ivanhoen ivanhoen komentáře u knih

☰ menu

Tahle píseň ti změní život Tahle píseň ti změní život Leila Sales

Tak nějak jsem od knihy očekávala víc než jsem od ní dostala. ... Popravdě mě kniha hlavně chytla až někdy kolem 60. stránky, ne-li déle. Málem jsem to vzdala, že to číst nebudu, ale nerada nechám rozečtené knihy.

Téma mi bylo blízké, protože podobné pocity jsem měla na střední také a vůbec pořád tak nějak mám. Ale samotné zpracování a napsání mi přišlo neučesané, nedotáhnuté a člověk nad tím vším musel při čtení moc přemýšlet, aby si z toho něco vzal a to by podle mě být nemělo. Čtenář by měl číst a myšlenky a představy by k němu měly přijít samy od sebe a ne, aby je horko těžko doloval z textu. I dost dějových linek mi přišlo nedotažených, některé reakce Elisy přinejmenším podivné. Nemluvě tedy o spoustě názvů písniček a kapel, které člověku kolikrát vůbec nic neříkají, když si je nemůže hned přehrát, aby se zorientoval a cítil tu atmosféru hudby. Pokud to tedy není znalec veškeré muziky.
Ale v závěru byl celý příběh dotažen do správného konce. Na můj vkus tedy až moc velký happy end vzhledem k tomu, co vše se stalo, ale zase dal příběh naději všem, kteří se cítí podobně. Což i bylo podle mě posláním knihy.

Poznámka: V dnešní době upírských, kouzelnických apod. ság (proti kterým vůbec nic nemám ;-) ), to je po delší době vcelku normální a reálné čtivé počtení. Až tedy na ten téměř 100 stránkový začátek.

14.08.2014 3 z 5


Lenobiin slib Lenobiin slib Kristin Cast

Lenobii mám v sáze "Školy noci" také velmi ráda. Ji, její povahu i její jednání.
Novela, příběh, krásně vystihuje právě její charakter a jak se stala takovou, jaká je.
Popravdě, ze začátku jsem se do něj nemohla chvíli dostat, ale jinak je příběh poměrně čtivý, ale krátký a dle mého by mohl klidně ještě chvíli pokračovat.

Osobně se mi tyto jednotlivé krátké novely líbí víc než už tak strašně protažená sága "Školy noci". Jedenáct dílů je už fakt až až!

27.07.2014 3 z 5


Máj - Obrazová kniha k filmu Máj - Obrazová kniha k filmu Karel Hynek Mácha

Tato knihu by měl znát a alespoň jednou přečíst každý. Je to prostě základ, stejně jako Pohádky Boženy Němcové, K. J. Erbena nebo též jeho Kytice atd. To prostě jinak nejde.
A když se vám to podaří na jeden zátah, prožijete a uvidíte moc krásný a dojemný příběh.

29.05.2013 4 z 5


Vlčí krev Vlčí krev Michaela Burdová

Kniha se mi zalíbila na první pohled také pro její nádhernou obálku, jak už zmínilo více čtenářů v komentářích. Hodně mě navnadily recenze a ukázka z knihy, a proto jsem si knihu co nejdříve sehnala a vypůjčila.

Musím přiznat, že při četbě jsem si často říkala, zda doporučený věk, 15 let, je správný. Kniha dle mého má to, co by správná temná fantasy kniha měla mít. Obzvlášť, když se jedná předevčím o vkodlaky - živočišné, temné, vražedné postavy fantasy. Ale přece jen z textu na mě dosti čišela ona zmíněná živočišnost, temnost, násilí až moc. Pro zkušeného čtenáře fantasy, který zná podstatu vlkodlaků, elfů, trpaslíků, magie a má za sebou už nějakou tu knihu fantasy, tak je to správně a věk by odpovídal. Ale pokud si někdo vezme tuto knihu do ruky jako svou první knihu fantasy, tak to bych ji neshledávala jako vhodnou volbou.

