Ztracena v bílém šumu

Ztracena v bílém šumu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484485/bmid_ztracena-v-bilem-sumu-do0-484485.jpg 4 401 107

Miren Triggsová série

1. díl >

New York, rok 1998, největší průvod ke Dni díkůvzdání na této planetě. Uprostřed davu rodičů s natěšenými dětmi se schyluje k tragédii… Jedno klopýtnutí a život Aarona a Grace Templetonových se navždy promění, když se v tlačenici ztratí jejich tříletá dcerka Kiera. Rozbíhá se horečné pátrání po celém městě s jediným výsledkem: v koutě jsou nalezeny Kieřiny vlásky a oblečení. Léta plynou, pátrání se dostalo do slepé uličky, ale v den Kieřiných osmých narozenin kdosi nechá zdrceným rodičům ve schránce videokazetu, na které je v jediné minutě zachycena Kiera, jak si poklidně hraje s domečkem pro panenky. Otázka „Kde je Kiera Templetonová?“ nezneklidňuje jen její rodiče a policii, ale přitahuje chorobnou pozornost médií, která se v honbě za senzací snaží z případu vytěžit co nejvíc. Mezi těmito třemi světy stojí Miren Triggsová, studentka žurnalistiky a později úspěšná novinářka, pro niž je pátrání po Kieře svým způsobem terapií, díky které se vyrovnává s vlastními traumaty. Javier Castillo, přezdívaný „španělský Stephen King“ se vrací na scénu s temným thrillerem, který ukazuje, že to nejhorší vždy přichází bez varování. V současné době se na platformě Netflix chystá televizní adaptace románu.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

La chica de nieve , 2020


více info...

Přidat komentář

Maky78
30.03.2024 4 z 5

Časové linky které přeskakují, ale během čtení se krásně propojí. Autor dává nahlédnout pod pokličku novinářské práce, příběh nechává prostor pro vlastní názor. Nechtěla bych číst kdybych měla malé děti, může to vyvolat silný pocit strachu.

2mig1
22.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Javier Castillo má štěstí, že píše lehce. Čtení ubíhá celkem svižně. Smůlu má v tom, že stvořil vcelku nesympatickou hlavní hrdinku a že samotný hledání/vyšetřování je tak trochu odsunutý na druhou kolej a postrádá nějaký větší napětí. Točí se totiž pořád v kruhu a ta jedna mrtvola, která se v průběhu děje objeví, je vlastně jenom na efekt. Zda mě otevřený konec navnadil na další díl série, ještě pořád nevim.


Pajulk
14.03.2024 5 z 5

Moc se mi líbila kniha. Zezačátku jsem se musela začíst, ale potom mě pohltila. Konec jsem čekala trochu jinačí, ale proč ne. Za mě moc hezký napínavý příběh k zamyšlení.

PS: Asi si nedokážů představit, že by to četl někdo kdo má malé děti.

veverrka11
21.02.2024 3 z 5

Knížka je vyprávěna v několika časových linkách, které spojuje zmizení Kiery a hlavní postava investigativní novinářky Miren. Všechny linky jsou od sebe viditelně odděleny, takže jsem se v tom neztrácela. Navíc kapitoly často končí v tom nejlepším a nejnapínavějším.

Možná i to mi lehce zkazilo dojem z knihy. Za mě je v ní spousta omáčky, která děj posunuje jen velmi zvolna, naopak, když se něco děje, tak najednou přijde konec kapitoly a vy musíte spoustu stran čekat na rozuzlení. Jenže mezitím čtěte příběh v úplně jiném čase a mě se často stávalo, že jsem díky tomu zapomínala podrobnosti.

Postavu Miren jsem navíc většinu knihy nechápala, některé rysy jejího chování se sice v průběhu knihy vysvětlí, ale za mě to vysvětlení přišlo poměrně pozdě. Prostě nechci 200 stran číst o tom, že má strach chodit sama po městě za tmy a neustále si klást otázku proč

Aby hodnocení nevyznělo úplně negativně, po zacteni, které mi trvalo déle, než je u mě obvyklé, jsem si čtení užívala. Autor má námět i příběh dobře promyšlený a pokud jste pozorný čtenář, tak některé indicie odhalite a na konci se začnou skládat samy jako puzzle. Líbilo se mi, že autor jde i lehce pod pokličku investigativní novinařiny a snaží se přiblížit, jak taková práce vypadá. Také se mi líbilo, jak byl případ vyšetřován, že v různých časech byly použité jiné a tehdy dostupné technologie a postupy.

