HermanekB Online HermanekB komentáře u knih

☰ menu

Inspektor Šin'ja Kógami 1 Inspektor Šin'ja Kógami 1 Midori Gotó

(SPOILER) Dystopické nebo sci-fi knihy mě nikdy příliš nebavily. Jenže v případě Psycho-Passu můžu tvrdit pravý opak.

Moc se mi líbí, jakým způsobem je svět vystavěn. Ve světě, kde umělá inteligence určuje psychické zdraví člověka a tím celé jeho zařazení do společnosti. Základní otázkou je, zda by vůbec měla umělá inteligence určovat jakákoliv psychické rozpoložení člověka? Protože se jedná o různé osobnosti a každý lidský mozek funguje jinak. Každý je navíc schopen něčeho jiného, když ho jeho vlastní mysl zažena na okraj. Myslím si, že samotná existence Sybilu a skutečnost, že může každý kontrolovat rozpoložení vaší mysli, je důvodem, proč lidé v tomto světě trpí psychickými problémy.
Děj se točí kolem malého řekněme policejního týmu. V jeho čele stojí hlavní detektiv a ten má na starosti své psy, kterým se říká vykonavatelé (nebo vymahači, záleží na překladu, odpusťte mi ty nepřesné názvy prosím). Samotní detektivové ale do případů zasahují jen vzdáleně, sami se totiž nemohou vystavit stresovým situacím. Proto veškerou špinavou práci vykonávají právě vymahači, jejichž psychické zdraví přesáhlo zdravou rovinu, ale zároveň nejsou na tom tak špatně, aby byli izolování od světa. Právě kvůli jejich nachýlenému zdraví se k nim ale nikdo nechová příliš uctivě, bez povolení detektiva si nemůžou ani zajít do obchodu. (Trochu diskriminace, řekla bych).
Musím pochválit kresbu, která je velice příjemná pro oči a mě samotné tento styl vyhovuje nejvíce. Dokonce ani postavy nejsou nijak výrazně uřvané, což je věc, kterou na anime nenávidím (nejedná se o každé anime, ale když se to někde objeví, tak mě to odrazuje).
Snad budeme mít brzo možnost poznat lépe naše hlavní hrdiny. Doufám, že mě překvapí, zatím si myslím, že je to na dobré cestě.

Dávám čtyři hvězdy ****.

07.09.2023 4 z 5


Izuku Midoria: Počátek Izuku Midoria: Počátek Kóhei Horikoši

Musím říci, že tahle manga má skutečně nápad a hezké zpracování. I hlavní hrdina je podle mě zvolen velice vhodně pro děti. Pro dospělé jako já sice tolik ne (Upřednostnila bych, kdyby měl i nějakou pořádnou špatnou vlastnost. Jenže on a Uraraka jsou v podstatě dokonalý pár), ale vzhledem k tomu, že nejsem cílovka, tak to nebudu řešit.
Moc se mi líbí ta myšlenka, že i ten, kdo nedostal příliš talentu, dokáže velké věci a dosáhnout svých snů. Někteří lidé mají více štěstí než ostatní a mají větší předpoklady nebo se narodili do majetněšjí rodiny, a proto mají větší šance než jiní. Tak to prostě chodí. Ale každý, a to bez ohledu na to, jak moc rychle se učíte, co dokážete, jak vypadáte, jak majetní jste a spoustu dalších okolností, si dokážete splnit své sny, když pro ně budete tvrdě dřít.
To je něco, co by mělo být dětem neustále připomínáno. Hlavní hrdina dává moc dobrý příklad.
Ale upřímně se těším, až nám budou představeny i další postavy a děj se pořádně rozjede.

Dávám čtyři hvězdy. Vidím to na dobrý začátek ****.

03.09.2023 4 z 5


Rapsodie Rapsodie Laura Thalassa

(SPOILER) Tak jo, po třech měsícech jsem to konečně dočetla. A za ten čas mi to úplně nestálo.

Jedná se pouze o můj názor, se kterým nemusí každý souhlasit, berte to prosím na vědomí.

