jana14 Online jana14 komentáře u knih

☰ menu

Podivná Sally Diamondová Podivná Sally Diamondová Liz Nugent

(SPOILER) No tak nevím. Předchozí knížky autorky - Liz Nuget - mě velmi zaujaly. V oblasti psycholigických či kriminálních thrillerů byly něčím zvláštní, mimořádné, zapamatovatelné....I začátek knihy "Podivná Sally Diamondová" vypadal slibně...Podzději mě ale kniha dost zklamala. Ne, že by byla přímo nudná nebo nezajímavá, ale pro mne trochu předvídatelná. Prostě něco chybělo a něco možná přebývalo. Je zde ten zaručeně hrůzný motiv únosu a věznění mladé ženy, trauma dětí, které takto vyrůstaly atd.... Přesto mě kniha prostě za srdce nechytla. Kromě toho mě přišlo tochu zbytečné, jak se autorka snaží do čistě "oddechové" kriminální literatury vkládat další sociálně společenská ponaučení....Jasně....boj proti netolerantním odpůrcům jinakosti, proti mizogenii, proti rasismu.... To je jistě záslužné, ale v textu mi to připadalo trochu uměle a násilně naroubované. Zažila jsem "totáč" a tak jsem na podobné projevy trochu citlivá....Jinak s knihou mě poněkud usmířil závěr, ten opravdu "korektní" nebyl..... : - )))

12.03.2024 3 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Velmi dobrý horor z Orlických hor z pera naší autorky. Líbí se mi styl psaní, popis prostředí a mentality lidí, využití prvků slovanské mytologie....Budu autorku sledovat. Určitě lepší než řada zahraničních hororových "bestsellerů", které mě v poslední době zklamaly....

31.12.2023 5 z 5


Zvedá se vítr Zvedá se vítr Kateřina Surmanová

Tak nevím. Nápad napsat české "TO" po moravsku (hodonínsku) a zapojit do toho skutečné tragické přírodní katastrofy se mi velmi líbil. Výstižný popis prostředí, místních lidí, party dětí a jejich mentality, moravské koláče :-))) a nářečí. OK. Na rozdíl od předchozí autorčiny knížky "Šepot z lesa" mi v knize něco chybělo, něco přebývalo. Neumím to vyjádřit, ale příběh mě přišel hlavně v druhé polovině takový roztříštěný, chyběl mi jakýsi "tah na branku", který čtenáře jako já úplně pohltí. I když námět zajímavý až tragický, byl román pro mne méně strhující. Špatné to ale nebylo. Autorka umí psát velmi dobře a hodlám ji i nadále sledovat a podporovat.

31.12.2023 4 z 5


Třicátý kilometr Třicátý kilometr Kateřina Dubská

Nová kniha Kateřiny Dubské o křižovatkách života, na kterých se propletou a střetnou osudy pěti lidí , mě zaujala a pobavila. Takoví obyčejně-neobyčejní lidé. Každý má svůj příběh a řeší važné problémy. A každé rozhodnutí přinese často nečekané následky.....Prostě román "ze života" a ty já můžu. Doporučuji

27.12.2023 4 z 5


Bolest Bolest Cruja Šalev

Izraelská spisovatelka CRUJA ŠALEV nám předkládá hluboký příběh o bolesti, zklamání, vášni a nehynoucí lásce. Také o odpovědnosti k těm nejbližším. Děj se odehrává v dnešnín Izraeli, kde život není určitě jednoduchý a bezpečný......DOPORUČUJI.

20.10.2023 5 z 5


Karneval zvířat Karneval zvířat Zuzana Dostálová

(SPOILER) Zuzana Dostálová mě tentokrát překvapila neobyčejným námětem nového románu KARNEVAL ZVÍŘAT.
V tragikomickém vyprávění nahlédneme do zákulisí života špičkových hudebníků Českého symfonického orchestru na zahraničním turné v Německu. Vyprodané koncertní sály a nadšené ovace publika i místního tisku střídají groteskní situace v levných hotelech, kde si hudebníci pokoutně vaří na pokojích, aby ušetřili a mohli zaplatit doma nájem. Nechybí moře levného alkoholu a milostné avantýrky....
Zuzana Dostálolová je profesionální hudebnice a tak se určitě inspirovala vlastními zážitky a zkušenostmi. Hořkosladký příběh mě pobavil, ale bylo mi z té nedůstojné situace finančně nedoceněných českých muzikantu vlastně smutno. A na konci přijde ještě covid.....K ZAMYŠLENÍ.