Doporučuji těm, kteří mají rádi příběhy odehrávající se v různých časech. Také těm, kteří rádi čtou mezi řádky a vytvářejí si vlastní teorie o příběhu. Stejně jako fanouškům investigativní novinařiny

nela3812
13.02.2024 3 z 5

V roce 2023 jsem shlédla seriál, což s velkou pravděpodobností ovlivnilo moje současné dojmy z příběhu. Rozhodně vám příběh jako takový mohu doporučit, ať už si vyberete seriálovou či knižní verzi.

Bohužel mi zde chyběl šok při odhalení celé zápletky a tolik jsem si čtení neužila. Bylo ale zajímavé sledovat drobné rozdíly mezi knihou a seriálem - takže jsem si v příběhu to svoje prostě našla! Musím vyzdvihnout střídání různých pohledů a taky časté časové skoky, díky kterým je příběh svižnější, zamotanější a napínavý. Velké plus i za hlavní hrdinku Miren, která je sympatická a má ušlechtilé myšlenky, pokud jde o pátrání po ztracených dětech. Po dočtení se neustále vracím k myšlenkám, proč se musí děti ztrácet a proč je nehledá ještě více lidí?

Hodnocení: 3,5/5

iv.ča
31.01.2024 5 z 5

Viděla jsem minisérii a kniha je skvěle napsaná, bavilo mě to moc, těším se na další autorovi knihy.

DeWom
10.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Tahle kniha byla příčinou mého čtenářského bloku. Je možné, že jsem prostě nebyla v tom správném rozpoložení, když jsem ji začala číst. Dokonce jsem uvažovala, že se na ni úplně vykašlu a smířím se s tím, že knihu vůbec poprvé nedočtu. Nakonec jsme docela ráda, že jsem jí dala šanci.

Příběh se mi až do poloviny šíleně vlekl, nic moc se tam nedělo a navíc mě mátlo ustavičné skákání nejen mezi časy, ale i postavami. Pro někoho, kdo přečte pár kapitol na posezení, protože ho to prostě nebaví, je to cesta ke zmatku. Jakmile jsme se ale začetla a strávila s knihou několik hodin nepřetržitě, bylo snazší se orientovat.

Jen kvůli výše uvedenému podle mě celkem utrpěl vývoj postav. Člověk si ho daleko spíš užije a prožije, když ho může sledovat chronologicky. Tenhle aspekt tu tedy bohužel chyběl, i když k němu Miren měla velký potenciál. A když se nad tím zamyslím, ten vývoj tam byl, ale kvůli těm skokům jsem ho nedokázala ocenit. Což je jeden z důvodů pro nižší hodnocení, protože si na postavách zakládám. Jinak mi byla sympatická, párkrát jsem si říkala, že má teda koule, a to se mi na hrdinkách líbí – když nejsou dámy v nesnázích a dokážou se za sebe postavit.

Další věc, co mi dělala problém, byl vševědoucí vypravěč (těžký head-hopping). Bránilo mi to vytvořit si k postavám vztah a ve výsledku bylo vyprávění velice neosobní. Nakonec jsem si i na tohle zvykla, ale trvalo to až moc dlouho.

SPOILER
____________________________________________
Kapitoly z pohledu únosců byly „fakt hustý“ a autorovi se podle mě hezky povedlo vykreslit psychologii těchhle postav, stejně jako věrohodně podanou manipulaci směrem ke Kieře. Tohle pro mě byly paradoxně ty nejzajímavější pasáže, protože krásně demonstrovaly, jak moc tvárná je dětská psychika.

Závěr byl uspěchaný. Chybělo mi tam uzavření z pohledu zasažené rodiny, a hlavně samotné Kiery, protože by mě opravdu zajímalo, jak byla schopná se znovu začlenit do společnosti a jak přijala své skutečné rodiče, vzhledem k tomu, čím si prošla. Zrovna epilog bych věnovala spíš jí a jejím rodičům než Miren, protože její vývoj událostí po skončení příběhu je tak nějak očekávaný.
____________________________________________

Celkově to není špatná kniha, příběh je promyšlený a titulek, že tenhle thriller mění pravidla žánru, je víc než zasloužený. Mně ale bohužel nesedl, takže za mě 3,5*.

Han-nah
13.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Četla jsem už 2. díl, takže vím, do čeho jdu. Autorův styl psaní, krátké kapitoly, označené různým časovým obdobím a citáty mi začaly vyhovovat. Čtení si více vychutnám a vede mě to k zamyšlení, ztraceně jsem se já necítila.
Námět knihy je velice citlivý, zmizení malé Keiry, to je noční můra všeh rodičů. Postavy jsou velice citlivě a sugestivně podány. Při vyšetřování pomáhají všichni, ale policie se nemá čeho chytit.
Knihou nás provází novinářka Miren. Sama zažila osobní tragedii, které jí velice zasáhla do života. Chce vyřešit a zapomenout na minulost. K tomu jí dopomáhá i její úporná snaha , kdy , jako jediná, se úporně žene za svým cílem a to je "najít Kieru". Slib dala sobě i jejím rodičům.
V závěru se z ní stává novinářka-spisovatelka a o tomto, pro všechny zúčastněné této tragedie, napíše knihu.

