jardass jardass komentáře u knih

☰ menu

Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Skvělé pokračování pana Mercedesa. Hned se vrhnu na poslední díl. :)

26.08.2017 4 z 5


A fáraó A fáraó Aleksander Głowacki

Musím uznat, že jde o velmi dobře propracované dílo, vystavěné na historických reáliích starověkého egypta. Obsahuje spoustu zajímavých myšlenek; zejména v epilogu to jimi srší na všechny strany, jakoby autor na poslední chvíli chtěl snad něco dohánět, přestože vlastně nevidím důvod po tom všem, co již bylo napsáno.
Všiml jsem si, že v komentářích bylo toto dílo srovnáno s Egypťanem Sinuhetem od M. Waltariho. Mně osobně přišel příběh Sinuheta poněkud zajímavější a poutavější než přiběh Ramsese XII a Ramsese XIII. Farao však obsahuje věci, na které se v Sinuhetovi nedostalo, takže mám ten pocit, že se tyto dvě knihy nějakým záhadným způsobem po filozofické stránce krásně doplňují.

07.08.2017 4 z 5


Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Výborná klasika sci-fi, i přesto, že současné poznatky o vesmíru jsou poněkud odlišné od těch z knihy; nicméně to neubírá knize na kvalitě, spíše naopak. :)

03.07.2017 4 z 5


Noční směna (20 povídek) Noční směna (20 povídek) Stephen King

Některé povídky super, jiné průměrné a některé celkem nuda. Takže celkově průměr. :)

04.06.2017 3 z 5


Zhubni Zhubni Richard Bachman (p)

Zajímavý příspěvek do Kingovi tvorby.

25.01.2017 3 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Tak už zcela chápu, proč King tuhle knihu udájně nenávidí. Dobré psycho. Víc k tomu asi nemá smysl vypisovat.

13.12.2016 4 z 5


Temná půle Temná půle Stephen King

Podle seznamu Stevenových knih (ne v databázi knih ale na jiném českém serveru), jsem zjistil, že tohle byla moje 42. Kingovka (ne všechny je mám uvedené v přečtených knihách tady na databázi), kterou jsem dosud přečetl. I tak jich tam ještě zbývá spoustu, tedy nějakých 36, abych byl konkrétní. A kdo ví, jestli je ten seznam kompletní, ale na tom snad ani nesejde. V porovnání s těmi ostatními 41 knihami teď přemýšlím, jak ohodnotit Temnou půli. Pravděpodobně se jedná o nejkrvavější dílo mezi těmi 42 knihami. Je fakt, že se možná v těch dalších 36 objeví něco, co tuhle knihu předčí - to ukáže čas. :) Tak barvité vylíčení všech krvavých scén bych snad čekal spíše u Cliva Barkera než u psychologického Kinga. Je myslím ale dobrou vizitkou pro autora, když si už si myslíte, že ho po těch více něž 40 knihách velice dobře znáte a myslíte si, že víte, co můžete očekávat a on vás velmi brutálním způsobem vyvede z omylu.
Klobouk dolů mistře. Váš souboj s Richardem Bachmanem byl vskutku impozantní. Pro ty, co nechápou, Richard Bachman je Kingův bývalý pseudonym a tohle dílo mi přišlo jako metaforický popis procesu zbavování se nutnosti psát knihy pod tímto pseudonymem.
No nic jdu se poohlížet po té 43. :-D

21.10.2016 4 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Originální způsob vyprávění. V této knize navíc perfektně vyniká krása naší mateřštiny. Nádhera. Jen ten konec mi přišel dost rychlý a nejasný. Skoro jakoby ani sám autor nevěděl, jak to zakončit (možná nejsem daleko od pravdy :)) Jen mi přijde, že Krakatit byl ještě o něco lepší :)

09.10.2016 4 z 5


Doctor Who: 11 doktorů, 11 příběhů Doctor Who: 11 doktorů, 11 příběhů * antologie

Pro fanoušky seriálu Doctor Who je to příjemné zpestření. Jakožto fanoušek dávám tedy 4 hvězdy, jako nefanoušek nedokážu ohodnotit. Příběhy jsou opravdu různorodé a nenarazil jsem na vyloženě slabý kousek.

11.09.2016 4 z 5


Dolanův cadillac Dolanův cadillac Stephen King

Velmi stručně. Tři hvězdičky za to, že má i mnohem lepší povídkové sbírky (Všechno je definitivní, Srdce v Atlantidě apod.). To ale neznamená, že by nestálo za to tuhle knihu číst. Obsahuje lepší i slabší kousky.

11.09.2016 3 z 5


Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Přišlo mi to kvalitativně lepší než první díl. Jedním z důvodů je i to, že se autoři poněkud více zaměřili na Joonu Linu a dali mu v knize více prostoru pro jeho detektivní práci, na rozdíl od hypnotizéra, kde se více věnovali Eriku Maria Barkovi a jeho rodině.
Pokud tento kvalitativní posun bude pokračovat i v dalších dílech, tak už teď jsem zvědav na další díly.

