Jirka0604 Jirka0604 komentáře u knih

☰ menu

Škola od svatého Norberta Škola od svatého Norberta Petr Placák

Některé zážitky mám stejné či podobné, přesto jsem knihu nedočetl, možná i proto, že mi některé přijdou přehnané. Každopádně jsem měl pocit, že další četba se nikam neposouvá.

31.07.2022 1 z 5


Expert Expert Dick Francis (p)

Můj první Francis a lehké zklamání. Nejsem ale velký fanoušek detektivek. Nejvíce se mi líbil svět vína a whisky a to v prostřední části knihy.

15.06.2022 2 z 5


Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Audio kniha. Dalším a dalším pokračováním poslechu se mi kniha a příběh líbily víc a víc.

15.04.2022 4 z 5


Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko Ira Levin

Audiokniha - dobře načteno (P.Beretová) kromě sousedky - ta mě doslova pila krev tím hlasem :-) Příběh zajímavý, čekal jsem dřívější prozření Rose. A ač nejsem přítel podobné literatury, vcelku se mi to líbilo.

06.02.2022 3 z 5


Psycho Psycho Robert Bloch

Velmi příjemné překvapení. Díky výbornému namluvení přidávám hvězdičku. Jinak známý děj - aspoň tak jsem si to původně myslel. Úplně tak to nebylo a o to byl poslech zajímavější.

06.02.2022 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Takhle rychle jsem snad ještě žádnou knihu nepřečetl. Silné, smutné osudy, jsou s přibývajícím časem těžší a těžší. Poutavě popsané postupné vytěsňování Židů ostatní společností až po nekonečné utrpení tak mladé hrdinky, nekončící ani s koncem války.
Výborná kniha, kterou by snad měl znát každý.

06.02.2022 5 z 5


Lunapark Lunapark Volker Kutscher

Opět skvělá kniha, tentokrát i krimi příběh mě velmi zaujal. Vykreslení doby opět na jedničku. Už se moc těším na další pokračování!

06.02.2022 5 z 5


Liška v dámu Liška v dámu Jiří Kratochvil

Výborná kniha! Drsná historie nedávné doby, imaginace, vtipné vsuvky, zajímavý děj - nejlepší co jsem v poslední době četl i poslouchal.

06.02.2022 5 z 5


Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Téma rasismu, které rezonuje společností (pro mě hlavně rozvířenou aférou okolo fotbalu a Slavie) se pro mě dostalo na úplně jinou úroveň. Hlásíme se k antirasismu, ale jeho každodennost si podle mě těžko dovedeme představit. A to nemáme skoro žádné historické zkušenosti jako otrokářství, gheta, služebnictvo.
Kniha zajímavá, dobře čtivá. Překvapil mě způsob jak probíhá výběr soudní poroty, trošku zklamal Hollywodský konec knihy

09.12.2021 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Poslechnuto na Můj rozhlas.cz. Ač jsem skoro stejně starý jako autorka a listopadové události 89 jsem intenzivně prožíval, tak se musím přiznat, že jsem nikdy nějak moc nepřemýšlel, že to mohlo dopadnout jinak....Vzpomínka na autobusy připravené na nábřeží Vltavy. Se síťovou radlicí vepředu a uvnitř ozbrojené složky s dlouhými pendreky...no mohlo- a jsem moc rád, že nedopadlo! Tím pádem mě kniha velmi zaujala, připomněla mi známou knihu 1984 a v takové době bych opravdu rád nežil.

09.12.2021 5 z 5


Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Mary Ann Shaffer

Poslechnuta audiokniha - přece jen u řízení se asi nesoustředím vždy jen na poslech a tak mi občas dělaly problémy jména osob. Ale jinak to bylo moc příjemné poslouchání - oceňuji skupinu amatérek, které knihu namluvily! Zajímavý a jiný pohled na válečnou dobu.

09.12.2021 4 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Poslechnuto jako audio kniha a přestože jsem se trochu ztrácel hlavně ve jménech, tak jsem vydržel poslouchat až do konce - moc pěkně se to poslouchalo. Některé pasáže jsem si dal dokonce dvakrát. V orientaci dějových liniími asi pomohla i "znalost" filmu. Po druhém zhlédnutí jsem byl už v obraze víc a teď bych se podíval i potřetí.

09.12.2021 4 z 5


První padlí První padlí Volker Kutscher

Samotná kriminální zápletka mi tentokrát přišla taková nic moc, ale nějak to vůbec nevadilo. Opět mě velmi zaujalo popisování předválečné doby a nástup nacismu, tentokrát už v ostřejší podobě. Opět se nabízí paralela se současnou dobou, jak nekriticky může být v určité skupině přijímána vůdčí osobnost.

10.11.2021 4 z 5


Dcery Dcery Lucy Fricke

Zajímavá kniha se zajímavým tématem ze současné doby.

15.09.2021 4 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

První díl se mi ze začátku zdál lepší, ale postupem čtení a "houstnoucí" dobou se čtení stávalo zajímavější a zajímavější. Co víc říci - žijeme v krásných časech bez válek a život tak těžký si neumíme vůbec představit.

26.08.2021 4 z 5


Tajemství pelotonu Tajemství pelotonu kolektiv autorů

Jako fanoušek cyklistiky i amatérský cyklista jsem od knihy čekal víc. Pár zajímavostí jsem se určitě dozvěděl, některé i překvapující, ale celkově mě čtení moc nevtáhlo, občas mi přišlo popisování rozvleklé a lehce se opakující. Knihu jsem dočetl, ale vracet se k ní nebudu.

02.05.2021 2 z 5


Spis Vaterland Spis Vaterland Volker Kutscher

Opět velmi dobře čtivé, tentokrát kromě zajímavých dobových reálií z Berlína i částečný přesun do tehdejšího Pruska a objevení dalších historických skutečností, které nás ve škole neučili. A tak se těším na další tlustý svazek!

14.03.2021 4 z 5


Syn Syn Jo Nesbø

Po přečtění knihy Lovci hlav jsem si řekl, už dost bylo Nesboa! A dlouho jsem to vydržel, než se mi dostala do ruky tato kniha. Ležela v poličce, ale doba covidová na ni ukázala. A musím se p.Spisovateli omluvit: od počátku velice poutavé čtení, zajímavé reálie, napínavé a přitom hodně uvěřitelné. Výborná kniha, doporučuji!

07.03.2021 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Kniha se silnými, ač na svou dobu asi běžnými příběhy obyčejných lidí. Z počátku mi úplně neseděl styl psaní, měl jsem dojem jako když sedím a poslouchám vyprávění své babičky o svém mládí. Ale hned od počátku mi čtení šlo pěkně "od ruky" a knihu jsem přečetl dost rychle. Nejzajímavější mi přišla prostřední část o Alžbětě. U části poslední bych i uvítal obsáhlejší popis doby. To jsou ale jen drobné výtky, knížka patří k těm nej, co jsem četl.

29.12.2020 4 z 5


Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku Jiří Hájíček

Kniha se mi moc líbila, více než Dešťová hůl od stejného autora(také ale nebyla špatná). Líbil se mi jazyk, jakým jsou povídky psány, někdy mi až připomínal Hrabalovy popisy a vůbec ve mě povídky vyvolávaly příjemné pocity.

29.12.2020 4 z 5