Nechápejte mě špatně, prostě jsem jen očekávala trochu víc. Je to skutečně na styl Maasové, jen se tam absolutně nezaobíráte vedlejšími postavami. Jde hlavně o vztah mezi hlavními hrdiny, který se dal prostě snadno odhadnout, pokud víte, jak píše Maasová. Nic mě nepřekvapilo. Možná trochu ten konec.
Děj je v podstatě o ničem (nepočítám vztah mezi hlavními hrdiny). Zajímalo mě sice, co se děje s vílími válečnincemi a hlavně, proč se to děje. Knížka vám to ale absolutně nevysvětlí ani na konci ne. Prostě se vrhněte do dalšího dílu, pokud chcete vědět, jak to skutečně bylo. Jestli to ale bude zase jen piplačka ve vztahu Desmonda a Callypso a děj bude odstrčen do pozadí, tak to rozhodně za přečtení nestojí (pokud jste teda nikdy nic nečetli od Maasové, nebo vás baví číst to samé dokola).
Já se částečně pustila do knihy právě kvůli té podobnosti s Maasovou, k mé smůle jsem zjistila, že mě její příběhy už neberou tolik jako dříve. Takže pro vás fanoušky to bude asi poklad, pro mě už tak moc ne.

Dávám tři hvězdy, byla to celkem nuda ***.

02.09.2023


Jsem zlomená Jsem zlomená Tahereh Mafi

(SPOILER) Tento komentář obsahuje můj barvitý a osobní názor na knihu. Nečtěte, pokud nesnesete kritiku. S mými názory se nemusíte shodovat, jedná se pouze o můj vlastní pohled na knihu.


Naprosto chápu, proč se tolika lidem tahle knížka líbí. Dynamika a emoce mezi Juliett a Aaronem jsou úžasně vykreslené. Kdyby ale Juliett nebyla tak strašně pitomá, příběh by stál za to číst z více než jednoho důvodu.

Takže kromě jiskření mezi tímto párem mi na knize nepřišlo dobré skoro nic. Děj je předvídatelný a nezajímavý, o ostatních postavách kromě J a A se toho člověk příliš nedozví. Podstata schopností postav je nám také téměř neznámá, což by nebyl takový problém, kdyby se o nich někdo snažil pořádně něco zjistit. Celý boj mezi povstalci a režimem stojí za nic, protože se nikdo z povstalecké strany o nic nesnaží.

Ale největší problém celé knihy je právě Juliett. Já chápu, že její život nebyl a není peříčko. Ano, vlastní schopnost, která je spíše prokletím než darem. Rodiče se k ní nikdy nechovali fér a hezky. Má důvody na to si stěžovat. To ale neznamená, že potřebuju celou knihu číst o tom, jak fňuká nad svým osudem, životem a dokonce milostnými vztahy! Má právo si stěžovat, ale natolik, že musíme v každé kapitole znovu a znovu řešit, proč to má tak těžké a proč se cítí takto, když to bylo řečeno 10x dříve. A k tomu se ve svých pohnutcích nikam neposunula, k ničemu pořádně nedošla a na nic nepřišela, protože je nám akorát připomínáno, že má problémy, ale místo toho, aby je řešila, tak se o tom opakovaně zmiňují. Její postoje k ostatním se také nedají popsat lépe než jako arogance a ublíženost, přitom jí nikdo z její skupiny nic neudělal.

Chudák Castle, pracovat s takovou bandou teenagerů musí dát opravdu práci. Ale mimo jiné musím ocenit Kenjiho. Jeho důvtip a pozitivita dodala příběhu štávu. O Adamovi se raději zmiňovat nebudu, je to trošku jiná obdoba Juliett.

Jinak Aaron je pecka, myslím, že kdo ví, ví.

11.06.2023 2 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

(SPOILER) Silný příběh se silnou myšlenkou.

*Tento komentář bude obsahovat hodně mého osobního názoru, se kterým nemusí každý souhlasit. Berte to prosím na vědomí*

