Gaea Gaea komentáře u knih

☰ menu

Kniha vesmírů Kniha vesmírů John D. Barrow

(SPOILER) Bezesporu zajímavá kniha, která mohla být poloviční, s přimhouřením oka dvoutřetinová, nebýt životopisných pasáží a dalšího balastu.
Pro úplného nováčka, nepolíbeného touto tématikou, bude kniha působit chaotickým a lehce neuspořádaným dojmem.
Vhodně tématicky navazující je dílo Briana Greena "Elegantní vesmír" + "Struktura vesmíru" + "Skrytá realita", popř. dílo Lawrence M. Krausse "Vesmír z ničeho".

20.07.2020 4 z 5


Polní pošta ze Stalingradu Polní pošta ze Stalingradu Jens Ebert

(SPOILER) Zajímavá a podnětná kniha, která nechává nahlédnout do nitra obyčejného vojáka wehrmachtu během ikonické bitvy na Volze. Její vznik nepřímo inicioval bývalý spolkový ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher, který k 60. výročí této bitvy vyzval posluchače stanice Deutschlandfunk, aby do redakce zasílali doposud nezveřejněné dopisy příslušníků německé armády u Stalingradu.
Kniha je tak kompilátem více než dvě stě doposud nezveřejněných dopisů ze stalingradského kotle. Přestože byly mnohé podrobeny tzv. prověrce korespondence (tedy cenzuře), lze z nich opakovaně vyčíst hluboce lidské existenční otázky. Co tu vlastně dělám, tisíce kilometrů od svého domova? Jaký to má celé smysl? Za co tu vlastně bojuji? Proč tu vůbec jsem? A proč nejsem doma, se svými milovanými a blízkými?
Netuším, zda podobný kompilát autentických dopisů vyšel knižně i od druhé strany konfliktu, tedy od město bránících Sovětů. Bylo by zajímavé nahlédnout do nitra vojáků i na druhé straně.
Přesně tento formát knih by měl být povinnou četbou na základních a středních školách, nikoliv suchopárné memorování dějin, letopočtů a událostí.
Knihu vřele doporučuji a dávám samozřejmě pět hvězdiček.

20.07.2020 5 z 5


O samotě s řekou O samotě s řekou Nikolaj Ivanovič Sladkov

(SPOILER) Další z knih, ke které se opakovaně velmi rád vracím. Nostalgicky mne vrací do bezstarostného dětství, kdy byla běžnou součástí knihovničky v každé školní družině (pamětníci vědí). Kvalita jednotlivých maleb i papíru je pochopitelně poplatná době jejich vzniku a tehdejším technologickým možnostem, mě to však nevadí, ba naopak.

Nikolaj Ivanovič Sladkov je takovým sovětským ekvivalentem našeho Jaromíra Tomečka (kniha Zelené ticho a další), proto jej mám rád. Myslím si, že by si oba dva nesmírně rozuměli. Co na tom, že byl Sladkov sovětským autorem, pro mě je klíčový obsah a ten je za pět hvězdiček. Dnes už takové knihy nevycházejí a je to velká škoda. Smutná pravda je, že rok od roku je toho čím dál méně k pozorování. Kdy jste naposledy viděli volně poletující pár bělásků, babočku admirála nebo obyčejného vrabce? V době mého dětství byli všude a v hojných počtech...

19.07.2020 5 z 5


Peníze a burza Umění, jak přijít k bohatství Peníze a burza Umění, jak přijít k bohatství André Kostolany

