Neohrožené ženy: Sto padesát let boje za volnost, rovnost a sesterství

Neohrožené ženy: Sto padesát let boje za volnost, rovnost a sesterství https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403094/bmid_neohrozene-zeny-sto-padesat-let-boj-ld7-403094.jpg 4 120 22

Před 150 lety vedly ženy a muži velice rozdílné životy. Ženy nemohly volit ani samy si vydělávat peníze. Nemohly rozhodovat o vlastním těle. Rozhodovaly za ně otcové, až do chvíle, než se vdaly. Pak rozhodoval manžel. To se změnilo ve chvíli, kdy se ženy začaly organizovat. V komiksové knize Ženy norská novinářka Marta Breenová spolu s ilustrátorkou Jenny Jordahlovou vykládají dějiny ženského hnutí, i s mnoha dramatickými bitvami, jež musely ženy vybojovat, aby se domohly svých práv.... celý text

Literatura světová Komiksy Historie
Vydáno: , Argo
Originální název:

Kvinner i kamp - 150 år med likhet, frihet, søsterskap , 2018


více info...

Přidat komentář

klara1550
19.03.2023 2 z 5

Dávám nízké hodnocení a přiznávám, že problém je v mých očekáváních. Čekala jsem informačně nabitou knihu, tak jak jsem zvyklá například z komiksů Liv Stromquist. To se nesplnilo.

Text z celé knihy by se vešel tak na jednu až dvě A4 - řekla bych, že obsahově to odpovídá tak začátku 2. stupně základky. Obsah na mě působí značně nedotaženě. U některých věcí naprosto chyběla pointa - běžně se mi stávalo, že jsem četla, otočila stránku v očekávání pokračování kapitoly a zjistila, že už tam začíná nějaký nový příběh.

veriszv
27.01.2023 5 z 5

Skvělé a podnětné čtení, které mě nutilo googlit si další informace. Určitě doporučuju!


muchomurka
23.06.2022 3 z 5

Zajímavá kniha, dozvěděla jsem se spoustu nových informací. Děkuji neohroženým ženám za to, že nyní mohu žít tak, jak žiju - můžu o sobě rozhodovat, vzdělávat se, volit.

ChiaraDeLuca
11.04.2022 5 z 5

Skvělé a poučné!

Adelína_čte
23.08.2021 5 z 5

Feministická komiksová kniha mapující historii ženské emancipace? Sem s ní! Neohrožené ženy, s podtitulem Sto padesát let boje za volnost, rovnost, sesterství jsem měla na svém tbr seznamu už hodně dlouhou dobu. Čekala jsem, že se mi budou líbit...ale že z nich budu až takhle nadšená?
No, tohle byla jedna velká výbornost!

Grafické stránky se zhostila Jenny Jordahlová (které nedávno vyšla také enviro ilustrovaná kniha Zelená (se) Země, na kterou vás nalákám v dalším příspěvku) a její styl kresby komiksu velice prospěl. U mnoha okamžiků historie vyzdvihl jejich důležitost, jiné ilustrátorka obohatila o vtipné vsuvky. Různě zvolenými barvami pak vymezila jednotlivá časová období a to pomohla k orientaci. Celkově díky kresbám působí komiks ne tak učebnicově.
Spisovatelskou funkci zastala novinářka Marta Breenová. Její styl podání informací mi velice sedl, ocenila jsem míru odbornosti, díky které kniha jistě osloví širší publikum, zejména to mladší. Samozřejmě se nedalo zmínit vše, ale v rámci rozsahu se to, myslím, povedlo na jedničku. Posloupnost událostí občas malinko ujížděla, ale dohromady je z knihy přirozeně plynoucí, fungující celek, který má co předat!
-dějiny otroctví
-vynález pesaru a hormonální antikoncepce
-strastiplná cesta za legalizaci potratů a kontroverze s ní spojená
-představení žen v politickém čele států
-kapitola věnovaná lgbtq+ historii
-příběh íránské mučednice Táhere
-příběh Malály
-úvahy a něco k zamyšlení
-poslání na konec
-výzvu na budoucna
A spousta dalšího.
Rozhodně jsem ji nečetla naposledy.

