jooosev jooosev komentáře u knih

☰ menu

Radost z vědy Radost z vědy Jim Al-Khalili

Útlá knížečka je něco jako průvodce, který pomáhá lidem vyznat se v dnešním bláznivém světě mnoha informací a informačních toků. V našem světě se zaměňují pojmy jako "názor" a "vědecky podložená fakta", kdejaký jouda si myslí, že když se podívá na dvě videa na youtube, tak je hned odborníkem větším než lidé, kteří se problematikou zabývají dvacet let. V pralese komentářů, diskuzí i internetových a mediálních plků se obyčejná doměnka může stát absolutní pravdou nikoliv tím, že odpovídá realitě, ale tím, že někomu zrovna padne do jeho pohledu na svět. A ten může být všelijaký, každý někdy ve škole na něco chyběl, že. Al-Khalili se svým osobitým stylem snaží čtenáře s otevřenou hlavou (který už nepodlehl nějakému sebeklamu o absolutní pravdě, pardon, názoru) provést tímto komplikovaným bludištěm. Občas to skřípe a občas to dost drhne, protože problematika není jednoduchá. Ale už za to, že tuhle výzvu - aktuálnější než kdy jindy - přijal, dávám místo čtyř hvězdiček plné hodnocení.

(čteno v EN originále)

06.03.2024 5 z 5


Propletený život Propletený život Merlin Sheldrake

Nedočteno. Prozatím. Skončil jsem po prvních cca 70 stranách, ve kterých jsem se nedozvěděl nic. Teda pár zážitků autora, pár filozofických úvah a pár zajímavostí ze života hub. Že se něco děje. Autor absolutně rezignoval na pokus o vysvětlení proč se to tak děje. Zato přirovnání typu "plocha dvou fotbalových hřišť" nechyběla. Čekal jsem už jen objemovou jednotku "kufrů Fabií", ta mi chyběla. Přerušeno po přečtení informace, že zatímco tkáně mnohobuněčných organismů rostou tak, že se buňky dělí a vrství, hyfy hub rostou prodlužováním buněk, které může být hypoteticky až nekonečné. Možná dám knize šanci v originále, ač pochybuju že by pan Ettler - skvělý to překladatel - byl autorem podobných podivností.

06.01.2024 1 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

(SPOILER) Začínají devadesátky, blíží se první volby. V Sudetech, konkrétně v Bruntále a okolí, přichází na scénu nové hnutí, které slibuje sjednotit milion československých Němců, kteří nebyli po válce odsunuti. S novou dobou vyplouvají staré křivdy a situace se začne dramatizovat...

Nápad dobrý, příběh čtivý. Ale stejně mi přijde, že tenhle krok z "béčkových" sci-fi do krimi literatury v alternativní historii moc nevyšel. Nejvíc mi asi vadilo množství postav, ke kterým jsem si nemohl přiřadit něco výrazného a tak jsem se v nich ke konci ztrácel. Možná to byl autorův záměr přiblížit šedou "nijakou" atmosféru Sudet v roce 1990, možná ne. Každopádně mi Sudetenland moc nepadl. Přesto tu vidím potenciál pro pokračování, ať už tohoto příběhu či nějakých žánrově podobných. A přišly-li by, určitě bych jim dal šanci.

03.01.2024 3 z 5


Modlitba za Owena Meanyho Modlitba za Owena Meanyho John Irving

Uf. Stálo za to vytrvat. Do poloviny utahaná, od poloviny akcelerující a v závěru jízda, která dá smysl každému slovu i každičké nudné pasáži ze začátku. Uznávám upřímně, že nejlepší kniha, kterou jsem kdy četl - mix vypravěčského umu, svérázného černého humoru (toho nejlepšího druhu) a zároveň nevtíravého otevírání zásadních existenciálních témat a hlubokých myšlenek o smyslu oběti, svobody života v předurčení a v dějinném kontextu, který ústí v pesimisticky optimistický, lidsky silný příběh. Nebo božsky silný příběh? A co když je trochu Owena v každém Johnovi?

