eleryn eleryn komentáře u knih

☰ menu

Temné a kruté lži Temné a kruté lži Ginny Myers Sain

Tahle knížka stála opravdu za to. Příběh se odehrává v ostrovním městečku La Cachette, kde jsou zdejší lidé doslova nasáklí nadpřirozenými schopnostmi, jako bývá mech vodou po vydatném dešti.

Mladá dívka Grey se vrací do svého domova k babičce, kde tráví každé léto. Letos je to ale jiné. Její nejlepší kamarádka Elora v únoru zmizela a případ nebyl dosud vyřešen. Co se s ní stalo? Je dosud mezi živými nebo je navždy ztracená? Grey je rozhodnutá za každou cenu zjistit pravdu.

S otočením každé stránky víc a víc cítíte, jak se propadáte do bahna slepého ramene řeky Mississippi, obklopuje vás to nedýchatelé vedro a všudypřítomná tajemství. Kdo mluví pravdu a kdo naopak lže? Komu můžete věřit a kdo vás stáhne do hlubin lží?

A pokud si nedáte pozor, z temné vodní hlubiny se vynoří desítky ostrých aligátořích zubů a stáhnou vás ke dnu.
Nikde nejste v bezpečí a až do konce nevíte, komu můžete věřit...

21.10.2023 5 z 5


Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Tak tahle kniha byla jízda. Přečetla jsem ji jedním dechem. Od začátku jsem s Kennou soucítila a přála jsem jí, aby se mohla setkat se svojí dcerou. Vůbec si nedokážu představit, že bych byla odtržená od dítěte. Kennina bolest byla tak autentická, že je to po dlouhé době knížka, která mě dokázala rozbulet... A Ledger, tak ten byl skvělý. Moc se mi líbil jeho vztah s Diem.
Určitě knížku doporučuju, příběh fakt stojí za to.

06.10.2023 5 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Dalajlámova kočka je krásný, milý a také vtipný příběh, který obsahuje spoustu hlubokých myšlenek o životě.

Celou knihou nás provází kočička, která se shodou okolností, ještě jako malé kotě, dostala k Dalajlámovi. Během jejího dospívání se spolu s ní seznamujete s principy budhismu a hledáním životního štěstí.

Kočička během svého dospívání získala spoustu jmen. V Dalajlámově domě to byla Jeska (neboli JSK - Jeho Svatost Kočka). Ale také si vysloužila jiná jména, například Rinpočhe (Velevzacná), nebo její neoblíbené Myška. Proč měla tolik jmen si přečtěte sami.

Dalajlámu často navštěvuje spousta zajímavých lidí a Jeska u těchto návštěv nesmí chybět. I když to navenek vypadá, že kočička spí, je to jen zdání. Ona naopak rozhovorům pozorně naslouchá a hledá v nich odpovědi na své otázky o životě.

S kočičkou budete postupně objevovat svět a leckdy zjistíte, že náhody, nebo i nepatrné změny v našich životech, dokážou vykonat velké věci.

Knihu určitě doporučuji.

30.09.2023 5 z 5


Podzemní železnice Podzemní železnice Colson Whitehead

Tak toto byl velmi silný příběh. O to víc z knihy mrazí, když si člověk uvědomí, že takové krutosti se opravdu děly. Celým příběhem prostupuje nenávist lidí k druhým lidem, jen kvůli tomu, že se odlišují. Avšak jsou zde i hodní lidé, kteří neváhají pomoci, i když tím ohrožují sami sebe. Od začátku příběhu si přejete, aby se sny a naděje otroků staly skutečností. Obdivuju, kolik toho Cora ve svém životě zvládla.

25.09.2023 5 z 5


Nesplněný slib Nesplněný slib Teresa Medeiros

Romantika od první do poslední stránky. Za mě nejlepší kniha, kterou jsem od autorky četla a to už jsem jich četla kolem deseti.

