HloupýHonza HloupýHonza komentáře u knih

☰ menu

Biblical: Metalová bible podle Roba Halforda Biblical: Metalová bible podle Roba Halforda Ian Gittins

Velice se mi líbí originální zpracování a inspirace Biblí a popsání mouder, názorů a zkušeností, které Halford sdílí, to se zde opravdu povedlo. Halford je skutečně Metalový Bůh a je neuvěřitelné, jak to vše zvládá ve svém věku uzpívat a vkládat do hudby stále plno energie. Také je velmi skromný i přes to všechno, co za svoji kariéru dokázal a jaký vliv na hudební svět má, za to si ho nesmírně vážím. Kniha je také velmi čtivá, jelikož Halford je dobrým vypravěčem, kniha se tím pádem četla jedním dechem. Určitě se zde nejedná o vyčerpávající biografii, naopak se zde zaobírá spíš obecně hudebním světem, který poznal a popisuje své zkušenosti a názory, díky tomu se ale o něm něco dozvíte a zjistíte, že se jedná o poměrně obyčejného člověka, který se zkrátka stal hvězdou a vlastně i on sám je vášnivým hudebním fanouškem, který si prostě na nic nehraje. Opravdu příjemné čtení a doufám, že ještě alespoň pár let bude stále dělat nám fanouškům svým výborným zpěvem radost.

14.03.2024 5 z 5


Co dělá tenhle knoflík? Co dělá tenhle knoflík? Bruce Dickinson

Bruce je opravdu velká osobnost, která toho zažila velmi požehnaně. Je to člověk velmi pracovitý a všestranně nadaný a zakládá si na preciznosti, to jsem na něm vždy obdivoval také proto, že to nikdy nebyla namyšlená smažka. Kniha je čtivě napsaná a Bruce je místama dobrým vypravěčem, líbí se mi také, že se vyhýbá různým bulvárním tématům a zaměřuje se hlavně na své záliby a vypráví zajímavé historky a příhody. Kniha ke konci trošku ztrácí tempo a některé kapitoly jsou zde slabé a víceméně i zbytečné, i přesto se jedná o zajímavou knihu, díky které se fanoušci o svém oblíbeném zpěvákovi něco dozvědí.

03.02.2024 4 z 5


Láska a tělo Láska a tělo Arnošt Lustig

Kniha je napsaná čtivou formou, Lustig si zde hrál se slovy opravdu velmi obratně a celkově to bylo napsáno hezkým jazykem. Kniha dějem moc neoplývá a většinu času zahrnuje spíš dialogy hlavních postav, což vůbec nevadí, ovšem ač to bylo napsáno hezkou formou, dialogy byly po delší době příliš monotónní, až protivné, protože číst na každé stránce neustálé výkřiky hlavních postav opakujícího se "miláčku, miláčku, miláčku" mě moc nezaujalo a po delší době už prudilo, tudíž mi to celkový dojem z knihy trošku zdeptalo. Kniha byla silná až ke konci, ale to celkový dojem z knihy nezlepšilo, nejedná se však o špatnou knihu, ale ničím příliš neoslní.

26.10.2023 3 z 5


Psohlavci Psohlavci Alois Jirásek

Určitě se jedná o důležité dílo naší literatury, které pojednává o historických událostech (ač historii dle Jiráska musíme brát s rezervou). Nemohl jsem se do toho však pořádně začíst, není to ani tak tou staročeštinou, naopak ta se mi dokonce i líbila, ale půlka knihy je vlastně o ničem, jelikož neustále se tam opakuje to, že se objeví nějaká postava, něco pronese a pak jde zase pryč, styl není vůbec poutavě napsaný. Kniha je však působivá hlavně ke konci, kde se blíží poprava Koziny a teprve v tu chvíli se atmosféra knihy obrátí o několik stupňů a působí velmi silně, což mi však do této chvíle celou dobu v knize chybělo. Jsem schopen si knihu přečíst ještě jednou, abych v ní třeba někdy později objevil něco, co jsem dosud neobjevil, avšak v tuto chvíli jsem od ní čekal trochu víc.

