Kosmonaut z Čech

Kosmonaut z Čech https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341712/bmid_kosmounaut-z-cech-d61-341712.jpg 3 720 198

Jakub Procházka jako malý chlapec osiřel a vyrůstal na venkově u prarodičů. Jeho dětské sny o hrdinství se zcela nečekaně naplnily, když byl vyvolen jako muž, který bude tvořit jednočlennou posádku rakety, již vyšle na nebezpečnou misi k Venuši nevelká země uprostřed Evropy. Ale jak se Jakub noří do hlubin neprozkoumaného vesmíru, postupně ztrácí kontakt se svou ženou Lenkou, kterou opustil na Zemi, a až příliš pozdě mu začne docházet, že její lásku obětoval své vlastní ambici. Osamělý v nesmírnosti kosmu pohlíží Jakub na řadu věcí jinak než dřív, až se v raketě jako jeho nepravděpodobný společník objeví (snad jen imaginární) mimozemský pavouk. Zatímco spolu vedou filosofické debaty o povaze lásky, života a smrti, ale také lahodné chuti špeku, vytvoří se mezi nimi silné emocionální pouto. Bude to ale stačit, až se Jakub dostane do střetu s utajenými ruskými rivaly ve vesmírném závodu na cestě k Venuši? Podaří se mu vrátit zpátky na Zem, aby dostal druhou šanci a zkusil si znovu získat Lenčinu lásku? Kosmonaut z Čech je hluboce originální kniha, plná lidské vřelosti a humoru. Čtivý a napínavý příběh skýtá řadu překvapení a zvratů. A kdo se spolu s ním vydá na cestu do hlubin kosmonautovy duše, možná se ani nebude chtít vracet. Jaroslav Kalfař v patnácti letech emigroval do USA, nyní se díky knize, která patří mezi nejočekávanější události letošního roku, do Česka vrací.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Plus
Originální název:

Spaceman of Bohemia , 2017


více info...

JáraTym
JáraTym
20.03.2024 5 z 5

V české literatuře (a tady musím opravdu vyzdvihnout um překladatelky) jde o zjevení. Nádherný jazyk, nádherná slova, nádherný příběh - myslíte si, že přeháním? Vydejte se na tuhle cestu sami - a až si promluvíte se sekáčem, pochopíte. Do batohu si přibalte kotel Nutelly, pásky na ohořelou nohu, a nekonečný vesmírný prach.

misssicccka
misssicccka
20.03.2024 2 z 5

Velke zklamani.
Prvni tretina prevaha autora, druha tretina rozpaky, ztracim pozornost, neco super, neco hrozna otrava.
Zaverecna tretina byl boj o cest, ze to do ctu, pasaze o Lence dobre, s muzem s botou take, jinak utrpeni, nepochopeni smyslu.


SladkaK
SladkaK
12.03.2024 3 z 5

Nejzajímavější pro mě na celé knize je to, že je psaná českým mužem anglicky a přeložena někým jiným do češtiny.

Crozz
Crozz
10.03.2024 4 z 5

Sice je kniha celkem zvláštní dějem, filozofováním, ale ve výsledku příjemné čtení.

mila2411
mila2411
06.03.2024 2 z 5

Jsa nalákán faktem, že se pro námět rozhodla americká filmová produkce, jsem se do knížky pustil a... žádné nadšení se nedostavilo. Na knížce je nejzajímavější námět. Představa, že česká raketa s českým kosmonautem letí zachraňovat svět někam za Venuši je natolik absurdní, že jí snad ani nelze zpracovat jinak něž jako komedii. Knížka se však od začátku dokonce bere smrtelně vážně a tudíž i převelice neuvěřitelně. Lépe se mi četly pasáže o dění dole na Zemi, kde hlavní hrdina vzpomíná na minulost, tatínka u STB, revoluci a seznámení se svou ženou. Jsem upřímně zvědavý co z toho "vytěží" američtí filmový producenti, mě to tak nějak moc nebavilo.