06.04.2023 5 z 5


Postav si svou raketu Postav si svou raketu kolektiv autorů

Nápad dobrý, zpracování horší - náš výtisk obsahoval chyby, kvůli kterým nebylo možně sestavit jeden model a u dalších bylo nutné improvizovat a poupravit je jinak, než podle zadání. Škoda, na pokažení celkového dojmu to stačí.

02.01.2023 1 z 5


Svatební cesta do Jiljí Svatební cesta do Jiljí Miroslav Skála

Film je naprosto dokonalý. Těžko uvěřit, že kniha může být ještě lepší. Ale je. 10/10

08.11.2022 5 z 5


Muži v ofsajdu Muži v ofsajdu Karel Poláček

Jednoduchý příběh o obyčejných lidských problémech na pozadí nesmrtelného fotbalového fanouškovství. Pocta čutálistům, kteří dávají lidem zapomenout na svoje každodenní starosti a sjednocují lidi z opačných konců společnosti. Ovšem největší přínos knihy je její jazyk - čeština, kterou Poláček v příběhu odráží, je prostě náš národní poklad.

03.10.2021 5 z 5


Truchlivý Bůh Truchlivý Bůh Jiří Kratochvil

Pecka. Pro milovníka Brna, Kundery a fantasknosti Borgese nebo Topola to byla chuťovka. Méně stránek, zato více nevyřčeného, co si musí čtenář domyslet. A nad čím se musí zamyslet. Věřím, že Polanski i Kubrick (a další) by o tom natočili skvělé, ale naprosto odlišné filmy. Kratochvíl můj první, leč zdaleka ne poslední.

04.09.2021 5 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Vrchol ságy o Zaklínači a velké zklamání. O obsahu nebudu psát nic, snad jen to, že autor na rozdíl od předešlých knih opouští nápaditost a zavádí klišé a "neuvěřitelné náhody" jako z holywoodských béčkových filmů. A k formě - v minulých knihách zvyšoval autor dynamiku pomalejších pasáží retrospektivou, změnou stylu či pohledem z boční dějové linie. A bylo to bravurní. Bohužel, Paní jezera je takovými prvky tak přehlcena, že působí rušivě. Krom toho v této knize narušují dynamiku děje, zatímco pomalejší pasáže jsou ještě zpomalovány vatou a až Jiráskovským popisem. Za mě zklamání. K Zaklínačovi se ještě určitě vrátím, skončím ale u Věže vlaštovky.

08.05.2021 2 z 5


Holubník na odvrácené straně Měsíce Holubník na odvrácené straně Měsíce Miroslav Skála

Soubor ironicky více či méně humorných, někdy fantaskních povídek Miroslava Skály. Nenáročné odpočinkové čtení. Překvapivé pointy povídek dávají většině z nich šmrnc, mají spád. Poslední povídka nesoucí stejný název jako celá kniha ale zaslouží zápis do síně slávy svého žánru.

13.02.2021 5 z 5


Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny Dominik Stroukal

Parádní kniha pro uvedení do problematiky Dark Webu. Fenoménu současnosti, který se začíná vkrádat i do popkulturních odkazů a je tak dobré mít o něm povědomí i když nejste zrovna lidé, pro které jsou I.T. první poslední. Chápu, že populárně naučná literatura je těžký žánr, přesto za některé pasáže vycpané vatou musím dát hvězdičku dolů. Přesto podle mě zůstává tato kniha zdaleka tím nejlepším, co na podobná témata česká literatura nabízí. Doporučuju!

13.02.2021 4 z 5


Co kdyby? Co kdyby? Randall Munroe

Zhruba ve 2/3 se začíná mírně vytrácet originalita, opakují se některé vtipy (když ne doslova, tak pointou) a trochu i některá vysvětlení. Nicméně přesto skvělá kniha, která nenásilně a zábavně přibližuje čtenářům zajímavosti z moderní vědy. Nebál bych se říct, že jedna z TOP 10 populárně naučných knih dekády.