21.08.2016 4 z 5


Dolores Claibornová Dolores Claibornová Stephen King

Kniha, která se v každém směru vymyká všemu, co kdy Stephen King napsal. Napadá mě už jen asi jediná další kniha, o které se tohle dá říct; tou není nic jiného, než sesterská kniha tohoto románu: Geraldova Hra. Z knihy je cítit, že se mistr rozhodl trochu experimentovat a znovu se prokázalo, že i kdyby napsal telefonní seznam, tak z toho udělá mistrovské dílo. Z počátku bylo sice trochu obtížné si zvyknout na neotřelý způsob vyprávění, ale jakmile jsem si na něj zvykl, tak byl naopak problém se od knihy odtrhnout. :) Taky možná proto, že jsem se rozhodl tuhle knihu použít do čtenářské výzvy do kategorie: Kniha přečtena za jeden den. Tím ale nechci říct, že bych ji četl na silu, jen abych to za jeden den stihl, ale naopak, že se to četlo samo a celkem to plnění čtenářské výzvy usnadnilo. Nedávám plných 100%, protože si myslím, že má mistr ještě lepší díla a zároveň i proto, že bych se bez některých pasáží (zejména kvůli jejich obsahu) v knize celkem i obešel :-) Chápu, že vše má v příběhu své místo a musí to tam být kvůli autenticky vykreslené atmosféře příběhu, což samozřejmě na jednu stranu oceňuji, ale zároveň si myslím, že se nic nemá přehánět. :-D Ti, kdož tuto knihu četli, nebo se jí rozhodnout v nejbližší době číst, jistě záhy pochopí, které pasáže mám na mysli. :) Každopádně i tak se jedná o kvalitní dílo, které stojí za to si přečíst, i přes ty některé místy až nechutně detailní pasáže.

14.08.2016 4 z 5


Stephen King - Mistr strachu Stephen King - Mistr strachu Lisa Rogak

Souhrn faktů o Stephenu Kingovi od jeho narození po rok vydání této knihy, toť vše. Pro fanoušky Stephena Kinga, kam se řadím i já, má tato kniha co nabídnout viz první věta. Alespoň jsem si utřídil fakta o jeho zajímavé životní cestě. Většinu věcí jsem už věděl (po přečtení jeho autobiografie "O psaní"), něco málo nového jsem se dozvěděl. I tak toho člověka a jeho knihy nepřestávám obdivovat.
Nemá smysl hodnotit procenty. Mělo by to smysl, kdyby se jednalo o příběh, který sama autorka vymyslela. Oceňuji však autorku za to usilí, které musela vynaložit, aby se ke všem informacím dostala a pak je pospojovala do celkem čtivého životopisu. Určitě to byla mravenčí a ne příliš jednoduchá práce. Takže za mě ok, ale hvězdičkama hodnotit nebudu. Hodnotit neautorizovaný životopis je jako hodnotit učebnice dějepisu nebo v tomto případě noviny. Autorovi / autorům nemůžete po dějové stránce vyčítat nic, protože všechno se už stalo a na tom jak se to stalo autor nemá žádný podíl. Po stránce umělecké kreativity můžete hodnotit tak akorát stylistiku textu, ale zase velmi omezeně, jelikož pro tento typ literatury se vyloženě nabízí novinářský styl, ve kterém autorka očividně vyniká (dle anotace na knize). Prostě to napsala jenom tak, jak je zvyklá psát do novin. A jako každý novinář má vyhledávání faktů v popisu práce. Takže asi tak...

26.07.2016


Bůh pouště Bůh pouště Wilbur Smith

Asi bych tomu dal tak 75%, kdyby to tady šlo. Příběh mi přišel zajímavý, napsané to bylo jak je u tohoto autora obvyklé - přibližně každých 50 stránek změna dějové linie a její posunutí k další epizodě. Divím se, že knihu nerozdělil autor do kapitol - tady by to docela šlo udělat. Ale tohle Smith nemá ve zvyku. 75% bych dal hlavně proto, že kniha, na kterou navazuje, tuhle výrazně převyšuje. A taky za to lehké nadpřirozeno, které si mohl Smith trochu odpustit, protože o to méně autenticky to na mě pak působilo.
Po přečtení prvního dílu jsem byl ochoten uvěřit, že se všechno, co v knize popisuje, opravdu kdysi před 3500 lety (nebo kolik to přesně je) stalo. Tady po tomto dílu tyto pocity nemám, takže to pro mě sklouzlo z historické (připouštím, že možná fiktivní, nicméně snadno uvěřitelné) Řeky Bohů I tak trochu do žánru fantasy.
Že by Taita stále pobíhal tady někde mezi námi? :)

26.07.2016 4 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Ale jo proč ne. Bylo to zajímavé, jen mi to na konci knihy přišlo, při zpětném pohledu na celou dějovou linii, možná zbytečně a skoro snad i schválně překombinované. Ale jinak je kniha napsaná velmi kvalitně. Jsem zvědav na další díly.

12.07.2016 4 z 5


Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Tohle nejde ohodnotit asi jinak. Je vidět, že knihu psal člověk, který ví jak psát. Nobelovu cenu za literaturu nezískal Remarque jen tak pro nic za nic.

01.05.2016 5 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

I když detektivky moc nečtu, tak tahle byla celkem chytlavá a k tomu s originálním dějem - alespoň podle mého skromného rozhledu v detektivní literatuře. I když detektivka... Mně to přišlo spíš už jako thriller s dost zamotanými dvěma dějovými liniemi. A těch mám načteno poměrně dost, abych tohle byl schopen posoudit.
Dávám tedy 4/5 a to v podstatě jen za to, že mi navzdory kvalitě celého příběhu moc neseděl spisovatelský styl této knihy. To, že je to celé psané jakoby v přítomnosti a pak má čtenář pocit, že to co čte, se děje právě v tu chvíli, kdy to čte, tak to bych pochopil. Ale když se v přítomnosti popisovaném ději zatoulá sloveso v budoucím tvaru, tak tomu asi nerozumím. No asi by to šlo uchopit po této stránce lépe. Možná to byl záměr autorů, možná chyba překladatelky. Přijde mi, že to působí v samontém textu spíše rušivě a čtenáře to akorát mate. Potkal jsem už hodně jazykových stylů ale tenhle mi zatím seděl nejméně. Jinak i tak je to velice kvalitní kniha.

13.04.2016 4 z 5