veronika9761
10.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Cetla jsem drive 2. dil a nutne jsem musela doplnit zaklady. Musim rict, ze mezi jednickou a dvojkou se z Miren stal uzlicek nervu, a to jsem mela za to, ze diky vlastnictvi zbrane a vzetim spravedlnosti do svych rukou na konci jednicky je uz pak v pohodě. Miren z jednicky mi prisla mnohem sympatictejsi nez ta z druheho dilu. V knizce se toho tolik nedelo, ale, prekvapive, mi to moc nevadilo. Nepochopila jsem, proc zustaly nevyuzite a nevysvetlene skutecnosti z hovoru rodicu na 911 tesne po ztrátě male Kiery ("ma kratke vlasy" / "Aarone, ocisti si tu krev" )

Kate3003
03.10.2023 3 z 5

Upřímně vlastně moc nevím co si o této knize myslet. I když jsem si nechala nějaký čas na sepsání recenze, tak pořád z ní mám docela smíšené pocity. Na jednu stranu to byl úžasný příběh, ale na druhou poměrně nevím asi bych řekla šílený a překombinovaný.
Zmizení malé Kiery a následné pátrání po ní je opravdu srdceryvný příběh, kde autor skvěle vykreslil zoufalství, naději i další pocity jednotlivých postav. Na druhou stranu možná přidal až moc dramat okolo, která odbíhala od původního tématu a na mě to působilo trošku překombinovaně. Chápu, že autor chtěl zřejmně upozornit na více problémů, ale díky tomu začal celý příběh působit trochu nereálně.
V knize se střídali pohledy jednotlivých postav, ale zároveň se měnila i časová linka příběhu čímž celý děj dostával poměrně zajímavý směr. Občas jsem ale měla pocit, že se u některých linek trošku točíme v kruhu i když v tom se dlouho točilo i celé pátrání po zmizelé holčičce. Takže na jednu stranu to asi chápu.
Mrzí mě, že občas autor naznačil zajímavou stopu, které by se při vyšetřování mohl někdo chytit, ale následně ji nevyužil a nechal ji zapadnout v ději. Po dočtení celé knihy jsem opravdu byla dost rozpačitá.
Rozhodně se jedná o velmi zajímavé dílo, ale někdy je třeba řídit se pravidlem, že méně je někdy více. Jsem ráda, že jsem se nechala přesvědčit a knihu si přečetla a trošku si vyšla ze své komfortní zóny.

Niki08
05.09.2023 4 z 5

Tento příběh o ztracené Kieře byl pro mě velmi zajímavý a o to zajímavější byl příběh novinářky, která Kieru nikdy nepřestala hledat.. Určitě dám šanci dalším dílům od tohoto autora.

Áža707
28.08.2023 4 z 5

Kniha mě velmi rychle vtáhla do děje a já jsem nutně potřebovala vědět, co bude dál. Hned v úvodní kapitole se dozvíte, že zmizela malá holčička Kiera a jak po ní bylo vyhlášeno pátrání. O to větší šok vás čeká po chvíli, kdy se posunete v čase o celých 5 let a hned zjistíte, že malá holčička stále nebyla nalezena.

Příběh je doopravdy zajímavě podáván, protože zde naleznete příběhy od rodiny malé Kiery, následně studentky žurnalistiky a následně novinářky Miren, která tomuto případu nakonec zasvětí několik let a v poslední a překvapivě řadě zde naleznete i část ze strany únosců. Dalším velmi zajímavým pojetím jsou časové roviny, protože těch zde naleznete doopravdy hodně. Upřímně občas, když se nějaký kousíček celé skládačky začal odhalovat, tak mě naštvalo, že jsem v jiném čase.

Celá kniha udržuje velmi zajímavý spád a drží vás doopravdy hodně napjaté, až do samotného konce. Rozhodně jsem se při čtení nenudila a doopravdy mě zajímalo, jak se to pokládá celé dohromady.

Oceňuji, že konec je postaven na tom, že na konci všeho Miren napsala knihu o celém případu. Rozhodně mě velmi zaujal náznak dalšího dílu (který vyšel letos). Kniha si připravila pár hodně dobrých zvratů.

Dlouho jsem se zamýšlela, proč jsem po dočtení neměla skvělý pocit a i proto mi trvalo než jsem napsala recenzi. Pokud bych pominula bláznivé chování Miren na konci knihy, tak mně rozhodně vadilo pár věcí, který by knihu pozvedli na vyšší úroveň. Konec byl za mě moc sluníčkový a jednoduchý. Kdyby se na konci stala jedna událost, tak by mi to přišlo reálnější. Trochu mě mrzelo, že nám autor na začátku knihy naservíroval velmi zajímavý hovor na tísňovou linku a pak už se o tom celou knihu nemluvilo a nedošlo k nějakému většímu rozuzlení.

