flaquitta flaquitta komentáře u knih

☰ menu

Dívky na kopci Dívky na kopci Alison Belsham

Českým čtenářům je autorka známá díky své sérii Tatérka. Nyní vychází série s vyšetřovatelkou Lexi Bennettovou. Ta se vrací do svého rodného města a v něm nastupuje jako velitelka policejního oddělení. Ve stejnou dobu jsou nalezena dvě mrtvá těla mladých dívek. Jak se záhy zjistí, jedná se o dvě ze tří zmizelých děvčat, po kterých se pátrá. Začíná boj o nalezení třetí dívky, boj o naději, že tahle dívka ještě žije.

Lexi kvůli případu odhaluje část minulosti, kterou se v sobě snažila potlačit. Některé z kapitol jsou vyprávěny z pohledu pachatele, jeho psychologie, uvažování, motiv, činy dodávají příběhu dramatičnosti.

Kniha je čtivá, má spád, navzdory žánru a tématu je to knížka ideální na čtení venku, na zahrádce či u vody. Děsivá, mrazivá atmosféra ale nechybí, detaily má autorka velmi dobře promyšlené.

09.05.2024 4 z 5


Ani ne pět minut Ani ne pět minut Hana Radulić

Příběh Lukášovy rodiny se může jevit relativně normálně, obyčejně. Lukáš v dětství moc lásky ze strany svých rodičů nedostal, matka byla chladná, nedá se ale říct, že by se o svou rodinu nepostarala, vždy bylo uklizeno, navařeno, své dvě děti ale neobjímala, nepomazlila, neutěšila, jak by jako máma měla, otec byl ve své roli o kousek lepší, přesto tápal. Když však matka, trpící Alzheimerem a na srdce, v domově pro seniory umírá, zůstává po ní krabice vzpomínek - dopisy od její matky, fotografie dvou veselých dívek se dvěma chlapci. Lukášovi se vybavují poslední slova jeho mámy: Ani ne pět minut a Baška Voda.
Lukáš se vydává po stopách tajemství své matky, snaží se zjistit, co se stalo, kdy se z veselé, energické dívky stala chladná žena, jakou on znal celý život.

Příběh začíná pozvolně, zhruba v polovině ale nabere na obrátkách, graduje až k závěru, ze kterého vám může být psychicky i fyzicky těžko. Příběh je velmi emotivní, pokud máte rádi rodinná tajemství, je to kniha přesně pro vás

24.10.2023 5 z 5


Hotel Atlantic Hotel Atlantic Barbora Šťastná

Ferda a Charlotta, dvě rozdílné dívky, ze kterých se v začínající válce stávají kamarádky. Kniha Hotel Atlantic vypráví příběh jejich putování do Palestiny za druhé světové války. Se skupinou přátel se vydávají do země zaslíbené na lodi.

Celou akci organizuje reálná postava dějin, rozporuplný Berthold Storfer, vídeňský bankéř, který byl pověřen samotným Adolfem Eichmannem, aby pomohl vyřešit židovskou otázku. Storfer však v řešení hrál jinou roli, než jakou měli jiní. Storfer pomohl transportovat 9096 Židů do Palestiny, čímž je zachránil před koncentračními tábory. Sám v jednom z nich v roce 1944 zahynul. Tato postava dějin si jistě zpětně zaslouží více pozornosti.

Téma přesunu židovské mládeže je pro mne zcela nové a jsem ráda, že jsem si díky knize rozšířila obzory. Ačkoli je na trhu spousta knih s tématikou druhé světové války, koncentračních táborů, Hotel Atlantic otevírá téma zcela nové. A autorka si za to jistě zaslouží zásluhy.

Zpracování tématu ovšem malinko pokulhávalo - byly pasáže, které se četly jedním dechem, napjatě jsem otáčela stránku za stránkou, a pasáže, které se mi vlekly a z knihy bych je klidně vynechala - ale vím, že bez nich by nebyl příběh kompletní.

23.10.2023 4 z 5


Srdcem mojí babičky Srdcem mojí babičky Barbora Linke

Srdcem mojí babičky je příběhem ženy, která by velmi snadno mohla být i vaší babičkou. Autorka hezky popisuje charaktery jednotlivých postav, jsou psány uvěřitelně, stejně jako popis dějinných událostí - Protektorát, válka, partyzáni, nucené práce. Autorčin styl je svižný, kapitoly dlouhé tak akorát, příběh se tak četl úplně sám a těžko se mi kniha odkládala.

