DonDiablo DonDiablo komentáře u knih

☰ menu

Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

tahle kniha má zbytečný hype, literárně nic excelentního, jen pár dobrých vtípků a narážek jinak spíše otravné

15.07.2015 2 z 5


Klub rváčů Klub rváčů Chuck Palahniuk

absolutní povinnost!

20.04.2015 5 z 5


Skleněný dům Skleněný dům Paul Tobin

Trochu sem se komiksového zpracování bál, ale zcela zbytečně. Na začátku to sice není uplně ten stejný zaklínač jak ho známe od Sapkowského, ale v průběhu knihy příběh vycizeluje a pěkně odsýpá jako dobře namazaný stroj. K postavě Geralta bych měl ještě pár výhrad, v knize se neubírá tak často ke svým znamením ale spíše tančí s mečem, na rozdíl od tohoto komiksového příběhu, ale je to jen drobná vada. Jednotlivá pole jsou nakreslena výtečně a přímo z nich sálá atmosféra skleněného domu a blízkého hvozdu.

26.03.2015 4 z 5


Nadechnout se Nadechnout se George Orwell (p)

výtečná kniha která sází hodně na nostalgickou notu a navíc je plná pravd světa!

18.03.2015 5 z 5


Spánek Spánek Haruki Murakami

Kniha (povídka) s nádhernými ilustracemi, a obsahem sice velmi čtivém, ale na první pohled bezobsažném. Na druhý a na třetí též. Jako samotná povídka začleněná mezi jiné by obstála skvěle, příběh o stereotypech života ale nic moc nového nepřináší, snad jen krátké zamyšlení. Nechápu proč to museli vydávat jako samostatnou knihu a nenechat to v celém povídkovém souboru který podle všeho snad brzy vyjde. Takhle to beru jako krok vydavatele vytřískat co nejvíc peněz ze jména autora.

09.11.2014 3 z 5


Pláč ve tmě Pláč ve tmě Peter Watt

Pláč ve tmě - už podle názvu jsem čekal nějaký laciný doják, ale kniha mě velmi mile překvapila a četla se jedním dechem až do konce.

10.09.2014 4 z 5


1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

asi s půl ročním odstupem od knihy 1 a 2 jsem se vrhl do poslední části, docela natěšen jak to celé dopadne a následně zklamán dějem kde se v podstatě nic neděje a alespoň v roli Aomame a Tenga je to více než předvídatelné, a prakticky celou knihu jsem jen čekal kdy k tomu nevyhnutelnému dojde. Za to Ušikawa byl pro mě zajímavější postavou a bavilo mě celou dobu sledovat jeho počínání. Celkově kniha není špatná jen jsem čekal víc.

10.09.2014 4 z 5


Snuff Snuff Chuck Palahniuk

Knížka Snuff která je o jednom velkém brutálním gang bangu a totální spodině pornoprůmyslu je psána celá s nadsázkou a je plná tak trochu nevšedního humoru, a ty parodické názvy filmů jako Malá Dořiťka, Pošťák vždycky stříká dvakrát, Black Cock Down, Čaroděj ze země Koz, Ženatý s podvazky a jiné, na tom se musel překladatel pořádně vyřádit .. i přes to jak je ta kniha na pohled nechutná je to spíš víc o životě než o tom pornu. fakt, fakt. Pro někoho kontroverzní námět a kniha pro svůj nevybíravý jazyk nestravitelná, ale já se bavil více než královsky. Fakt, fakt.

03.09.2014 5 z 5


Rychlé šípy Rychlé šípy Jaroslav Foglar

to byly kouzelné časy, když si vzpomenu na naivnost a počínání Rychlých Šípů, v dnešní naprosto nepředstavitelná parta.

01.09.2014 5 z 5


Lunapark Lunapark Stephen King

Od této knihy jsem čekal naprosto jiný zážitek než jsem nakonec dostal, ale vůbec né nutně na škodu! King nám zde představí svět světských s trouchou té detektivky a s lehkým nádechem tajemna. Kniha je kraťoučká a taky se čte jedním dechem, jen je prostě trochu jiná než jsme od Kinga zvyklí, ale rozhodně stojí za přečtení.
"Dnes vím, že galantní mladíci se ke kun*ičce dostanou jen málokdy. Vyšijte si to křížkem na ubrus a ten si pověste v kuchyni."

01.09.2014 4 z 5


Vrána Vrána James O’Barr

Skoč do chřtánu šílenství, skoč, tanči a pěj..
Emocemi nabité dílo a taky můj první komix který jsem četl, zaujal mě díky svému pohnutému osudu autora a pak i Brandona Leeho, ještě než se mi kniha dostala vůbec do ruky. Autor neskrývá že Vránu skicoval, kreslil a psal pod vlivem drog a alkoholu a s myšlenkama černějšíma než smrt sama. A na knize to je znát, parádní výtvarná stránka ze která atmosféra přímo kape. Do tak hnusného a temného Detroitu kde lidský život tak nějak nemá moc cenu bych se teda dostat nechtěl. Parádní temné a taky smutné dílo!

