Bouře

Bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500621/bmid_boure-yq4-500621.png 4 282 87

August Strindberg série

1. díl >

Nad poklidnou vesničkou se stahují mračna. První díl atmosférické detektivní série. Stockholmský finančník August Strindberg se rozhodl pověsit kariéru na hřebík a otevřít si vetešnictví. Jenže s jeho příjezdem do ospalé pobřežní vesničky jako by tu veškerá idyla skončila – za bouřlivé noci zmizí oblíbená místní učitelka. Policie v čele se sympatickou Marií Martinssonovou bezvýsledně prohledává okolí a atmosféra mezi starousedlíky houstne. Co se vlastně přihodilo? A proč v Augustovi roste přesvědčení, že klíč k vyřešení záhady má v rukou právě on?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Stormvakt , 2020


více info...

Přidat komentář

TeaPeter
23.04.2024 3 z 5

Ke knize jsem přistupoval jako k začátku série, takže jsem jí odpustil veeelmi pomalý rozjezd až někam do tří čtvrtin. Ale jsem si jistý, že na tomto úvodu do geografického i lidského místopisu budou stavět i další díly. Normálně bych čekal, že tato část bude mít maximálně třetinový rozsah. Pak se už odehrával děj vlastní detektivky. Námět nebyl špatný, jen mi nebylo úplně jasné, proč se zcela nesouvisející motiv domácího násilí vyskytoval hned u dvou postav. Možná ale, že je to v současném Švédsku tak velké téma, že to v knize prostě být musí. Karla mi bylo opravdu líto; určitě bych uvítal, pokud by se v dalším díle alespoň naznačilo, co s ním bylo dál. A doufám, že si Marie najde čas, aby si s Augustem zašla na kafe dříve než v desátém díle - tedy když uvážíme to pomalé tempo švédského venkova.

ArwenAragorn
29.03.2024 5 z 5

81%

Jsem ráda, že jsem dala na komentáře mých oblíbených čtenářů tady na databázi a pochvalných komentářů ostatních čtenářů a knížku si přečetla. Je skutečně perfektní. a zatím nejlepší od autorky .
Děj plyne pozvolně, ale ani na chvilku nenudí. Přestože v knížce nevystupuje moc osob, pachatele jsem neodhadla. Augusta a Mariu jsem si hned oblíbila. Velké plus je za popisy prostředí, ve kterém se detektivka odehrává.
Doporučuji, já jsem si čtení moc užila.


šipek
07.03.2024 5 z 5

Tak za mě to bouře nebyla, ale spíše takový vánek. Moc příjemné počteníčko.
Sérii s Frederikou a Alexem jsem přečetl celou, tak jsem byl zvědavý na další sérii.
Nebyl jsem vůbec zklamaný a již se těším na další díl.

kahuda01
05.03.2024 5 z 5

Paráda, knihu jsem si moc užil. Pomalejší tempo vyprávění, žádné drastické pasáže. Na obzoru se rýsuje zajímavá dvojice "vyšetřovatelů". Těším se na další díl...

VladiKlaisner
29.02.2024 4 z 5

Ke knihám Kristiny Ohlssonové jsem se vrátila spíše ze zvědavosti po cca 10 letech.... a nová série mě opravdu nadchla.
Příběh tak akorát dlouhý aby člověka nezačal nudit, zprvu trochu napínavé, ale od poloviny už čitelné jak vše dopadne. Severské prostředí spolu s různorodými hrdiny, kteří k sobě teprve hledají cestu. To je i důvod, že jsem se pustila do pokračování.
Jen poslední stránky, kdy už je vše vyřešené bych vypustila.

soupik2012
20.02.2024 5 z 5

Byla to má třetí kniha od této autorky a myslím si, že jí mohu označit za nejlepší. Poklidné tempo vyprávění, které ovšem ani chvilku nenudí. Zápletkou ani pachatelem, kterého není příliš složité odhalit, autorka sice neohromí, ale mě hrozně baví způsob jakým je tento příběh vyprávěn. Není to klasická detektivka, která mě často nudí, protože v ní najdu naprosto shodná schémata a pouze se vymění osoby a kulisy příběhu. Tentokrát je to úplně jiné. Sledujeme detektivní román s příjemnou atmosférou příběhu. K absolutní spokojenosti to chtělo jenom vymyslet důmyslnějšího pachatele. Bohužel audiokniha tolik povedená není. Načtena je sice naprosto dokonale (Igor Bareš a Lucie Juřičková), ale zvuk je příšerný. Na pozadí je velmi slyšitelný šum. Je to obrovská škoda, že tak vynikající příběh musel pokazit nějaký neschopný zvukař.

