Čtrnáctá kolonie

Čtrnáctá kolonie https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325281/mid_ctrnacta-kolonie-Xod-325281.PNG 4 99 21

Cotton Malone série

< 11. díl >

Studená válka se vrací, říkají někteří. Nikdy neskončila, tvrdí jiní. Na Sibiři se scházejí dva muži z protilehlých stran barikády. Měla to být pragmatická schůzka, ale skončila střelbou. A Cotton Malone teď už ví, že se před Alexandrem Zorinem, bývalým důstojníkem KGB, musí mít opravdu na pozoru. Alexandr Zorin je milovníkem starých časů; jeho neotřesitelná loajalita k bývalému Sovětskému svazu se po zhroucení sovětského impéria přetavila v nenávist vůči Spojeným státům a bezmeznou touhu po odvetě. A nyní tento muž míří do Severní Ameriky, konkrétně do sídla navenek nenápadného bratrstva, jež kdysi poskytovalo rady nejednomu americkému prezidentovi. Jednou z nich byl i návrh vojenské invaze do Kanady, která se měla stát čtrnáctou kolonií Spojených států. Může se v té dávné historii skrývat dynamit, který rozvrátí Spojené státy podobně, jako byl rozvrácen Sovětský svaz? Do inaugurace nového prezidenta USA zbývají už jen hodiny. Zorinův plán je geniálně načasovaný: pokud se mu všechno vydaří, zavládne v Americe totální politický chaos. Dokáže se Malone přesunout z Ruska do Bílého domu dřív, než bude pozdě?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Domino
Originální název:

The 14th Colony , 2016


více info...

Přidat komentář

ALFELUS
17.10.2023 4 z 5

Opět napínavé až do konce, tahle chytla i od začátku. Je fajn, že se člověk dozví i něco o historii, neb autorovy knihy jsou většinou založené na dobových reáliích a jen málo věcí je výmysl...A to co je vymyšlené je vždy uvedeno na konci knihy. Za mě super čtení

daudurhundur
16.02.2022 4 z 5

Kupodivu mě víc baví tyhle novější díly, kde už se skoro rezignuje na realitu a byť jen teoretickou proveditelnost jednotlivých operací.
Steve Berry přidává akci (i když na nesmyslných podkladech) a celkově to vychází lépe než předchozí díly, které byly sice podobně scifi, ale braly se sami moc vážně.
V případě Cotona a spol. bych řekl, že čím méně reality, tím více zábavy :-)


Bakulka
02.01.2022 5 z 5

Právě dočteno. Další důkaz proč Steve Berry patří mezi mé nejlepší spisovatele. Jeho umění propojení historie a fikce je prostě super.

Stanas513
05.10.2021 4 z 5

Opět zajímavé čtení, které se trochu dotýká minulosti a způsobu práce tajné služby.

CharlesWard
10.07.2021 2 z 5

Chvílemi už jsem jen čekal, až z nějaké stránky vyskočí Dolph Lundgren, případně Steven Segal. Bobuleme jsem i přesto dal šanci, a znovu mě zklamal. Asi se vrátím ke knihám Roberta Ludluma. Ten aspoň dokáže skloubit politiku a akci.

Adapa
10.10.2020 3 z 5

Zatím nejslabší díl ze série o Cottonu Malone. Steve Berry zde zapadl do přílišné akčnosti. Příliš často volí jednoduché věty o pár slovech. Někdy jedna věta je celý odstavec. Po pár odstavcích přechází dramaticky na jiné místo s jinými postavami a pak zase zpět. Podle mě si při psaní představoval laciný béčkový akční film. Škoda. Chtělo by to ubrat na akčnosti a zaměřit se na samotný příběh. Samotná zápletka je také příliš kostrbatá. Cotton ví, že bývalý agent KGB chystá něco šíleného oproti USA a nenechá ho sestřelit stíhačkou, dovolí mu vstoupit na území USA, aby ho mohl sledovat. Když se na scéně objeví Rusové, kteří ho agenta Zorina chtějí zabít, tak nejdříve střílí po Rusech, aby sám pak Zorina pronásledoval a snažil se zabít. Zorina může zastavit tolikrát, ale to by nebylo ono, takže nakonec ho v rámci akčnosti zastavuje až pár vteřin před výbuchem bomby… Váhal jsem při hodnocení mezi třemi nebo čtyřmi hvězdami, přikláním se nakonec jen ke třem, protože je to opravdu až moc průměr. Číst od Berryho tuto knihu jako jeho první, tak po dalších už nesáhnu.

vlkcz
20.05.2020 5 z 5

Berry ve své nejlepší formě. Těch 5* je sice trochu nadhodnocených, ale opravdu jen trochu. Tentokrát se Cotton a spol. zapletou do problémů, které souvisí s relativně nedávnou historií.

