Srdcem mojí babičky

Srdcem mojí babičky https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501184/bmid_srdcem-moji-babicky-oiL-501184.jpg 5 81 41

Volné pokračování historického románu Jménem mojí sestry Ztráta baletní kariéry a přerušení kontaktů s rodinou u Ester vyústí v celkový nezájem o vlastní zdraví i dění v protektorátě. K soukromým tragédiím se brzo přidává i hrozba totálního nasazení. Ester by udělala cokoli, aby se mu vyhnula – dokonce by si vzala i úplně cizího muže. Co na to mladý partyzán Tonda? A jaké tajemství skrývají deníky Židovky Julie, které Ester dostane do opatrování? Pod tlakem okolností je mladá žena nucena hrát vabank o svou existenci, lásku a štěstí.... celý text

Přidat komentář

Lovana
25.04.2024 5 z 5

Kniha Jménem mojí sestry se mi moc líbila, takže jsem věděla, že si určitě přečtu i pokračování. Byla jsem zvědavá, jak se mi tento díl bude líbit, protože jsem si Ester zdaleka neoblíbila tolik jako její sestru Soňu.
Ale v tomto pokračování dostane možnost Ester blíže poznat a pochopit, proč se chová, tak jak se chová.
Čtení opět, vzhledem k době, ve které se odehrává, nebylo úplně jednoduché, ale přesto byla kniha velmi čtivá, stránky utíkaly jedna za druhou a mě bylo, stejně jako u první knihy líto, že kniha nemá stran více.
Velmi jsem ocenila možnost lehce vidět příběh i „z druhé strany“ a to díky scénám, ve kterých došlo k bombardování Drážďan.
Na konci knihy bych ještě určitě ocenila rozvinutí osudů dvou vedlejších postav, tak třeba se dočkáme dalšího pokračování, kde se nám i toto vysvětlí.
Kniha byla velmi čtivá, příběh z období 2. světové války, který se nezbývá přímo koncentračními tábory, ale ukazuje, jak žili obyčejní lidí, zároveň propojení historické a současné linky, přesně toto mám v knihách z tohoto období ráda. Malinko více se mně osobně líbil první díl, ale opravdu jen o malý kousek a těším se na případné pokračování či jinou knihu autorky.

Hodnocení 4,5*/5*

Safrika
07.04.2024 3 z 5

Cetlo se rychle, pohodove, mozna se mi libilo o trosku vice nez prvni dil. Takove pohodobe cteni, stale jsem cekala koho si nakonec vzala :).


vivalamuff
04.04.2024 5 z 5

Moc zdařilý příběh. Ester jsem si nakonec oblíbila, urazila velký kus cesty a neměla to lehké. Její rozhodnutí chápu, těším se na další autorčin knižní počin.

SumýšIrena
03.04.2024 2 z 5

Půjdu proti proudu. Tato kniha mi připadala ještě slabší než předchozí díl. Ester mi k srdci nepřirostla a, na rozdíl od ostatních, jsem nepozorovala nějaký velký posun v jejím chování. Od začátku až do konce byla sebestředná a sobecká.

Karolína7
17.03.2024 4 z 5

Je príma, že jsem měla pozorně přečten titul "Jménem mojí sestry", kde nás autorka seznámila nejen s dramatickými událostmi období protektorátu, ale pečlivě vykreslila charakteristiky jednotlivých členů celé rodiny a dalších aktérů z blízkého okolí sester. Ač jsem z prvního dílu měla pocit, že Ester je oproti svému dvojčeti jen "ubohá fňukna" a prospěchářka, v tomto titulu jsem měla možnost pozorovat její částečnou proměnu a začala jí fandit. Z množství přečtených titulů z období 2. sv. války a holocaustu jsem už do jisté míry "psychicky zocelená", přesto jsem byla ráda, že autorka nezabíhala do častého detailního popisu válečných hrůz.

HH77
11.02.2024 5 z 5

I druhý díl série jsem precetla jedním dechem. Z prvního dílu se mohla Ester zdát lehce sobecka, v tomto díle však pochopíme, že jen byla méně odvážná než její sourozenci. Ale i s tím zabojovala a s utrapami války si poradila. Zajímal by mne pak i osud Julie. Dočkáme se dalšího dílu?