(SPOILER) André Kostolany, investiční legenda tzv. staré školy. Obsah knihy je zcela nadčasový. Ve své knize popisuje především dva typy investorů: spekulanty a hráče. Pevné ruce spekulantů jsou klidné a rozvážné. Kupují, když jsou ceny nízké, mají dost času i peněz, vlnitost trhu je nerozhodí, obchody uskutečňují ve správný čas. „Pevní mají intuici, nápady, trpělivost, a samozřejmě i štěstí - to se rozumí samo sebou,“ řekl o nich. Jsou schopni vzdorovat davové hysterii. Opírají se o své vlastní myšlení a argumenty a nehledí na to, co si myslí ostatní. Druzí jmenovaní mají ruce roztřesené. Kupují, když pevné ruce prodávají a obráceně. Nastupují do vlaku poté, co vyjel z nádraží a vystupují z něho, až když vykolejí. Hráči investují na základě horkých tipů, přejímají tedy cizí myšlenky a svoje vlastní nemají. Jsou řízeni svými emocemi, zatímco spekulanti se rozhodují analyticky a s odstupem. na mnoha příkladech ukazuje, jak odhalit každou bublinu a přehřátý trh.
Vřele doporučuji všem, co se zajímají o investování.

19.07.2020 5 z 5


Zelené ticho Zelené ticho Jaromír Tomeček

(SPOILER) Kniha, ke které se opakovaně velmi rád vracím. Nostalgicky mne vrací do bezstarostného dětství, kdy byla běžnou součástí knihovničky v každé školní družině (pamětníci vědí). Kvalita fotografií i papíru je pochopitelně poplatná době jejich vzniku a tehdejším technologickým možnostem, mě to však nevadí, ba naopak.
Usazen v pohodlném křesle, s praskajícím krbem za zády a sklenkou skotské whisky, nořím se do nádherných textů Jaromíra Tomečka. Dýmka pochopitelně nesmí chybět. S bázní a úctou obracím každou jednotlivou stránku.

Je velká škoda, že dnes nevycházejí podobné knihy. Jsem rád, že ji mám. Stárneme spolu, už od dětství. A pořád se máme stejně rádi. Jistě, je ohmataná, stará, dnes již nemoderní, ale má duši.

Bezduchých a bezobsažných knih je dnes tolik...

18.07.2020 5 z 5


Neznámé špionážní operace KGB – Mitrochinův archiv Neznámé špionážní operace KGB – Mitrochinův archiv Christopher Andrew

(SPOILER) Nesmírně zajímavá a čtivá kniha, založená na bezprecedentním a neomezeném přístupu do jednoho z nejtajnějších a nejpřísněji střežených archivů na světě, archivu zahraniční rozvědky KGB (Комитет государственной безопасности, foneticky: kamiťét gasudárstvěnoj bězapásnosti).
Vasilij Nikitič Mitrochin si v letech 1972 až 1984 (tedy po dobu 12 let) každodenně pořizoval výpisky z přísně tajných složek KGB a vynášel je domů, kde je přepisoval a následně převážel k úschově na svoji daču (chatu) poblíž Moskvy.
Některé zahraniční akce KGB jsou jak vystřižené z filmů Jamese Bonda, včetně sofistikovaných metod a operativní techniky. Člověk až žasne, v čem všem měla KGB svoje dlouhé prsty a nasazené operativce, co vše si analyzovala, koho všeho dokázala přesvědčit či přemluvit ke spolupráci.
V roce 1992 dostala tajně Britská tajná služba (SIS) Mitrochina i s jeho rodinou z Ruska do Anglie a spolu s ním vyvezla i šest beden poznámek. Americká FBI a CIA tento převezený archív popisuje jako "nejkompletnější a nejrozsáhlejší zpravodajský materiál, který byl kdy od nějakého zdroje získán".
Přes výše uvedené patří i dnes nástupnická FSB (Федеральная служба безопасности) k absolutní světové špionážní a zpravodajské špičce (spolu s izraelským Mosadem a americkou CIA).
Knihu vřele doporučuji všem, kteří se zajímají o historii, tajné služby, studenou válku a následný pád železné opony.

