destapar.cielo destapar.cielo komentáře u knih

☰ menu

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

(SPOILER) Pokusím se být stručná:)
Knihu jsem přečetla během jediného dne. Autorka nezklamala v tom, že kniha je velmi čtivá.Na rozdíl od jiných autorčiných titulů zde není tolik postav a v příběhu se čtenáři snadno orientuje. Jelikož jsem se narodila v roce 1989, režim znám pouze z vyprávění, tudíž si netroufám odhadovat jak moc je chování postav předvídatelné a přirozené. Co mi však u takového příběhu, smyšlených dějin - nápadu, který má podle mě v naší zemi velmi vysoký potenciál, dost pokulhávalo, byly charaktery postav. Popravdě mi hlavní postavy přišli charakterově velmi chabé. Postavy Máji a Jany měly nesmírný potenciál zde charakter vykreslit nebo jej dále rozvést či upevnit. Říkám to hlavně proto, protože jsem dobu nezažila a konkrétně pro mě je velmi složité si něco takového představit. Proto se domnívám, že pro mne postavy byly charakterově absolutně bez šťávy. Jak zmínila Mona-Lisa. Všude je šeď, nepochybuji o tom, že by doba takto vypadala, ale pochybuji o tom, že by takto smýšleli lidé většinově. Toto mi na knize vyloženě vadilo. Chyběla mi akce, odhodlání, konání velkých "zakázaných" myšlenek, opravdová vzpoura.
Dále souhlasím s přeskakováním v ději, chybělo mi rozvedení některých zajímavých pasáží, příběh na mě působil jako kdybych přeskakovala několik důležitých stránek. Jako by byl často psán ve spěchu a bylo potřeba "nějak vyplnit" prázdná místa. Tak se to stručně sfouklo do kapitoly, která rovnou zachytila celých 8let života jedné postavy.
Konec mi lehce vyrazil dech. Nemám nic proti rozhodnutí autorky, jak svůj příběh ukončí, a byť jsem fanoušek špatných konců, tady mi zase chybělo to rozvést. Chyběla mi odpověď na jednoduchou otázku "proč takhle?" Nevěřím tomu, že někdo kdo na něco čeká 15 let se tak rychle smíří a absolutně obrátí. Ale je to jen můj soukromý názor, který píši ihned bezprostředně po dočtení poslední stránky:) Za mne se určitě nejedná o nejlepší autorčinu knihu. Kniha je v něčem nová, ale jak jsem se těšila na změnu a na téma, byla bych ráda, kdyby se autorka s dalším titulem vydala směrem, který měly její předchozí tituly jako Slepá mapa, Hana nebo Tiché roky. Co se týče tématu smyšlených dějin, bohužel se tato kniha Příběhu služebnice, Muži z vysokého zámku či Civilizaci určitě nevyrovná, ale to je moje chyba, že jsem si něco na ten způsob dychtivě představovala :)
Nicméně se těším na další autorčinu tvorbu, jsem vděčná za takové ženy v české literatuře! (A ta stručnost se mi bohužel moc nepovedla:) a hvězdy jsem chtěla dát dvě, ale bůh ví proč, mi to nějaká technická chyba neumožňuje.

18.04.2021 2 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Přiznám se, že jsem si po dlouhé době koupila knihu díky jejímu dobrému marketingu. Rozhodně bych neřekla, že mne kniha uchvátila, za sebe bych ji zařadila mezi oddechové knihy. Umístění příběhu mezi mokřady se mi velmi líbilo, dějová linka plynula pomalu, ale mou pozornost udržela. Byť jsem si od poloviny knihy byla jistá, jaká bude pointa, posledních padesát stránek si se mnou hrálo a udržovalo na pochybách, což mne velmi bavilo. S koncem jsem byla spokojená. Určitě doporučuji, je to takový jiný příběh, avšak detektivního rázu, který vás zavede zase někam jinam! Doporučuji.

04.03.2021 3 z 5


Chomejní, Sade a já Chomejní, Sade a já Abnousse Shalmani

Zajímavá kniha zavánějící feminismem, ale tak nějak něžně. Fanatická verze islámu prokládaná Markýzem de Sade, Pasolinim a Madonou. Za mne ano.

03.02.2019 4 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Nemohu si pomoc, bylo to napínavé, ale pro mne neuvěřitelně překombinované až to místy unavovalo.

03.02.2019 3 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Kniha, která ke mně přicestovala náhodou a zanechala velký dojem.

03.02.2019 5 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Takový trochu intelektuálnější dívčí román. Čtivé, připomínalo mi to Afterdark od Murakamiho, akorát v podání naivní studentky japanologie. Přiznám se, že jsem stále rozpačitá. Hlavní postava mne místy iritovala, stále opakující se motivy taktéž a u konce jsem měla pocit, že čtu úplně jinou knihu. Přebal knihy a grafika moc pěkná, ilustrace od samotné autorky také.
Určitě kniha něčím vybočuje, ale zda bych ji doporučila k přečtení si nejsem úplně jistá.

03.02.2019 2 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Silný příběh, který mne donutil vylézt z pod peřiny a jít se procházet nočním Brnem s hlavou plnou myšlenek.

02.02.2019 5 z 5


Dotyk Dotyk Mark Sennen

Souhlasím. Na to, že je to prvotina je to vážně dobré. Přiznám se, že jsem kupovala podle hezké obálky s tím, že naslepo vyzkouším nového autora.
A nezklamal.

02.02.2019 4 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Hotýlek mne nebavil tolik jako Slepá mapa. Na mne zde již bylo příliš mnoho postav, které dělaly neuvážená rozhodnutí :) Občas jsem musela listovat a připomínat si kdo je kdo a o zažil.

29.01.2019 4 z 5