Jadavin Jadavin komentáře u knih

☰ menu

V pasti V pasti Josh Malerman

Seabeast v komentáři níže přesně vyjádřil můj názor na knihu.

21.10.2020 2 z 5


Vyšší spravedlnost Vyšší spravedlnost Hans Rosenfeldt (p)

Pozor, může obsahovat spoiler!: Kdo alespoň něco málo ví o injekční aplikaci, anestezii a také o inseminaci, tak zrovna tento díl pro něj ztrácí kouzlo, protože modus operandi vraha by byl velmi velmi těžko proveditelný. Musel jsem přivřít obě oči, ale jinak vše ostatní super - čtivé, napínavé a s brilantním závěrem.

07.02.2020 4 z 5


Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Vynikající.

19.03.2019 5 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Zklamání. Zajímavý námět, to je vše, ale jinak bída, bída, bída. Těžko uvěřitelné a ne příliš čtivé.
Všemohoucí a vševědoucí pachatel čelí skupině detektivů, kteří se chovají jako parta pubertálních pitomců a navíc projevují ve svém konání značný amatérismus. Proč si proboha, téměř vždy když jde do tuhého, každý policista zapomene vzít zbraň? Když už ubytují potenciální oběť na velvyslanectví, tak proč ho dávají do místnosti, která má okna do ulice a zvenčí je vidět dovnitř? Proč by tento člověk hned páchal sebevraždu, když mu dole parta demonstrantů připomene nějaký jeho mindrák, který je nota bene také těžko uvěřitelný? Co dělal Finlay, že neuhlídal tohoto sebevraha, který si v klidu otevřel okno a vylezl na parapet? I když měl vrah k dispozici laptop zavražděného detektiva, znamená to snad, že má automaticky neomezený přístup do policejní databáze? A i kdyby, opravdu by policisté ukládali do databáze nebo posílali e-mailem přísně tajnou adresu, na které ukrývají potenciální oběť? Jak se vrahovi podařilo nepozorovaně propašovat kyselinu do hrudního pásu pro Garlanda? Jak se postarší paní obhájkyni povedlo přemoci a zavraždit pouze pomocí struny a holých rukou dospělého chlapa?
Ne, ne, ne, tohle bylo na mě moc. V tomhle románu nedávalo smysl téměř nic. Když k tomu připočteme ještě těch asi tak 10 nebo spíše 15 nevysvětlených dokonalých vražd, tak tuhle knihu řadím téměř mezi odpad.

22.02.2019 1 z 5


Poslední zkouška Poslední zkouška Hans Rosenfeldt (p)

Další skvělý díl skvělé série. Ale (bacha SPOILER) měl jsem trochu problém uvěřit, jak se zachovalo to chytřejší dvojče, když vrah zatáhl její sestru do dodávky. Měla u sebe mobil, takže měla ještě dobré šance na záchranu nejenom sebe, ale i své sestry. Když se ale zachovala, jak se zachovala, tak šance obou z nich klesly na nulu. Ale jinak celkově velmi čtivá a napínavá detektivka.

21.02.2018 4 z 5


Ostrov krásy Ostrov krásy Mirko Pašek

Moje první kniha od Mirko Paška. Moc jsem od ní neočekával, ale možná i právě proto mě velice příjemně překvapila.

04.07.2017 4 z 5


Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Překvapivě velice zdařilé pokračování původního Milénia.

27.04.2017 5 z 5


Hlasy a hvězdy Hlasy a hvězdy Vilma Kadlečková

Celá série je skutečně skvělá a srovnání s Dunou nebo Nadací je zcela na místě, avšak zrovna Hlasy a hvězdy mně přišly ve srovnání s předchozími díly maličko slabší, ale jinak pořád výborné.