Esterka_book
09.01.2024 5 z 5

Kniha je pokračováním příběhu sester dvojčat. Jedna z nich tady svoji cestu končí, ale druhá vypráví příběh své sestry a jejích dětí, židovské snoubenky svého bratra a dalších. Sama hrdinka zažívá velmi těžké chvíle, ale nakonec najde novou šanci, nový život, manžela a děti...

Kaja1
21.12.2023 4 z 5

Dvě sestry a tak různé osudy. Život toho Ester hodně nadělil, ale přesto se dokázala zvednout a jít dál. Možná za to mohl ten baletní dril, na který byla zvyklá, vstanout a jít dál. Krátké štěstí nalezla v manželství, škoda, že v knize nejsou více rozvinuty osudy Jiříka a Aleny. Taky by mě zajímal osud Alenčina otce.

Airelle
06.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Knihy na sebe volně navazují, proto jsem se rozhodla napsat recenzi dohromady. Knihy jsou vyprávěny z pohledu babičky, která postupně odhalí všechna rodinná tajemství.

Vždy jsem velmi milovala vyprávění babičky a dědy, pratet i prastrejdů, dnes už mi nemá kdo vypravovat, tak jsem ráda, když si nějaké vypravování můžu aspoň přečíst.

Příběhy sester dvojčat mě naprosto pohltil, byl tak srdceryvný, až se mi někdy tajil dech. Fandila jsem oběma, aby našly své štěstí, jen bohužel své mladí prožily v době, která štěstí zrovna nepřála.

Na příběhu Soni je nejvíc vidět, že nic není černobílé a že láska je mnohdy opravdu slepá.

Ester jsem si oblíbila až v druhé polovině druhého dílu, její postava byla velmi dobře napsaná, opravdu jí člověk musel nejdřív poznat blíž a odpustit jí její sobeckost a sebestřednost, sama byla potrestaná víc než dost.

Co se týče stylu psaní, tak přeci jen výtky mám. Obě knihy jsou napsané dnešní češtinou a ubírá to příběhu na autentičnosti, což byla zvlášť u dialogů velká škoda.

Doufám, že budou mít knihy pokračování, protože přeci jen nebylo vyřčeno úplně všechno.

terryaknihy
02.11.2023 5 z 5

Esta se snaží vyrovnat se ztrátou snu a kariérou baletky a nachází alespoň práci na poště v Přerově. Zpočátku čtení mi svým postojem k životu byla Esta šíleně nesympatická, když ale potkala partyzána Tondu, začala se mi měnit před očima.
Jestli něco autorka umí, tak je to výborně popsat dobu, kam zasazuje svůj příběh. Tentokrát nejsme čistě v Praze, ale vnímáme heydrichiádu z pohledu venkova a zároveň se také dostáváme i do Drážďan (tohle zvolené místo se mi líbí, jelikož autorka zde žije). Dalším skvělým plusem jsou vážná témata, kterých se knížka dotýká. Máme tu válku, venkov, rodinné a milostné vztahy, práci, ale i třeba problémy příjmu potravy.
Stejně jako je nádherná obálka, tak je i nádherný je vnitřek. Klidně by kniha mohla být delší, protože díky své lehké čtivosti vám stránky pod rukou utečou tak rychle, že se nebudete stačit divit.
Už mám přečteno řadu historických románů a mám vždycky radost, když se dozvím i něco nového. Jak si žili “obyčejní lidé za války. Jak to poznamenalo jejich denní rutiny? Při čtení je znát, že autorka ví, o čem píše a nezahlcuje nás přílišnými historickými událostmi, nýbrž se věnuje té románové stránce.

katallinka
09.09.2023 5 z 5

Tohle byla tak krásná knížka. Vychází tolik knížek z období 2.sv.v., ale většinou jsou stále podobné, o Židech a koncentracích. Tady se, ale paní autorka zaměřila na život obyčejných lidí, který byl stejně silný. Kniha se skvěle četla a i když měla Ester pár dost otravných vlastností, moc jsem si ji oblíbila a celou dobu jsem ji fandila.

uzivatel5451
03.08.2023 5 z 5

Na pokračování Jménem mojí sestry jsem se těšila právem, nezklamalo mě. Kniha se skvěle četla. Místy jsem se pobavila, místy jsem si poplakala. Líbí se mi, že na konci příběhu zbyl ještě prostor pro pokračování, takže se těším na další knihu.
Příběh je popisovaný vtipně a trošku jiným stylem, než v prvním díle, což je dobře, protože tím se zdůraznil rozdíl mezi sestrami dvojčaty.
Skvělý vyprávěcí jazyk.

markettH
31.07.2023 5 z 5

Kniha se krásně četla, jde vidět určitý vývoj autorky. Pokud vyjde další kniha od B. Linke určitě si ji přečtu.