Ale k samotné knize a příběhu. Jak jsem zmínila, tato kniha fantasy má to, co by tu být mělo. Zároveň i trochu humoru při rozhovorech mezi Neranem a Liadal. Vpletení jednodlivých dějů, přeskakování mezi nimi, je také moc dobré. Možná by se sem tam někdo mohl trochu ztratit, ale spíš záleží na zkušenostech čtenáře než na autorce. Některé zvraty v příběhu jsou docela očekávatelné, ale žádoucí. Jiné i mne docela překvapily. Konec, i když jsem ho trochu tušila, autorka zvolila opravdu bravůrně. To musím uznat. Už i já se těším na další díl.

28.05.2013 4 z 5


Egyptští faraonové Egyptští faraonové Christian-Georges Schwentzel

Tato malá brožurka je dle mého velice dobře a přehledně zpracovaná. Důležité poznatky z kapitoly, která je vždy na jednu dvojstranu, najdete na konci a v přehledné zvýrazněné části. Po stranách nejdete také různé zajímavosti.

17.03.2013 4 z 5


Encyklopedie řecké mytologie Encyklopedie řecké mytologie Guus Houtzager

Pěkně zpracovaná encyklopedie. Jen mi v této knize chybí nějaký stručný přehled bohů - řečtí a římští na nějaké dvoustraně nebo tak.

17.03.2013 4 z 5


Hrútvang Hrútvang Adam Andres (p)

Knihu jsem četla dříve než píši tento komentář a četla se mi velice dobře. Bylo to něco novějšího a hlavně fantasy od českého spisovatale (spisovatelky ;-)), což jsem ani doposud nevěděla, že také umí psát. Vůbec celkově jsem se seznámila s mnoha zajímavostmi, když jsem psala svoji diplomovou práci na fantasy téma, kde jsem právě také tuto knihu měla zahrnutu.

Doporučuji, moc pěkné. Jen pozor na mnoho postav apod., ale to k fantasy patří.

17.03.2013 4 z 5


Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Jak to napsat? ... Staré řecké báje a pověsti jsou pro mě základ. Řecké dějiny a mytologie se mi moc líbí. ;-)

17.03.2013 5 z 5


Twilight sága (box) Twilight sága (box) Stephenie Meyer

Jednotlivé knihy jsem už hodnotila a co se dá hodnotit na tomto kompletu? Leda tak vzhled. :-) Sice jsem všechny díly četla brožované s jinými obálkami, ale i tyto jsou moc pěkné.

16.03.2013 5 z 5


Střípky duší Střípky duší Mary Lindsey

K této knize jsem se dostala úplně náhodou.
Jen ze zvědavosti jsem začala číst a než jsem se nadála, už jsem byla na 3. kapitole a příběh hltala plnými doušky. Příběh Lenzi je v něčem nový, ale v něčem i starý zároveň. Lenzi, Zak a Alden hlavní postavy - milostný trojúhelník, i když nejdůležitější a ústřední dvojici tvoří Lenzi s Aldenem. Jejich emoce a vzájemné pocity jsou velmi dobře vystěžiné a popsané. Láska, ale také dávná zloba a výčitky svědomí, nenávist, pomsta, ale i přání ... v tomto příběhu najdete hodně.

Moc se mi líbí zapracování duchů, a práce pomáhat jim, do příběhu. Je to něco nového. Stejně tak se mi moc líbí oblíbené činnosti Lenzi - origami a hraní na kytaru - obojí mám také moc ráda.

Jak na začátku, tak celou dobu jsem četla s velikým zápalem a od půlky knihy se od knihy jednoduše nešlo odtrhnout. Akce, zvraty a napětí na každé stránce mě opravdu dostaly a kdybych mohla, čtu knihu asi hned teď znova od začátku.

Doufám, že má autorka v plánu pokračování. Velice ráda bych si přečetla další pokračování o Lenzi - Rose, Aldenovi, jejich vztahu i práci.

Jediná černá tečka na příběhu a knize samotné je jeho rychle vyřešený, několik let táhoucí se, spor - Lenzi a hlavního "záporáka".

26.02.2013 5 z 5


Pravidla českého pravopisu s graficky naznačeným dělením slov : pro školu, úřad, veřejnost Pravidla českého pravopisu s graficky naznačeným dělením slov : pro školu, úřad, veřejnost kolektiv autorů

Knížka je malá, přehledná a pro základní potřebu se podívat do pravidel českého pravopisu je dostačující. Naznačené dělení slov je také užitečné.