18.10.2023 4 z 5


Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Kniha mě opravdu pobavila. A líbila se mi i "Foukneš do pěny", která se podle mnohých nepovedle. Autorka mě dokáže stále překvapovat.

15.10.2023 5 z 5


Čtyři ženy a jeden pohřeb Čtyři ženy a jeden pohřeb Narine Abgarian (p)

Další skvělý román od autorky knihy "Tři jablka spadlá z nebe". Opět jsem nadšená. Dramatické příběhy čtyř žen svázané s osudem notorického okouzlujícího milovníka a nevěrného manžela Simona na arménském maloměste určitě stojí za přečtení.

11.10.2023 5 z 5


Cestou špendlíků nebo jehel Cestou špendlíků nebo jehel Zuzana Říhová

Surový, mysteryozní, místy až hororový příběh z pera české autorky Zuzany Říhové . Mladý pár s mentálně postiženým synem se rozhodne zachránit svůj vztah přestěhováním do zapadlé vesnice....Jenže nový život mezi podivnými, drsnými venkovany nevypadá vůbec nadějně. Bylení v rozpadlé chalupě na dně rokle, kde je v noci slyšet hrozivé vytí z lesa, také není žádný ideál...Proč jsou tu všichni vesničané tak posedlí pohádkou o Červené Karkulce? Je snad krvelačný vlk v každém z nás? Pro mne zajímavé, místy až mrazivé a nechutné čtení. Nelituji, DOPORUČUJI. Kniha mě svou atmosférou připomněla islandskou Planinu od S. Bragi a Surový tvar od Lukáše Palána.

02.07.2023


Pojď se mnou Pojď se mnou Ronald Malfi

Zajímavý, trochu jiný kriminální thriller s přidanou hodnotou. Dobře napsané i pocítěné. Odhalení sériového vraha bylo překvapující. Oceňuji i to, že i když je kniha i o velké lásce, neupadá do přeslazené romantiky. Jenom zařazení do žánru "horor" je opravdu mimo. Těch pár paranormálních jevů či vlastně "vizí" nešťastného muže se dá vysvětlit obrovsou touhou znovu uvidět svou zesnulou ženu. Je to na Vás. Za sebe doporučuji a ráda si přečtu i další knihy od autora....

26.06.2023 5 z 5


Vnučka Vnučka Bernhard Schlink

Další kniha od autora mého milovaného Předčítače a Olgy. Opět nezklamala. Na pozadí dějin rozděleného a později opět sjednoceného Německa se odehrává soukromé drama jednoho nešťastného manželství, temné viny , osamělosti i lásky mezi dědečkem a vnučkou.....Za mne spokojenost a doporučuji.

23.06.2023 5 z 5


TAM TAM Naďa Pischová

Ráda čtu a podporuji české autory. Kromě toho mi autorčin pseudonym někoho připomíná...Největším lákadlem však byla úžasná historická památka Kuks a sochy barokního mistra Matyáše Brauna, které hrají svou duchovní symbolikou v příběhu významnou roli.... Do sudetské vesnice Kořenov přijíždí mladý pár. Anna chce představit přítele Tomáše své matce, která zde žije s mladším mužem. I sousedské vztahy jsou podivné... Zvláště když se do vesnice vrací potomci odsunutých Sudetských Němců. A možná je tu i starý POKLAD ! Novela není dokonalá, ale s drobnějšími výhradami doporučuji...

05.06.2023 4 z 5


Ohnivé křídlo Ohnivé křídlo JP Koskinen (p)

Finský autor JP Koskinen napsal příběh Američanů s finskými kořeny, kteří v době velké hospodářské krize podlehli komunistické propagandě a dobrovolně se vystěhovali do "ráje dělníků", sovětské Karélie. Námět mě okamžitě zaujal, před časem jsem četla např. Patrioty od S. Krasnikov. Hlavní dějová linka se věnuje malému chlapci, jehož jméno zní Kaarle.... Charles, později Genadij a jeho neuhasitelné touze po létání..... Za sebe určitě DOPORUČUJI. Jedna z mála knih, která mě v poslední době skutečně oslovila a budu se k ní vracet.

02.06.2023 5 z 5


Mezinárodní kuchařka Mezinárodní kuchařka Juliana A. Fialová

Moje babička,narozená za Rakousko-Uherska, byla velmi moderní žena. Ač jistě ovládala českou klasiku, nebála se zkoušet a ochutnávat nové věci. V 70. letech dostala tuto kuchařku a s nadšením se pustila do receptů zahraniční kuchyně. Byla jsem dítě a paradoxně dnes nevzpomínám tolik na ty české buchty, lívance a svíčkovou, ale třeba na kuře Tamara, jehněčí korma a mnoho dalších, tehdy tak exotických a neobyčejných jídel...

