Pryskyřice

Pryskyřice https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431591/bmid_pryskyrice-PhU-431591.jpg 4 337 123

Malá Livie vyrůstá se svými rodiči izolovaně na malém dánském ostrůvku. Původní venkovská idyla a šťastný život v souladu s přírodou netrvají věčně. Otec rodiny Jens Haarder svou rodinu sice miluje, ale několik nešťastných událostí ho natolik poznamená, že se život na ostrůvku změní spíše v horor. Haarder v domě a kolem něj hromadí tuny harampádí a svoji rodinu včetně Livie zcela odřízne od okolního světa. Kdo by chtěl jeho způsob života narušit, se zlou se potáže… Haarder se nezastaví ani před vraždou. Livie nechodí do školy a nikdy si nehraje s jinými dětmi, zato umí perfektně střílet z luku. Ona i její matka Marie otce zpočátku podporují, postupně se ho ale začínají i trochu bát a jeho paranoidní svět se jim víc a víc zajídá. Důmyslně nastražené pasti kolem domu ale brání komukoliv z vnějšího světa se přiblížit a pomoci jim… Pryskyřice je román o lásce a přírodě, ale i o trápení, strachu ze ztráty, paranoidním vnímání světa a nezamýšleném zlu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Harpiks , 2015


více info...

Přidat komentář

LuckaK.088
25.04.2024 5 z 5

Psychologický thriller, který vás vtáhne do čtení hned první větou a těžko se odkládá. Příběh Jense Haardera, jehož svět neutvářely stejné systémy a pravidla jako u většiny ostatních lidí. Člověka, který až příliš miloval svou rodinu a přírodu, a jehož fascinovala pryskyřice, která pro něj v sobě skrývala něco zároveň uzdravujícího, smrtícího i ochranného. A mezi tím vším stojí jeho dcera - tichý, učenlivý a osamocený pozorovatel.

Switch
07.03.2024 5 z 5

Uf. Sakra. To byla jízda. Už samotný začátek doslova bere dech, postupně příběh graduje a člověku se honí hlavou myšlenky, kam až dánská spisovatelka osudy postav v knize dožene. Přitom je to napsané opravdu s něžným nádechem a čtenáře často dohání lítost a zároveň vztek a údiv. Temný příběh, který odsýpá a nutí hltat stránku za stránkou. Vyprávění z pohledu malé Livie doslova bere dech, je zde vyobrazena dětská naivita a nevědomost, kde dospělí manipulují a ohýbají to, co "normální člověk" považuje za morální. Po dočtení knihy jsem měl pocit,že dítě vyrůstající pod takovým vlivem si do konce života musí nést opravdu těžké a depresivní trauma...


Lukáš987
04.01.2024 3 z 5

Kniha kterou mám doma déle než 1 rok. Idylka v dánské přírodě, souznění s přírodou a nevědomost, která se promění v psychologický, temný, drsný a zároveň jemný příběh. Kam až jste ochotni zajít abyste měli své blízké po svém boku. Tohle vše nám vypráví malá Livie. Stránky utíkají rychle a čtenář se potřebuje dál a dál dostávat příběhem aby mu dostalo rozuzlení.
Stojí za přečtení. 307 stran jsem přečetl za 3 čtecí večery, ale přecejen mi tam něco chybělo, nebo nedávalo smysl

Bara52
16.12.2023 4 z 5

Vubec nevim, jak to mam hodnotit. Ja toho snesu hodne, ale tohle bylo uplne morbidni, nechutne, ale pritom tak jakoby jemne a citlive podane. Rekla bych, ze to ani nejde dohromady, ale vyslo z toho fakt obri psycho, nektere odstavce jsem musela i preskocit, jak mi z toho bylo az zle. Na druhou stranu ten konec a posledni veta? Genialni, posadilo me to na zadek.

SilvieSisinka
01.08.2023 5 z 5

Tak to bylo morbidní psycho.Jak může někdo takhle žít.Vsude v domě krámy,prach,bordel i jiná zvířata než ve stodole.Brouci, modrozelené masařky, myši,krysi.Proste pořád někde něco sustilo,pistelo.Rodina tam bydlela,jejich dcerka spávala v domě na nejrůznějších místech .V pokojíčku,dokud se tam ještě vešla.Pak dole v obýváku,u schodů....stačilo si donést jen peřinu.
Opravdu silná kniha na čtení.Pro mě to byl horor takhle žít.

Maci752
05.05.2023 5 z 5

Psychologické drama od začátku do konce. Poetický začátek příběhu rodiny na ostrově, který se postupně mění v noční můru, kterou by nechtěl nikdo zažít. Vše je umocněno tím, že drsný příběh vypráví malá nevinná dívka.
Občas jsem musela knihu odložit, abych se nadechla a uklidnila. Závěr knihy mne šokoval.
Kniha vás vtáhne do svého děje a musíte číst.
Doporučuji, je to rozhodně jedna z nejlepších knih, kterou jsem četla.