Matty
Matty
28.02.2024 2 z 5

Solaris z Wishe. Ambiciózní splácanina motivů ze sci-fi a historické prózy. Křečovitě napsaná. Kompozičně nevyrovnaná (druhá část působí jako dlouhý epilog bez dramatického napětí). Myšlenkově plytká. V pohledu na české dějiny srandovně schematická. Hlavní hrdina nemá osobnost, jen sbírku dětských traumat. Jeho partnerka pak ani to. Ta je redukována na tělo s hebkou voňavou kůží. Celé to působí jako první hrubá verze textu od čerstvého absolventa kurzu tvůrčího psaní, která by na všech úrovních potřebovala dopilovat.

VA_Krtek
VA_Krtek
22.02.2024 1 z 5

Trochu mě mrzí, že to hodnotím takhle špatně. Nosná myšlenka není špatná, ale ono si tam toho kosmonautování moc neužijete. Spíš je to sonda do životního cyklu jednoho človíčka. Co mi ale vadilo - a dokonce jsem nebyl dalek toho knihu vůbec nedočíst - byl styl autorova psaní. Na mě to bylo až příliš vulgární a strojené. Kalfař, snad ve snaze něčím zaujmout, zvolil přehnaně provokativní styl. Neubráním se paralele s vynikajícím Spasitelem od Andyho Weira, kde autor stvořil úžasnej příběh bez jediné zmínky o přežírání, alkoholu, sexu, masturbaci, výronech tělních tekutin všech druhů...zkrátka bez všeho, čím Kalfař naopak nešetří. Dám jednu hvězdu za to, že se sem tam se objevovaly pasáže, které mi dovolily knihu vůbec dočíst.

Ainsley
Ainsley
13.01.2024 4 z 5

Mám obrovská očekávání od filmové adaptace, ale kniha mě také překvapila. Je to extrémně jiné. Je to zajímavé a meditativní. Je super, že se to stalo v USA hitem.

sgjoli
sgjoli
13.08.2023 4 z 5

Kosmonauta z Čech bylo jednu dobu hodně vidět, ale mne to nějak minulo a do té vlny, kdy to zdánlivě četl snad každý, jsem se nezapojila. K příběhu jsem se dostala až nyní, a to díky audioknize.
Přiznám se, že jsem vlastně vůbec nevěděla, co mám či mohu od příběhu očekávat. Nakonec se z toho vyklubal příběh o dvou důležitých rovinách - jednak je tu rovina vyrovnávání se s minulostí, resp. rodinnou historií, jednak rovina zabývající se důležitostí komunikace ve vztahu. Tyto dvě roviny se tu navzájem prolínají a doplňují. A to vše tu je zobrazeno na pozadí příběhu muže, který se dostane vesmíru. Byť ta cesta do vesmírů může být pro leckoho lákadlem, je to podle mne spíš prostředek, jak rozehrát příběh, v němž se právě potkávají ty dvě výše zmíněné roviny. A ta samotná cesta do vesmíru je spíše na pozadí.
Pro mne asi bylo hodně silným tématem vyrovnávání se z rodinnou historií, kdy hlavní hrdina jako by pykal za činy svého otce - a to nejen v dětství, ale i v dospělosti. Co všechno se musí člověku stát, aby pochopil, že nikdo není zodpovědný za činy svých rodičů? Kdy to pochopí společnost, že člověk si rodiče nevybírá?
Zároveň mne dost bavila představa našeho státu coby kosmonautické mocnosti. Dát kosmické lodi jméno Jan Hus je prostě pecka!
Audioknihu namluvili Petr Jeništa, Veronika Khek Kubařová a Vasil Fridrich, kteří se interpretace zhostili na výbornou.
Nakonec 4 hvězdy, byť možná trochu slabší. Nevím, co přesně mi na knize nesedělo, neumím to v tomto případě zatím pojmenovat.

sharik
sharik
07.06.2023 4 z 5

Velmi zvláštní kombinace clarkovsko-lemovské scifi, společenského románu o post-komunismu v Čechách a psychologického portrétu izolovaného člověka. Nějakou záhadou to spolu výborně funguje. Druhá část knihy už trochu ztrácí dech, stává se (byť sci-fi linka je pryč) paradoxně méně uvěřitelnou a působí spíš jako črta, přesto maličko natahovaná. Ale i tak je výsledek víc než uspokojivý a Kalfař dokázal napsat velmi originální a pozoruhodný román, který stojí za přečtení.