24.01.2021 4 z 5


Dražba série č. 49 Dražba série č. 49 Thomas Pynchon

Čtení Dražby bylo jako hladina vody v plné vaně, když se vyndá špunt. Ze začátku nic, klid, a možná dokonce chladnutí. Od určitého okamžiku to začalo mít spád a ten zrychloval do chvíle, než se vytvořil zběsilý vír, který táhnul a nutil číst dál a dál až do konce. Autor si se čtenářem hraje. Chvíli vypráví o realitě, chvíli ji přikrmuje fabulací. Tu čtenáře nechává v jeho hlavě konstruovat spiklnecké teorie, tu jako by se tázal, jestli to s těmi konstrukty čtenář už nepřehání. Někdy už tak strhující děj oživí změnou stylu, jindy zase nudnější pasáž natahuje a natahuje. Ale on moc dobře ví proč. Pynchonovy knihy jsou promyšlené od A do Z. Bez debaty 5/5.

17.01.2021 5 z 5


P jako pivo P jako pivo Tom Robbins

Odposlechnuto jako audiokniha. Nehodnotím zde audioknihu jak takovou, ale kdyby se mě na to někdo ptal, obratem bych musel odpovědět, že v podání Oldřicha Kaisera patří kniha, nebál bych se říct, do top 10 českých audioknih ever.

Kniha je povídání o pivu, jeho světlých i stinných stránkách. Tom Robbins je moje srdcovka a tahle jeho poslední beletrie jako by protnula všechny jeho díla. Z každého si vzala trochu, aby vykvasila v ten snad nejsložitější žánr - knihu pro děti, která zároveň baví i dospělé. A navíc, s vlastností v dnešní době zdaleka ne samozřejmou, aby byla originální. A Tom na plné čáře uspěl.

Na druhou stranu, kniha je typicky "robbinsovská". Rozhodně nedoporučuju dospělým začínat s Tomovým dílem touto knihou. Dětem naopak radši asi jo a na ty ostatní ještě chvilku počkat.

01.10.2020 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Vzhledem k pověsti knihy byla pro mě zklamáním. Některými těžkopádnými pasážemi jsem se nemohl prokousat několik dní. Možná právě proto jsem se začal soustředit víc na všudypřítomnou čínskou propagandu a pro mě iritující autorův styl častých a leckdy na můj vkus přehnaných vzletných přirovnání. Navíc některé věci kolem fyziky byly, no, jak to říct, pro laiky asi dobré ale fyziky-trochu-více-znalí čtenáři zřejmě nejdenou zakroutili hlavou. A možná si někteří z nich řekli, podpobně jako já, "Proč?! Proč tam musel napsat tohle?! Achjo".

Za mě 3/5. Nápad geniální, formu hodnotím asi dost přísně, potenciál, bohužel, nevyužit. V trilogii pokračovat nehodlám.

30.09.2020 3 z 5


My My Jevgenij Ivanovič Zamjatin

O Zamjatinově románu My se všude píše jako o zdrojnici inspirace Huxleyho Konce civilizace i Orwellova díla 1984. A právě to mě odrazovalo, myslel jsem si, že je to další podobná antiutopie, navíc pro svůj vyšší věk denska už dávno přebitá. Tak pokud máte podobné pocity a váháte jestli si román My přečíst, bežte do toho. Zvláštní styl a řada myšlenek jsou velmi originální, o skvělé pointě nemluvě. 10/10

