Obrázkové staré pověsti české

Obrázkové staré pověsti české https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70775/bmid_obrazkove-stare-povesti-ceske-w4L-70775.png 5 20 5

Základem přitažlivé obrázkové knížky jsou Staré pověsti české Aloise Jiráska. Všechny jsou srozumitelně převyprávěny pro dětského čtenáře tak, aby vyšly vstříc oblíbené dětské seriálové četbě. Zatímco příběhy v podstatě sledují děje textové předlohy a jen částečně ho autor B. Žárský aktualizuje, jsou obrázky Z. Jandy rozvernější a často apokryfní, neboť komickou dějovou zkratkou ilustrují dávná vyprávění. Postavy českých pověstí mají v Jandově podání bodrost i nesmlouvavost hrdinů akčních seriálů a nepochybně tak přiblíží čtenářům příběhy z úsvitu národních dějin. ISBN 978-80-7228-256-2 (dotisk r. 2009 a 2012)... celý text

Přidat komentář

HloupýHonza
03.04.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem miloval jako dítě a i dnes si v ní z nostalgie rád zalistuji. Pro děti je to zpracované poutavou formou, která jim zprostředkuje důležité pověsti z našich končin a dospělým zase může připomenout to, co třeba z pověstí zapomněli. Ilustrace se mi vždy líbily, jelikož mi některé přišly i vtipné, tudíž to utkví časem v paměti.

zdenaR
12.01.2021 5 z 5

Moc hezky zpracované staré pověsti české, můj vnuk je má velmi oblíbené již od svých pěti let, kdy je objevil v mé knihovně.
Doporučuji -)))


MOu598
10.05.2020 3 z 5

Dobrá knížka pro připomenutí "dějin" naší země. Líbilo se mi, že vyprávění často končila příslovím, nebo dnes používaným úslovím.
Nelíbil se mi styl obrázků.
Nelíbil se mi styl vyprávění - takový zlehčující, pohrdavý, snaží se být lidový, ale divé.

Kira128
17.12.2017 4 z 5

Co víc říct? Pověsti a historie. Počkat, to je slabé.
Pověsti a historie v pochopitelném vydání. Výborně, tohle má mysl chtěla.
Abych se přiznala… toto téma vždy šlo úplně mimo mě, všelijaké pověsti a staré báje mě nikdy nijak zvláště neoslovily.
Povinná četba, kterou nám zadal náš profesor na střední škole, ale vyžadovala znát alespoň nějaké základy z těch českých pověstí. Upřímně řečeno tak trochu ani nevím, co bych si bez této knihy vůbec počala. Je psána srozumitelně, dětsky. Za dítě se už dávno nepovažuji, takže přiznávám, že mi tento styl vyprávění úplně nesedl. Což je poměrně logické. A jak jsem už poznamenala výše, orientuji se v jiných literárních kruzích.
Co se ale autorovi musí nechat, jeho styl se lidem dostane do hlavy. A to nejpodstatnější je, že si ze všech informací, obsažených v jeho dílech, opravdu něco zapamatujeme. To bude asi tím, že je to zjednodušená verze takovýchto příběhů našich dějin.
Doufám, že znalosti, které jsem si z této knihy odnesla, mi k něčemu budou. Konkrétně k normálnímu napsání písemky.
Mohu doporučit.
Je to jednoduché, pochopitelné a poutavé. A zvlášť pro malé děti. Momentálně mluvím k vám, rodičům, a troufám si říct, že to vaše malé ratolesti bude bavit. Skutečně je to jedna z takových knih, které jsou proslulé vtipem a svou vlastní jednoduchostí.
Dávám čtyři hvězdičky, jelikož mě samotné styl úplně nesedl, ale nemohu soudit. Asi nejsem ta nejhlavnější cílová skupina takové četby.

tinka93
28.04.2014 5 z 5

Jedno z nejlepších zpracování pověstí jak pro děti tak pro dospělé. Také díky této knížce jsem si zamilovala historii:)