18.07.2020


V první linii: Z Leningradu až do Berlína V první linii: Z Leningradu až do Berlína Nikolaj Nikolajevič Nikulin

(SPOILER) Emocionálně náročná kniha, která autenticky a zcela syrově popisuje válku očima sovětského vojáka. Knihou se jako červená nit line beznaděj, smíření se s osudem, cynismus a lhostejnost. Sověti měli za 2. světové války dle historiků cca 26 milionů obětí, novější revidované odhady hovoří až o 35 - 40 milionech. Bylo by zajímavé dát si tu práci a zkusit spočítat, o co nižší by byly celkové ztráty nebýt milionů bezejmenných obětí při zbytečných a k nezdaru dopředu odsouzených útoků a bitev. Vyjma vylodění v Normandii byla západní Evropa podobných jatek ušetřena, na území tehdejšího Sovětského svazu to však byla každodenní realita. Sověti zaplatili strašlivou cenu, nejvyšší z nejvyšších. Nebylo rodiny, která by o někoho ve Velké vlastenecké válce, mnohdy i opakovaně, nepřišla.
Povinná četba pro všechny válkychtivé jedince, kteří mají zkreslené, zidealizované a mytizované představy o (jakékoliv) válce.

18.07.2020 5 z 5


Nebe pro Albatros Nebe pro Albatros Josef Mladějovský

(SPOILER) Zajímavý životopis fenomenálního českého leteckého konstruktéra pana Vlčka, tvůrce proudových letounů Delfín a Albatros. Je zapotřebí číst s nadhledem a oprostit se od ideologických klišé, kniha přeci jen vyšla za minulého režimu (rok 1988). Provázela mne chlapeckým dospíváním, kdy jsem vše kolem letadel a plastikového modelářství "žral".

18.07.2020 5 z 5


Svět letadel Svět letadel Václav Šorel

Nostalgická kniha, která mne provázela mým chlapeckým dospíváním, kdy jsem v oddíle Svazarmu lepil plastikové modely letadel a barvil je komunistickými "colorkami" - pamětníci vědí. Dnes pochopitelně překonaná, neboť vývoj a technologie jsou někde úplně jinde, nicméně je krásné zavzpomínat.

18.07.2020 5 z 5


Stalingrad Peklo na Volze Stalingrad Peklo na Volze Guido Knopp

(SPOILER) V mém žebříčku asi nejlepší faktografická kniha autora. Za nejzajímavější považuji zveřejněnou běžnou korespondenci obyčejných německých a sovětských vojáků, která jde hodně pod kůži.
Jako tématicky vhodný doplněk doporučuji knihu od Fanny Chassain-Pichon "Dopisy z Wehrmachtu", kde se však jedná o dopisy z průběhu celé války, Guido Knopp reflektuje "pouze" jatka u Stalingradu.
Povinná četba pro všechny válkychtivé jedince, kteří mají zkreslené, zidealizované a mytizované představy o (jakékoliv) válce.

18.07.2020 5 z 5


Mé srdce pohřběte u Wounded Knee Mé srdce pohřběte u Wounded Knee Dee Alexander Brown

(SPOILER) Kniha, která mě poznamenala na celý život. Kniha, po jejímž přečtení jsem nebyl schopen několik dní jediného slova. Objevil jsem ji v knihovně v pozůstalosti po babičce, jednalo se o české vydání z roku 1976. Neexistují slova, kterými bych byl schopen popsat svůj smutek a žal.
Nacistické Německo má svůj holokaust, Turecko svoji genocidu jednoho a půl milionu Arménů (1915 - 1918), Japonsko zvěrstva v Nankingu... a Spojené státy svoje Wounded Knee, které bylo jen špičkou ledovce genocidy původních severoamerických Indiánů.
Tzv. vyspělá západní společnost vnímala severoamerické indiány jako primitivy, jako nějaké křiváky a stejně křivě se k nim následně chovala stran dohod, smluv, slibů a příslibů. Všechny byly křivé, všechny byly následně porušeny. To, na co "vyspělá" západní společnost přichází a objevuje až nyní, to vše původní "primitivní" obyvatelé věděli již tehdy.
Kupříkladu plození nového potomstva: věděli jste, že rodičovství bylo radou starších plánováno podle toho, jaká byla ten rok úroda a obecně hojnost potravy? Věděli jste, že před každým lovem probíhaly obřady, kde se lovené zvíře žádalo o svolení jej zabít a současně se děkovalo za poskytnutí masa, kožešiny, šlach a dalších věcí? Stejným způsobem se děkovalo Matce Zemi za její plody, ryby v řekách, déšť, sníh, prérijní vzduch. Indiáni se nikdy necítili jako majitelé vší té krásy kolem nich, sami o sobě hovořili jako o správcích, kterým byla Matka Země předána po dobu jejich pozemského bytí k užívání. A jejichž povinností bylo to vše předat další generaci v témže stavu.
Často se k této knize vracím, ke vznešeným myšlenkám těchto hrdých lidí, původních obyvatel severní Ameriky. A pokaždé to bolí. Pokaždé se oči zalijí slzami. Snad nějaká vzpomínka na buněčné úrovni, vepsaná do mojí DNA, z nějaké minulé existence, inkarnace, kdy jsem si pravděpodobně výše uvedené běsnění prožil(a).

