Kniha vesmírů

Kniha vesmírů https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163174/bmid_kniha-vesmiru-P02-163174.jpg 5 16 4

Systematický přehled různých modelů vesmíru od antiky po dnešek, s důrazem na stav poznání po Einsteinovi, jasně rozlišuje, které z nich mohou aspirovat na model pozorovaného vesmíru a které vznikly jen jako zajímavé matematické konstrukce. Zabývá se i různými bizarními představami, jež vzešly z teorie strun a dalších současných směrů ve fyzice. Tajemno vanoucí z představ, že žijeme v jednom zákoutí nekonečně mnohotvárného vesmíru, je vzrušující a ne nepodobné mysteriím sci-fi, autor se však zaměřuje především na filozofické pozadí těchto myšlenek a střízlivě hodnotí jejich úlohu při vytváření našeho pohledu na svět, ve kterém žijeme.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Vesmír
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Book of Universes: Exploring the Limits of the Cosmos , 2012


více info...

Přidat komentář

parxel
04.08.2022 5 z 5

Kniha vesmírů je jednou z mnoha vědecko populárních knih, která se věnuje kosmologii a matematicko-fyzikálním modelům vesmíru. John. D. Barrow v ní popisuje, jakým způsobem se utvářely naše představy o vesmíru. Začíná u modelů Ptolemaia, Koperníka, Tycho de Braha a přechází k modelům založeným na řešení rovnic obecné teorie relativity.

Jedním z nich je v současné době nejvíce uznávaný kosmologický model tzv. Lambda-CDM, jehož matematický popis vyjadřuje Friedmanova rovnice. Zajímavostí je, že v tomto roce uplynulo přesně 100 let od doby, kdy ruský matematik Aleksandr Friedman toto řešení nalezl a publikoval. V mezičase vědci prostudovali mnoho dalších modelů např. cyklické vesmíry, ale nakonec se vždy vrátili k Friedmanově rovnici. A o tom všem a o mnoha dalších zajímavých objevech je tato kniha.

Obecně mám tento druh literatury velmi rád a pokud se nejedná o vyložený nonses, tak je hodnotím věsměs kladně. Částečně je to dáno i tím, že je píší lidé, kteří mají rádi vědu a jsou motivováni snahou přiblížit vědecké poznatky ostatním lidem. V případě této knihy jsem byl velmi spokojený, protože mi srozumitelnou formou dala přesně to, co jsem od ní očekával a co uvádím v textu výše. Neurazil bych se, ani kdyby v ní byla špetka matematiky navíc. :-)

Na závěr bych ještě dodal, že v této knize nenaleznete mnoho informací o teorii strun ani o jiných teoretických konceptech jako je např. kvantová smyčková gravitace nebo Verlindeho entropická teorie gravitace. Případným zájemcům o teorii strun bych doporučil knihu "Tajemství skyrtých dimezí vesmíru" od Lisy Randall. O kvantové smyčkové gravitaci vyšlo několik knih od Carla Rovelliho. Věsměs jsou čtivé, ale mne osobně moc nezaujaly. O Verlindeho entropické teorii gravitace bych doporučil přednášku od Petra Kulhánka s názvem "Je gravitace pouhou fikcí?", která je volně přístupná na youtube.

hnatlubo
26.06.2022 4 z 5

Zajímavé, ale místy dost těžké čtení. Určitě to není kniha vhodná pro ty, kteří o tématu ještě nic nečettli.


Gaea
20.07.2020 4 z 5

(SPOILER) Bezesporu zajímavá kniha, která mohla být poloviční, s přimhouřením oka dvoutřetinová, nebýt životopisných pasáží a dalšího balastu.
Pro úplného nováčka, nepolíbeného touto tématikou, bude kniha působit chaotickým a lehce neuspořádaným dojmem.
Vhodně tématicky navazující je dílo Briana Greena "Elegantní vesmír" + "Struktura vesmíru" + "Skrytá realita", popř. dílo Lawrence M. Krausse "Vesmír z ničeho".

los
03.05.2019 4 z 5

plno zajímavých informací, ale nepřehledně strukturovaných (osobně bych ubral na mottech a vypustil životopisné pasáže)

doporučuju čtenářům, kteří jsou už trochu obeznámeni s danou tematikou