09.12.2016 5 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Velice čtivé, propracované, a ---SPOILER--- dopadne to dobře, takže taková krásná kvalitní pohádka pro dospělé, přičemž je velice svůdné věřit tomu, že by se snad někdy někde na světě MOHLO něco podobného skutečně udát. Mám rád pohádky o tom, jak vítězí dobro na zlem. Ale zdaleka nikoli pouze z tohoto důvodu dávám maximální hodnocení.

02.02.2016 5 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Nejdřív film a až potom kniha obecně nepovažuji za šťastně zvolené pořadí, avšak v tomto případě to možná bylo naopak přínosné, protože při četbě mě známé skutečnosti děje naopak motivovaly k tomu, abych se vcelku s lehkostí dostal přes méně záživné pasáže, které zde popisují jiní čtenáři. Byl to pro mě jakýsi klid před bouří, přičemž jsem měl jistotu, že bouře skutečně přijde. A přišla. Celkově velice čtivá detektivka s dobře propracovaným dějem. Moc se mi to líbilo.

02.02.2016 5 z 5


Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

První díl série chytne čtenáře už od samého počátku. Velice čtivé, chytře napsané, propracované a hlavně uvěřitelné - tedy co se týká postav samotných a jejich jednání. 30 let čtu sci-fi literaturu, ale ságu Mycelium řadím k opravdovým šperkům.

12.08.2015 5 z 5


Vidění Vidění Vilma Kadlečková

Jedním slovem: Skvělé. Celá sága mi určitým způsobem připomíná Asimovu Nadaci, jenže je ještě více propracovanější a také hlavně uvěřitelnější. Psychologie postav je velice kvalitně zpracovaná, přitom nenudí, nikdo není zcela "černý" nebo "bílý", často netušíme, jaké kdo má přesně úmysly, abychom se to pak ve vhodném okamžiku dozvěděli, přitom do sebe vše zapadá, žádné nelogické fauly se nekonají. S velkým napětím, ale také obavami, očekávám poslední díl Mycelia, který má vyjít zanedlouho. Tam se rozhodne, jak celá sága vyzní. Poslední díl často zkazí celou sérii buď hloupým, nelogickým nebo žádným (rozuměj otevřeným) koncem. Tak držím pěsti.

12.08.2015 5 z 5


Spolčení hlupců Spolčení hlupců John Kennedy Toole

Název trefný. Hlupec vedle hlupce a uprostřed toho všeho toho blb největší - Ignácius. Tato hlavní myšlenka celé knihy mě však ničím nezaujala. Kdyby šlo pouze o parodii na hlupáky, tak by to mohlo být i vtipné, jenže bohužel s podobnými vzorci chování se lze setkat i v reálném životě, takže jsem při četbě spíše balancoval mezi pocity rozhořčení, soucitu a lítosti vůči jednotlivým postavám. Od humoristického románu bych očekával, že bude plný komických situací a vyvolávat ve čtenáři veselou náladu, avšak tohle dílo působilo spíš smutně. Prostě byl jednou jeden totální sebestředný a prolhaný blb, který byl arogantní na všechny okolo, včetně své matky a ... jinak nic. Pokud se vám toto zdá vtipné, tak sáhněte po téhle knize.

12.08.2015 2 z 5


Ferda cvičí mraveniště Ferda cvičí mraveniště Ondřej Sekora

Jako dítě jsem tohle přečetl třikrát, to hovoří za vše. :-)

12.08.2015 5 z 5


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Trošku zklamání. Námět skvělý, hlavní myšlenka (či sdělení) knihy hodnotná, čtivost nic moc. Hlavně kvůli tomu, jak je hlavní dějová linie předvídatelná. Těžko jsem se prokousával textem, když jsem věděl, jak vše dopadne. Souhlasím s některými komentáři, které zmiňují, že povídka místo románu by tomuto námětu slušela víc. Stejně tak souhlasím s tím, že se nejedná o sci-fi žánr. Avšak filmové či divadelní zpracování by mohlo být zajímavé...

12.08.2015 3 z 5