10.04.2018 5 z 5


Šepot růží Šepot růží Teresa Medeiros

Pěkná oddechovka :-) ale místy bych hlavní hrdinku profackovala, aby konečně dostala rozum :-D

02.04.2018 4 z 5


Dcera Dcera Kiera Cass

Odpočinkové čtení :-) Těším se na pokračování :-)

19.02.2018 4 z 5


Čarodějův klobouk Čarodějův klobouk Tove Jansson

K mé radosti jsem se dostala na zahraniční stáž do Řecké Thessaloniki a mimo učení českého jazyka děti z řecko-českých rodin, jsem se zapojila do recenzí knížek české knihovničky, která se tu pomalu rozrůstá :-) A zde je moje recenze na tuto knihu:
Kniha Mumini – Čarodějův klobouk je jedním z několika příběhů Tove Jassonové o muminí rodině, která bydlí v domečku v muminím údolí. Kdo neví, jak takový muminek vypadá, tak ať si představí malého bílého hrošíka, který ale chodí po dvou nohách, na rozdíl od obyčejného hrocha a k tomu všemu ještě umí mluvit. Každý listopad se muminci a jejich kamarádi, kteří s nimi v domečku bydlí, připravují na zimní spánek. Nejdůležitější ze všeho je pořádně se najíst jehličí a pak všichni zalezou do postýlek a nechají si něco hezkého zdát. Každou zimu prospí přesně sto dní a sto nocí a na jaře se probudí připravení na dobrodružství, která na ně čekají.
V tomto příběhu najdou černý klobouk, o kterém však netuší, že patří čaroději. Pokud něco leží v klobouku delší dobu, promění se to v něco úplně jiného, ale nikdo nikdy neví v co. A to se teprve v muminím údolí začnou dít zvláštní věci. Například z vaječných skořápek se stanou malé mráčky, na kterých se pak muminci a ostatní tvorečkové celý den vozí a hrají všemožné hry.

Co dalšího si pro kamarády z muminího údolí záhadný klobouk přichystá nadchne čtenáře od 7 let. Mladším dětem se příběh bude určitě také líbit, jen se do čtení budou muset zapojit rodiče.

14.12.2017 5 z 5


Říkadla Říkadla Josef Lada

K mé radosti jsem se dostala na zahraniční stáž do Řecké Thessaloniki a mimo učení českého jazyka děti z řecko-českých rodin, jsem se zapojila do recenzí knížek české knihovničky, která se tu pomalu rozrůstá :-) A zde je moje recenze na tuto knihu: Josef Lada vám v knize Říkadla přináší další hromadu vtipných básní i s jejich malířským vyobrazením. Pokud se zrovna potřebujete zasmát, anebo někoho rozveselit, sáhněte po této knize. Dozvíte se, kdo leze dírou a kdo oknem a kdo zase na strom, kdo se houpal na houpačce, či točil na kolotoči a kdo to vlastně nesl ten pytel zázvoru? Pokud jste ještě nikdy neviděli losa na lyžích, nebo koně na bruslích, v knize se můžete podívat, jak by to asi vypadalo.
Kniha se hodí pro děti do 7 let, ideální pro čtenáře, kteří právě začínají číst, kvůli velkým písmenům, krátkým básním a vtipným barevným obrázkům :-)

