Dáduše Dáduše komentáře u knih

☰ menu

Mapa času Mapa času Félix J. Palma

(SPOILER) Musím se přiznat, že jsem se nechala zlákat zajímavou obálkou, ale nakonec se mi příběh celkem líbil. Ze začátku jsem čekala "jen" detektivku z viktoriánské doby a ejhle ono se z toho vyklubalo spoustu motivů: cestování v čase, spisovatel Wells, Jack Rozparovač. Pořád jsem se nemohla rozhodnout, zda se mi kniha líbí nebo ne. Přikláním se spíš k ano. Řemeslně výborně napsané, jen tam na mě bylo možná příliš použitých motivů najednou. Poprvé jsem se také mimo učebnici setkala s vševědoucím vypravěčem a to mě bavilo. K postavám jsem si dokázala vytvořit vztah a žít s nimi. Dokonce jsem po dlouhé době ověřovala na internetu pravdivost informací. A byly pravdivé. Líbila se mi myšlenka, že lidé po smrti žijou na měsíci:-)

16.10.2023 4 z 5


Ztracena v bílém šumu Ztracena v bílém šumu Javier Castillo

Úplně náhodou jsem narazila na španělský seriál z produkce Netflix podle této knihy. Musela jsem se trochu zorientovat v ději, ale moc mě bavil styl natáčení, prolínání barev, promyšlené záběry, silná, sympatická hlavní hrdinka. Kniha byla v prostředí americkém, takže zase zvykání, ale nakonec to byla velká jízda. Jak si sám autor v doslovu přál, doporučuji dál:-D:-)

15.05.2023 5 z 5


Nepřátelé a láska Nepřátelé a láska Uwe Karlstedt

Bylo zajímavé se dozvědět více o fungování režimu a Stasi. Kniha byla psana spíše jako dokument připomínala mi spíš protokol vysetrovatele bez prikras, než román. Můžeme si tedy být jisti, že se jedná o autentickou výpověď o jedné zakázané lásce na místě, kde se to ale vůbec nehodí.

19.03.2023 3 z 5


Čokoládovna Čokoládovna Maria Nikolai

Romantiku normálně nečtu, ale tady ji byla jen sladká špetka. Moc se mi líbil popis atmosféry a doby ve Stuttgartu a v Itálii. Tam bylo vyprávění snad ještě krásnější. Přidala bych více pasáží v ichformě a nejlépe z pohledu hlavních hrdinů. Škoda, že u toho má člověk pořád na něco chuť. Je fajn, že některé postavy a informace byly podle skutečnosti, takže přidaná hodnota.

02.02.2023 4 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Biografie obvykle číst nezvládám, ale tohle bylo tak čtivé, že mi to ani nepřišlo jako něčí život. Bavila mě hlavně první část o natáčení Harryho a o Allanovi:-) Jako dítě jsem vždycky fandila "dobru", i když v tomhle příběhu není nic černobílé. Teď budu fandit trochu i "zlu." Ke konci jsem měla pocit, jako bychom se s Tomem doopravdy znali.

17.01.2023 5 z 5


Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Nápad se mi velice líbil. Mám ráda téma - cestování časem. Zde bylo pojato velmi originálně. Jen mi neseděl styl jazyka, ale to mohlo být překladem. Nějak jsem se nemohla začíst. I tak asi zůstane v mé knihovně:-)

25.11.2022 3 z 5


Vůně života Vůně života Táňa Keleová-Vasilková

Souhlasím s komentárem, že asi na knihu velmi rychle zapomenu. Moc se mi nelíbila, ale možná jen nebyla ta pravá pro me. Jsem také na materske, ale ani do Lenky jsem se nedokazala vzit. Vsichni mi prisli nejak bezvyrazni, proplouvajici zivotem bez vecich emocí. Taky me nebaví knihy, kde je hodne vareni. Nedej boze jeste recepty. Takze jsem se nudila i s Magdou. Musim ale priznat, ze to byl uveritelny popis obycejneho zivota. Take me rusilo temer zadné rozdeleni na kapitoly a malo odstavcu.

30.10.2022 2 z 5


Pamatuji si vás všechny Pamatuji si vás všechny Yrsa Sigurðardóttir

(SPOILER) Dala jsem jen 3 hvězdičky, jen nevím, jestli je to dané slabším dějem nebo tím, že detektivky nejsou můj šálek čaje. Nebavily mě pasáže s vyšetřováním vandalství. Čekala jsem, že se příběh s bývalými spolužáky nějak více rozvine. Linka s přáteli na chatě, kdy nevíte, kdo nebo co na ně číhá nebo, zda je vše jen v jejich hlavě mě bavila víc, i když jsem čekala jiný nebo větší zvrat. Vztahy mezi hrdiny mi přišly překombinované. Dobře byla dle mého zpodobněna bolest otce ze ztráty syna a následné smíření.

02.08.2022 3 z 5


Třetí etapa Třetí etapa Jan Waishaupt

Super sci - fi, i když tento žánr moc nemusím, bavila jsem se. Ze začátku jsem měla pocit, že se ocitám v atmosféře Červeného trpaslíka, v části zázemí mi to zase připomnělo Cestu. Postupem času, ale děj nabíral na originalitě a obrátkách. Postavy i atmosféra super. Chvílemi jsem se nevyznala v tom skákání v čase, někdy se jelo až pozpátku. A ocenila bych kratší kapitoly.