... kdysi mi někdo řekl, že člověk může bý šťastný a to pořád a v jakékoliv situaci. Řekla jsem mu, že s ním nesouhlasím. Člověk je přece jednou nahoře a jednou dole, nelze být neustále šťastný. Od té doby se spousta věcí v mém životě změnila. Své tvrzení musím proto pozměnit. Ano, člověk může být šťastný v jakékoliv situaci a době. Jen ne každý člověk to dokáže. Já to nedokáži, ale vím, že na světě jsou lidi, kteří to dokáží. Nedá se říci, že bych jim záviděla, každý jsme jiný, proto to beru jako fakt. Každopádně každý z nás je, podle mě, schopný, se tomu pocitu neustálého štěstí, alespoň vzdáleně přiblížit. A myslím si, že je dobré to alespoň zkusit. I Nora zjistila, že je třeba tomu dát další šanci.
Nora dostala možnost vidět své jiné životy. Životy, ve kterých byla řekněme úspěšná, jenže úspěch málokdy znamená také štěstí a radost. Ty životy jí nepatřili, ale pomohli jí zjistit, že jí patří jen jediný život na světě a to je ten, který se rozhodla opustit.
Její zážitky jí ukázali, že stojí za to žít. Bez ohledu na to, jaký život žijeme, jak mizerný se zdá... Tak se pokaždé najde nějaká drobnost, která ho dělá snesitelným. A je jedno, jestli se jedná o obrovský dárek v hodnotě několik tisíc nebo jen to, že vám pán podržel dveře těsně předtím, než se vám zavřeli před nosem. Takové drobnosti nám dokazují, že v každém životě se dějí jak pěkné, tak i ošklivé věci. Takto život prostě funguje a je jedno, jestli jste rocková hvězda, svobodná matka v domácnosti nebo bezdomovec.
Nora možná nebyla šťastná ve svém životě, ale zjistila, že může štěstí dosáhnout a nemusí proto vyhrát medaily nebo být slavná. Stačí hledat ty drobnosti a laskavosti, které dělají ze života místo, na kterém stojí za to žít.

Tahle knížka zkrátka každému nabízí něco, nad čím je třeba se zamyslet. Dávám pět hvězd *****.

06.03.2023 5 z 5


Zápisník smrti 5 Zápisník smrti 5 Tsugumi Ohba

Zábavné, propracované a geniální. Jeden z mých nejoblíbenějších dílů ze série.

06.02.2023 5 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

(SPOILER) Velký Gatsby. Tento příběh jsem si zamilovala už když jsem viděla film. Dojemný příběh, který vás na začátku okouzlí stejně jako Nicka, ale skončí se slzami v očích. Je skvělé, že se příběh odehrává z Nickova pohledu, on byl tou nezaujatou stranou, pozorujícím krás i zkáz společnosti. Mohla bych na téma této knihy hovořit celé dny, tolik myšlenek mi předala. Tolik, že se mi je ani nechce všechny vypisovat.

Dávám čtyři hvězdy ****.

01.01.2023 4 z 5


Démon z lesů Démon z lesů Leigh Bardugo

(SPOILER) Hezký příběh, který navrací do světa Griši. Upřímně jsem čekala, že mi kniha poodhalí něco víc z Temnyjovy minulosti, toho jsem se ale moc nedočkala. Příběh je příliš krátký na to, aby vám představil Temnyje takového, jakým býval, než se, řekněme, vše změnilo. Vidíme jeho nespokojenost se stávajícím světem a důvod, proč se rozhodl změnit svět. Ale neukáže nám jeho osobnost, jeho pohnutky, proč se rozhodl změnit svět zrovna způsobem, jakým se o to pokusil v Griše.
Knihu doprovází krásné ilustrace, ale nedostatek.... všeho to zkrátka nevynahradilo.
Jedná se pouze o můj názor, chápu, že někdo to může vidět jinak...

Dávám 3 hvězdy ***.

25.12.2022 3 z 5


Maková válka Maková válka R. F. Kuang (p)

(SPOILER) Tak jo, přečteno. Dalo to práci a nakonec z toho mám dost smíšené pocity. Musím přiznat, že nic podobného jsem zatím nečetla, dílo je skutečně oiginální.
První věcí, kterou jsem se o knize dozvěděla, bylo to, že je kniha místy dost brutální. Objevila jsem asi 2 části knihy, kdy se mi udělalo opravdu nevolno, ale čekala jsem to mnohem horší. Navíc si myslím, že to k této knize svým způsobem patří.
Moc se mi líbila část, kterou tráví Rin na univerzitě. Poznává, co je pro ni dobré a co špatné, přitom si ale není jistá tím, zda dobro od zla rozeznává dobře a jestli má správné lidi, co jí to učí. Ťiang byl mou oblíbenou postavou, byl dokonale ujetý, ale moudrý zároveň. Její vztah s Ne-čou mi taky přišel dost zajímavý v tom smyslu, že k sobě cítí navzájem určitý druh nenávisti především kvůli jiné společenské vrstvě - tyhle rozdíly ale zmizí, když se ocitnou na bojišti, protože válka a smrt jakékoliv rozdíly v postavení smaže. Jediný, kdo mě vytáčel, byl Altan. Od prvního okamžiku jsem měla chuť mu zakroutit krkem. Tak namyšleného a bezohledného člověka jsem snad ještě neviděla.
Rinina postava se neustále vyvíjí, ovlivňuje ji především válka a nové vztahy. Život ji přinutil dělat i špatná rozhodnutí a změnil celý její pohled na svět, její hněv proměnil v touho po pomstě a oheň. Nakonec bych řekla, že se z ní začal stávat pěkný záporák, ale o tom se rozhodne asi později. Rin není dobrá postava, ale kdo v této knize je?