19.02.2013 4 z 5


Strážci domova Strážci domova Helena Kholová

Útlá knížka o 12 povídkách. Každá povídka vyprácí o nějakém pejskovi, který nějak zachránil člověka, pomohl mu a nebo mu byl hodně nápomocný.
Pejsky mám moc ráda a některé příběhy mě opravdu dojaly.

19.02.2013 5 z 5


Černý krasavec Černý krasavec Anna Sewell

Tuto knihu jsem četla jako malá holka a strašně moc se mi líbila. Měla jsem na ní i dva referáty. Viděla jsem i zfilmovanou podobu a opravdu moc dobře zpracované. Dobří herci, krásné prostředí a opravdu se drželi předlohy.
Určitě doporučuji všem starším dětem - já ji četla někdy v páté třídě (myslím) a to je tak akorát. Určitě si ji přečtěte.

07.02.2013 5 z 5


Drakova přísaha Drakova přísaha Kristin Cast

Četlo se to poměrně pěkně, ale nijak zvlášť mě to neoslovilo.

Opět, jako i u jiných knih (nejen těchto autorek) bylo mnoho věcí předvídatelných a nepřekvapily mě.
Někdy většina autorů zdlouhavě něco popisuje. V tomto případě jsou to rituály a tak. Většinou mi to moc nevadí, ale obzvlášť zde mě to opravdu vadilo a rušilo to.
Také mi přijde, že podle takto vylíčené minulosti Draka a Anastazie bych četala, že se ve Škole noci budou chovat jinak a určitě by podle mě měli i jinak reagovat na příchod Kalony.

19.08.2012 3 z 5


Inheritance Inheritance Christopher Paolini

Nejlepší kniha fantasy, jakou jsem doposud četla.
Nejedenkrát jsem měla slzy v očích...
Velice propracované a moc dobře a poutavě napsáno.

K Odkazu dračích jezdců jsem se dostala paradoxně přes film Eragon. Velice mě zaujal, a když jsem si o něm hledala informace, tak jsem zjistila, že je natočen podle knižní předlohy. Tu jsem si sehnala a ihned jsem knize propadla a příběhu ještě víc než po shlédnutí filmu. I na vysoké škole jsem o ODJ napsala práci.
Ne každému se podobné věci líbí, ale já to miluji a ODJ je skvělý!!!

Ale i trocha kritiky - postupně:...
Je pravda, že je to prostě, jak jinak řečeno, "dlouhé". Ale to byly všechny díly tohoto příběhu a kdo se pro něj opravdu nadchnul, tak mu to nevadilo. Naopak, mně osobně se to moc líbilo.

Pravda je, že vylíhnutí Fírnena pro Aryu se čekalo a kde kdo to asi i chtěl, ale ve finále se mi to tolik nelíbilo. Nevím proč... Navíc to, že jediný drak zůstává v Království, další (Trn) je kdo ví kde a jediná zkušená Safira odjíždí střežit vejce, to se mi taky úplně nezamlouvalo. Ale je pravda, že Eragon se stal velice mocným a lehko by se z něj postupem času mohl stát další Galbatorix.

Nejvíce divné mi přišlo spojení Safiry a Fírnena. Po tom neustálém líčení, jak je pořád Safira mladá, nezkušená a kde co, je tu o mnoho mnoho mladší Fírnen, vychovávaný jen Aryou, bez dalšího Jezdce, draka nebo alespoň Eldunarí a tito dva draci se zahlédnou a najednou jsou spolu?...Mohou být také ovlivněni city svých Jezdců, kteří se je zdráhají projevit naplno, ale...

Tím, že to je konec, tak chtěl autor určitě vyřešit co možná nejvíce otázek, a tak, jak je vyřešil, bylo asi předvídatelné (já alespoň velkou většinu uhodla dopředu), ale jsou vyřešené podle mě dobře.

Dalo by se hodnotit dál a dál, ale podle mě je to opravdu moc pěkně a hezky napsané a doufám, že se k příběhu někdy zase vrátím a začtu se.

19.08.2012 5 z 5