14.12.2017 5 z 5


Obětavá Zrzečka Obětavá Zrzečka Josef Zeman

K mé radosti jsem se dostala na zahraniční stáž do Řecké Thessaloniki a mimo učení českého jazyka děti z řecko-českých rodin, jsem se zapojila do recenzí knížek české knihovničky, která se tu pomalu rozrůstá :-) A zde je moje recenze na tuto knihu:
Jak se vlastně zachraňuje Starý dub? Veverka Zrzečka na jaře zjišťuje, že její dub, ve kterém má svoje doupě, chřadne. Snaží se tedy zjistit, co způsobilo, že větve usychají, a proč vadnou dříve tak pěkně zelené listy. Sama na to však nestačí, a tak poprosí o pomoc další zvířátka žijící na Starém dubu. Strakapúd letí prozkoumat větve a myška Šedivka a myšák Šedivec mají na starost kořeny stromu. Zvířátka však nakonec zjistí, že musí o pomoc požádat datla. Ale kde takového datla najít, když u nich v okolí žádný nebydlí? Veverka Zrzečka se tedy vydává na pouť za datlem ze sousedství. Co vše se jí na cestě přihodí za dobrodružství, a jak nakonec dopadne záchrana dubu? Kniha je doplněna nádhernými barevnými obrázky a psaná velkými písmeny, takže je vhodná pro malé děti, které se začínají učit číst.

23.11.2017 5 z 5


Pohádky a povídky pro malé čtenáře Pohádky a povídky pro malé čtenáře Jarmila Hřebejková

K mé radosti jsem se dostala na zahraniční stáž do Řecké Thessaloniki a mimo učení českého jazyka děti z řecko-českých rodin, jsem se zapojila do recenzí knížek české knihovničky, která se tu pomalu rozrůstá :-) A zde je moje recenze na tuto knihu: Kniha Pohádky a povídky pro malé čtenáře ukrývá ve svých listech mnoho dětských příběhů od různých autorů. Střídají se v ní pohádky od Karla Jaromíra Erbena spolu s dětskými říkankami a nechybí ani některé z Ezopových bajek, jako je ta o Čápovi a lišce nebo o Lvovi a myši. Nejenom Ezopovy bajky ale i spousta ostatních příběhů dětem i dospělým přináší určitá ponaučení do života. A na dobrou noc můžeme nalistovat pohádku O Budulínkovi nebo o Chytrých kůzlátkách.

23.11.2017 4 z 5


Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

K mé radosti jsem se dostala na zahraniční stáž do Řecké Thessaloniki a mimo učení českého jazyka děti z řecko-českých rodin, jsem se zapojila do recenzí knížek české knihovničky, která se tu pomalu rozrůstá :-)
A zde je moje recenze na tuto knihu:
Tajemné uličky Stínadel skrývají dávné tajemství, které zatím nikdo neodhalil. Když tu se jednoho dne blízko Stínadel, území Vontů, objeví na zdi namalovaný ježek v kleci. Tím se rozpoutá velké pátrání, u něhož nechybí skupina kluků, která si říká Rychlé šípy. Kamarádi Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Rychlonožka a Červenáček se snaží záhadu ježka v kleci rozlousknout. K tomu je však potřeba vydat se mezi Vonty do Stínadel, ale běda, jestli nebudete mít na sobě připnutý velký žlutý špendlík. Rychlé šípy se vydávají na cestu plnou dobrodružství, a tak se na řádcích jejich časopisu TAM-TAM pomalu odkrývá život Jana Tleskače a samotná záhada hlavolamu.

16.11.2017 5 z 5


Štědrovečerní koťátko Štědrovečerní koťátko James Herriot (p)

K mé radosti jsem se dostala na zahraniční stáž do Řecké Thessaloniki a mimo učení českého jazyka děti z řecko-českých rodin, jsem se zapojila do recenzí knížek české knihovničky, která se tu pomalu rozrůstá :-)
A zde je moje recenze na tuto knihu:
Pro milovníky kočičí říše, je tu knížka Štědrovečerní koťátko, která může nejmenším dětem pomoci procvičit si čtenářské dovednosti díky velkým písmenům. Velmi ale dětské čtenáře zaujmou i barevné kresby, kterých je v knížce plno na každé stránce.
Příběh vypráví zvěrolékař, který na jedné své lékařské návštěvě u moc milé paní spatří toulavou kočku. Ta se vždy chvíli ohřeje u krbu a za pár minut už mizí ve vysoké trávě. Když tu jednou nepřijde k paní sama, ale přivede si malé koťátko. A co bylo potom?