Dávám čtyři a půl hvězdy *****.

29.11.2022 5 z 5


Death Note: Povídky Death Note: Povídky Cugumi Óba (p)

Příjemné nahlédnutí zpět do oblíbené série.

27.11.2022 4 z 5


Srdcem proti zdi Srdcem proti zdi Mariana Zapata

(SPOILER) Musím říci, že jsem od knížky čekala něco trochu jiného. Nebylo to napsané špatně, děj také nebyl zlý, jenom to pro mě nebylo tolik záživné jako S láskou, Lukov.
Postavy byly celkem v pořádku teda až na jedinou věc. Aiden se na začátku vymlouvá, že s Vanessou vůbec nekomunikoval, protože je to zarytý samotář a mluvení není nic pro něj. Jenže on nebyl schopen jí ani pozdravit natož, aby jí odpověděl na blbou otázku „Jak se máš?“. Pardon, já jsem silný introvert, mám ráda svůj klid a také dávám přednost samotě. Přesto ale vidím rozdíl mezi samotářstvím a slušným vychováním. Protože jeho výmluva nedává absolutně smysl. Chápu, že se jednalo o problém, který se nějakým způsobem v knize řešil, ale i tak...

Dávám tři hvězdy ***.

27.11.2022 3 z 5


Zápisník smrti 2 Zápisník smrti 2 Tsugumi Ohba

Stejně dobrý jako předešlý díl. Až na to, že někteří agenti/policisté se chovají celkem dost nápadně na to, že řeší masové vraždy. Nechápu, jak jim to mohlo procházet. Jinak L je pro mě top postava, moc se mi líbí styl jeho uvažování a jeho argumenty.

Dávám pět hvězd *****.

27.10.2022 5 z 5


Zápisník smrti 1 Zápisník smrti 1 Tsugumi Ohba

(SPOILER) Nikdy jsem nebyla příznivcem mangy ani anime. Způsob vyobrazení postav a pohybu mi nikdy příliš neseděl. Taky se mi nelíbily bojové scény, které mi přišly více komické než vzrušující, spousta postav mě odrazovala svým ukřičeným chováním. Ale nehodlám všechny mangy házet do jednoho pytle. Obzvláště díky téhle srdcovce.
V tomto komiksu nejde absolutně o bojové scény nebo způsob celkového vyobrazení (i když musím přiznat, že v tomto případě jsem neměla problém ani s kresbou). Knihu táhne skvěle propracovaný děj a postavy, které nejsou ploché, a mají svou hloubku. Bezprostředně jsem si je oblíbila. Způsob, jakým se snaží obě strany dohnat tu druhou a zjistit identitu toho druhého? Geniální, obzvláště se mi líbí, že dokáží argumentovat. Zajímavé je také to, že si můžete vybrat, na čí straně vlastně stojíte, což je ve skutečnosti velice dobrá otázka. L i Light věří ve správnost vlastního názoru a jsou odhodlaní za něj bojovat, dokonce i zemřít. (Mimochodem jsem team L.) Jestliže chcete Lighta pokládat za zápornou postavu, pak musím říct, že takto má správný záporák vypadat. Má svou ideologii, ve kterou věří a myslí si, že dělá něco dobrého pro svět.
Jinak celá myšlenka deníku je geniální. Líbí se mi, že pravidla jsou promyšlená a nedají se porušit, pokud vyloženě neobjevíte skulinku v pravidlech. Podtrhuje to pak konečnost a závažnost smrti, budí dojem strachu a nejistoty. Ryuk je také jinak moc fajn postava, i když mě by za chvíli začal vytáčet svými otázkami :D

Dávám pět hvězd *****.

26.10.2022 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

(SPOILER) Krásně napsané, autor se skutečně uměl vyjadřovat, jen ten děj je o ničem. Hlavní hrdinové by se do sebe bez války pravděpodobně ani nezamilovali. Ale o tom asi ten příběh také je. Naštěstí je knížka krátká, takže jsem nestihla usnout nudou.