madlenka3189
11.06.2021 5 z 5

Malé shrnutí boje za práva žen i s malým naťuknutím práv homosexuálů. Nečekejte žádné podrobné informace, je to opravdu jen výchozí bod, kdo se v tomto tématu ještě nezorientoval nebo neví kde začít. Já bych tuto knihu doporučila každému do domácí knihovničky jako základ! (: Je moc krásně zpravovaná, čtení je srozumitelné a ilustrace je prostě nádherná - nebudete litovat (:

Karolína2425
23.03.2021 5 z 5

Skvělý komiks.
Hezky v kostce, stručně vypráví o historii boje za práva žen a lgbt+ komunity.
Často bych se o tomhle tématu chtěla dozvědět víc, jen nevím odkud začít nebo kde čerpat.
Tento komiks je pro mě takovou startovní čárou.
Moc doporučuji každému.

tru32
13.10.2020 5 z 5

Must have pro každou ženu. :)

Kate18
23.08.2020 5 z 5

Hezky zpracovaná kniha. Jednoduchým a výstižným způsobem vyprávěné historické události, které velmi výrazně ovlivnili naše dějiny. Spousta osobností, které se zasadili o práva žen a otroků a dalších. Věci, za které můžeme být vděčné, hlavně my ženy.

Zuzvil
20.08.2020 4 z 5

Výborně zpracovaný komiks, který stručně (a výstižně) pojednává o posledních 150 letech boje žen za svobodu a rovnost, součástí je také část věnovaná LGBT komunitě a historického vývoji. Grafické zpracování je za mě povedené, líbí se mi barevné přechody, které jakoby rozdělují jednotlivá období (kapitoly), samotný nápad komiksové formy se mi také moc líbí a dozvěděla jsem se zase spoustu nového, takže můžu určitě doporučit.

AlčaH
03.08.2020 5 z 5

Kniha vypíchla některé důležité milníky ženského hnutí a ženské emancipace. Udělala to ovšem zábavnou a ne až tak náročnou formou, což jí rozhodně dává šanci oslovit větší množství lidí - třeba i mladšího věku. Nemohla samozřejmě obsáhnout vše, ale jako úvod do problematiky se určitě hodí. I já jsem se dozvěděla řadu zajímavostí, oprášila některé znalosti a případně doplnila nové. Velmi se mi líbila kresba a celkové zpracování knihy je podle mě kvalitní. Ráda se k ní proto vrátím i v budoucnu.

Zmiu
04.03.2020 2 z 5

Tahle kniha mě na první pohled zaujala, tak jsem si ji půjčila. Po přečtení už to nadšení nesdílím. Kresba mi přijde spíš urážlivá než příjemná, ale to je věc vkusu. Mnohem víc mi vadí ta směs polopravd, kterou kniha obsahuje a také politická agitka. Tenhle levicově orientovaný feminismus znám z Islandu, takže mě nepřekvapí, že Norsko má něco v bledě modrém. Je zde vše. Černobílý svět, jediný správný názor, propagace komunismu a k tomu zde musí být LGBT, které je sice fajn, ale proč je v téhle knize? Nicméně samotné životní osudy jednotlivých žen mi přišly zajímavé a ráda si o nich přečtu něco dalšího. Historie hnutí už mě díky té předpojatosti tak neoslovila. Například to tvrzení, že se ženy nesměly vzdělávat zcela opomíjí povinnou školní docházku a vypadá to, jako by ženy byly zcela negramotné. Ale přitom už před Newtonem bylo několik vědkyň. Jasně, byly z lepších kruhů, ale byly tu. To je jen jeden příklad zamlžování. A jak už tu bylo zmíněno, je těžké říct, pro koho je kniha určena. Pro dospělé je fakt primitivní, dětem bych ji kvůli té ideologii určitě nedala. Téma potratů a mateřské je jistě složitějším tématem než ho takto s jasným správným názorem předhodit malým holčičkám. Těm bych spíš doporučila hezké "Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné" a pod. Souhlasím se závěrem knihy, že je pořád co zlepšovat, ale za mě osobně jinou formou.

anetka.repova
20.01.2020 5 z 5

Komiksové knihy moc často nečtu, ale u této jsem udělala vyjímku a nelituji toho.