Bubo19
14.02.2024 5 z 5

Jsem nadšená, že si můžu přečíst dobrou detektivku z mého oblíbeného severu a nemusím na každé straně trnout, co hrozného se stane. Policisté vyšetřují případ ze svého karavanu, postupně objevují stopy vedoucí k jeho vyřešení a já se od knihy nemohla odtrhnout. Líbilo se mi prostředí, ve kterém se příběh odehrává a sympatické mi byly i hlavní postavy, takže jasných pět hvězdiček.

BohyněKuchyně
07.02.2024 5 z 5

Knížku a zároveň autorku jsem objevila u kamarádky. Severské detektivky, to je moje. A ani Kristina Ohlsson nezklamala. Nečekejte velký krvák (až ke konci trochu). Spíš postupné rozkrývání záhady zmizení oblíbené učitelky. Ta šla v bouři ven a už se nevrátila. Všichni předpokládají, že se utopila v moři. Seznámíme se s Marií Martinssonovou, sympatickou vyšetřovatelkou, kterou týrá její manžel. Zároveň se v den, kdy učitelka zmizí, přistěhuje do městečka August Strindberg, finanční ze Stockholmu, který se rozhodl překopat svůj život a otevřít si tady vetešnictví. Mezi Marií a Augustem začne vznikat přátelství, ale Marie má víc než dost práce se zločinem a vlastními problémy. August naopak renovuje bývalý pohřební ústav, kde bude otevírat svou novou živnost.
Rozmotává se zapeklitý případ a při tom se odhalí také jedna velká pravda a další zločiny z minulosti.
Kniha se mi velice dobře četla a těším se na další díl, který už mi leží na nočním stolku.

Margerite
01.02.2024 4 z 5

Dle skóre zde (aktuálně 86 %) jsem čekala víc. Knížka se čte dobře, tempo je dost pomalé, což mi vyloženě nevadí. Naopak mi vadí, že oba velké zvraty člověk odhalí hodně dopředu, včetně pachatele. A rodinná situace hlavní hrdinky mi tedy úplně uvěřitelná taky nepřipadala. Přesto jsou to za mě stále 4*, i když slabší. Velkým kladem je prostředí a jeho popisy, což bylo hodně fajn.

Adinlea
31.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Knihu jsem bohuzel neprecetla naraz, ale po kouscich, jak mi dovolil cas a to se dosti podepsalo na mem zazitku.
Kniha je rozhodne dobre napsana, zapletka zajimava, charaktery vzbuzuji nadeji do dalsich pokracovani :) jen me ten pribeh spatne ubihal, na druhy dil si musim pripravit delsi neprerusovany cas, jelikoz jsou mi August a Maria sympaticti :)
Spoiler - nejprisernejsi charakter cele knih je pro me Cecilia.. velmi subjektivni, ja vim, ale hergot, u te se mi kroutily prsty na nohach!
Dejova linka s Paulem byla uspechana, cekala jsem vetsi gradaci (ne ovsem proti Marii)!

hlenicka
29.01.2024 5 z 5

Chtěla bych dát 10*!!! Kdyby měla knížka 1000 stranek,brečela bych,že chci víc! To byla tak perfektně napsaná kniha,jako jsem už dlouho nečetla. Od první do poslední strany čtenář přemýšlí,jak se to stalo. Dokonale vyobrazené postavy,které jsem viděla před sebou,děj se četl tak,jako by to byl hraný film. Nemám co vytknout, jen bych mohla dávat jeden superlativ za druhým!

rodak
26.01.2024 5 z 5

Moc vydařený úvodní díl série. Vše se odehrává v klidném tempu a sledujeme zajímavé vyšetřování pohřešované ženy. A každá zúčastněná osoba nám něco skrývá...

Avila
23.01.2024 5 z 5

Na knihu jsem se moc těšila... Sice mě trochu mrzí že autorka zatím nepokračuje ve své sérii s Fredrikou a Alexem... ale byla jsem zvědavá co si pro nás připravila v nové sérii a rozhodně nejsem zklamaná.
Není to žádné drsné čtení a nečekejte Potoky krve ale příběh napětí rozhodně má.
August je sympaták kterého si hned zamilujete a dobře vykreslené postavy v příběhu také nezklamou....
Takže mohou jen doporučit a už se těším na další pokračování.