Django
12.03.2023 5 z 5

Krásná a zároveň smutná kniha především o pocitech a o křehkosti duše. Kolik traumat kdo unese je ve hvězdách a taky na okolí. Hlavní postavou není Livie, ale rozhodně Jens, jelikož vše další dění je výsledkem jeho zvláštností, které pramení ze specifického vztahu s otcem a navazujících událostí. Nechci nic prozrazovat, jelikož já dopředu o knize vůbec nic nevěděl a pro všechny čtenáře to bude nejlepší stejně tak.

Do určité míry podobně zvláštní rodiny jsou v každé zemi na světě a hranice příčetnosti je někdy velmi tenká. Stačí, aby okolí nebylo psychicky nemocnému člověku schopné nabídnout pomocnou ruku a namísto toho hrálo jeho hru.

Jedna z knih, nad kterou budu delší dobu přemýšlet.

Kniholapka
18.01.2023

Z této knihy čišela dusivá atmosféra od začátku do konce. Ukázka velice pohnutých vztahů
v rodině i velký vliv psychopatického otce. Říkám si, zda by se mohla dívka z této atmosféry vymanit....to už se nedozvíme. Celé čtení bylo drsným zážitkem.

PetK
30.12.2022 5 z 5

Zážitek. Není to thriller, je to psychologické drama, kdy se děs plíží pomaličku zpod keříků na ostrově jménem Hlava. Viděno a vyprávěno očima malé dívky nabývá příběh ještě dalších rozměrů. Tohle jsem si opravdu vychutnala.

juchuchu
23.12.2022 5 z 5

Sice je kniha označená jako thriller, ale je to psycho drama. Dánsko, rodina s psychotickým otcem žije odřízlá na malém ostrově.

Malá Livie má milující rodiče, až na to, že podivný a paranoidní otec se po několika nešťastných událostech stává nezvladatelným a při ochraně svého světa a rodiny se nezastaví před ničím.
Tempo je pomalé, ale naléhavé, hlavní dějovou linku vypráví Livie lehce, důvěryhodně a s dětskou naivitou. Začnete číst a už vás nepustí.

iveta3689
22.11.2022 3 z 5

Zvláštní čtení. Příběh je příšerný, ale bylo to napsané tak, že se mě ani moc nedotkl. Nemůžu říct, že by kniha byla špatná, ale nesdílím nadšené reakce ostatních.

ddkk
31.10.2022 5 z 5

Přiznávám, že se mi do čtení Pryskyřice moc nechtělo. Nemám ráda příběhy o dětech, které trpí a kterým je ubližováno... Jenže toto je příběh, který mě dostal a u kterého jsem se - i když to zní jako klišé - nemohla ani nadechnout. Je napsaný tak podmanivě, že stále jen čekáte, co ještě přijde a kdy už to skončí. Tušila jsem, co se chystá a vážně jsem se třásla strachy o tu malou naivní holčičku se zkušenostmi dospělého. Tohle všechno si nezasloužila, konečně jako žádné jiné dítě...

Ane Riel odvedla skvělou práci. Pryskyřice je mimořádná kniha napsaná lehce a bez patosu, s nadhledem, pochopením i důvěryhodnou dětskou naivitou. Nutí vás stále se ptát: jak je něco takového vůbec možné? V civilizované Evropě? V jedné ze zemí (do nedávna) proslulých svými vyhlášenými sociálními systémy?

Hanina61
24.10.2022 5 z 5

"Když táta v bílém pokoji zabil babičku, byla tam tma jako v pytli. Stála jsem u postele. Carl taky, ale toho si nevšímali. Přihodilo se to na Štědrý den brzy ráno. Trochu sněžilo, ale o bílých Vánocích nemohla být ani řeč.
Tenkrát ještě bylo všechno jinak. Stalo se to předtím, než se tátovy věci nahromadily tak, že už se nedalo chodit do obýváku. A předtím, než máma natolik ztloustla, že už ani nevycházela z ložnice. Ale stalo se to až potom, co nahlásili, že jsem umřela, abych nemusela chodit do školy..."

