ChiaraDeLuca ChiaraDeLuca komentáře u knih

☰ menu

Hrůza na Šibeničním vrchu Hrůza na Šibeničním vrchu Darcy Coates

Tohle byla naprostá pecka! Děsivé a čtivé, za mě nejlepší kniha z celé série.

29.12.2023 5 z 5


Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Druhá kniha, kterou jsem přečetla od Julie Caplin a musím říct, že jsem nadšená. Líbila se mi mnohem více než Kavárna v Kodani. Příjemná oddychovka, co hezky se čte + jsem se dozvěděla něco o Japonsku a jeho kultuře. Díky knize vím, že musím nutně ochutnat tempuru. Ke konci mi příběh přišel až moc natahovaný, pár pasáží jsem prolétla, protože na můj vkus neobsahovaly nic podstatného, proto ubírám jednu hvězdu.
Obálka nádherná.

23.08.2023 4 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Po slibném začátku přišlo vystřízlivění. V knize se vlastně nic moc nedělo, působila jako telenovela založená na vztazích. Většina postav mi byla nesympatická, jejich jednání mi připadalo zvláštní a nelogické. Netušila jsem, co si o kom myslet - kdo je dobrý a kdo špatný, kdo říká pravdu a kdo si vymýšlí. Těch pár situací, ze kterých jsem pociťovala lehké mrazení v zádech, bylo nakonec vysvětleno velmi banálně (objasnění pro mě vyznívalo neuvěřitelně až komicky). Na druhou stranu Prokletému kraji nelze upřít krásné popisy a lehkou čtivost.
Prokletý kraj byl první knihou, kterou jsem od autorky četla. Příště zkusím jednu z jejích detektivek.

21.10.2022 3 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Sice jsem doufala v jiný konec, ale kniha mě nadchla i tak. Děsivější než samotné popisy mi přijde fakt, že by takováto situace nemusela být až tak nereálná.
A samozřejmě nesmím opomenout fantastickou obálku.

13.10.2022 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

(SPOILER) Pro mě oddechová kniha s několika zajímavými myšlenkami. Nejvíce mě zaujala kapitola Kniha výčitek, která mě donutila přemýšlet nad tím, co si vyčítám sama. Celkový dojem ale spíše průměrný. Ocenila bych zkrácení o cca 50 stran - popisy jednotlivých životů se mi často zdály zbytečně zdlouhavé. Reakce Nory byly jak přes kopírák - ocitne se v novém životě, snaží se zorientovat v situaci, neví, jak má odpovídat lidem (častá opakování slov typu jo, jasně mi vadila), sem tam pronese nějakou dojemnou větu, která okolí v té chvíli nedává smysl, aby se následně nechala zklamat a zmizela. Konec mi přišel až neuvěřitelně pozitivní - všechny problémy se najednou vyřešily a Noře se začalo konečně dařit.
Půlnoční knihovnu bych si znovu nepřečetla.

13.10.2022 3 z 5


Život skoro bez odpadu Život skoro bez odpadu Jana Karasová

Bezodpadová bible!

31.05.2022 5 z 5


Neohlížej se Neohlížej se Ben Cheetham

(SPOILER) Tahle kniha mi absolutně nesedla. Těšila jsem se na pořádný duchařský horor, při kterém bude tuhnout krev v žilách, ale nestalo se tak. Začátek se hrozně táhl a k něčemu zajímavějšímu došlo až zhruba v půlce. Poté, co autor do díla zařadil démonický rituál, jsem čekala konečně nějaký zvrat a napětí, ovšem tento potenciál zůstal nevyužit. Konec mě zklamal, přišel mi strašně uspěchaný, vše bylo vyřešeno na několika stranách. Suma sumárum - duchařina v knize vlastně nebyla a děj ve mně zanechal spoustu otázek (podivné chování Rozen, jak to bylo se smrtí Jacoba aj.). Dvě hvězdičky za povedenou obálku (která mě navnadila) a za snadné čtení, jinak bohužel zklamání.