22.10.2023 3 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Miluju film od Kubricka, tudíž jsem tím asi lehce ovlivněný, protože si myslím, že jeho filmová verze je o trochu lepší. Předloha v sobě nese trošku zbytečné scény, které mi tam překážely - třeba přílišné nadpřirozeno, jako jsou oživlá a útočící zvířata z keřů, zrovna takové scény mi tam nezapadaly a působily příliš absurdně. Kubrick to utvořil tak, že to má děsivý efekt a opravdu to funguje lépe. Kniha s filmem se však pěkně doplňují a předloha jde více do hloubky a vysvětlí charaktery postav. I přes některé výhrady knize dávám plný počet hvězd, jelikož King umí naprosto fantasticky stupňovat napětí a zároveň postavám dát psychologickou hloubku, díky tomu všemu se to čte opravdu jedním dechem, v tomto je mistr.

11.10.2023 5 z 5


Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

Kniha je určitě příjemná jako oddechová, ale mě si nedokázala získat a přišla mi nezáživná, navíc mi kolikrát vadily všemožné odbočky ve vyprávění. Místy kniha byla vtipná, třeba hned na začátku mi ironický styl humoru přišel povedený, ale postupně byl humor slabý a zkrátka nedokázal jsem knihu číst hltavým způsobem. Uvidím, třeba této knize dám někdy ještě šanci.

20.05.2023 3 z 5


Průša se nevrací aneb Hrál jsem ve Třech sestrách Průša se nevrací aneb Hrál jsem ve Třech sestrách František Sahula

Nejsem úplně velký fanoušek, ale Tři sestry si rád poslechnu a jelikož se mi tato kniha dostala pod ruce, tak jsem si jí pro zajímavost přečetl. Sahula byl dobrým vypravěčem a četlo se to skutečně jedním dechem, ač teda ty historky byly většinou pouze o chlastu a pak už mě to kvůli tomu začalo spíš nudit. Jinak je to velmi autentická kniha a autor je zcela ve všem upřímný, což jsem ocenil.

15.04.2023 4 z 5


Bible Bible neznámý - neuveden

Hodnotit takovouto knihu není lehké, tudíž hvězdičky jsem v tomto případě nepoužil. K Bibli mám celkem komplikovaný vztah, kdysi jsem byl křesťan a celá tato víra pro mě byla důležitým pilířem v mém životě, ale postupem času si člověk uvědomí, že je to pouhá iluze, které člověk chce věřit, aby se mu lépe v životě žilo, ale je to pouhá zjednodušená představa o životě, protože realita je mnohem komplikovanější, než jak je zde psáno. Jsem přesvědčen, že je velice nebezpečné, aby tuto knihu někdo bral vážně a doslovně, jelikož je to kniha z časového období, kdy lidé smýšleli diametrálně jinak, než my dnes a některé pasáže jsou velmi kontroverzní, že tak mstivého a sadistického boha kvůli tomu nemohu milovat a ctít. Také kniha obsahuje plno podobenství, občas i logických a banálních chyb, že brát něco takového doslovně už kvůli tomu je šílenství. Zároveň ale mě kniha velmi ovlivnila a nad životem díky ní budu už navždy přemýšlet jinak, protože mi otevřela bránu do duchovního světa a jsem za to zároveň vděčný a vím, že ateistou nikdy nebudu. V knize se objevuje i plno zajímavých pasáží, i mouder, které mohou posloužit k inspiraci i dnes. Tato kniha by měla být ale interpretována pouze jako kniha se zajímavými příběhy, jako nahlížíme dnes třeba na severskou, římskou či řeckou mytologii a nikdy se z toho nemělo stát náboženství, jelikož každý si z toho vybírá jen to, co mu nejlépe poslouží k jeho demagogii. Je to pořád jen a pouze kniha, na které nemůžeme stavět své životy a názory, jen protože je tam napsáno, že to tak bůh řekl.

03.04.2023


Ilustrované dějiny českého národa Ilustrované dějiny českého národa Alena Křivánková

Tahle kniha je prostě poklad, který musí potěšit snad každého. Obsahuje chronologicky přínosné a důležité informace o našich dějinách, které doprovází opravdu pěkné ilustrace. Poslouží nejen jako pramen informací pro studenty, ale potěší také nadšence do historie, to z knihy dělá opravdu hodnotnou knihu, s edukativním charakterem.

03.04.2023 5 z 5


Obrázkové staré pověsti české Obrázkové staré pověsti české Bohuslav Žárský

Tuto knihu jsem miloval jako dítě a i dnes si v ní z nostalgie rád zalistuji. Pro děti je to zpracované poutavou formou, která jim zprostředkuje důležité pověsti z našich končin a dospělým zase může připomenout to, co třeba z pověstí zapomněli. Ilustrace se mi vždy líbily, jelikož mi některé přišly i vtipné, tudíž to utkví časem v paměti.