Takto začíná jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Ale také z nejděsivějších a nejdepresivnějších, místy až natolik, že to člověk musel rozdýchat... Zůstane mi ještě dlouho v hlavě... Ač je napsaná velmi čtivým způsobem, až se skoro čte sama, místy je při čtení hodně těžko na duši, hlavně ke konci, kdy máte chuť utéct od knihy tak daleko, jak to jen jde, a přece čtete dál, protože vás nepustí... V každém případě ji doporučuji, opravdu stojí za to a doufám, že stejně skvělé budou i další autorčiny knihy.

rabor
20.10.2022 5 z 5

Tohle je kniha, u které je velká škoda, že dost klame tělem. Dánská autorka, na obálce je napsáno THRILLER, celkem moderní provedení ve stylu konzumní literatury, prostě si myslím, že když tuto knihu uvidí v knihkupectví prúměrný čtenář, řekne si, á to je nějaká severská krimi, detektiv Sven TrǾllund bude řešit svúj třetí případ. Je to škoda, protože se kniha dostává do rukou čtenářúm, který vyhledávají trochu jiný čtenářský zážitek a naopak má menší pravděpodobnost, že se dostane do ruky někomu, kdo přesně tenhle druh literatury hledá. Tohle je psychologický drámo, mno možná bych i to slovo drámo nahradil slovem román. Tempo tohoto díla je pomalé, ale drtivě neúprosné, jako ten žabí efekt. Říká se (někde jsem to četl, žádný týrání zvířat neschvaluji), že když hodíte žábu do vroucí vody okamžitě vyskočí ven (nebo se o to alespoň pokusí), ale když jí dáte do vlažné vody a tu budete pomalu zahřívat, žába si bude postupně zvykat a spokojeně se uvaří. Podobné je to s tímto příběhem, na počátku je všechno v pohodě, možná trochu podivínská rodinka, ale žádné zlo na vás nekřičí "tady jsem", jen se vám tiše omotává kolem nohy, hezky pomalu, takže stránku po stránce vám uniká ten pocit rázné změny a najednou si uvědomíte, že jste až pokrk pomořený do naprostého psychobizáru a už není úniku. Napsané je to výborně a autorka má u mě taky velké plus za to, že je to asi vúbec poprvé co jsem se v literatuře setkal s popisem oné psychické poruchy, která by se dala asi nejlépe označit jako "sběračství" (myslím, že odborně se tomu také říká diogenúv syndrom) a popsat to velmi věrohodným zpúsobem (až si řikám, že v reálu musí mít nějakého "povedeného" souseda).

Belanna
16.10.2022 5 z 5

Tak tohle chce opravdu zhluboka dýchat.
Děsivé, chmurné, smutné, ale přesto originální a odvážné psychologické drama, které se dostane hluboko pod kůži.
I když se na první pohled zdá jako naprosto neuvěřitelné, při bližším pohledu zjistíte, že to zas tak nemožné není. Všichni víme, jaký vliv mají rodiče na své děti a zvláště pak, když jsou jediným zdrojem informací a navíc postiženi paranoiou nebezpečí okolního světa. Jsem ráda, že Livie byla nakonec "osvobozena", ale důsledky budou dlouhodobé.
Kniha na mě udělala velký dojem a jsem zvědavá, čím nás autorka překvapí příště.

Hawkey
02.10.2022 4 z 5

Taková čtivá, hbita, napínavá jednohubka sfouknuta za vecer. A stejne rychle se mi vypari i z hlavy a zustane mi tam jen mlhavy obraz, o cem to bylo..abych tam mela misto na neco zajimavejsiho, nez je tohle. Nezanechalo to zkratka ve me zadnej Pocit.

monushka
04.09.2022 5 z 5

Kniha se četla sama, i přes tu ponurost a smutek, kterými byla zaplněna.

Evaho73
28.08.2022 4 z 5

Desivá a pochmúrna atmosféra sa na mňa prenášala od samého začiatku až do konca.
Kniha zachytáva psychický narušeného muža - syna, manžela a otca v jednej osobe, ktorý svoje deštrukčné správanie postupne prenáša na svojich najbližších, manželku a dcéru...
Autorke sa podarilo zachytiť asociálne správanie rodiny viac z toho vonkajšieho pohľadu, kde sa zamerala predovšetkým na opisy viditeľných a šokujúcich dôsledkov narušenej psychiky.
Osobne by ma skôr upútali opisy vnútorných myšlienkových pochodov vyvolávajúce následné stkratové správaníe sa psychický narušeného človeka.
Takto ma príbeh iba šokoval, ale chýbalo mi tam akési pochopenie PREČO.

Artepstrel
09.08.2022 5 z 5

Tato knížka je přesně to, co jsem potřebovala, něco jiného, neotřelého, zvláštního.
Je úžasná, zároveň zdrcující. Chvílemi povznášející a na dalších stránkách vám dá ránu přímo na solar. Pak zjistíte, že je to cesta už jen do pekla. I přes ten bizár je to neskutečně čtivé, skvěle napsané a naprosto pohlcující. Po dlouhé době kniha, která mě chytla, dlouho ji budu vstřebávat.

GYROTOURBILLON
03.08.2022 5 z 5

Neuvěřitelně uvěřitelný počin. Já jsem spokojen.
Plně souhlasím se Stanislav0373 .