TAM

TAM https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476492/bmid_tam-uGQ-476492.jpeg 4 25 8

Historická fikce s psychologickými prvky a detektivní zápletkou. V několika dějových vrstvách propojuje různorodé postavy svérázných charakterů a osudů a vyústí překvapivým rozuzlením. Anna a Tomáš přijíždějí do sudetské vesnice Kořenov, aby navštívili Anninu matku. Anna ví, že první setkání podivínského Tomáše s její svéráznou matkou nebude jednoduché. To však ještě netuší, že je čekají i další dobrodružství. V místní hospodě se totiž ve stejnou dobu objeví potomek německé rodiny vystěhované po válce, Heinz. Jeho přítomnost způsobí napětí a nečekané otevření jedné stále nezodpovězené otázky. Anna s Tomášem začnou rozplétat zapomenutý příběh rodiny z konce války a díky tomu se dostávají stále blíže k vlastním příběhům, které až dosud trochu cíleně opomíjeli. Hledají odpovědi, a přitom nalézají stále jen další otázky. Jak dopadne příběh odehrávající se nedaleko barokní památky Kuks, který v něm společně se sochami Matyáše Bernarda Brauna a jejich symbolikou hraje velkou roli?... celý text

Přidat komentář

jana14
05.06.2023 4 z 5

Ráda čtu a podporuji české autory. Kromě toho mi autorčin pseudonym někoho připomíná...Největším lákadlem však byla úžasná historická památka Kuks a sochy barokního mistra Matyáše Brauna, které hrají svou duchovní symbolikou v příběhu významnou roli.... Do sudetské vesnice Kořenov přijíždí mladý pár. Anna chce představit přítele Tomáše své matce, která zde žije s mladším mužem. I sousedské vztahy jsou podivné... Zvláště když se do vesnice vrací potomci odsunutých Sudetských Němců. A možná je tu i starý POKLAD ! Novela není dokonalá, ale s drobnějšími výhradami doporučuji...

iveta3689
10.07.2022 4 z 5

Dobře napsané, bavilo mě to. Je to možná lehce předvídatelné, ale nevadilo mi to. Délka příběhu je adekvátní, autorka sem necpala žádnou zbytečnoi vatu, takže to příjemně ubíhalo.


beruzzka
15.05.2022 4 z 5

Knihu jsem objevila nahodou a jsem za ni rada. Neni to zanr, ktery bezne ctu ale jsem si jista, ze si ji budu dlouho pamatovat. Prostredi zamku Kuks je mi blizke a dobre ho znam. Kdo sochy cnosti a neresti nezna neuzije si asi pribeh tolik.
Kazdopadne myslenka knihy moc zajimava, postavy bezva, vystavet takovy pribeh na 140 stran je vykon, ale priznam, do cteni jsem se nutila, nenadchlo me to. Nejvic ctive byly posledni stranky a zaver byl moc hezky

cori
09.05.2022 3 z 5

Ústřední zamilovaná dvojice přijíždí do vesničky u Kuksu, aby se mladík seznámil s matkou své dívky. Sám trpí halucinacemi a traumatem z dětství stráveného v dětském domově. Anna zase nemůže matce zapomenout její rozevlátost a absenci přísnosti ve výchově. Náhodou se dozvědí o zmizelém rodinném pokladu poslední dědičky rodu Šporků, který zmizel v roce 1945 po její údajné sebevraždě, a začnou po něm pátrat. Děj je celkem napínavý, ale vše se nakonec vyřeší ve vesnickém kruhu při pokecu v hospodě. Autorka si existenci nemanželské hraběnky Kateřiny Šporkové vymyslela i jejího otce královéhradeckého biskupa (časově by to vycházelo na biskupa Mořice Píchu).

Knižní střípky
12.03.2022 4 z 5

Anna s Tomášem byli na začátku knihy poněkud nesourodou dvojicí, každý si v sobě nesl své problémy, které se ale v průběhu příběhu vykrystalizovaly a na konci měli oba dva jasno a začali se dívat na svět jinak. Bylo to magické, tajemné, kromě historického zatížení se zde řešila i spousta dalších otázek - vztahy v rodině, adopce, náhradní mateřství, ale rozhodně to nebylo žádné páté přes deváté, vše zde mělo svůj prostor a hezky zapadlo do tématu.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

zarybnickylukas
09.02.2022 4 z 5

Knížka čtivá, hezky napsaná. Příběh napínavý, přehledně podaný, bez krkolomných zvratů. Nejedna myšlenka mě donutila k zamyšlení. Snad jediné, co bych drobně vytkl, že bych v některých pasážích knihy uvítal kratší a svižnější dialogy.

Za mě knížku určitě doporučuju:)

lawbreaker
03.01.2022 5 z 5

Vynikající. Výborně napsaná novela. Skrze zdánlivě jednoduchý příběh s detektivní zápletkou vede kniha k hlubšímu zamyšlení, završenému překvapivým závěrem.
Má několik zajímavých dějových linek, které se vzájemně proplétají a doplňují.
Příběh rodiny Sudetských Němců; vztahy v rodině; náhradní mateřství, příběh hraběnky Šporkové.

eva3992
27.12.2021 4 z 5

Příběh dvou mladých lidí – Anny a Tomáše. Ocitnou se v malé sudetské vesnici Kořenov. V místní hospůdce si vyslechnou zajímavý příběh, který se rozhodnou víc prozkoumat a zjistit, kde je pravda. Díky pátrání po cizích životech, toho zjistí spoustu i o těch svých.

Tento krátký příběh si mě získal hned na začátku a já ho přečetla v podstatě jedním dechem. Během prvních stran se seznámíme s postavami a pak se tu rozjede až detektivní pátrání, při kterém jsem byla napnutá a tajemství, které chtěli vyřešit, udržovalo mou pozornost.

Kromě pátrání v minulosti se tu řeší i to, jak si má člověk najít své místo, a hlavně rodinné vztahy, rodičovství, mateřství. Navíc nás kniha seznámí s historií Sudet a donutí nás zamyslet se, co lidé v těchto částech naší země museli prožívat.

Mám ráda příběhy, které se odehrávají během pár dnů. Tento se stane během jednoho víkendu, a i díky tomu to má kniha spád a neustále se tu něco děje.

Autorka nás sebou vezme na Kuks, kde se mimo jiné seznámíme i se sochami Matyáše Brauna. Kuks mám nedaleko, ale nikdy jsem tam nebyla. Při čtení jsem měla potřebu se tam vypravit podívat, je mi tedy jasné, jakým směrem bude jeden z našich příštích výletů.

Je to malá knížečka, která toho v sobě ukrývá poměrně hodně. Konec knihy nás rozhodně donutí k zamyšlení a bude ve mně ještě chvíli rezonovat.