06.06.2023 5 z 5


Dračí královna Dračí královna William Andrews

Autor si ve druhém díle série Drak vybral samotnou poslední korejskou královnu Min.
Její příběh začíná zcela obyčejně. Čajong je děvčátko, které brzy osiří a starají se o ně strýc s tetou. Patří ke starodávnému rodu Min, a i proto si ji v 15 letech vyhlédne královna, která hledá vhodnou nevěstu pro svého syna, krále. Čajong je půvabná, cílevědomá a velmi inteligentní, již v mladém věku čte knihy, které se zabývají politologií, uspořádáním světa, filozofií.
Čajong se tak ve svých 15 letech stává korejskou královnou, která má být oporou svému manželovi, který je však zatím nezkušený a líný, proto za něj vládne jeho otec, regent. Právě s tím Čajong příliš nevychází, neshodnou se ve směřování země - na Koreu si totiž brousí zuby jak sílící Japonsko, tak Čína.
Příběh je pak opět protkán dvěma dějovými liniemi, minulou a současnou. Více prostoru je věnováno linii minulé, přítomná je trochu přitažená za vlasy, ale v komplexu zase tolik nevadí - beru ji jako špetku amerického dramatu.

22.05.2023 4 z 5


Temné dědictví Temné dědictví Andy Maslen

Temné dědictví je druhý díl ze série se sympatickým detektivem Henrym Fordem.
Stejně jako v prvním díle, i zde vede vyšetřování zločinů k významné osobnosti, se kterou se přátelí Henryho šéf, detektivové se tak vydávají na velmi tenký led.

Pro rodinu jsou někteří schopní udělat cokoli, toho si je vědom také detektiv Ford.

17.04.2023


Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Loni vydala svou prvotinu Až uvidíš moře česká autorka Scarlett Wilková, letos jsme se dočkali její druhé knihy s názvem Ty chladné oči.
Scarlett Wilková otevírá stejně jako ve své prvotině nové téma československé historie. Neonila je ruská dívka, která se vyučí porodní asistentkou a právě díky své profesi válku přežije. Setkává se s německými vojáky, utíká do Československa, do podhůří Beskyd, kde najde Emila, muže, který za druhé světové bojoval za wehrmacht. Její činy za války a převážně po ní nejsou vždy úplně pochopitelné, s odstupem času ji ale malinko rozumím.
Neonila není sympatická postava a psát tuto recenzi den po přečtení, je asi pěkně žlučovitá. Neonila sice byla krásná, její ledově modré oči ostatní vždy uhranuly, v tomto případě ale oči odrážely chlad její duše. Neonila totiž vždy dělala to, co považovala za správné, aby zachránila sebe a později svou rodinu. Dokázala se přizpůsobit době, režimu, aby se ona i její blízcí měli dobře, aby přežili. A ne vždy to byly činy hezké a morální.

Kniha se i přes těžké téma četla dobře, na stylu autorky mi něco malinko nesedí, ale není to nic zásadního. Je super, že se díky knihám dozvídáme o tématech z historie, o kterých se v dějepisu neučí.

03.04.2023 4 z 5


Bouře Bouře Kristina Ohlsson

První díl detektivní série "August Strindberg" řeší záhadu zmizení oblíbené učitelky Agnes. August je bývalý finančník, který se rozhodl zavřít dveře za starým životem ve Stockholmu a začít znovu. Rozhodne si proto koupit dům v malé obci a otevřít si bazar se styrými věcmi v bývalém pohřebním ústavu. Učitelka Agnes zmizí právě v den, kdy se August do městečka přistěhovává a August cítí, že je do tohoto případu nějak zapleten. Vyšetřování se ujímá Maria a její tým. Atmosféra knihy je temná, ponurá. Ačkoli je kniha delší, postupně se odkrývá nejedno tajemství. Maria a August postupně zjistí, kam a proč Agnes zmizela a odhalí také tajemství z minulosti. Ponurost, kterou známe ze severních detektivek, najdeme i v této knize, celý děj je obestřen mlhou, ponurem, sychravem.

24.10.2022 4 z 5


Paví hody Paví hody Jan Štifter

Románová kronika Paví hody jsou pro mne přečtenou prvotinou Jana Štiftera a hned potvrdila, že si od autora musím přečíst i další knihy.
V románu se spojují dějové linky, uvádí čtenáře do souvislostí, všechno do sebe nakonec zapadne. Autorův styl je poetický, důkladně popisuje atmosféru. Kniha se mi proto četla velmi dobře.

