Poslední světlo

Poslední světlo https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74935/mid_posledni-svetlo-gTJ-74935.png 4 66 23

Román Alexe Scarrowa Poslední světlo je čtenářsky mimořádně působivá a dramatická vize situace, jaká by nastala, kdyby skupina mocných zastavila přísun životadárné tekutiny, bez níž se dnes svět neobejde - ropy. Katastrofický scénář toho, co by nastalo či mohlo nastat, je tu viděn celosvětově, dějově je umístěn především do Velké Británie, kde se nájemný vrah snaží odstranit nepohodlnou dívku, která viděla strůjce tohoto plánu, a na Arabský poloostrov, kde se její otec snaží uniknout ze sevření místních teroristů. Vzrušující, událostmi nabitý děj má ovšem ještě jednu polohu. Odhaluje, jak v případě ohrožení, jestliže selhávají normy, na něž jsme zvyklí, lidé snadno a rychle ztrácejí svou slupku civilizace a projevují se těmi nejhoršími vlastnostmi, jak se davu bezradných a ohrožených zmocňuje nekontrolovatelný pud sebezáchovy v podobě ničení a bezohlednosti. Scarrow tak vytváří nejen atraktivní a mimořádně vzrušující čtení. Zároveň, a to stejně působivě, klade otázku připravenosti či přesněji nepřipravenosti člověka poradit si v krizové situaci, jež se vymyká jeho zvyklostem.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Plejáda
Originální název:

Last Light , 2009


více info...

Přidat komentář

daudurhundur
31.12.2023 1 z 5

Uff. Když jsou v základní ose příběhu zásadní logické díry, tak žádné záplaty nepomůžou. Leda pro zcela nekritické fanoušky konspiračních teorií? Šablonovitost. Nulová originalita, žádné překvapení. Nereálnost. První a asi i poslední setkání s autorem.

jirimatejka
03.07.2022 4 z 5

Postapo mám rád, tohle je velmi dobře napsané, děj má napětí a spád. Hlavní zápletka je ovšem trochu přehnaná, zejm. částečné vysvětlení na konci mě trochu zklamalo. Ale i tak doporučuji.


Schary
20.04.2021 5 z 5

Tak to bylo povedené, napínavý katastrofický příběh o tom, jak se parta mocných rozhodne změnit běh světa a utáhne kohoutky s dodávkami ropy, tím uvrhne svět v pěkný chaos. Hlavní hrdinové byli fajn a měli docela štěstí. Kniha je dobře napsaná a realistická, tak že jsem začala přemýšlet o vysokých zdech kolem domu, malé sluneční elektrárně, hluboké studni a partě slepic....:)

Solverino
11.12.2020 4 z 5

Musel jsem chvílema přeskakovat některé nudné a polopatické pasáže, ale jinak to bylo více než dobré. Zajímavě uchopená reality totální ropné "krize". Doporučuji k přečtení, třeba to někoho nakopne, aby si udělal trochu větší zásoby a koupil si na dveře lepší zámek. :)

hankapimi
02.01.2020 4 z 5

Co by se stalo kdyby.. Autorovi se podařilo dramaticky a napínavě vykreslit katastrofický scénář, jak jde šůsem civilizace do háje a nastupuje džungle. A krutý zákon silnějšího. Poslední světlo popisuje bezradnost obyčejných lidí, rychlý vznik násilnických gangů a vypjaté situace daleko realističtěji než např. Vteřina poté. A bylo to tak uvěřitelné, že jsem měla chuť okamžitě zajet s náklaďákem pro proviant a pronajmout si Terminátora... Líbilo se mi to, doporučuji.

Jack Bauer
09.12.2019 5 z 5

Děsivá vize co by se stalo, kdyby došla ropa nebo energie. Kniha se čte jedním dechem, velmi sugestivní, prožíval jsem každý den spolu s hrdiny příběhu, nemoh se od knihy odtrhnout, ale je to takový mix Terminátora, Černého jestřábu a Vteřiny poté. A také je to velmi špatně přeložené.
I ze slušných lidí se stanou zvířata, platí zákon džungle, slabší nemají šanci. A ženy by na tom byly mnohem hůř. Kniha zůstane dlouho v paměti. Doporučuji.

martin2250
29.09.2019 4 z 5

Kniha se povedla. Mistrně napsáno. Lehce uvěřitelný děj, kdy jsem občas zapomínal, že nejde o realitu. Opět utíká konec možná až zbytečně rychle. Doporučuji přečíst.

soukroma
10.11.2017 3 z 5

Velmi znepokojující a nepříjemné čtení.

bradypus
29.07.2017 4 z 5

Poutavé, napínavé, místy realistické až to zebe. Při čtení některých pasáží jsem měl skutečně husí kůži. Jsem zvědav, kdy se zbavím mírně paranoidního mrazení zalézajícího pod kůži. Pocit se stupňoval od prvního seznámení se s hlavní ideou, až po výčet konečných důsledků. Dobře vymyšlené: děj, postavy, závěr. Vše do sebe velice dobře zapadá a tvoří výbornou atmosféru.
Doporučuji, nejen fanouškům postapo.