Danuše7
14.04.2020 4 z 5

Napínavé a až dost možné.

Vlaďkaa4
25.10.2019 5 z 5

Zase super jizda.....

astroweb
03.03.2019 4 z 5

Jeden z nejlepších autorových románů, co jsem četl. Velmi čtivé, i když jsem ze začátku knihu odložil pro její přílišnou černobílost politickou.

spilina
09.08.2018 3 z 5

Průměr, na léto ideální čtení. Neurazí, nenadchne. Části se soudruhy byly nejzajímavější, zbytek už je dle stejného scénáře.

verense
15.07.2018 3 z 5

Za mě takový průměrný Berry: Cotton Malone je takřka nesmrtelný a opět zachraňuje svět, padouši jsou zarytě odhodlaní uspět ve svém poslání, a k tomu přehršel faktů z historie, o kterých člověk buď neslyšel, nebo už je úspěšně zapomněl. Pak jen dokořenit špetkou fikce, akčních scén, happyend na závěr, a ejhle, další kniha na světě. Je znát poctivá přípravná práce, tak jak to má Berry zvykem, ale musím říct, že jiná jeho díla mne zaujala více.

SteoSG
15.05.2018 2 z 5

Slabsi odvar predchadzajucich. Riesi sa tu studena vojna + roudtrip dvoch ... neviem ako ich rychlo nazvat (ps. postihnutych???) AGENTOV KGB za pomstou :) a snaha ich zastavit ci uz Malone a spol alebo TA druha strana. Ako inac nazvat AGENTOV, ktori nepoznaju MODERNE TECHNOLOGIE a kedze nemame co prave na praci podme vyhodit nieco v USA/SSA do vzduchu pomocou at. bomb?!? :D

raty
18.04.2018 5 z 5

Kvalitně zpracované téma vztahů mezi světovými velmocemi v době Studené války a v současnosti. Čtení mě bavilo. Neohrožení (nesmrtelní a téměř nezranitelní) hlavní hrdinové jsou pro mě skvělou protiváhou k psychicky narušeným a na alkoholu závislým detektivům ze severní Evropy. Prostě dobré na střídačku.

bukiet
27.03.2018 4 z 5

Lepší než kniha minulá, ale svým obsahem už je to jen kvalitní politický thriller. Chybí tomu to historické tajemno, které mne upoutalo u starších dílů.

čef
16.01.2018 5 z 5

Líbí se mi způsob jakým se autor zabývá historií USA, jak shání podklady a nakonec je zpracuje tak, že jsou jinak nudné věci čtivé i pro laiky jako jsem já. V tomto díle je opět dost zajímavých věcí, i když si myslím, že se nám to trochu dramaturgicky rozplizlo - jak spolu souvisí Reagan, Jan Pavel, konec SSSR, Kanada, bratrstvo Cincinnati, ústava USA, KGB - docela dost motivů na několik románů, že. A to nezmiňuji několik dobrodružných a fiktivních linek děje, kvůli kterým jsem hlavně tuto knihu s radostí a potěšením četl. No, abych to ještě trochu víc zamotal, nejvíce mne zde svou výstižností omráčil citát Thomase Jeffersona, který však s dějem příliš nesouvisí: "Vláda, dost mocná, aby vám dala všechno, po čem toužíte, je dost silná na to, aby vám vzala vše, co máte".

Elea
10.11.2017 4 z 5

Kniha se mi líbila, velmi dobře se čte, děj příjemně graduje, postavy jsou celkem sympatické. Je sice pravda, že autor všechny knihy napsal podle podobného scénáře, tato je však určitě lepší než jeho poslední tři knihy. Není to sice žádné veledílo, ale jde o příjemnou oddechovku, která stojí za přečtení.

MartinL
11.10.2017 3 z 5

Slabší průměr. Jediné, co je na knize opravdu je zajímavé, je shrnutí studené války a informace o ní.

Berry je ohraný autor a touto knihou jsem s ním skončil, protože jeho knihy jsou šité podle už asi 20 let starého kopyta. Cotton Malone všechny přepere a vyhraje.

darbujan8924
26.08.2017 5 z 5

Knížka skvělá,ale trošičku mě už unavuje " Happy End" na konci . Chtělo by to trochu přitvrdit :)

cedos
24.07.2017 5 z 5

Pan Berry přešel k současným tematům a nemá to chybu. Knihou jsem byla opravdu nadšená ... doporučuji.