daudurhundur daudurhundur komentáře u knih

☰ menu

Poslední světlo Poslední světlo Alex Scarrow

Uff. Když jsou v základní ose příběhu zásadní logické díry, tak žádné záplaty nepomůžou. Leda pro zcela nekritické fanoušky konspiračních teorií? Šablonovitost. Nulová originalita, žádné překvapení. Nereálnost. První a asi i poslední setkání s autorem.

31.12.2023 1 z 5


Zanechte všech nadějí Zanechte všech nadějí Pavel Hejcman

Tady bylo špatně snad úplně všechno.

24.03.2023 1 z 5


Kdo se vrací na Kometu Kdo se vrací na Kometu Karel Havlíček

Asi trochu překomplikované řešení. Bohužel příliš poplatné době (mnoho odkazů na "vítězný" únor, zlouni z kapitalistické ciziny, ...).

01.10.2022 1 z 5


Císařův návrat Císařův návrat Chris Bunch

Pomalejší rozjezd, ale s příchodem císaře se tempo vrátí do "kudlankovských" otáček. Jako plus beru, že se zde osvětlují některé zákonitosti vesmíru (jak je to s AM2? a je císař opravdu věčný?), ale zároveň je pořád víc otázek než odpovědí :-D
A Sten zraje jako víno ;-)

27.09.2022 4 z 5


Záhada staré jeskyně Záhada staré jeskyně Stanislav Šusta

Tady propaganda jednoznačně převažuje nad formou i obsahem. Není to napínavé ani pro děti. Možná snad jako příručka mladých komsomolců?

27.09.2022 odpad!


Krvavý anděl Krvavý anděl Franck Thilliez

Moc napínavé to nebylo, vrah se odhalil již před třetinou knihy. Místy spíš nechutné, což by nemuselo tak vadit, kdyby to nebylo tak umělé... Přijde mi, že se autor chtěl svézt na vlně popularity filmu 8mm apod. (ten už byl v té době venku 4 roky). Do žánru krimi thrillerů to nepřináší nic, co by nebylo už jinde dříve a lépe.

Nelogičnost až debilitu v chování různých postav (typicky sám policista, manželka jednoho z podezřelých) zmiňují i ostatní - místy to tak připomíná spíš nepovedenou šestákovou frašku než moderní thriller.

27.09.2022 2 z 5


Bretaňský příboj Bretaňský příboj Jean-Luc Bannalec (p)

Ještě lepší než první díl. Už se těším na další ;-)

29.08.2022 5 z 5


Dobrodruzi pěti moří Dobrodruzi pěti moří Radovan Krátký

Tématem netypická "magnetka". Bohužel napsaná nezáživně, těžkopádně... jako by to byl spíš nepovedený překlad (a navíc hrubě krácený?) z cizích zdrojů.

17.02.2022 1 z 5


Čtrnáctá kolonie Čtrnáctá kolonie Steve Berry

Kupodivu mě víc baví tyhle novější díly, kde už se skoro rezignuje na realitu a byť jen teoretickou proveditelnost jednotlivých operací.
Steve Berry přidává akci (i když na nesmyslných podkladech) a celkově to vychází lépe než předchozí díly, které byly sice podobně scifi, ale braly se sami moc vážně.
V případě Cotona a spol. bych řekl, že čím méně reality, tím více zábavy :-)

16.02.2022 4 z 5


Únos profesora Horsta Únos profesora Horsta František Kavan (p)

Tohle není povedená "magnetka". Spíš takové hodně naivní blábolení obalené proti-imperialistickou propagandou. Velmi nepovedený pokus o špionážní deteketivku? Ne, ne, ne, tady nelze udělit ani jednu hvězdu za snahu.

16.02.2022 odpad!


Válka Válka Dmitrij Rus

"Tady vidím velký špatný..."
V tomhle díle už asi ani není snaha o LitRPG fantasy. A z toho, co zbylo, by určitě měli radost mladí komsomolci a dnešní Putinovo úderníci :(
Spousta zbytečné vaty a nádavkem ruská propaganda, která mě definitivně odrazuje od dalšího dílu. Škoda, tahle série nezačala vůbec špatně, ale po druhém díle začly rychle docházet nápady a nahradilo je něco, nad čím nezbývá než kroutit hlavou

16.02.2022 odpad!


Bitva Bitva Dmitrij Rus

Jednoznačně sestupná tendence série. Došly nápady, přibyla ruská propaganda, autorovi se do toho nějak přimíchala příručka mladých rozvědčíků KGB?

16.02.2022 2 z 5


Inferno Inferno Dmitrij Rus

O malinko, ale fakt jen malinko lepší než předchozí díl. Ale bohužel opět bez většího nápadu, žádná originalita, žádné překvapení, žádné vykročení ze stínu žánru. A nějak začlo přibývat opěvování ruského medvěda :(

16.02.2022 3 z 5


Start do neznáma Start do neznáma Jiří Marold

Tohle těžce utrpělo tehdejší propagandou, a navíc ten příběh byl nepovedený i tenkrát. Asi nejslabší z případů poručíka Ditricha.

06.12.2021 2 z 5


Čas mrtvých Čas mrtvých Jiří Kulhánek

Kdysi mi to přišlo jednoznačně na 5 hvězdiček... po 20ti letech i v rámci žánru musím jednu ubrat. Ale pořád je to klasika, i když další díly jsou o fous lepší :D

02.07.2021 4 z 5


Preparát X Preparát X Jiří Marold

Slabší nepříliš záživná "magnetka"...

02.07.2021 2 z 5


Vraždy s monogramem Vraždy s monogramem Sophie Hannah

Agatha to není, ale číst se to dalo. Vadil mi uspěchaný konec (zejména v kontrastu s pomalejším rozjezdem) a zbytečně příliš okatá a neustále zdůrazňovaná "tupost" hlavního vyprávěče - inspektora Scotland Yardu - navíc ještě umocněná tím, že Poirot opakovaně zatajoval důležitá fakta a poznatky. V kombinaci s lehce překombinovanou zápletkou (nebo jejím závěrečným vysvětlením?) musím strhnout jednu hvězdičku.
Ale určitě dám šanci i dalšímu dílu.

02.01.2021 4 z 5


Kola hrůzy Kola hrůzy Sven Hassel (p)

Nejedná se o klasický román, ale spíš o soubor povídek, které na sebe časově navazují, ale každá nese zcela samostatný, ohraničený a uzavřený příběh.
Osobně mám raději klasické Hasselovo romány, ale na druhou stranu zde to vynahrazuje obsahem - např. jak do "party" přibyl Legionář, apod.

23.12.2020 4 z 5


Agent služebny 513 Agent služebny 513 Jiří Horský

Přidávám hvězdičku za nostalgii kolem letadel a letištního provozu. Jinak je to velmi slabé, špionážní zápletka vyčpělá a zbytek příběhu nezáživný...

23.12.2020 2 z 5


Doupě latinářů Doupě latinářů Ivan Wernisch

V daleké zemi mezi Prózou a Poezií, snad i blízko hranic Dadaismu, se zrodila tahle hříčka se slovy. Chudák Bedřich.

01.11.2020 4 z 5