Petiz
21.01.2024 5 z 5

Nejsem čtenářka detektivek, ale tahle mě nadchla. Je to čtivé, napínavé, s krásnými popisy krajiny, kterou jsem si musela najít na netu, postavy jsou dobře vykreslené, má to psychologické momenty. Kvůli téhle knížce jsem zanedbávala spánek.

Calinda
10.01.2024 4 z 5

Poklidná, ale přesto velmi čtivá a napínavá detektivka a určitě ne poslední setkání s autorkou. Bavily mě hlavně pasáže, kde vystupoval August, který se stal hned od začátku mým oblíbencem a popis drsného podnebí, které skvěle dotvářelo celkovou atmosféru.

Kudlanka03
10.01.2024 4 z 5

Moje první setkání s autorkou a hned taková pecka. Vím ,že píše i pro dětí, ale že umí napsat něco takového. Paráda.
Plně souhlasím s tím, že je to atmosferické, plíživé, místy je pravda, že trošku natahovala děj, myslím, že mohla některé opravdu zbytečné pasáže vynechat.
Ale August Strindberg (v knize je zmiňováno toto jméno a místy se mu někdo diví, jako fakt ten Strindberg? Je to proto, že tento muž opravdu existoval, byl to v mnoha směrech tvůrce nových směrů, byl to básník, psisovatel, později i badate. Na pokraji šílenství se rozhodl léčit chemií a stal se z něho věřící člověk. Nejvýznamnější dílo je bezesporu Červený pokoj, Hra snů nebo tanec smrti, pozn. bloggerky) mi přirostl k srdci právě svojí srdečností, tím, že chtěl klid, usadit se na malém ostrůvku a v klidu si péct, něco číst, procházet se....No jenže to by nesměl přiejt tam kam přijel.
Děj nás vede od všemožných verzí, kdo mohl spáchat to, co spáchal, vede nás to i do osobních rovin nejen Augusta, kdy se dozvídáme i skrz hovory s jeho přítelem, který zůstal ve Stockholmu proč odjel, ale taky o Marii a jejím manželovi. Těch rovin, těch vrstev je mnoho a mě to bavilo, jen ten začátek je možná odrazující, protože je na desítky stran vměstnáno mnoho postav a mnoho informací.
Jak se na to budete tvářit vy, to nevím, já osobně vám dávám rozhodně tip na to, aby tato drobnost nebyla překážka, protože jak dočtete bouři, budete chtít hned druhý díl.
Za mě krásná práce s postupně, velmi jemně a nenásilně postupovat v ději tak, abychom byli správně nažhavení na konečné objasnění. A na konci to bude i trošku akční
Moje hodnocení je 80%

Hella
08.01.2024 3 z 5

Většinou se poklidným detektivkám spíše vyhýbám, ale tady jsem udělala výjimku a rozhodně nelituji. I když se v knize nekonají žádné velké dějové či akční zvraty, je to velmi příjemné počtení a nutí vás to číst pořád dál.

Kopretina_aku
06.01.2024 5 z 5

Příjemná detektivka ze severu připomínající knihy Camilly Läckberg. Není plná krve a násilí a zbytečně překombinovaná a přesto dokáže udržet napětí. Prostředí a postavy jsou věrohodné a v tomto případě mi ani nevadí odbočky do soukromí vyšetřovatelky. Určitě si přečtu i další knihy od autorky.

Ctv
31.12.2023 5 z 5

Přesně tohle jsem potřebovala po všech těch pohádkách v televizi a patetických přáních pohodových Vánoc :-). Pěknou a napínavou detektivku.
A že toto pěkná a napínavá detektivka byla. Správně zamotaná, postupně dávkovaná a s několika příběhovými linkami.
Pokud to není záměrem knihy tak nemám ráda, když už od půlky téměř jistě vím, kdo je pachatel. Tady jsem se opravdu nechytala. Tušíte, kde má ta páchnoucí ryba hlavu, ale chvílemi vás autorka odvede někam úplně jinam, aby vás zase za chvíli vrátila zpět.
Čtení jsem si moc užila a určitě budu s autorkou pokračovat.

kuruteku
23.12.2023 5 z 5

Tak po druhém dílu první. A stalo to za to. Zmatení myslí študáka a učitelky, ještě větší u syna a manžela. Násilí v rodině policistky a první seznámení s Augustem Strindbergem.