20.09.2022 5 z 5


Temná hra Temná hra Andy Maslen

Temná hra je prvním dílem nové série s detektivem Henrym Fordem. Ten se po smrti manželky před osmi lety potýká s pocity viny, že za její smrt je zodpovědný on. V práci je ale čerstvě povýšen, když se ve městě objeví sériový vrah. Jeho oběti spojuje potravinová banka, způsob smrti a aranžmá místa činu a hlavně podezřelý, vysoce postavený primář hematologie, který však má vlivné známé, kteří vyšetření komplikují. Shodou okolností se do hledáčku detektivů dostává také mladý muž z nižší vrstvy, který v nemocnici pracuje a vypomáhá si jak může. K týmu Henryho se přidává mladá doktorka Hannah, která má lehkého Aspergera, v týmu je však tento fakt velkou výhodou.

Kniha byla velmi napínavá, četla se velmi dobře. Kapitoly jsou krátké, navazují na sebe, napínavost nutí čtenáře začít "ještě jednu" :-)
První díl tedy chválím a těším se na další pokračování.

01.09.2022 5 z 5


Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Česká tvorba zažívá v posledních letech jakousi renesanci. Když se ke mně donesla informace, že svou prvotinu vydává i Jiří Mádl, moje zvědavost rapidně narostla.
Přitažlivost planety Krypton není sci-fi, jak by se mohlo z názvu zdát. Je to příběh o nás, kteří jsme se narodili či vyrůstali ve zlatých devadesátkách a krásy internetu objevovali až na počátku nového milénia. Stejně tak to má Veronika a Martin, kteří si na xchatu založí vlastní chatovací místnost s názvem Planeta Krypton. Rozumí si, přitom mají jasně vytyčené, že se nikdy nepotkají. Tato kniha ale není jen příběh Martina a Veroniky, je to příběh jejich rodin, jejich šrámů, klopýtnutí, nevyjasněných odchodů i nevyřčených omluv.
V jejich příběhu je ovšem také spousta naděje.
Přitažlivost planety Krypton se čte opravdu krásně, příběh se vám vryje pod kůži a v člověku dlouho zní.

15.07.2022 5 z 5


Volající Volající Jonathan Dylan Barker

Tak tahle knížka byla jízda od začátku do konce. Jordan Briggsová je neřízená střela, která pracuje jako moderátorka ranní show v rádiu, kariéru staví nade vše. Jordan si ani v osobním životě ani v kariéře nebere servítky, což není vždy dobrou volbou. Kniha má skvělé tempo, je velmi čtivá, napínavá a knihu prostě nechcete odložit, dokud nebudete vědět, co a jak a dál a tak. Kromě Jordan je tady totiž ještě zakřiknutý Bernie, který zavolá do rádia a chce si zahrát s moderátorkou hru. Jordan tak velmi rychle pochopí, že každý její výběr v této hře má své následky. V přímém přenosu tak dochází k vraždám.
Naštěstí se případu ujímá sympatický detektiv Cole, který s Jordan při pátrání po Berniem spolupracuje.

Knihu velmi ráda doporučuji!

15.07.2022 5 z 5


Z popela Z popela Alex Schulman

Tři bratři, rodinné tajemství a tíha nevyřčeného.
Příběh knihy je vyprávěn ve dvou dějových linkách, první líčí děj minulý, dětství hlavních hrdinů. Druhá linka je současná, přesto vyprávěná pozpátku. Konec knihy pak obě linky spojí, dojde k velkému rozuzlení.
Atmosféra knihy je tíživá, seversky ponurá, přesto velmi poutavá, čtete ji s pocitem, že se NĚCO stane. Autor dokonale popsal charaktery všech postav, jeho vyprávění je nekompromisní až mrazivé.

18.01.2022 5 z 5


Dcery dvouhlavého draka: příběh „ženy pro útěchu“ Dcery dvouhlavého draka: příběh „ženy pro útěchu“ William Andrews

Příběh korejské dívky, která je nucená pracovat jako žena pro útěchu, je neskutečně silný, čte se jedním dechem. Hrůzy, kterými si prošla, si v dnešní době dokážeme jen těžko představit, Hong Čehi si ale stigma ženy pro útěchu nesla celý život - a s ní zhruba dalších 200 tisíc žen. Ani po válce její život není jednoduchý, protlouká se životem, bojuje o přežití své i své dcery. Na pozadí příběh dokresluje historie Korey okupované, sjednocené a rozdělené.
Tento příběh ve mně zůstane dlouho.