Fondis
30.03.2017 4 z 5

To nechceš zažít...

Mark.
13.02.2017 5 z 5

Velmi povedená kniha. Hodně realistická. Velmi pěkné byly propočty na naftové otroky a další takové přirovnání. Chvíle mi mne až mrazilo, že by se jednou tohle mohlo stát. A stačí k tomu velmi málo.

Patapuf
14.11.2015 3 z 5

Není to veselé čtení a vzhledem k současným událostem až moc dobře uvěřitelným.... ale ten konec.... něco tomu ke konci chybělo.....

Petra28
17.09.2015 3 z 5

... moc dobře po těle mi z příběhu nebylo ... nějak jsem to nedokázala vnímat jako fikci, přišlo mi to až moc reálné. Příběh jako takový, docela slepá místa, zvláštní reakce.

FMMMM
29.04.2015 4 z 5

Napínavé a zajímavé čtení od začátku. Jaké by to asi bylo, kdyby... Až na nelogické chování některých jedinců, je kniha skvělá. Docela mě to chytlo, ale co musím vytknout, hrozné chyby v překladu, textu a stavbě vět. Kdyby jsem knihu nedostal darem, po 30 stranách by skončila zpět v knihkupectví, viz ceny v knihkupectví... Nevím jak paní Pospíšilová překládá ostatní knihy, ale pokud máte možnost, přečtěte si to raději v originále.

sydney
23.09.2014 4 z 5

Byla to celkem zajímavá knížka, akorát ten konec byl takový nedodělaný...

petka-2007
07.08.2014 5 z 5

Tak tato kniha mě opravdu bavila - dobře se čte, je napínavá, akční, s nápadem. Rozhodně k přečtení doporučuji!

RADOST
03.02.2014 4 z 5

Scifi? Nebo blízká skutečnost? Svět je opravdu velmi křehký a lidstvo zhýčkané. Jak zranitelná jsou naše noční spící města, jak si neumíme poradit s výkyvy počasí, jak jsme závislí na energiích a civilizačních vymoženostech! Neznáme to, co minulé generace. Je třeba se alespoň zamyslet a kniha v tomto směru naprosto splnila svůj účel.

IvcaK98
27.01.2014 5 z 5

Jediné mínus bych viděla v lehce utahaném začátku, jinak nemůžu vytknout ani ň. Ke konci mě kniha úplně pohltila a po dočtení jsem měla chuť jít nakoupit hromadu konzerv a vybudovat si doma kryt. I když je to v podstatě scifi, ta hrozba je natolik reálná, že nahání husí kůži.

Mako123123
05.11.2013 4 z 5

4 z 5 (85%)
čo sa mi páčilo a čo nie:
+
Dej je 1.pútavý, 2.akčný, 3.aktuálno-konšpiračno-moderný a 4.dynamický.
Tieto 4 charakteristiky predstavujú 4 hviedičky v mojom hodnotení.
-
Jednu hviezdičku som (z inak plného počtu- o ktorom som bol po celú dobu čítania až po !takmer! úplný záver presvečený) strhol za to jemné klišé v podobe happy-endu (hl. hrdinky vyviaznu bez úhony) hoc ostatní (susedia, predavači/čky, a pod...) umierajú ako na bežiacom páse.
Trochu mi tiež vadila postupná strata informácii z okolia v globálnom hľadisku- avšak kedže mám s autorom už predchádzajúce podobné skúsenosti a som nato zvyklý, budem to pripisovať jeho štýlu písania a nie ako chybu.
-
P.S: Pripomínalo mi to film Svetová vojna Z, štýlovo je tiež táto kniha /Posledné svetlo/ ako kniha /Robokalypsa/- ako keby som čítal scénár ku kvalitnému akčnému filmu.
. Ak máte podobný štýl, žáner radi tak nezostáva mi len ODPORUCAT :)))

nightlybird
19.08.2013 4 z 5

Dal jsem Scarrowovi ještě jednu šanci a touhle knihou se rehabilitoval. Jeho popis zhroucení civilizace po akcích blíže nespecifikované skupiny je celkem realistický (i když si osobně myslím, že by nebyl tak rychlý a prakticky v řádu dnů), ukazuje naši velice křehkou závislost na energiích a současně odhaluje jak slabá je civilizační vrstva (spíš jen nátěr) na nás a jak snadno ji dokáží okolnosti setřít a probudit v nás prehistorické zvíře. Odborníci tvrdí, že po kolapsu civilizace by se lidstvo po třech generacích ocitlo na úrovni doby kamenné. S přihlédnutím k tomu, jak jsou obecně známy nejrůznější praktické dovednosti, si myslím, že by to bylo ještě rychlejší, většinou už ani nemáme co zapomínat.
Děj knihy je svižný, postavy celkem psychologicky uvěřitelné, čte se to docela dobře, poselství knihy - že štěstí přeje připraveným - je srozumitelné a akceptovatelné. Co si víc přát na ukrácení dlouhých chvil.