01.06.2023 5 z 5


Raci v hlavě Raci v hlavě Rudolf Král

Nejen díky krásné obálce jsem sáhla po další knize z edice TVÁŘ (Vyšehrad), která mě seznámila s řadou zajímavých českých autorů. Držím jim palce!...V psychologickém románu s jemnými prvky magického realismu se zajímavě prolínají dva příběhy. Osud nalezence Mikuláše, který nikdy nepoznal své rodiče a vyrůstá v dětském domově někde v pohraničí divokých devadesátek. V roce 1914 se mladý obr Nestor snží přežít v zákopech světové války na zakarpatské Ukrajině, aby mohl znovu obejmout své blízké....Autor píše opravdu dobře. Lehce mě vtáhl do děje a na konci mi bylo líto, že musím hrdiny opustit. Kniha je místy temná i dojemná. Má ale své poselství a hlavně dává naději. Doporučuji

19.05.2023 5 z 5


Snoubenky smrti Snoubenky smrti Jean Christophe Grangé

Přiznám se, že autorův kdysi ikonický thriller PURPUROVÉ ŘEKY vč. filmového a TV zpracování mě před lety úplně minul . Námětu autorova nového historického thrilleru - SNOUBENKY SMRTI - jsem ovšem neodolala. Sériové vraždy manželek nejvyšších nacistických pohlavárů v předválečném Berlíně, nesourodá trojice vyšetřovatelů, skvěle popsaná atmosféra nástupu bestiální krutosti a nelidskosti jako normy ...Kniha a hlavně autorův neopakovatelný styl mě tak zaujaly, že jsem si následně doplnila již zmíněné ikonické PURPUROVÉ ŘEKY + Poslední lov. Určitě se podívám i po daloších knihách.... DOPORUČUJI.

17.05.2023 4 z 5


Stará škola Stará škola Petr K. Procházka

Fantasy nevyhledávám, ale tuto knihu bych spíš nazvala mysteriozní s prvky slovanského bájesloví a hororu. A hlavně je to velká pocta Karlu Jaromíru Erbenovi. Při čtení jsem si vytáhla Kytici a vracela se k oblíbeným baladám... Pokud se chcete na slavného básníka a jeho dílo podívat trochu jinak, zažít kus dobrodružství a bojovat po boku dobra se zlem, doporučuji.

15.05.2023 4 z 5


Kolem Jakuba Kolem Jakuba Michal Vrba

Ač povídky dnes již nevyhledávám, tak nádherné obálce, recenzím a slibu, že se vše bude odehrávat okolo rybníku Jakub jsem neodolala. Dobře mi z těch povídek po těle i na duši nebylo. Snad nejvíce mě zasáhla povídka první z třicetileté války. Dějiny bohužel obyčejné lidi ani děti nešetří....DOPORUČUJI.

11.04.2023 5 z 5


Svědectví modrých koní Svědectví modrých koní Sophie Hardach

(SPOILER) " Život ve stínu Berlínské zdi"
Rodina východoněmeckých intelektuálů se rozhodne pro emigraci. Strašlivá komunistická tajná služba STASI jim ovšem nastražila past...Smrt, vězení, mučení, odebraní dítětě....totálně zničené životy...Jednoho dne Berlínská zeď padla a mladá žena se vrací, aby ve svazcích STASI odhalila pravdu, osobu udavače a našla svého "ukradeného" bratříčka. Podaří se jí to?
Velmi silné téma o obětech komunismu, tentokrát od našich sousedů z NDR -Východního Německa , země Trabantů.... Jako pamětnici mi připadá, že tam měli ten komunismus ještě težší než u nás. Naše STB byla možná slabší odvar strašlivé STASI, čímž nic nesnižuji. V každém případě DOPORUČUJI.

11.04.2023 4 z 5


Dědictví Dědictví Miguel Bonnefoy

Vidím, že nejsem sama, kdo nevěřil, že na necelých 150 stranách je možné napsat kvalitní, plnokrevnou rodinnou ságu. Téměř sto let, čtyři generace, dvě světové války a nástup vojenské diktatury v Chile....Sympatickému latino-francouzskému spisovateli Miguelovi Bonnefoy se to podařilo. A ten magický realismus tam prostě patří. Doporučuji.

28.03.2023 5 z 5