hana6090 hana6090 komentáře u knih

☰ menu

Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Zhruba v polovině jsem to vzdala. Za mě brak.

10.08.2022 odpad!


Pryskyřice Pryskyřice Ane Riel

První věta - šok. Poslední věta - šok. Celá knížka se moc dobře četla. Nešlo pomalu odtrhnout oči. Zvláštní osud rodiny, který tak nevinně začal a nenápadně se přetvořil v něco pokřiveného.

13.04.2021 5 z 5


Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Tuhle knížku jsem si chtěla přečíst hlavně proto, že je to prostě klasika a asi by si ji měl přečíst každý. Měla jsem ji přečtenou vcelku rychle, ale řekla bych že to nebylo ani tak dějem, ale tím že byla kniha jednoduše napsaná. Nedá se říct, že by mě kniha nudila, to určitě ne. Ale ani mě nijak nepohltila. Čekala jsem od takové klasiky asi trochu víc. Bohužel mě taky zaskočilo to, jak je kniha ukončená. Příjde mi, jako by najednou někdo vytrhl posledních pár stránek, a nebo že už se prostě Agathe nechtělo psát, tak to prostě nějak ufikla :D Takže za mě slabší průměr, bohužel.

16.08.2018 3 z 5


Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Egypťan Sinuhet – Patnáct knih ze života lékaře Mika Waltari

tuhle knihu mám rozečtenou už asi rok a nejsem schopná se tím prokousat. Čte se mi velice špatně a na ději mi nepřijde nic strhujícího. Snad se to někde zlomí, protože knihu nechci úplně odepsat.

30.07.2018 2 z 5


Pokání Pokání Ian McEwan

Ikdyž se mi líbí příběh a zápletka, tak kniha sama o sobě není moc čtivá. Četla jsem ji asi měsíc stylem "teď si přečtu pár stránek", ale nikdy mě to nevtáhlo do děje.

30.07.2018 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Už hodně dlouho se mi nestalo, že by mě nějaká kniha až tak chytla. Zvládla jsem to za jediný den a nemohla jsem se od toho odtrhnout. Jedna jediná věta v konečné části knížky mě uplně rozbila (asi všichni víme která).

30.07.2018 5 z 5


Vládce vlků Vládce vlků Juraj Červenák

Supr, dobře se to četlo. Líbí se mi narážky a provázání na Zaklínače. Tím jak je ale kniha krátká, trochu trpí vývoj postav. Přijde mi, že čtenář nemá moc prostoru seznámit se s hrdiny. Ale nečetla jsem zatím další díly, takže je možné že to ještě dožene. Každopádně za tohle ubírám jednu hvězdu. Jinak postava Smrti je dokonalá.

12.06.2018 4 z 5


Zápisník jedné lásky Zápisník jedné lásky Nicholas Sparks

Tak popravdě od Zápisníku jsem nic moc nečekala, protože romantiku vyložene nemusím, Ale říkala jsem si že film byl celkem fajn, tak že tomu dám šanci. A ještě že tak :) moc pěkně se to četlo, má to krásný děj a vůbec na tom nemůžu najít žádnou chybu. Jasně, je to romantika, chvilkama možná až moc sladký, ale po přečtení knížky jsem určitě neměla ten pocit, že by to bylo nějak moc přitažený za vlasy, nebo "nereálný"....Jenom se divím, jak z takové knížečky někdo zvládl vymáčknout dvě hodiny filmu :D

12.06.2018 5 z 5


Talisman Talisman Stephen King

Tak tohle je za mě teda hodně špatný. Celkem jsem se na knížku těšila, protože mám podobný žánr moc ráda, ale tohle bylo vážně utrpení. Celý děj se neskutečně vleče, je to nezáživný, utahaný, do čtení jsem se musela vyloženě nutit a nikdy jsem nezvládla víc než pár stránek najednou. Dvě hvězdičky dávám teda jenom s přimhouřenýma očima a jenom proto, že se mi líbí celková myšlenka děje a hlavní hrdina je celkem sympatický.

12.06.2018 2 z 5


Psí cesta Psí cesta W. Bruce Cameron

Nemyslela jsem si že ten první díl něco překoná, ale řekla bych že se to povedlo. Jednička byla super a dvojka je pro mě ještě o kousek lepší. Hlavně díky tomu že se to v podstatě celou dobu drželo jedné dějové linky. Paráda :) Zase jsem si poplakala :D

12.06.2018 5 z 5


Hybatelé Hybatelé David Mitchell

Druhá kniha od Mitchella, kterou jsem přečetla. Jednotlivé příběhy se dobře četly, ale to spojení mezi nimi bylo jen nepatrné. Alespoň v první polovině knihy. V té druhé už bylo o něco výraznější, ale stále slabé. Jednotlivé příběhy byly dobré, ale jako celek mi trochu uniká smysl. Ten prvoplánový je asi v tom, jak nás ovlivňuje i to, co dělají druzí lidé, a na koho narazíme. Ale nějaký hlubší smysl, jako třeba u Atlasu mraků mi nějak unikl. Možná jsem jen nebyla při čtení dost pozorná. Z příběhů se mi pak nejvíc líbil ten o "vědomí" malého chlapce, které skáče z hostitele na hostitele a hledá svůj účel.

20.08.2017 4 z 5


Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Původně jsem od knížky čekala dobrodružní příběh ze života vlka. Takže jsem byla trochu překvapená když jsem zjistila že je to spíš popis jeho celého života. Vůbec mě to ale nezklamalo, právě naopak. Příběh byl moc krásně napsaný, a četl se v podstatě sám. Byl to příjemný odpočinek od klasických dobrodružný knih. Tohle je jedna z mála knih, ke které bych se v budoucnu ráda vrátila.

