustále řeší to samé dokolad - vztah Robin X Corm, Corm X Charlotte... a skoro žádný posun. Ale i tak nemůžu přestat číst:)

11.11.2023 4 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Dlouho jsem tuhle sérii odkládala, protože jsem se bála, že to bude velké zklamání, ale opak je pravdou. Strike i Robin jsou mi od začátku sympatičtí a baví mě i zápletky. Co ale musím vytknout, že s každým dílem je vyprávění víc popisné a zdlouhavé (ale stále je to čtivé). Nejvíc mi ale vadí neustále se opakující vzpomínání na Charlotte a Robin vs. Matthew. V dalším díle se snad zbavíme aspoň Mathewa :D

10.10.2023 3 z 5


1Q84: Kniha 1 a 2 1Q84: Kniha 1 a 2 Haruki Murakami

Murakamiho mám moc ráda, ale tentokrát jsem dost zklamaná z konce. Místo toho, aby vyprávění ke konci gradovalo, tak se naopak poslední cca třetina se táhla a přišlo mi, že je tam jen zrecyklované to, co už v knize zaznělo několikrát.

Některé knihy od Murakamiho si ráda přečtu znova, tahle mezi nimi ale nebude. Ani nevím, jestli se pustím do 3. dílu. Možná ho jen prolítnu, abych věděla, jak to s nima dopadlo :)

06.09.2023 3 z 5


Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko Ira Levin

(SPOILER) Nemohla jsem se rozhodnout mezi 3 a 4 hvězdami. Nakonec jsem dala 4, protože knihu musím vnímat z pohledu roku 1976. V té době to asi bylo originální, překvapivý konec... mě bohužel nudila ta střední část, kde je Rosemary těhotná a pořád jen řeší co jí, jak jí je, kam (ne)chodí...

06.08.2023 3 z 5


Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Dobré PR, k tomu zavádějící popisek a zavádějící název! To je recept na čtenářské zklamání... a ono to má navíc další díl? Ne, děkuji, stejně bych zas půlku zbytečných pasáží přeskákala. Ale budu hodná, dám 3 hvězdy, potenciál to mělo.

12.07.2023 3 z 5


Maková válka Maková válka R. F. Kuang (p)

Příběh není určitě perfektní, hlavní postava Rin mi dost často lezla na nervy, ale i přes to, jsem byla zvědavá, co se bude dít dál, a jak série dopadne. Autorka píše osobitým a čtivým stylem, a podařilo se jí propojit historii s fantasy příběhem s originálními prvky božstev a šamanů. Navíc je to její prvotina a srovnávám s jinými autory YA literatury. Jsem zvědavá a těším se, jak se autorka bude rozvíjet dál. Už teď si od ní plánuji přečíst další knihy.

10.07.2023 4 z 5


Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Mám z téhle knihy rozporuplné pocity. Backman je jeden z mých oblíbených spisovatelů. Miluju jeho styl, všechny knížky jsou radost číst. Nasměju se, pobrečím si, jsou tam ponaučení nebo pohledy na svět k zamyšlení. Prostě tam máte všechno.

Medvědín jsem měla ráda, i když se tahle série od jeho ostatních knih liší. Těšila jsem se na poslední knihu v sérii, jak na Vánoce, ale taky jsem jí skoro od Vánoc četla... Bylo to opravdu pomalé čtení, měla jsem to spíš jako seriál, protože najednou bych tolik stran zkrátka nedala. Neustálé opakování a napovídání toho, co se stane mi už v druhé polovině začalo lézt slušně na nervy, stejně tak neustále se opakující melodramatické popisy.

Kdyby byla kniha o polovinu kratší, dám 5 hvězd. Takhle asi jen 3 a je mi to líto.

A ještě doplňuji, že jsem se na to tak těšila, až jsem jí začala číst v angličtině. Nakonec jsem jí ale četla tak dlouho, že jí mezitím vydali i v ČJ.

19.06.2023 3 z 5


Chtělo by to nový jména Chtělo by to nový jména NoViolet Bulawayo

Příběhy, které se odehrávají v Africe mě baví. Tématika mě zajímá a jednou bych se do některých afrických zemí chtěla podívat. Tahle kniha ale prostě není nic moc. Je to spíš takový souhrn vzpomínek. Nemá vyloženě žádný příběh, nějaké vyústění, zakončení... Je ale čtivá, takže jestli chcete vědět, jak vyrůstají děti ve slumu v Zimbabwe, nebo nahlédnout do myslí místních lidí (ale jen pod povrch) tak prosím, máte to za chvíli přečtené:)

15.06.2023 3 z 5


Billy Summers Billy Summers Stephen King

(SPOILER) Knihu jsem začala číst s tím, že to bude kombinace odstřelovač + King, takže mě tam trochu překvapilo, když přišla na scénu Alice a s ní i romantický nádech, ale nakonec jsem si zvykla a nevadilo mi to. Odpouštím i některé kýčovité momenty. Celkově mě kniha bavila, dobře se četla a dala jsem jí skoro na jeden zátah. A čtenář se dočká i lehkého překvapení na konci, který je docela emotivní.

13.05.2023 4 z 5


Kruh Kruh Kodži Suzuki

Potřebovala jsem nějakou knihu, která by prolomila mojí "čtenářskou krizi", a myslím, že se to povedlo:) bylo to svižné, celkem napínavé... nechápu ale podle čeho natáčeli film, ten byl teda hodně volně inspirovaný. Kniha je spíš o vyřešení hádanky, vlastně detektivka trochu jinak. Rozhodně se nebudete bát. Kdo čeká klasický horror, bude zklamaný.

07.05.2023 4 z 5


Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

Ano, je ze všech zatím nejslabší, ale i tak jsem se u ní pobavila. Čtenář musí počítat s Jonassonovým stylem, kdy je celá zápletka naprosto absurdní, ale stejně to funguje:) skvělé odpočinkové čtení na svátky...

30.12.2022 4 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Některé části možná trochu více rozvleklé, ale i tak se kniha, stejně jako první díl, nedala odložit. Čtenáře příběh i styl psaní nutí číst bez přestávky.

25.12.2022 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Moc jsem se na tuhle knížku těšila. Námět byl slibný a začátek taky, ale potom se to začalo táhnout a dost opakovat. Konec to trochu spravil a shrnutí myšlenky celé knihy na jedné stránce mi potvrdilo, že jsem poselství knihy pochopila správně. Ale bohužel se žádné wow nekonalo.

12.12.2022 3 z 5


Němý křik Němý křik Angela Marsons

Tolik klišé v jedné knize... a také mě trochu iritovalo, že autorka měla potřebu popsat zejména "karamelovou polonigerijku" a "statného černocha", ale u ostatních vlastně doteď nevím, jak měli vypadat. Nebo byl popis jen vemi vágní. Ale musím uznat, že styl psaní je velmi čtivý a je to taková oddechovka, kterou máte za 1-2 dny přečtenou, takže dávám o hvězdu navíc.

06.07.2022 3 z 5