Snoubenky smrti

Snoubenky smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498945/bmid_snoubenky-smrti-ig2-498945.jpg 4 165 73

Temná detektivka z předvečera druhé světové války od autora bestselleru Purpurové řeky Krásné a bezstarostné. Takové jsou manželky nacistických pohlavárů známé jako Nevěsty. Zatímco v Evropě to vře, tyto dámy se nerušeně scházejí v berlínském hotelu Adlon na sklenku šampaňského. Brzy však i ony na vlastní kůži okusí, jak se prohrává boj o vlastní život. Do vyšetřování série brutálních vražd se pouštějí tři lidé: neortodoxní psychoanalytik, bohatá dědička a nemilosrdný gestapák. Co když se ale pachatel skrývá jinde, než si všichni myslí? Snoubenky smrti, to jsou dámy "z rajchu", krásné a bezstarostné, které se každé odpoledne scházejí v berlínském hotelu Adlon, aby si popovídaly a popily šampaňské, zatímco Evropa je v předvečer druhé světové války na pokraji zhroucení. Jsou to ale také oběti tajemného vraha, který je postupně překvapuje na březích Sprévy či u berlínských jezer. Po jeho řádění z nich zbydou jen zohavené mrtvoly... V rozžhaveném Berlíně, který se chvěje doslova jako kráter sopky, se do vyšetřování pouštějí tři jedinečné bytosti. Simon Kraus, nadaný psychoanalytik, gigolo a tak trochu vyděrač. Franz Beewen, brutální a nemilosrdný gestapák, a Mina von Hassel, bohatá dědička a psychiatrička. Vydávají se po stopách netvora a postupně odhalují otřesnou pravdu. Zlo totiž není vždy tam, kde ho očekáváte...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Les Promises , 2021


více info...

Přidat komentář

eDex
včera 5 z 5

Grangé je fenomen a muj velmi oblibeny autor. Necham se kdykoliv unaset jeho neopakovatelnym vypravenim, at je to cokoliv, dokonce i v hisorickych kulisach, coz jinak nevyhledavam.
A autor nezklamal. Naopak.
Dalsi skvely pribeh s francouzskou finesse a sarmem, jako pridana hodnota.
Dokonale remeslne zpracovany.
Atmosfera jako kulisy i bonus.
Merci beaucoup, Monsieur Grangé.

IvikaS
04.03.2024 5 z 5

Velmi originální, jen ten konec byl takový splácaný. Vázala jsem mezi 4 nebo 5 nakonec kvůli prostředí a době ve které se kniha odehrává dávám 5, a určitě si od autora ještě něco přečtu.


broskev28
20.01.2024

Snoubenky smrti jsou pro mě první knihou tohoto autora a já jsem velmi příjemně překvapená. Při četbě jsem téměř zapomínala, že čtu detektivku a vůbec mi nevadilo, že vytipovaní pachatelé se postupně měnili – koneckonců v mnoha amerických sériích (namátkou Klec nebo Šifra) se běžně děje totéž, a to jsou tamní vyšetřovatelé profesionálové!
Mnohem více než vražedná linka – a než opravdu zvláštní trio vyšetřovatelů! - mě zaujal popis Berlína a Německa obecně. I já mám přečtenou sérii V. Kutschera z předválečného Berlína, ale teprve při čtení téhle knihy jsem pochopila a procítila, proč nacisté vlastně nenarazili na žádný významnější odpor: ta všudypřítomná brutalita, pohrdání lidským životem, absence třebas jen zdání práva. Skrze Franze Beewena tak nějak vidíme pod povrch věcí a jeho prostřednictvím se dozvídáme o tom, co asi nebývalo v novinách.
A ta všudypřítomná propaganda, podchycení všech věkových skupin obyvatelstva – řeklo by se až obdivuhodný výkon, uvážíme-li, že v té době neexistovala televize a ani rádio nepatřilo k běžné výbavě každé domácnosti. Neméně skvělé mi ale připadají i útržkovité zmínky o první válce a o jejích důsledcích pro Německo. Nikdy mě třeba nenapadlo, jak zákopová válka mohla ovlivnit zranění vojáků v ní bojujících, a to nemluvím o té šílené každoroční přehlídce válečných veteránů pod záštitou NSKOV . . .
Nevím, nakolik je autor znalec historie, ale i kdyby se mýlil, sugestivnost jeho popisů, která mi občas doslova brala dech, asi nebude až tak daleko od reality. Jisté nelogičnosti, kterých jsem si vědoma i já jako laik – třeba iluze o odběru krve notorické alkoholičky po (několika)denní abstinenci nebo bezproblémové procestování válečného Polska – mu mileráda odpouštím, protože výsledný dojem je fascinující.