15.08.2017 5 z 5


Bubny podzimu Bubny podzimu Diana Gabaldon

Další výborná kniha ze ságy Cizinky. Claire už 2 roky žije s Jamiem a rozhodnou se usadit na jihu Ameriky, kde založí vlastní menší osadu. Současně se prolínají osudy Brianny a Rogera, kteří se do sebe zamilují a začnou spolu chodit. Brianna se po zjištění určitých historických informacích rozhodne cestovat skrze kruhy za matkou a otcem. Příběh je opět poutavě napsaný. Nejvíc jsem si zamilovala postavu Malého Iana.
Jediné co mi trochu vadilo byly stále se opakující úvahy hlavních hrdinů, které se probíraly stále dokola a dokola, a už to byla trochu nuda. Ke konci jsem začala tyto pasáže přeskakovat. Chvílemi mi taky vadila ta "neutuchající" vášnivá láska, která je stále mezi Claire a Jamiem. Trochu to zavánělo červenou knihovnou. To k tomu ale asi patří, a chápu že je potřeba příběh trochu okořenit. Jinak opět perfektní.

06.08.2017 4 z 5


Mořeplavec Mořeplavec Diana Gabaldon

Řekla bych že zatím nejlepší pokračování cizinky. Kniha má celou dobu spád, je poutavá a výborně se čte. Asi nemám co víc k ní říct, Claire a Jamie jsou jako vždy úžasní a čtenář jim závidí :) Líbí se mi propojení žačátku knihy se závěrem, a jak od sebe všechno zapadlo. Autorka má jako vždy neuvěřitelný přehled o historii, ornitologii, léčitelství, lingvistice atd. až se tomu člověk musí divit. Těším se na Bubny podzimu.

19.05.2017 5 z 5


Nana Nana Émile Zola

Do knihy jsem se za začátku musela trochu nutit, ale časem mě děj chytl a přečetla jsem ji jako nic. Nana je velmi naivní žena, která využívá muže aby se dostala do vyšších kruhů. Umí s muži dobře manipulovat, využívá své krásy a hlavně sexu aby k sobě muže připoutala. Postupně je vysává a posléze úplně zničené muže odkopne a přesune se k novému. Ikdyž je hlavní hrdinka taková, je čtenáři svým způsobem i sympatická. Nana si je dobře vědoma své moci a s muži manipuluje, stále se staví do role jakési oběti a samaritánky. Je velice naivní a nevnímá že je příčinou všeho zla kolem sebe.

19.05.2017 5 z 5


Psí poslání Psí poslání W. Bruce Cameron

Krásná kniha, která se čte jedním dechem. Hned od prvního příběhu čtenář pochopí jak je celkový příběh zamýšlen. Střídají se chvíle smíchu s chvílemi smutku. Je to moc krásně a čtivě napsané dílo, a každý pejskař v "hlavním hrdinovi" pozná svého mazlíčka, a to jak asi přemýšlí :)

19.05.2017 4 z 5


Andělé všedního dne Andělé všedního dne Michal Viewegh

Andělé všedního dne mi bohužel moc nesedli. S postavami se čtenář moc neseznámí, protože jim není věnována detailnější pozornost. Přijde mi spíš že je to trochu ve stylu "kvantita, na úkor kvality". Osudy postav se nakonec sice propletly, a přišlo mi to spíš jako taková z nouze ctnost...nebylo to moc promyšlené, spíš jenomrychle vyřešené.

03.04.2017 2 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Nikdy jsem nebyla velkým fanouškem milostných románů, ale tenhle příběh mě úplně dostal. Proč, to je asi jasné. Do Jamieho se prostě nejde nezamilovat, na druhou stranu čtenář musí fandit i Frankovi, protože je to takový ten "správňák". Hlavní hrdinka mi od začátku nebyla moc sympatická (není to taková ta prvoplánově napsaná, sympatická, dobrosrdečná a úžasná postava), ale postupně jsem si ji oblíbila. Děj je krásně napsaný, navíc se do určité míry drží historie což je fajn. A čtenáře taky musí napadnout, že spisovatelka má hrozně velký přehled co se týče ornitologie, historie, alternativního léčitelství, lingvistiky a tak dále a tak dále. Je to chytře a čtivě napsané, stejně jako další díly :)

03.04.2017 5 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Atlas mraků se brzy stal jednou z mých obíbených knih, a to hlavně proto, že jakmile ji dočtete musíte si prostě na chvíli sednout a nad celým tím "skrytým poselstvím knihy" ještě jednou v klidu zapřemýšlet. Člověka prostě musí napadnout myšlenka, jestli to takhle skutečně je, a zamyslet se nad svým životem v širším kruhu. A když mě kniha donutí takhle přemýšlet, tak to prostě miluju :)

03.04.2017 5 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Můžu říct, že když jsem si knihu koupila, tak jsem se moc těšila až si ji přečtu, protože všechny předchozí díly byly skvělé. Proklété dítě mě ale zklamalo. Postavy jsou hrozně plitké a jednoduché a čtenář nemá vůbec šanci se s nimi nějak ztotožnit. Dějové linka je slabá a zápletka mi přijde poněkud hloupá. Nejvíc mi ale vadily některé nesrovnalosti, které by se podle zákonitosti předchoozích dílů neměli vlastně vůbec stát. Přijde mi jako by paní Rowlingová zapomněla na vše, co napsala v předchozích dílech, nebo se to minimálně snažila ignorovat. Sposta věcí tam nedávala smysl, v podstaatě nic nebylo víc promyšlené. Takže za mě je to docela špatné uzavření celé Potterovské ságy.

03.04.2017 2 z 5