01.09.2014 5 z 5


Soumrak bohů Soumrak bohů James O’Barr

totální masakr nácků! od začátku do konce neskutečná řež s velmi povedenýma kresbama, jen to samozřejmě nesmím srovnávat s původní Vránou která byla o několik řádů výše a byla naložena emocemi O´Barra . Pokud tenhle komix ale beru jen jako samostatnou knihu, kde tak nějak moc o příběh nejde, a jde tam jen o hekotolitry krve a počty utrhaných končetin, tak je to supersprávňácká řežba.

01.09.2014 4 z 5


To To Stephen King

*může obsahovat maličko spoilerů* jako malý jsem viděl ten strašidelný film s klaunem , kde mi v hlavně uvízla scéna jak si malý džoržík pouští lodičku vodní strohou a pak.. brr ještě teď mě mrazí. Když jsem začal číst knihy od Kinga tak To byla jedna z prvních, zvláště kvůli té popsané scéně. Po přečtení pár stran jsem se díky filmu v postavách lehce orientoval, a zvláště jejich dětství prožité v Derry kde řádí zlověstný klaun Pennywise je pěkně napsané, jenže.. autor zde opakuje své literární postupy a to tak že přehnaně. Jistě, je to celé čtivé a napsáno pěkně ale když je v dětství 7 postav, a vždy King vypráví o jedné z nich, naprosto vždy se té dotyčné postavě na konci jeho kapitoly staně něco škaredého nebo divného, a následuje další postava které se děje něco velmi podobného se stejným vyústěním, a pak následuje další postava zase to stejné..z počátku mi to nevadilo a i se mi to líbilo čekat co se komu přihodí, jenomže když je skoro celá kniha psána takhle, tak pořád 7x číst velmi podobné úseky jen s jinou postavou a s trochu jiným ukončením(každá postava má jiné obavy a strachy), a pak se vše přesune do přítomnosti kde se postavám zase dějí divné věci, jen jich je už 6. Nicméně už to celé bylo dost předvídatelné, a trochu mi ta relativní repetivnost kazila dojem z jinak super knížky. K výtkám bych ještě přiřadil "vtipné" hlášky Richieho, který rád napodobuje hlasy nějakých dávno zapomenutých amerických komiků a vůbec mi to nepřišlo vtipné nebo zábavné, a potom ještě ten konec, kdy King nechá své 12ti leté postavy provádět věci dospělých, to jsem koukal s otevřenou pusou, a jak zde již někdo psal, docela nepatřičné do téhle knihy. I když se to z textu moc nezdá tak je ta kniha samozřejme jako všechny od Kinga docela bezva, až na těch pár maličkostí.

01.09.2014 4 z 5


Nezbytné věci Nezbytné věci Stephen King

Nezbytné věci mě chytli už od přečtení přebalu knihy, a těch posledních 250 stránek, neuvěřitelná řež. Ale nepředbíhejme, na začátku má čtenář tendenci se ztratit ve změti postav, kterých není zrovna málo a počáteční seznámení se s němi není úplně lehké, ale pro vykreslení psychologie jednotlivých charakterů to je nutnost. Vše začíná poměrně nevinně, ale King s postavami pomalu rozjíždí pořádný koncert, a i přes námitky některých se mi lehce přemrštěný konec velmi líbil. Tahle kniha stojí a padá na jednotlivých postavách, které sou geniálně napsané, velmi se mi líbil tajemný Lelaund Gaunt, věřím že bych si u něj taky něco pořídil:), sympaťák šerif, chudák malý Brian Rusk a nebo i paranoidní Cvalík, opilec Hugh Priest a další postavy co se nevyhnutelně blíží svému pohnutému osudu. Výborné!

01.09.2014 5 z 5


Noční směna (20 povídek) Noční směna (20 povídek) Stephen King

Noční směnu jsem četl příhodně na... noční směně, a jaká to byla hned atmosféra. Při první povídce jsem si vzpomněl na Lovecrafta, při dalších jsem se pobavil nad námětem (Bojiště), chvílemi se ošíval nad něpěknými scénami (Šroťák, Šedá hmota), naprosto žasnul nad terapií pro kuřáky (Nekuřáci, a.s.), u některých povídek žasnul nad více než uspokojující pointou (Římsa). Jen pár povídek bylo ze slabšího soudku, nicméně kniha svůj účel plní více než dobře a perfektně pobaví i postraší.

31.08.2014 5 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

Jedna z prvních knih co jsem od Kinga četl, bylo to v době kdy se u nás různé reality show teprve rozjížděli, no tohle byla reality show z jiného soudku, ale na rozdíl od těch televizních blbostí mě tahle udržovala v napětí od prvního "odpadlíka" až do úplného konce. Nutno podotknou že při prvním soutěžícím co svůj závod nedošel do cíle jsem nad knihou koukal s otevřenou pusou. Super dílo!

31.08.2014 5 z 5