24.05.2022 2 z 5


Strašení v Rookwardu Strašení v Rookwardu Darcy Coates

(SPOILER) Dobré, ale příliš natahované. Mrzelo mě, že se Darcy více nerozepsala o Thomasovi a jeho rodině a o Amy, jak to vlastně celé začalo. Na můj vkus bylo v knize až moc útěků a iluzí, které Amy vytvořila. Jinak se ale kniha četla skvěle.

25.04.2022 4 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Laciné, podbízivé, trapné.
Patrik Hartl skutečně nebude autor pro mě.

24.03.2022 odpad!


Tisíce metrů ode dna Tisíce metrů ode dna Jasmin Schreiber

Tisíce metrů ode dna mi vzalo dech. Je to neuvěřitelně nabité emocemi. Někdy mě příběh dojímal, o pár řádků níže jsem se usmívala nad vtipností některých situací a na další stránce přemýšlela o smyslu života. Krásné, oddechové a přitom velmi hluboké.

22.03.2022 5 z 5


Austrálie a Oceánie Austrálie a Oceánie Karen Groeneveld

Úžasná kniha, zajímavé informace, krásné fotky. Jen je škoda, že byla tak krátká.

20.02.2022 4 z 5


200 dní na Tokelau 200 dní na Tokelau Anke Richter

Cestopisy čtu ráda a na tento jsem se obzvlášť těšila, protože se odehrává v zemi, o které jsem nic nevěděla. Z knihy jsem ale lehce rozčarovaná. Nemohu říct, že by se mi nelíbila, na pět hvězdiček to ale není. Vadilo mi, že některé odstavce na sebe plynule nenavazovaly a autorka z jedné situace přeskočila do jiné. O některých věcech se navíc zmínila jen letmo a více je nerozvedla. Nesedlo mi ani ukončení jednotlivých kapitol - dopisy mi připadaly strojené a tématem se někdy odkláněly od částí, které uzavíraly. Knihu proto hodnotím spíše průměrně, čekala jsem více.

20.02.2022 3 z 5


Hořký život Hořký život Kateřina Bohadlová

Skvělá kniha, díky které si čtenář může udělat obrázek o současné italské literatuře. Trochu mě mrzí, že do antologie nebylo zařazeno více autorů, proto ubírám jednu hvězdu.

14.02.2022 4 z 5


Terst a jedna žena Terst a jedna žena Umberto Saba

Umberto Saba zkrátka umí. Krásná poezie, kde autor nechává vyniknout svůj jazykový cit a čerpá ze svého života.

06.02.2022 5 z 5


Vetřelci Vetřelci E. E. Richardson

Horor mého dětství, který si s chutí přečtu i po letech. Příběh krásně ubíhá, má dobré postavy a i když ho znám, stále mi z něj naskakuje husí kůže. Za mě top!

06.02.2022 5 z 5


Vinnetou Vinnetou Karel May

Filmy s Vinnetouem jsem v dětství milovala. Proto jsem se velmi těšila na knihu, která mě osobně celkem zklamala. Ačkoliv byla co do událostí bohatší, nedokázala mě pohltit tak jako filmové zpracování. Některé události byly popisovány příliš rozvlekle a příběh celkově neubíhal. Dočteno s velkými obtížemi.

06.02.2022 2 z 5


Martinka: Velká kniha příběhů 1 Martinka: Velká kniha příběhů 1 Gilbert Delahaye

Co dodat...kniha mého dětství, kterou si s chutí zalistuji i dnes. Nádherná obálka i ilustrace.

05.02.2022 5 z 5


Mluvnice italštiny Mluvnice italštiny Sylva Hamplová

Pro italianisty nepostradatelná publikace. Kniha je přehledná, všechny jevy jsou podrobně vysvětleny a ilustrovány na konkrétních příkladech.

31.01.2022 5 z 5


Sekta Sekta Mariette Lindstein

Skvělá a čtivá kniha. Žít v něčem takovém muselo být hrozné, zajímalo by mne, do jaké míry autorka vycházela ze svých zkušeností. Pokud máte rádi thrillery podle skutečnosti, určitě sáhněte po Sektě. Za mě palec nahoru!

31.01.2022 5 z 5