Doupě latinářů

Doupě latinářů https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11520/bmid_doupe-latinaru-86K-11520.png 4 84 19

Sežrané spisy (Die ausgewühlten Schriften) Bizarní, zdánlivě prozaická kniha: gnómické texty s hrdinným Bedřichem či dehonestovanými velikány českých duchovních dějin mají svou čirostí, dokonalou mírou slov a nakonec i svým zaměřením k poezii mnohem blíž než k próze, jak ji obvykle chápeme. Sametově jemný humor Doupěte latinářů přikrývá hřebíky fakírského lože. Nové, opravené vydání „sežraných spisů“, s kongeniálními ilustracemi mladého výtvarníka Jakuba Vašíčka.... celý text

Přidat komentář

fanous21
29.09.2023 4 z 5

Začátek byl slibný, nápaditý, vtipný... skorem by se dalo říci přepálený, neboť čtenáře poetu navnadil až příliš, avšak co následovalo, slabším bylo, a to víc a víc a konec už zcela nezajímavý... asi jako tyto moje komentáře.

Zlajda95
27.11.2022

Byl to bizár, ale snesitelný. Někde jsem se pousmála, jinde mi jen rozum stál. Dílo nehodnotím *, neboť to zkrátka není můj šálek čaje.


IHT
30.09.2022 4 z 5

Prace s jazykem skvela, textiky vybrousene. Nektere texty naprosto brilantni, jine me neoslovily.

anonymní.Ilja
30.09.2022 5 z 5

absurdno, bizár a lahodné sousto pro čtenáře s vytříbeným vkusem. Pokud je v popisu této knihy použito slovní spojení "neobvyklé panoptikum", pak asi nemám co lepšího bych na adresu tohoto rozsahem malého počinu uvedl. slovní spojení "a jiný Bedřich..." se stalo na několik týdnů zejména v konverzaci se sestrou autora znalou ustáleným hostem.

FMMMM
20.03.2022 1 z 5

Pro mě velice nesrozumitelné, kolikrát češtinově překombinované. Až mě napadaly myšlenky, zdali nejsou některá slova vymyšlená :-) Některé povídky a básně k pousmání, k zamyšlení, mnoho nepochopených, vyznívajících do prázdna.

Fortuna7
15.02.2022 3 z 5

No, já se musím přiznat, že jsem dost zklamaná... Některé texty se mi moc líbily, ale něco mi přišlo už trochu moc ujeté.

EliskaD
25.01.2022 4 z 5

Texty Ivana Wernische na mě působí snově, surrealisticky. Mnohé příběhy jsou založeny na asociaci, "děj" plyne páté přes deváté, postavy se z ničeho nic třeba propadnou do jiného prostředí nebo se i převtělí... Naprosto absurdní. Člověk v tom nemůže hledat logiku. Co ale najde, je vtip. I proto jsem si s oblibou Wernischovy texty vybírala na ZŠ i SŠ do recitačních soutěží.

Magdalena5
22.01.2022 5 z 5

Paráda, vypnout logiku a nechat se unášet...

daudurhundur
01.11.2020 4 z 5

V daleké zemi mezi Prózou a Poezií, snad i blízko hranic Dadaismu, se zrodila tahle hříčka se slovy. Chudák Bedřich.

lubtich
19.10.2020 4 z 5

Rarach Wernisch a jeho svérázný humor. Ironická, bizarní a absurdní poezie v próze. Bedřich sem, Bedřich tam, k tomu i velká jména literatury. V něčem mi to velmi připomíná Herbář od Petra Borkovce (byť Wernischovy útvary zůstávají povětšinou formou stejné).
Wernisch dokazuje, že naruby je tento svět, ne vazba této knihy. Druhá polovina ztrácí plyn, ale i tak je to hravě fórové.

Otravná pohádka pro otravná pacholátka

Byl jednou jeden, ale brzy umřel. A dobře mu tak. Byla s ním otrava. Taková otrava, až i on sám na tu otravu umřel. Když ho našli, byl celý zelený. To je otrava, pravil zřízenec. Tady už nemáme co pohledávat, pánové, obrátil se ke svým kolegům. A zase odešli. A dobře udělali, protože jen co odešli z domu, zřítily se schody. Jen taktak a byli by všichni zahynuli. Ten dům už byl skrznaskrz prolezlý otravou. Stejně jako všechno v tomhle městě. Všechno je tu zelené, všechno spadne a všichni zahynou. Ti pánové od sanitní služby taky. A dobře jim tak. Je s nimi otrava. A dobrou noc, milé děti.
(s. 11)

Janek
20.01.2020 3 z 5

Zábavné, absurdní i totálně potřeštěné.

VesmirnaOndatra
11.08.2018 5 z 5

Každému milovníkovi absurdity z tohto musia vyliezať jamky z očí.

Amalberga
31.10.2017 3 z 5

Básně mě holt nezaujaly a jejich humor mě minul obloukem.

Aerine
18.12.2016 odpad!

Vůbec tomu nerozumím... Jako kdyby Wernisch pracoval dadaisticky, skládal k sobě slova jen náhodou a pak vzniklé nesmysly upravil, aby vznikly rádoby věty. Tenhle styl mi prostě nesedí.

jaryn
26.10.2015 5 z 5

Je zde připomínán Charms nebo Kafka... ten první mi nikdy nic neříkal, druhý ano, ale stejně, nenechme se zmýlit - tohleto je Wernisch!

Nettka
20.03.2013 5 z 5

Na základě této knihy jsme nacvičili divadelní inscenaci Bedřichu, ach Bedřichu. Je to vážně geniální - k pobavení i k zamyšlení... :-)

HTO
07.11.2011 5 z 5

Četl jsem ji mnohokrát, a z některých příběhů mne čím dál víc mrazí. Svět, který místy připomene Charmse (omlouvám se, že jakoby opisuju od Dell), Michauxe nebo Kafku, ale přitom je naprosto svojský. A ten úžasný jazyk! Navíc doplněno autentickými dopisy čtenářů stěžujících si na příběhy otištěné časopisecky. Nejnovější vydání mám dokonce dvakrát – druhý výtisk mám proto, že je omylem svázán odzadu dopředu, což poskytuje nečekané potěšení.

elfos
06.03.2011 5 z 5

Ivan Wernisch
TO KDY KDO



Čeho se naděju... nepotěším se asi.
Nejsem ze smutných a k veselosti
mám jako k smrti - daleko, blízko -
nevím, kde je.


.

Dell
06.01.2011 5 z 5

Jedna z knih, ke kterým se pořád vracím. Při čtení jsem se neubránila smíchu ani v kupé plném cizích lidí. Ale to je jen první vrstva. Absurdita, ze které plyne úzkost, která vyvolává vztek a jakési tísnivé obavy.
Styl připomíná některé Charmsovy knihy, ale samozřejmě v autorově osobitém, nezaměnitelném pojetí.