Ladislav73
Ladislav73
20.01.2023 4 z 5

Příběh, i když se jeho velká část odehrává ve vesmíru, je spíš o vztazích a historii obyčejného muže, který prožije neobyčejné dobrodružství.
Kniha je i o tom, jak těžké jsou odchody – a to zdaleka nejen ze Země do vesmíru, ale i návraty.

Milosz
Milosz
08.12.2022 2 z 5

První román mladého českého emigranta, který vyšel v angličtině v USA a až poté u nás. Popisuje vesmírnou misi českého astronauta, který letí v zájmu vědy nasbírat kosmický prach u Venuše a sleduje ho u toho celý svět. Zas moc velké sci-fi nečekejte, nejvíc sci-fi je představa, že by Česká republika vyslala do vesmíru loď s lidskou posádkou. Jde spíše o psychologický a vztahový román, protože kosmonaut hodně vzpomíná na své dětství a život na Zemi a svůj komplikovaný vztah s manželkou, kterou nechal na dlouho dobu samotnou.
Román je dalším potvrzením toho, proč české autory skoro nečtu. Je to totiž dost průměrné a kdyby to napsal v češtině, v jiných zemích by to určitě nevyšlo. Zejména ty vzpomínkové pasáže nejsou příliš záživné, ale byly nutné k tomu, aby k sobě na konci knihy všechno zapadlo (to, jak jsem nejdřív myslel, že to celé skončí, se stalo už v půlce knihy a následuje druhá půlka o něčem jiném). Taky je z knihy až moc patrné, že byla psána hlavně pro Američany, takže jsou skoro na každé stránce nějaké, pro nás banální, zajímavosti o Česku a české historii.
Beru, že je to prvotina a potenciál pro zlepšení tu určitě je, ale o nic nepřijdete, když toto vynecháte. Ale na film se těším.

Limonadovyjoe
Limonadovyjoe
09.11.2022 4 z 5

“Vesmír dal rtům za úkol jak mluvit, tak líbat, a proto není nikdy potřeba dělat oboje najednou.”

Po pěti letech jsem si dala rereading. Znovu jsem se s Jakubem vrátila do vesmíru. Tenkrát jsem od knihy čekala úplně něco jiného a zklamala mě. I přesto ve mě ale střípky utkvěly - Hanuš a nutela, železná bota, komunismus.. a chtěla jsem si je spojit zase dohromady.
Teď mě bavila mnohem víc! Bavila mě cesta vesmírem a jeho osamocenost, bavily mě kulisy Prahy, rozbitý vztah Lenky a Jakuba, i postava muže se železnou botou.
Baví mě jinakost knihy. Je to sci-fi? Vztahové drama? Historický nebo snad existencionální román? Takový Spasitel A.Weira zpoza železné opony :) proto Američany tak nadchl.
Kniha nebude bavit každého, bude to buď “ co to sakra je?!” Nebo “wau co to je?” Nic mezi tím ..
A i přesto, že se mi někdy nechtělo pokračovat ve čtení, je to knížka, která svým originálním pojetím zůstane bokem. A to je umění.

A na filmovou adaptaci jsem moc zvědavá.

sBety
sBety
04.11.2022 4 z 5

Jakub Kalfař chtěl napsat knihu o osamnění člověka a o své rodné zemi se sentimentem, kterého by neemigrant nebyl schopný. To se mu myslím jako vypravěči povedlo dobře. Nejdřív se mi do knihy nechtělo, ale jak začnete číst, tak hltáte a hltáte dokud nejste na konci a řeknete si "tyvole co to bylo?" A tenhle pocit, na knížkách miluji.