Rozhodně vás od knihy nechci odradit, protože má své kvality a stojí za přečtení :) Chystám se i na druhý díl :)

4/5

mirek93
12.08.2023 4 z 5

Velmi čtivá a napínavá kniha, která mě vtáhla do děje. Zajímavé byly skoky v čase mezi jednotlivými kapitolami, ale na druhou stranu mě to někdy i mátlo, protože jsem pár krát nevěděl, kdy přesně se nějaká událost stala. Nakonec, ale do sebe všechny časové linky zapadnou a utvoří celistvý obraz.
Určitě doporučuji. Určitě si nenechám ujít další knihu od pána spisovatele.

iveta3689
16.06.2023 4 z 5

Skvěle napsané, svižné, napínavé. Trochu matoucí je neustálé přeskakování v čase, ale má to své opodstatnění.

PolBara
04.06.2023 4 z 5

Knížka je čtivá, zajímavá a napínavá, vtáhla mě do děje. Postava Miren mi byla sympatická, těším se na její další příběh.

Dáduše
15.05.2023 5 z 5

Úplně náhodou jsem narazila na španělský seriál z produkce Netflix podle této knihy. Musela jsem se trochu zorientovat v ději, ale moc mě bavil styl natáčení, prolínání barev, promyšlené záběry, silná, sympatická hlavní hrdinka. Kniha byla v prostředí americkém, takže zase zvykání, ale nakonec to byla velká jízda. Jak si sám autor v doslovu přál, doporučuji dál:-D:-)

Kerriova
11.05.2023 5 z 5

Zdánlivě tuctový thriller na tuctové téma. Ovšem zdání klame. Možná (nejen) díky tomu, že se jej zhostil mužský autor, vyznívá neobvykle a vyčnívá z řady. Děj přeskakuje mezi několika časovými a vypravěčskými linkami, ale přesto zůstává přehledný a po celou dobu jsem se dokázala v klidu orientovat. Kapitoly jsou kratší, text je silně čtivý a napínavý, čtenáře vtáhne a jen nerada jsem se od knihy odtrhávala. Poměrně netypicky se už někdy před polovinou knihy dozvíme, kdo má všechno na svědomí, ale to knize vůbec neubližuje, naopak ji to obohacuje náhledem na druhou stranu zdi. Líbila se mi bohatost, rozvětvenost děje, popisy pocitů a úvah postav a zajímavé citáty na začátku každé kapitoly. Závěr na mě ale bohužel zapůsobil uspěchaně, mohl být trochu více promyšlený a rozepsaný. Chybělo mi také alespoň pár vět o tom, co se s tou rozbitou rodinkou dělo dál. Pravidla žánru, jak se píše na obálce, tedy tato kniha podle mého názoru nijak nemění, to je kapku přehnané tvrzení, ale jako začátek nové série se vážně povedla a určitě se s Miren setkám na dalších stránkách.

Kačka_knihomol
07.05.2023 5 z 5

Perfektní kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout. Naprosto mě vtáhla, střídání časových období i pohledů postav mi velice sedělo. Přečteno opravdu jedním dechem, velmi doporučuji a hodnotím plným počtem.

georginaa
16.04.2023 4 z 5

Když to vezmu z hlediska vyšetřování, řekla bych , že tato policie vůbec nevěděla čeho se chytit. Místo aby se stáčelo třeba vyšetřování kolem rodičů, což u nás se dělá jako první, tak hledali jehlu v kupce sena, jenže nemohli najít pomalu ani to seno. Za to začínající novinářka se opravdu zakousla do případu, a cokoliv věděla postupovala ve vyšetřování dál a dál. Policajti se ji jen posmívali a odstrkovali ji, místo aby ji vyslechli. To je taková výtka k tomu, co se mi moc nelíbilo. Jinak nápad a děj byl skvělý, i když se přesouvalo stále předtím a nyní, stále se dobře v tom dalo orientovat. Jen je škoda, že se nedokázalo vyšetřit ten její případ a nikdo se tím nezabýval a ona ve skrytu duše stále trpí. Zase je to vlastně pro ní motivace, aby ve vyšetřování byla dobrá. Měla by spíše být policajtka než novinářka, to by jí šlo o hodně líp.

ledu
23.03.2023 3 z 5

Tato kniha mi přijde trochu nadhodnocená, čte se sice dobře, ale ohodnotila bych ji jako lepší průměr. Děj je sice zajímavý, ale nevtáhl mě tak jak bych očekávala. Trochu mě rušilo neustálé přeskakování mezi různými časovými rovinami.