„Už několik let byla demografická situace v Říši drastická. Mělo se rodit co nejvíc dětí, což byla královská cesta k invazi do Evropy a k zajištění moci. Jinak řečeno, potrat byl v Berlíně v roce 1939 stejně dobrý nápad jako konvertovat k judaismu.“

Janadvorackova
01.01.2024 4 z 5

Překvapivě čtivý krimi příběh z prostředí náckovského Německa. Tři jeho hrdinové se také "povedli." Nacista, který se neštítí ničeho, hraběnka-psychiatrička, trochu chlastá, ale jinak hodná holka... a další psychiatr - vyděrač, který svou kariéru udržuje - na tu dobu odvážným způsobem.

Po vraždách manželek několika prominentů se tihle tři sejdou při vyšetřování. No a je před nimi dost práce, pár mrtvol a moře času. Nesmíme zapomenout na nacistickou fascinaci všelijakou mystikou. Ta k případu patří.

Někomu se prostředí může zdát kontroverzní, nebo zcela nepřijatelné. Já ho přijala a příběh měl proto zajímavou příchuť.

Astonius
16.12.2023 2 z 5

(SPOILER) Jediné zajímavé na knize pro mne bylo prostředí a doba, kdy se děj odehrává, to tvořilo velmi zajímavou atmosféru a přinášelo zamyšlení o tom, jak se vlastně žilo v předválečném a posléze válečném Německu, jaký vlastně byl život civilistů a v tomto případě smetánky. Tím ale pozitiva knihy pro mne končí. Dále následují negativa v podobě příliš natahované délky a absurdní kriminální zápletky. Autor také jako by nevěděl, kdy má skončit, takže zkoušel těch konců vymyslet hned několik, jeden víc šokující než druhý, až si nakonec asi řekl, že tam nechá všechny... Aby nebylo málo popisů různých zvěrstev, zařadil navrch ještě výjevy z koncentráku a ty tam byly dle mého názoru vyloženě na sílu - hlavně ten velmi nepravděpodobný úplný závěr. Poslouchala jsem v audio verzi a myslím, že kdybych měla jen číst, odložila bych to...

FilipHaring
05.11.2023

Prišlo mi to veľmi prekombinované, určite by pomohlo zjednodušenie s počtom falošných vrahov. Dejovo kruté s tým okolné zverstvá sa skutočne stali. Koniec bola skôr taký dovetok, nadstavba.

snimcibdim
04.11.2023 5 z 5

Pozoruhodná záležitost hlavně kvůli prostředí v němž se odehrává a díky nevšedním antihrdinům, kteří jsou všichni tři v podstatě odsouzeníhodní, přesto je autor dokázal vykreslit tak, že mě nesmírně zajímali. Nevěřila bych, že budu někdy držet palce primitivnímu esesákovi. Ale stalo se.
Temná záležitost odehrávající se v temné době a špikovaná hrůznými detaily. Ale tentokrát mi to nezavánělo pouze prvoplánovým sadismem jako je tomu v jiných současných trillerech. Celá ta optika zla, kdy je velmi relativní, kdo kdy je viník a kdo oběť a kde sem tam zaúřaduje rychlá "karma", je zde pečlivě propracovaná. Člověk tak snadno přistoupil i na nějakou tu nelogičnost.
Zlá doba plodí zlé lidi.
I v těch zlých se ale může najít síla nebo potřeba nebýt jen kolečko v zlém soukolí, ale jít si svou vlastní cestou, ne snad přímo kvůli idealistickému prozření, ale protože i pokažená bytost může mít svůj názor a může chtít si za ním stát.

knihomolka525
22.09.2023 2 z 5

Na knihu jsem byla dosti natěšená ,ale velké zklamání.Pár prvních stránek se ještě dalo ale pak se děj vlekl až nudně,nezáživně.Děj byl veden spoustou dialogů.Pomalu 600 stran už bylo až nad míru mnoho.Možná záleží na překladu?

markej
18.09.2023 4 z 5

Berlín, přelom srpna a září roku 1939.