Lily101
Lily101
24.06.2022 4 z 5

Mi se kniha z větší části líbila.

Ano, je tam dost pasáží do minulosti, ale to mi přijde autentické. O čem asi tak dlouhé měsíce přemýšlet, když jste sami mimo lidskou civilizaci…A trošilinku toho scifi v tom vidím také. Závěr mě překvapil.

Rozhodně nemám z celé knihy dojem, že by se jednalo o navázání na Franze Kafku, to byl asi jen marketingový tah (není součást hodnocení). Přišlo mi pár věcí nedomyšlených (předání klíčů od nemovité věci a tím se nabyla do vlastnictví nemovitost /co katastr nemovitostí?/ navíc v souvislosti s nedůvěrou na obou stranách, otázka identity) a dost lechtivých i násilných scén (především detailní popis procesu zabijačky).

Jirka0604
Jirka0604
15.04.2022 4 z 5

Audio kniha. Dalším a dalším pokračováním poslechu se mi kniha a příběh líbily víc a víc.

BobbyB
BobbyB
16.03.2022 1 z 5

(SPOILER) Chybná kategorizace: Ani české, ani scifi...
politika/historie 40%, sociologie 10%, ženský román 10%, filozofie 10%, zcestné plky (vč. masturbace a focení aktů) 25%; scifi 5%...

iceVS
iceVS
13.02.2022 5 z 5

Jsem nadšená. Bála jsem se, že mám v ruce nějakej sci-fi nesmysl, ale byl to úžasnej román. Navíc plný nečekaných zvratů, lhostejno, zda uvěřitelných či ne. Moc mě to bavilo. Je fakt, že si autor tu a tam nelámal hlavu s určitými "provozními" detaily, ale pro mě je výsledek dokonalý.
Jsem příjemně překvapená, že tak krásnou knížku napsal takovej mlaďas :-D

Atrament
Atrament
06.02.2022 odpad!

Stejně jako mnozí jiní zde, i já jsem se nechal nachytat na škatulku Sci-fi. Sci-fi část knihy je totiž naprosto podružná a hlavně nudná. Zjevně napsaná někým, kdo sám moc sci-fi nečte.

Místo sci-fi zápletky, která mohla být docela zajímavá, jsem byl nucen dva večery strávit čtením kňourání ublíženého manži, že se s ním nebaví manželka a jeho vzpomínáním jak se seznámili. Panebože :(

Do příběhu je ještě násilně a dost vypočítavě naroubovaná linie z hrdinova dětství z období sametové revoluce. Předpokládám, že zrovna tato linie je ten důvod, proč se kniha stala v Americe 'hitem', je jasné, že tam daná látka může působit svěže a zajímavě.

Kniha prostě mermomocí chce být něčím čím není. Zbytečná a nefungující scifi zápletka prokládaná zbytečnou a nefungující 'cestou do hlubin kosmonautovi duše'. Připočteme otravná národní klišé a máme knihu které nemůžu dát jiné hodnocení než Odpad.

PetraH.
PetraH.
26.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Kosmonaut z Čech mě hodně bavil. Poslouchala jsem audioknihu, začala jsem cestou v autě a pak se musela přemlouvat, abych nejezdila, dokud knížka neskončí. Mou pozornost upoutal zejména střídáním současnosti s retrospektivními pasážemi. Nejslabší částí pro mě byla paradoxně krize, kdy to vypadalo, že Jakub zůstane ve vesmíru. Jen jsem si říkala, že přece nemůže umřít.
Jakub musí do vesmíru pro uvědomění toho, co je na světě vlastně pro něj nejdůležitější, přesto Lenku pochopí. Celá kniha je o hledání, smíření, díky kterému je možný návrat ke kořenům.
Skvělé, neobvyklé, audiopodoba velmi dobrá, jen mi tam k dokonalosti něco scházelo. Kdyby byl Kosmonaut z Čech jídlo, řekla bych, že jen potřeba ho ještě dochutit.