24.08.2020 5 z 5


Život na hraně Život na hraně Jim Al-Khalili

Čteno v originále, takže tohle hodnocení není úplně k věci. Nicméně kniha je takový zajímavý průnik kvantové mechaniky a biochemie. Zatímco první trochu rozumím a tak jsem jako ne úplný laik v oboru některé pasáže shledával slabšími, biochemii nerozumím vůbec a pasáže o ní mi přišly skvělé. Ale počítám, že biochemik to bude mít přesně naopak. Každopádně největší slabinou knihy je podrobný popis některých jevů a procesů (leckdy několik stran), přičemž popis k nim přiléhajících, doprovodných či následných jevů a procesů je popsán jen povrchně (leckdy jedna dvě vety). Celku tak jako by něco chybělo, jako kdyby přednášející opustil přednášku deset minut před koncem - to nejdůležitější bylo sice řečeno a vysvětleno, ale něco malého ale důležitého chybí.

No a čtvrtá hvězdička za autorův osobitý styl, suchý humor a bizarní, ale zábavné oslí můstky mezi jednotlivými myšlenkami.

24.08.2020 4 z 5


Dánská občanská válka 2018 – 2024 Dánská občanská válka 2018 – 2024 Kaspar Colling Nielsen

Alternativní současnost vyprávěná z daleké budoucnosti 475 let starým pamětníkem. Příběh je prokládán popisu života téměř půl tisíciletí starého člověka a jeho psa, který umí mluvit. Už takhle to zní jako dobrá jízda. Ale to není vše! V textu se navíc tu a tam, tu organicky, tu trochu křečovitě, objevují krátké povídky, povětšinou s tematikou zla, temné stránky lidství nebo sexu. Prostě originální, zábavný, ujetý mix všeho.

Zlom ale nastává ve druhé třetině knihy. Čtenář nadšený autorovým stylem odpouští autorovi to, že vyprávění ztratí spád a některé pasáže se stávají naprosto předvídatelnými a dál nadšeně hltá stránku po stránce, protože takhle originální autor musel na konec ukrýt něco, co stojí za to! A tak čte a čte a čte a...no a pro to zklamání z monotónních posledních cca 60 stran dvě hvězdičky dolů...

14.05.2020 3 z 5


Toulky krajem dolní Cidliny Toulky krajem dolní Cidliny Jan Řehounek

Můj rodný kraj. Kraj nezajímavý, ale se zvláštním podmanivým kouzlem. Turisticky ale neatraktivní. Drtivá většina knih o tomto kraji sklouzne ke stylu strohého bedekru nebo sbírce pověstí. Ne ale tato kniha.

Toulky krajem dolní Cidliny jsou takovou kombinací všeho. Ukázkou, že ten kraj má co nabídnout. Pokud je o to samozřejmě zájem. Zajímavé detaily, osudové příběhy i pikošky z doby moderní či nedávné. Věřím, že na své si přijdou jak lidé z kraje dolní Cidliny, tak cestovatelé, kteří rádi objevují neznámá a nefrekventovaná zákoutí naší vlasti.

05.05.2020 5 z 5


Dobrodružství pana Wellingtona Dobrodružství pana Wellingtona Hana Bergmannová Klímová

Předně, nemám rád klišé. A proto věřte, že to, co píšu, ač se to může zdát, klišé opravdu není.

Dobrodružství pana Wellingtona je zjevení mezi knihami pro děti. S nadhledem, nenuceně a s jemným humorem vypráví nějaký příběh. Nějaký, nebudu spoilovat, přečtěte si to sami. Důležité je pozadí toho příběhu, nosná témata i epizodně skryté myšlenky. O válce, o hrdinství, o komunistech, o nacistech, o smrti jako součásti života, o vlastenectví, o odpuštění, o odvaze. O tom, na co a na koho zapomenout nikdy nesmíme. Čtivě. Prostě paráda! 10/10

Zní to jako klišé, co? Tak si to přečtěte a uvidíte, že není.

PS: Chvilkama jsem měl co dělat, abych se nedojal. Ale doslov, ač jsem ho už slyšel z úst pana Loma naživo, mě dostal. Knihu jednou budu číst dětem. Doslov ne, protože když brečíte, tak se blbě čte nahlas.

03.05.2020 5 z 5