„Mé slunce zapadlo. Mé dny jsou u konce a kolem mne se vkrádá tma. Stíny přede mnou jsou dlouhé a temné. Dnes je dobrý den na smrt."
Rudý oblak, náčelník Siuxů, 1903

17.07.2020 5 z 5


Citadela Citadela Antoine de Saint-Exupéry

(SPOILER) Je těžké napsat něco nového, co by zároveň nezaznělo v některém z předchozích komentářů. Nesmírně náročná kniha, esence samotné podstaty Exupéryho coby celoživotního hledače smyslu života. Jedna z nejnáročnějších knih, které jsem kdy četl. Mnoho otázek, nekonečno odpovědí. Ke knize se pravidelně po pár letech opětovně vracím, znovu si ji čtu a s přibývajícím věkem rozumím Exupérymu vnitřnímu rozpoložení čím dál více. Život totiž nemá žádný smysl. Má takový smysl, jaký mu svým konáním a naplněním dáme. Je to prázdná nádoba, která čeká na naplnění čímkoliv od nás. Při každém dalším čtení v knize objevuji nové a nové věci, které v ní byly pochopitelně již předtím, s odstupem času je však vidím jinak. Snad je to věkem, zkušenostmi, prožitými událostmi. Bylo by zavádějící posuzovat Exupéryho myšlenky a názory v knize uvedené prizmatem dnešní doby, to jednoduše není možné. Musíme vycházet z kontextu doby, kdy si Exupéry tyto své myšlenky zaznamenával. Reálie 2. světové války vzaly veškeré iluze o lidskosti, humanitě či soucitu. Exupéry zanechal v mém čtenářském srdci velmi výraznou stopu a je až s podivem, jak nesmírně myšlenkově náročné dílo dokázal za svůj relativně krátký autorský život napsat. Hluboce před Vámi smekám, Mistře!!!

17.07.2020 5 z 5


Investice do akcií - základy value investování Investice do akcií - základy value investování Petr Čermák

(SPOILER) Dle mého názoru jedna z nejlepších knih o investování, která na českém trhu vyšla (minimálně za posledních 10 let). Autor se nikoliv nudným způsobem snaží pomoci začínajícím investorům v orientaci ohledně různých investičních přístupů, podobně jako se o to snažil sám autor před 16 lety. Vezmeme-li v potaz, že většina českých investorů je veskrze konzervativních, value (hodnotové) investování by jim mohlo vyhovovat, k čemuž kniha pochopitelně svým obsahem vybízí.

17.07.2020


Náhodná procházka po Wall Street Náhodná procházka po Wall Street Burton G. Malkiel

Pro čtenáře, kteří se zajímají o investování, je to jedna z knih, která by neměla chybět v jejich knihovně. Autor je nejen investor, ale je především profesorem na Princetonské univerzitě. Přestože z mého pohledu kniha nedosahuje kvalit podobných titulů (Jeremy Siegel "Investice do akcií - běh na dlouhou trať" nebo Benjamin Graham "Inteligentní investor"), vhodně je doplňuje. Pravda, kniha je téměř akademickou učebnicí, ale výborně se čte, pokud máte nějaké ty základy investování za sebou.

17.07.2020