03.04.2023 5 z 5


J. R. R. Tolkien – Ilustrovaný dárkový komplet J. R. R. Tolkien – Ilustrovaný dárkový komplet J. R. R. Tolkien

Pro fanoušky Tolkiena naprostá nutnost do knihovny. Úžasné ilustrace a čtivost dýchnou atmosféru silných příběhů, jenž vás vtáhnou do tohoto světa. Prostě skvělý komplet.

19.03.2023 5 z 5


Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? Philip K. Dick

Jsem asi ovlivněn filmem, který jsem viděl dříve, než četl knihu a myslím si, že je příběhově mnohem lepší. Příběh v knize mi přišel trošku nevýrazný, až roztrhaný na kousky a ke konci jsem z toho čekal mnohem více. Zároveň se mi však na knize líbilo, že se trošku více rozebírá daný svět a filozoficky se skrze prožívání postav zamýšlí nad humanismem a hlavně významem lidských emocí a pocitu empatie, na který se zde klade největší důraz. Jenže v knize vše působí až moc zbytečně depresivně, bez nějakého východiska, všichni androidi jsou neschopni milovat a cítit empatii, tím se lidé liší od umělých androidů a empatie se tím stává klíčovou emocí, kterou nelze jen tak nahradit a uměle vytvořit, což v kontextu důležitosti empatie dává sice smysl, avšak film do toho vložil ale zápletku a to takovou, že nakonec s výraznými emocemi i samotný android pocítil lásku, což mi do příběhu zapadlo mnohem smysluplněji. Tím je vyjádřena nějaká naděje a i změna osobnosti Ricka a jeho přehodnocení všech činů dávala alespoň nějaký význam, to kniha postrádá.

Kniha je ovšem důležitým milníkem ve sci-fi žánru, hlavně svým skvělým a originálním námětem a donutí čtenáře se zamyslet nad smyslem lidské existence, každý by si jí tedy měl přečíst, protože rozhodně čtivá je a má svůj význam. Film to však dle mého dotáhl k dokonalosti.

11.03.2023 4 z 5


Iron Maiden - Kompletní příběh Iron Maiden - Kompletní příběh kolektiv autorů

Pro mě jako velkého fanouška této kapely naprostá nutnost. Překvapilo mě, jak čtivě je to zpracované a jakou to má dobrou informační hodnotu. Také je vybraná skvělá grafika s fotografiemi, což je příjemný bonus ke čtení. Úplně mě to navnadilo na letošní koncert v květnu, na který se těším, jak malé dítě!

28.02.2023 5 z 5


Babišovo Palermo I Babišovo Palermo I Jaroslav Kmenta

Kmentu znám skrze skvělý podcast "Prohnilí" a jelikož umí předat informace poutavou formou, tak jsem si jeho knihy musel pořídit. Sám autor doporučoval, aby čtenáři nejdříve o Babišovi začali tímto Palermem, což jsem tak učinil a musím říct, že to je velmi důležitá kniha s poučnými informacemi, které předává čtivě. Každý by si Kmentovy knihy měl přečíst, aby případně prozřel a pochopil, že Babiš nemyslí na občany, ale pouze především na svůj byznys. Zároveň je zde poukázáno na ohromnou sílu populismu, která je velmi nebezpečná a umí strhnout plno lidí, bohužel nejen těch hloupých. Jsem moc rád, že jsme si ho nezvolili za prezidenta, tím se mi po volbách tato kniha dočetla alespoň s klidem.

09.02.2023 5 z 5


Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Timothy Snyder

Velmi důležitá kniha, která pojednává o faktu, že se Sovětský svaz tolik nelišil od nacistického Německa a zrůdnosti obou totalit byly velmi podobné a tragické. Hlavně také pojednává o síle propagandistických praktik, které zapříčinily šílený fanatismus. Jak je také vůbec možné, že v naší společnosti je povolený symbol srpu a kladiva, ale hákový kříž nikoliv? Je to neuvěřitelné pokrytectví, mělo by to být bráno stejnou měrou, jelikož 2. světovou válku zavinily společně obě totality, které si pak rozdělily Polsko. Musíme si neustále zrůdnosti obou režimů připomínat, jelikož jsou stále tendence potlačovat fakta, převážně tedy se někteří snaží zrůdnosti Sovětského svazu (masakr v Katyni, Velký teror, nebo bratříčkování s Německem při paktu Molotov-Ribbentrop) ignorovat a tvrdit, že se nestaly, nebo si je interpretují alternativně. Tato kniha velmi podrobně rozebírá důležitá fakta, na která nesmíme zapomenout a měli bychom se jimi do budoucna ponaučit.