MirkaSkoci
09.07.2023 5 z 5

Zase moc pěkné čtení z válečného Československa. Tentokrát se autorka věnuje dvojčeti Ester, která mi díky prvnímu dílu nesedla jako člověk, a proto jsem jí tolik nefandila. Alespoň ne tak, jako Soničce, ale vzhledem k tomu, že se pohybujete v rodině a situaci, kterou už znáte, vás příběh znovu vtáhne. Dokonce dojde na nenápadné dovysvětlení některých otázek z prvního dílu. Přečteno za dva dny!

SimulinaT
19.06.2023 5 z 5

První díl jsem nečetla,ale tahle kniha mě bavila. Hezký se četla.

flaquitta
06.06.2023 5 z 5

Srdcem mojí babičky je příběhem ženy, která by velmi snadno mohla být i vaší babičkou. Autorka hezky popisuje charaktery jednotlivých postav, jsou psány uvěřitelně, stejně jako popis dějinných událostí - Protektorát, válka, partyzáni, nucené práce. Autorčin styl je svižný, kapitoly dlouhé tak akorát, příběh se tak četl úplně sám a těžko se mi kniha odkládala.

vera5841
04.05.2023 4 z 5

V první polovině knihy mi hlavní hrdinka Ester nebyla moc sympatická, ale v druhé polovině začal být děj akčnější a s ním i Ester začala uvažovat jako žena a ne jako uplakané děcko. Na konci mi jí bylo velmi líto a cítila jsem s ní, protože život jí opravdu naložil velmi mnoho a víceméně šťastný konec si vlastně zasloužila.

JanaDor
04.05.2023 4 z 5

Celkově se kniha dobře četla. Děj byl poutavý a zaujal mě od první stránky. Psychologický vývoj Ester byl uvěřitelný. Je to dobrý román z prostředí druhé světové války na venkově a kombinuje lásku k vlasti, k rodině i k partnerovi. Upozorňuje na válečné strachy z Němců, ale i z Čechů v běžném životě. Nečekaně najdete pomoc v člověku, u kterého byste ji nehledali. Cizinec. A naopak, kde ji očekáváte, tam se vám pomoc nedostane. Rodina. Doporučuji.

uzivatel1190
03.04.2023 5 z 5

Tak tohle se povedlo, přečteno za víkend, nemohla jsem se odtrhnout, těším na druhou knížku ze série.

Rosse
25.03.2023 5 z 5

Srdcem mojí babičky je kniha, která zanechá ve čtenáři hodně silné pocity. Ačkoliv jsem zpočátku Ester dost odsuzovala, nakonec jsem její činy a chování pochopila. Bylo pro mě těžké dívat se na to, jak sama sebe ničí a podkopává si nohy.
Na druhou stranu jsem ale věřila, že všechno má svůj důvod a postupem času mi Ester začínala přirůstat k srdci. :-)

Najednou jsem chápala, proč byla taková, jaká byla a proč se chovala tak, jak se chovala. Vývoj její postavy byl neskutečný a nedokážu říci, který příběh se mi líbil více - zda ten Soničky nebo Ester. Oba příběhy měli své poslání a hlavně, každý byl úplně jiný. I když si byly Soňa a Ester podobné, povahově byly neskutečně odlišné. A přitom stačilo tak málo a všechno mohlo proběhnout úplně jinak.

Určitě doporučuji přečíst si i Sonin příběh. Knihy na sebe přímo nenavazují, ale nádherně se doplňují. :-)

Suma sumárum - za mě nejde hodnotit jinak než 5 hvězdičkami a těším se, pokud se nás Barča rozhodne obohatit o další příběh jedné z dalších klíčových postav.

Štítky knihy

Protektorát Čechy a Morava historické romány české romány romány pro ženy

Autorovy další knížky

Barbora Linke
česká, 1986
2021  83%Jménem mojí sestry
2022  91%Srdcem mojí babičky

Kniha Srdcem mojí babičky je v

Přečtených108x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených5x
Knihotéce119x
Chystám se číst102x
Chci si koupit26x
dalších seznamech5x