Kniha vystihuje historii ženské emancipace. Jsou zde popsány činy žen, které se nebály postavit a vzepřít se proti tehdejšímu režimu a zákonům.

Velice přínosná kniha doplněna krásnými ilustracemi.

mag097
15.01.2020 5 z 5

Komiksovou knížku jsem nečetla několik let a musím přiznat že její úroveň mě mile překvapila. Knížka nás provází příběhem historie ženské emancipace a je výživná na informace.Pokud toho člověk o tomto tématu moc neví, knížka mu shrne ty nejdůležitější milníky, které se v historii ženské emancipace odehrály.

Gooverka
17.10.2019 4 z 5

Moc dobře zpracovaná knížka, která poměrně jednoduše vypráví o ženách a jejich právech už od 19. století. Líbilo se mi grafické zpracování a hlavně jsem se dozvěděla i něco nového.

amaenium
15.10.2019 4 z 5

Kniha pro mě byla určitě přínosem. Dozveděla jsem se tu důležitých ženách, díky kterým se dnes můžeme (alespoň v západním světě) sami rozhodovat o svém těle či být celkově svobodná. Co mě ovšem překvapilo, byla stručnost. I přestože se jedná o komiks, čekala bych více rozepsané detaily či další souvislosti, celkově prostě více textu. Každopádně i tak se budu jménům důležitých žen z knihy dále věnovat a dovzdělávat se.

Jizi
02.08.2019 3 z 5

Jednoduchá, sympaticky akční a rozverná kresba, stejně jako kolorování podle jednotlivých témat a čistý, prostý lettering se mi líbily opravdu moc. Co nechápu je scénář - pro je tedy kniha určená? Pro dospělého jsou to všechno v zásadě známé informace a kniha jen klouže lehounce po povrchu, navíc v části věnované právům LGBTQUI najednou nepochopitelně zahrnuje i boj mužů; pro děti jsou, podle mě, pasáže o sexu, antikoncepci a potratech příliš přímočaré a explicitní, než abych chtěla, aby to četla třeba osmi, desetiletá dcera (kterou by naopak části věnované lidskoprávní emancipaci mohly informačně obohatit).
Stejnou záhadou je klíč k výběru osobností, jimž je v knize věnován větší prostor.
Snad kdyby si autorka vzala menší sousto a neaspirovala na předložení dvou set padesáti let dějin na sto třicet (nebo kolika) stránkách, dopadlo by to o poznání lépe.
Je dobře, velice dobře, že si připomínáme, že ženská práva rozhodně nejsou samozřejmostí, že si je ty nejstatečnější z nás byly ochotné vydobýt i za cenu vlastního života - a rozhodně bychom s tím neměli přestávat. Jen tady výsledek skončil někde mezi rybou a rakem.

Pitbullka
18.07.2019 5 z 5

Ačkoliv je kresba poměrně jednoduchá, je tato kniha skvělá. Dozvěděla jsem se nové informace podané zábavnou formou. Velice mile mě tato kniha překvapila.

dagmar7365
22.06.2019 5 z 5

Stručně a současně atraktivní formou podaná historie boje žen za rovnoprávnost. V knize jsou vybrány nejdůležitější události a osoby, které se o zrovnoprávnění žen zasadily, a další zajímavá fakta (např. schválení volebního práva žen v některých zemích) z tohoto "běhu na dlouhou trať", což skvěle funguje jako úvodní seznámení s touto problematikou.

pixiepickpocket
31.05.2019 5 z 5

Publikace přibližuje čtenářům aktivismus na poli ženských práv zejména za období posledních 150ti let, ale nezapomíná například ani na řeckou básnířku Sapfó. Zároveň nám kniha připomíná, že je v oblasti lidských (ženských) práv stále na čem pracovat a že zdaleka nejsme tam, kde bychom být měli. Příběh mladičké Malály nám pak ukazuje, že podmínky na jednou demokratickém území se můžou rychle změnit k horšímu.

Čtení je to poučné a ilustrace jsou originální.

"Svůj příběh nevyprávím proto, že je výjimečný, nýbrž proto, že výjimečný není..."