11.07.2021 4 z 5


Solaris Solaris Stanisław Lem

Na doporučení tatínka jsem tu klasiku nakonec zvádla:-) Chápu, že mu připadá geniálnější, než mě. Zajímá ho věda, je skvělý ve fyzice a matice. Pro mě to byla nálož, ale nápad super, promyšlené a úvahy, co se objevily velice zajímavé.

09.06.2021 4 z 5


Fotograf z Osvětimi Fotograf z Osvětimi Maurizio Onnis

Zajímavý a pro mě nový pohled na koncentrační tábory a jejich fungování. V žádné z knih, co jsem četla nebyl tolik zobrazován pohled na hrůzy táborů z pohledu vlastně úřednického.

27.04.2021 4 z 5


Město zrady Město zrady Martina Čekalová

(SPOILER) Trochu lepší a akčnější příběh a rozhodně vypsanější autorka. Uteklo mi to rychleji, než první díl. Čekala jsem trochu víc a větší závěrečnou "bitvu." Ale bylo to fajn, konec s babičkou super. Blesklo mi, jestli si to celé babička nevymyslela jako pohádku, než byla odhalena její totožnost.

13.03.2021 3 z 5


Město duší Město duší Martina Čekalová

(SPOILER) Na prvotinu dobré, i když trochu utahané. Chyběla tomu nějaká jiskra, kterou asi nedovedu správně popsat. Nápad s dušemi byl fajn. Škoda, že tam nebyl víc popsán vědecký experiment, který vše zavinil. Více vědy a nemocničního prostředí, by možná dodalo šmrnc.

08.03.2021 2 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

(SPOILER) Bábovky se mi nelíbily a tak se mi nechtělo do dalších knih autorky. Ale tohle byl velice zajímavý román proud vědomí. Na začátku trochu zmatené, ale postupně se jednotlivé scény propojovaly a prolínaly jako vlny. Zdánlivě jednoduchý děj cesty autem neznámo kam nám odkrývá vnitřní životy postav, minulost, přítomnost, vtahy jedné nenápadné a přesto silné hlavní hrdinky. Nakonec se onen "útěk" stal pro hlavní hrdiny jakýmsi vyústěním. Asi snížím hodnocení Bábovkám.

03.02.2021 5 z 5


Vánoce Hercula Poirota Vánoce Hercula Poirota Agatha Christie

Doufala jsem, že se bude konat větší vánoční atmosféra. Detektivky nikdy nebudou můj šálek čaje a klasické už vůbec ne. Nebudu tedy moc hodnotit. Agatha je bezpochyby královnou detektivky. Kniha byla velice dobře napsaná, promyšlená. Na mě byla příliš suchá, asi jako anglickej humor. Prostě nejsem čtenář detektivek. V pubertě jsem od autorky pár knih nedočetla. Maminka má totiž úctyhodnou sbírku. Tak jsme to teda jednou dokázaly Agatho.

06.01.2021 4 z 5


Evropské jaro Evropské jaro Kaspar Colling Nielsen

(SPOILER) Krásná obálka a kniha od dánského autora. To mě nalákalo. Ale těch témat tam na mě bylo moc. Uprchlíci, anorexie, vědecký výzkum, demonstrace, umění. Nevěděla jsem, kam se dívat dřív. V první kapitole jsem si říkala, kdo to mluví a ejhle pes. Nečekala jsem, že to dojde až k přenesení vědomí do někoho jiného. Potřebovala jsem možná hlavní motiv nebo větší provázanost. Zkusím jinou knihu autora.

18.12.2020 3 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

(SPOILER) Moje první kniha od autora. Čekala jsem slaďárnu pro teen a dostala jsem zajímavý, přemýšlivý příběh. Text nebyl ještě úplně vybroušený, ale je to prvotina. Zkusím další od autora. Asi budu muset začít číst životopisy slavných:-)

15.11.2020 3 z 5


Pojízdný krámek snů Pojízdný krámek snů Jenny Colgan

Také čteno do Čtenářské výzvy, kéž by bylo tak jednoduché založit vlastní snové, krásné knihkupectví. Jsem ráda, že to nebylo přeslazené, jak jsem čekala. Plus bylo krásné, divoké Skotsko. Snad se tam jednou podívám ????

01.11.2020 4 z 5


Bludy z nudy Bludy z nudy Sacha Sperling

Na prvotinu super. Začátek se mi hodně stylisticky líbil, poté to trochu upadalo. Téma zlaté mládeže, hledající sama sebe. Klidně bych si přečetla znova...

30.10.2020 4 z 5


Válkotvůrci Válkotvůrci František Kotleta (p)

(SPOILER) Moc mě to nebavilo. Možná to prostě jen nebyla témata pro mě. Hodně dlouho jsem se tím prokousávala a nepřišlo mi to moc zajímavé, ani moc akční nebo zábavné. Ani akční scény ve mě neprobudily moc napětí. Na prvotinu dobré, ale vypsaný Kotleta mě baví asi logicky víc. Nudila jsem se. Pobavila mě jedině povídka o invazi mimozemšťanů. To by byla legrace, kdyby nás takhle zkoušeli:-D

08.10.2020