22.10.2022 3 z 5


Hra o tebe Hra o tebe Neil Gaiman

... člověk by si možná řekl, že Sandman je komiks, který slouží jenom k tomu, aby pověděl příběh a vypadal prostě hezky. Komiksy moc nečtu, ale vím jistě, že Sandman má neuvěřitelný přesah. Všechno v této sérii má nějaký význam, každý čin na něco odkazuje. Většinou si toho ani nevšimnete - já si toho hned nevšimla. Ale potom vám na několika stánkách vysvětlí odkazy v určitých částí a vy si řeknete prostě jen, že je to naprosto skvělý. Tahle kniha má prostě přesah. I kdyby jste ale nepochopily tyto odkazy, parádně si příběh užijete i bez velkého přemýšlení a dlouhých úvah.
Miluju Gaimanovu ironii, kterou vkládá do svých příběhů. A zbožňuju jeho pohled na svět typu: „Ano, je to opravdu na nic, život je takovej, ale tak to prostě je a těžko říct, jestli se to někdy změní.“ Trošku toho temna navodí parádní atmosféru.
Jen toho Morphea tam mohlo být víc, ale to je už dávno odpuštěno...

Dávám pět hvězdiček *****.

02.10.2022 5 z 5


Údobí mlh Údobí mlh Neil Gaiman

Zatím jeden z nejlepších dílů série. Na Sandmanovi je jednou z nejlepších věcí to, že se prakticky nemusí nic moc dít, ale stejně obsahuje naprosto skvělý děj. Moc mě baví odkrývat Morpheovi vrstvy jeho povahy a poznávat jeho skutečnou osobnost - jeho světlé i temné stránky. Jak moc ho vlastně zajetí změnilo.
Ačkoliv on sám není tak úplně člověk, je zajímavé, do jaké míry se dokáže chovat lidsky. Jak někdo nadpřirozený dokáže milovat, jestli je toho skutečně schopen a pokud ano, jak jeho láska vypadá. Doufám, že se brzo dozvíme víc. Rozhodně si přeji zjistit víc z celého světa.

Dávám pět hvězdiček *****.

12.09.2022 5 z 5


Krajina snů Krajina snů Neil Gaiman

(SPOILER) Oproti předešlým dílů je tento slabší, ale rozhodně ne špatný. Navíc je to něco jako povídkový díl. Každopádně jsem za něj vděčná, alespoň jsem měla šanci zjistit něco víc ze Morpheova života. Moc ráda vidím, jak se jeho povaha změnila oproti životu, který vedl, než jej zajali. Vývoj postav je pro mě velice důležitý.

Dávám čtyři hvězdy ****.

09.09.2022 4 z 5


Dívka ze země Venku 1 Dívka ze země Venku 1 Nagabe

Milý příběh, který nijak zvláště neohromí, ale ani neurazí. Po grafické stránce je příběh velice pěkně nakreslen. Mangu normálně nečtu, ale tento příběh mi přišel velice rozkošný. Rozhodně nelituji času, který jsem strávila při čtení této knihy. Těším se na další díly.

Dávám čtyři hvězdy ****.

08.09.2022


Domeček pro panenky Domeček pro panenky Neil Gaiman

Mám za sebou teprve druhý díl, ale přesto jsem už Sandmanovi naprosto propadla. Svět Neila Gaimana je něco naprosto úžasného. Díl od dílu je to lepší a lepší. Není co dodat, prostě naprosto skvělá série s originálním příběhem a krásnými kresbami.

Dávám pět hvězd *****.

27.08.2022 5 z 5


Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Detektivky sleduji hlavně v televizi, pouze pár jsem jich četla jako knihu, takže nemám úplně s čím srovnávat.
Každopádně mě kniha bavila, prostředí bylo moc hezké, takové venkovské a mně velice blízké.
Vyšetřování šlo hezky postupně, což bylo velice příjemné, pořád se něco dělo, důkazy na sebe navazovaly. Ačkoliv mi přijde, že některé věci vyšetřovatelé přehlédli, věci, které bych já osobně řešila již na začátku, ale nejsem detektiv, takže tak. Vraha jsem správně odhadla hnedka na začátku, to ale nijak nezměnilo napětí a zážitek z knihy a celkové vyšetřování.
+ Vinston je sympaťák, což je velké pozitivum na knize. Podle mě je skvěle napsaný detektiv velice důležitý pro celý děj. (I když podle mě to byl trochu moc prudérní puntičkář.)

Dávám čtyři hvězdy ****.

26.08.2022 4 z 5