16.11.2017 5 z 5


Zloději slonů Zloději slonů Vladimír Šustr

K mé radosti jsem se dostala na zahraniční stáž do Řecké Thessaloniki a mimo učení českého jazyka děti z řecko-českých rodin, jsem se zapojila do recenzí knížek české knihovničky, která se tu pomalu rozrůstá :-)
A zde je moje recenze na tuto knihu: V Paraguayském hlavním městě Asuncion, kde i v období Vánoc obyvatele města tíží dusno a sníh je jen mýtem z jiných krajů, se odehrává příběh mladého chlapce Allana, který pravé přátelství nachází mezi zvířaty. Od dětství jeho život provází věrná kočkovitá šelma kaguár (puma) Astra. Toto pevné pouto mu závidí jeho spolužák Edmund, který díky nezměrnému bohatství svého otce, chce dokázat, že peníze zmůžou vše. Dokonce i pořídit si slona.
Jak se bude vyvíjet příběh slonice Sinuaty, která díky své inteligenci rozezná skryté zlé úmysly v Edmundově očích, a naopak dobro v těch Allanových?
Tato kniha napsaná podle skutečného příběhu Vladimírem Šustrem nejenže vypráví neobyčejný příběh neobyčejného přátelství, také v ní čtenář může nalézt zajímavé informace ze světa zvířat. Věděli jste například, že slonice jsou těhotné dva roky?

16.11.2017 5 z 5


Říkadla z Ladovy zahrádky Říkadla z Ladovy zahrádky Josef Brukner

K mé radosti jsem se dostala na zahraniční stáž do Řecké Thessaloniki a mimo učení českého jazyka děti z řecko-českých rodin, jsem se zapojila do recenzí knížek české knihovničky, která se tu pomalu rozrůstá :-)
A zde je moje recenze na tuto knihu:
V knize říkadla z Ladovy zahrádky autor obrázků jako vždy předvedl výbornou práci svého malířského umění pro děti. Jednotlivé obrázky jsou doplněné krátkými příběhy či básničkami Josefa Bruknera, které nešetří vtipem a rozesmějí nejen děti ale i jejich rodiče. Chcete se například dozvědět, proč je dlouhá chvíle, tak dlouhá? Jak vznikly názvy dní v týdnu? Či proč vlastně kobylky skáčou? A co se nakonec stalo s kouzelnou čepicí?

09.11.2017 5 z 5


Nepřítel mého nepřítele Nepřítel mého nepřítele Kateřina Petrusová

I tato kniha mě zcela pohltila a přečetla jsem jí jedním dechem. Autorka je opravdu skvělá :)
Teď si jen počkat na třetí díl. Ta nedočkavost mě docela žere, když už mám rok přečtenou půlku knížky a pořád nevím, jak to s Henrym a Emily dopadlo :D

05.03.2014 5 z 5


Nebezpečná láska Nebezpečná láska Kateřina Petrusová

Opravdu úžasná knížka. A ten konec byl skvěle vymyšlený, i když přiznávám, že jsem předem tušila, že to tak nějak dopadne ;)

05.03.2014 5 z 5


Londýnský prostopášník Londýnský prostopášník Suzanne Enoch

Krásný příběh. Knihu jsem přečetla jedním dechem :)

08.02.2014 5 z 5


Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Knížkám o Harrym Potterovi jsem se dlouho vyhýbala, ale nejspíš za to mohlo to, že jsem viděla všechny filmy a říkala jsem si, že když už vím, jak to skončí, tak už to nemusím číst, ale hodně jsem se spletla. I přes to mě příběh neuvěřitelně nadchl a také jsem si ujasnila hodně věcí, které se ve filmu prostě nenajdou. Obdivuji jak to měla autorka propracované a jak malé detaily změnily naprosto hlavní linii děje :)

08.02.2014 5 z 5


Cizí muž v mém náručí Cizí muž v mém náručí Lisa Kleypas

Poutavý námět, kniha se mi četla jedním dechem :)

08.02.2014 5 z 5