Franz Beewen, gestapák, cynik, který se nebojí zabít;
Minna von Hassel, psychiatrička, těžká alkoholička, jejíž strýc patří k předním podporovatelům nacismu;
Simon Kraus, psychiatr, bezskrupulózní vyděrač, muž, který trpí pocity méněcennosti kvůli své malé výšce.

To je trojice podivných vyšetřovatelů, které shoda náhod svede dohromady, aby našli vraha několika prominentních žen vysoko postavených nacistů.

Román, který má přes 600 stran, vás drží stále v napětí a moc vás nenechá vydechnout. Zavede vás do nejrůznějších prostředí, kupříkladu do lesbického či homosexuálního baru s kabaretem, do ústavu pro duševně choré, na ústředí gestapa, do dílny umělkyně, která vyrábí masky na obličeje pro znetvořené vojáky z první světové války, do židovského ghetta, na kliniku, v níž se rozbíhá program Lebensborn, do cikánských ležení, do koncentračních táborů.

V příběhu se kromě netypické ústřední trojice objevují všemožně zvláštní lidi se svými podivnými zvyklostmi, úchylkami či přesvědčeními, čili vzniká pestrá mozaika, která vám částečně bude vyrážet dech, leckdy budete možná i znechuceni brutálními popisy událostí, kterých sice není úplně mnoho, o to horší ovšem je, že víte, že se skutečně děly.

Nakonec jsem se rozhodla ohodnotit čtyřmi hvězdami, protože odhalení vraha sice pro mě osobně přineslo kýžený wow efekt, úplný závěr knihy ovšem ne, tam jsem čekala ještě něco dalšího, co by mi vyrazilo dech, což se nestalo. Chování trojice na samém konci sice příběhu dodává určitou naději, ale zdálo se mi tak trochu naivní, to mě taky příliš neuspokojilo.

Naopak kvituji vykreslení neotřelých hlavních postav, tohle tedy klaďasové rozhodně nebyli, líbilo se mi i spletení příběhu, těch 600 stran jsem opravdu přečetla s chutí snad za tři dny. Suma sumárum jsem velmi spokojená a už jsem zapátrala po dalších autorových knihách. Pořídím si nejspíš Purpurové řeky.

Hodnocení: 4* z 5*

pydla
10.09.2023 4 z 5

Nechtěl jsem Snoubenky smrti srovnávat s Purpurovou řekou, ale nedá se to, protože sám autor se vrátil do podobných vod. Leč kdyby zůstal věrný době a tématu, tak by Snoubenky měly zcela jiný nádech, jenže tuto knihu zasadil přímo do druhé světové války a ta příběhu uškodila. Zbytečně překombinované, některé reálie zbytečné, pak prudký zvrat a konec sice velmi zajímavý a překvapivý, ale za mě, nedopracovaný. Autor psát umí, i přesto všechno je kniha čtivá, napínavá a drží vás na stránkách.
Purpurové řeky však, jak už bylo zmíněno jinými, jsou lepší.

jaroiva
07.09.2023 3 z 5

Vlastně mě to moc nebavilo, až ke konci, kdy se vyjasnilo, kdo je pachatel, a začalo to dávat smysl, mi to přišlo už lepší. Ale to bylo pro mě málo na tu celkovou délku knihy.

85098211
15.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Ve svém hodnocení se tentokrát připojuji k mému oblíbenému uživateli Česneksmedem, protože i já jsem byla touto knihou dost zklamaná. Přestože jsem se na ni opravdu těšila... Poslouchala jsem ji jako audio v němčině a navzdory tomu, že bylo výborně načtené, můj dojem z knihy to nezlepšilo. Celý příběh je hodně zdlouhavý a všechny postavy do jedné nesympatické.
Thriller se odehrává ve velmi temné době, konkrétně v Berlíně kolem roku 1939. Manželky nacistických pohlavárů se setkávají v hotelu Adlon a popíjí tam šampaňské. Psychoanalytik Simon Kraus se s těmito ženami opravdu nemazlí. Protože je svádí a posléze také vydírá. Když je tedy jedna z nich nalezena brutálně zavražděná, stopa vede až do nejvyšších nacistických kruhů. Simon Kraus, alkoholička Minna von Hassel a esesák Franz Beween se snaží vypátrat pachatele, aby se sami nestali podezřelými a nedostali se do hledáčku gestapa...
Samozřejmě se toho stane mnohem víc, ale přesto mě minimálně půlka knihy docela nudila. Kromě toho je černobílé vykreslení protagonistů tak, jak se ho ujal autor, nejen nesympatické, ale také naprosto nevěrohodné. Víc se tentokrát rozepisovat nebudu, knihu hodnotím třemi hvězdičkami a určitě se k ní už nikdy vracet nebudu.

berila
30.06.2023 3 z 5

Co tady říci, pro mě šíleně zdlouhavé a nějak mě to nebralo. Prostě "Purpurové řeky" byly jen jedny.