20.01.2023 5 z 5


Jak napsat dobrý scénář Jak napsat dobrý scénář Syd Field

Knih o scénaristice jsem tolik nepřečetl, tudíž v tomto odvětví nemám takový rozhled, abych mohl smysluplně hodnotit, ale jako pro někoho, kdo se o scénáristiku a film zajímá mohu hodnotit, jako pro začátek velmi cennou příručkou, jak lépe pochopit psaní scénáře a více se do toho ponořit. Od autora se mi líbí, že knihu pojal i také osobněji a ke čtenáři se snaží promlouvat a dodat mu i jistou motivaci ke psaní, takže se nejedná o komplikovanou akademickou knihu, ale jako srozumitelný průvodce pro začátečníky, kteří potřebují nějaký prvotní nádech k teorii, i samotné praxi.

13.07.2022 4 z 5


Tragédie Tragédie William Shakespeare

Tato kniha byla nalezena v knihoboudě ve velmi pěkném stavu, jakoby na mě snad čekala, z čehož jsem byl opravdu velmi nadšený. Jelikož se v ní nachází to nejlepší a nejdůležitější ze Shakespearovy tvorby, tak je to přesně ten typ knihy "musím mít" a poklad v podobě kvalitního čtiva do sbírky.

07.06.2022 5 z 5


1001 filmů, které musíte vidět, než umřete 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete Steven Jay Schneider

Pro filmové fanoušky jako dělané, jelikož je to obrovská filmová bible s důležitými milníky kinematografie. Kniha je svými popisky a fotkami pěkně zpracovaná a čitelná. Samozřejmě některé velmi kvalitní a pro kinematografii důležité filmy zde chybí, což dávám za vinu autorově subjektivnímu pohledu a občas tam ta objektivita chybí, ale na druhou stranu tam jinak vše potřebné je, tudíž se to dá odpustit. I pro zaryté cinefily to může být skvělá příručka, či zde mohou najít skvělé tipy pro fajn večer u telky.

17.05.2022 5 z 5


Pád Gondolinu Pád Gondolinu J. R. R. Tolkien

Tato kniha je tak trochu nejslabší z Tolkienových děl ale zároveň je to úžasné dílo. Začátek je mírně slabý a dělalo mi problém se do toho začíst, jelikož i celkově je tato kniha méně poutavě napsaná, jako Tolkienova ostatní díla. Jenže tato kniha má obrovskou výhodu a to takovou, že zde dojde k velké gradaci, která čtenáře opravdu hodně zasáhne a najednou ho donutí na jeden zátah zhltnout celý příběh. Přesně v té gradaci je mocná síla udělat z jaksi pomalého začátku velký příběh, který Tolkien zkrátka umí moc dobře. Je to krátký příběh, spojený s výklady syna Christophera a různými verzemi příběhu, což není úplně vhodné pro začínající čtenáře, tudíž tato kniha by měla být čtena až s mnohem větším povědomím o tomto světě. Ač mě kniha nezaujala natolik, jako např. "Húrinovy děti", Tolkien mě zde opět mile překvapil.

23.03.2022 5 z 5


Světy J. R. R. Tolkiena Světy J. R. R. Tolkiena John Garth

Úžasná kniha! Tohle bylo vytvořeno opravdu s láskou a klidně bych to nazval takovou menší biblí tolkienologie, protože zde je jeho dílo i samotná osobnost pěkně popsaná do detailů a čtenář si z toho odnese opravdu velkou řadu zajímavých informací, které byly důležité pro zrod krásného světa Středozemě. Krásné jsou zde také ilustrace, které Tolkien sám kreslil a dobové fotografie z jeho života, je to zkrátka pěkně celistvé, tak jak by mělo u takovýchto knih být. Z této knihy jsem opravdu hodně nadšený a pravděpodobně si jí přečtu ještě několikrát, protože je fascinující, jak velkou fantazií Tolkien oplýval a čím vším se inspiroval, byl to neuvěřitelně mimořádný a inteligentní člověk. "Středozem vznikla, aby odrážela, co ve svém vlastním světě nejvíc miloval a nesnášel".

26.02.2022 5 z 5