19.11.2021 5 z 5


Tři sestry Tři sestry Heather Morris

(SPOILER) Na počátku byl slib otci, že ať se bude dít v životě cokoli, budou sesrty držet při sobě a budou si nablízku. Právě tento slib jim napříč životem a událostmi, které sestry zažily, držel kolikrát při životě, dával jim sílu a naději. Heather Morris tento příběh již potřetí (po knihách Tatér z Osvětimi a Cilčina cesta) staví na skutečném příběhu sester, které si prošly hrůzami koncentračního tábora Osvětimi, následný pochod smrti a střet s poválečnou realitou a přijetím navrátilců z Osvětimi ve společnosti, kde již nic nebylo jako dřív. Přišly o své blízké i o střechu nad hlavou. Společně ale byly nejsilnější, díky tomu dokázaly začít znovu, v nové zemi, založit rodiny a splnit slib, který tatínkovi v dětství daly.

01.11.2021 5 z 5


Bez tváře Bez tváře Lucie Salová

Příběh mladé matky, která se těší na příchod své druhé dcery. Ke konci těhotenství prožije šok, který patrně poznamená následující období. Dochází ke stěhování, porodu, zvykání si na druhé miminko. Po porodu ale začne maminka trpět depresemi, stejně jako nepochopením okolí. Až zhoršující se stav si donutí vyhledat odbornou pomoc.

Autorka v knize popisuje vlastní zkušenost, o které se ve společnosti dosud mluví málo a děkuji autorce, že tohle téma otevírá a šíří osvětu. Společnost by si měla jistě otevřít oči a neodsoudit matky s frází: Jsi citlivá po porodu, to přejde, musíš zabrat.

Zpracování tématu však podle mne bylo urychlené, nedokázala jsem se správně do hlavní hrdinky vžít.

15.10.2021 4 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Vesnička v Pošumaví byla v minulosti formována odsunem sudetských Němců a příchodem rumunských Slováků, což je dodnes příčinou starých tajemství a křivd. Obyvatelé vesničky jsou vůči sobě ostražití a nepřátelství. Dílem vraždy se pak odhalí tajemství, všechno do sebe záhy zapadne. Kniha je velmi čtivá, tajemná, moc se mi líbila atmosféra příběhu, pohnutky starousedlíků a především pověry, kterým místní věřili.

19.08.2021 5 z 5


Najdu odvahu: 770 km po trase hrdinů SNP Najdu odvahu: 770 km po trase hrdinů SNP Lenka Vacvalová

Lenka Vacvalová je širší veřejnosti známá jako slovenská herečka, která hrála v nekonečných seriálech. Několik let zpět se rozhodla své herectví omezit a věnovat se vášni jiné, běhu. Od té doby uběhla několik maratónů a ultramaratónů. Podle vlastních slov je "holka, která chce běháním psát příběhy, své i takové, které pohnou srdcem a udělají svět lepším místem."
Její prvotina popisuje jeden těchto dálkových běhů, kdy se Lenka vydala na trasu dlouhou 770 km a k běhu měla i šlechetné důvody, jednak se snažila proběhnou trasu hridnů SNP, aby poznala osudy žen, které Slovenské národní povstání zažily, ale také proto, aby vybrala peníze pro charitu, která se zabývá zapojením onkologicky nemocných dětí zpět do života. Vybralo se téměř 8.500 euro. Lenka pak svůj běh srovnává s reality show, protože její sen sledovalo prostřednictvím Instagramu a GPS několik stovek fanoušků.
Cesta hrdinů SNP je velmi náročná, Lenka se musela poprat nejen s výškovým převýšením (31 kilometrů) a náročným terénem, ale také s nepřízní počasí, vnitřními strachy a vnitřními boji a únavou. Tato kniha je kombinací cestopisu, osobní zpovědi a motivační knihy. Kniha je to výborná, krásná, s Lenkou její příběh dokážete prožívat jako byste byli s ní na trase. Za co bohužel musím strhnout bodíky, jsou slíbené pasáže o ženách, které našly odvahu hrdinům SNP pomáhat, takový příběh byl v knize uveden jen jeden, a to hned na začátku. Vyzdvihnout pak musím nádherné fotky, které protkávají celou knihu. Speciální dojem na mne udělala kapitola Nesuď a nebudeš souzen.
Dovolím si ještě vypsat pár myšlenek z knihy:
"Důvod ke strachu se najde vždycky."
"...poselství, že bych měla víc běhat, víc cestovat, víc si užívat, víc se smát, víc tancovat, víc milovat a víc vychutnávat. každičký den."
"Občas nám život nabízí tolik možností, a my nevíme, kterou vybrat. Občas nabídne jen jednu, jako lekci, se kterou se musíme popasovat. V některých lekcích se dělají čárky, v některých tečky. Jinde se vytrhávají celé strany."

26.04.2021 4 z 5