MíšaS.
30.06.2023 3 z 5

Přišlo mi, že autor, po vzoru pejska s kočičkou, splácal vše možné dohromady a snažil se upéct dort, který ovšem docela připálil.
Námět je zajímavý, ale zabalený ve spoustě informací, které mi ubíraly sílu číst a soustředit se na příběh.

Česneksmedem
26.06.2023 3 z 5

Přiznávám, že tenhle špalek jsem si úplně nevychutnal a podruhé už bych ho rozhodně nečetl. Námět celkem zajímavý. Vyšetřující trojka, to byla fakt super sestava. Přesto chápu, že někteří jsou knihou nadšení.

Kerberos
17.05.2023 5 z 5

Grangé je můj oblíbený autor,četla jsem skoro všechny jeho knihy .Tato se odehrává v nacistickém Německu v privilegovaných vrstvách.Brutální vraždy krásných žen mají zůstat utajeny.Vyšetřováním je pověřen Franz Beewen,který vyhledá pomoc u psychoanalytika Simona a psychiatričky Miny.Pachatel velmi překvapivý .Doufám,že bude podle knihy natočen film.

jana14
17.05.2023 4 z 5

Přiznám se, že autorův kdysi ikonický thriller PURPUROVÉ ŘEKY vč. filmového a TV zpracování mě před lety úplně minul . Námětu autorova nového historického thrilleru - SNOUBENKY SMRTI - jsem ovšem neodolala. Sériové vraždy manželek nejvyšších nacistických pohlavárů v předválečném Berlíně, nesourodá trojice vyšetřovatelů, skvěle popsaná atmosféra nástupu bestiální krutosti a nelidskosti jako normy ...Kniha a hlavně autorův neopakovatelný styl mě tak zaujaly, že jsem si následně doplnila již zmíněné ikonické PURPUROVÉ ŘEKY + Poslední lov. Určitě se podívám i po daloších knihách.... DOPORUČUJI.

intelektuálka
04.05.2023 4 z 5

Zde se autor vrátil do období nacismu- a předkládá příběh, který je značně noir....

Dvě strany mince - blahobyt na jedné straně - a na druhé utrpení ....

Zábavná je zde různorodá trojice, která jde po stopách - až dochází k teorii božského Olympu - a božství ....

Jak se pozná ideální árijec ?
Snadno, je blonďatý jako Hitler, vysoký jako Goebbels a štíhlý jako Goring ....

Kniha rozhodně stojí za přečtení .... ale je o temných stránkách lidské duše....

Jiparis
24.04.2023 4 z 5

Tak tohle bylo 600 stránek hrůzy. Sebemrskačsky jsem dočetla, i když některé pasáže jsem úmyslně přeskočila, protože mi bylo fyzicky špatně. Tohle nebyla detektivka, ale beletristicky zpracované hrůzy, ke kterým za fašistů docházelo. A nejhorší byl pocit, že toto znovu dělají Rusáci na Ukrajině. Jsme opravdu tak nepoučitelní?

Mihal27
11.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Táto kniha bola neskutočne skvelá. Musím ju len vychváliť, pre mňa táto kniha mala všetko čo si predstavujem. Skvelá téma, skvelý príbeh a postavy ktoré sa vyvíjali a to stupňovanie deja. 2 svetová vojna je proste moje. Viem opakujem sa. Spojenie detektivky a 2 svetová vojny bol majstrovský kúsok. Autor sa vyhral s príbehom s postavami aj zápletkami. Koniec ma trochu prekvapil. Franz- drsný gestapák ktorý nepozná nič iné len rozdávnie rán a nakoniec sa čo s neho stalo? Úplne niečo iné.
Mina- dobrosrdečná, odvážna a krásna aristokratka žijúca v Berlíne.
Simon- no ten bol pre mňa tochu čudný. Využival nacistické paničky pre svoju rozkoš. To sa vačšinou nevypláca a nevyplatilo sa to ani jemu ale inak celkom sympaťák.

"Buď dnes večer, nebo nikdy, musíš mi říct jedinou věc: jestli mě miluješ..."